Integrarea economică regională în Europa și America - realizări și iluzii

Cuprins licență Cum descarc?

INTRODUCERE 4
Capitolul I: INTEGRARE ECONOMICA REGIONALA INTRE DEZIDERAT SI NECESITATE ..5
1.1.Contexte si motivatii ale formarii schemelor de integrare regionala 5
1.2.Efecte ale aranjamentelor de integrare regionala 8
1.2.Perspectiva globala asupra fenomenului integrationist 10
Capitolul II: MODELUL DE INTEGRARE VEST-EUROPEANA 13
2.1. Integrarea europeana: viziuni, contexte si cauze 13
2.2 Evolutia procesului integrationist in Europa de Vest 14
2.3. Perspective privind viitorul Europei integrate 18
CAPITOLUL III: INTEGRARE SI REGIONALISM PE CONTINENTUL AMERICAN 21
3.1.SUA - politica comerciala multitrack si integrarea economica regionala 21
3.2.NAFTA ca proces dinamic si contradictoriu 22
3.3.Alte proiecte integrationiste pe continentul american 24
3.3.Parteneriatul Transatlantic 26
CAPITOLUL IV. ANALIZA COMPARATIVA INTRE MODELUL INTEGRATIONIST EUROPEAN SI MODELUL INTEGRATIONIST AMERICAN 28
4.1.Diferente intre modelele de integrare 28
4.2.Federalism si supranationalism 29
4.3.Rezultate obtinute si consecinte:crearea si deturnarea de comert 31
CONCLUZII 33
BIBLIOGRAFIE 33


Extras din licență Cum descarc?

INTRODUCERE 
De la prima abordare a conceptului de integrare si pana in prezent structura economiei mondiale a inregistrat o succesiune de evenimente care au schimbat-o constant. In consecinta, odata cu extinderea activitatilor economice, mai ales pe plan international a fost nevoie de o organizare a acestora sub forma unor uniuni regionale care sa faciliteze relatiile dintre statele membre.Drept urmare a aparitiei acestor uniuni a luat nastere notiunea de integrare economica regionala. 
In acest caz,se cere cunoasterea in cel mai mic detaliu a realitatilor economice in cadru international,dar mai ales a evenimentelor care le influenteaza.Asadar,prin prezenta lucrarea mi-am propus sa analizez ansamblele de integrare avand drept exemplu continentul european si cel american.Conceputa intr-o maniera care vizeaza o perspectiva mai larga,lucrarea este configurata in doua sensuri:analiza conceptului de integrare economica regionala si analiza comparativa privind sistemul de integrare american fata de cel european. 
Motivatiile din spatele alegerii acestei teme sunt multiple.In primul rand,dorinta de a vedea modul ce functionare,ratiunile statelor de a se uni in diferite scheme de integrare regionala,felul in care acestea isi gestioneaza activitatile economic,m-au facut sa abordez aceasta tema.In al doilea rand,un alt aspect care m-a determinat sa incep seria informarii cu privire la acest subiect a fost impactul zonelor de liber schimb sau uniunilor vamale asupra economiei mondiale.Am pornit pe drumul cercetarii mele constienta fiind de faptul ca fiecare stat sau economie integrata,produce reactii in lant la nivel macroeconomic.Ideea realizarii analizei comparative a modelelor de integrare de pe continentul american si cel european a prins contur dupa aparitia in media a neinselegerilor SUA-UE privind deturnarea de la piata americana a otelului.
Lucrarea este impartita in patru capitole.Pe parcursul primului capitol denumit Integrare economica regionala -  intre deziderat si necesitate am surprins cateva aspecte relevante cu privire la definirea conceptului de integrare,dar si al evolutiei acesteia de-a lungul timpului.Spre sfarsitul capitolului se regasesc aspecte in ceea ce priveste perspectiva globala a fenomenului de integrare.Aceasta perspectiva am realizat-o prin prisma evolutiei PIB-ului si a investitiilor straine directe la nivel mondial,dar si la nivelul schemelor de integrare:NAFTA,UE si Mercosur
Capitolele doi si trei contin informatii despre cea mai importanta uniune regionala europeana(Uniunea Europeana),dar vizeaza si ascensiunea americana spre un bloc comercial.In subcapitolul 2.2 am realizat o schema proprie a evolutiei Uniunii Europene pornind de la anul 1951 cand a fost semnat Tratatul de la Paris care pune bazele Comunitatii Europene a Otelului si Carbunelui.Apoi,cronologic au urmat aparitia Comunitatii Economice Europene si in 1993 Uniunea Europeana.In ceea ce priveste perspectiva globala a UE,imi propun sa efectuez o analiza a populatiei.In acest sens,am ales sa supun spre cercetare situatia legata de gradul de imbatranire al populatiei,dar si modul in care va inregistra fluctuatii natalitatea la nivelul Uniunii Europene,dar si efecte care preced evolutia acestor indicatori.
In capitolul trei voi prezenta tranzitia la politica comerciala multitrack,obiectivele pe care si le propune NAFTA in cadrul zonei sale de liber schimb si urmarile sale asupra statelor membre.De asemenea,voi puncta si motivele pentru care NAFTA nu agreeaza libera circulatie a fortei de munca.
In ultimul capitol,am efectuat o analiza comparativa intre sistemul de integrare european si cel americanmai sus,avand ca termeni de comparatie ideile si teoriile care stau la baza acestora,dar si evolutia lor dupa infiintare.
Capitolul I: INTEGRARE ECONOMICA REGIONALA INTRE DEZIDERAT SI NECESITATE
1.1. Contexte si motivatii ale formarii schemelor de integrare regionala
Din punct de vedere lexical, a integra are semnificatia de a introduce intr-un tot , a se amortiza. 
Dictionnaire des sciences economiques defineste integrarea ca fiind introducerea unui element strain intr-un ansambu, facand totodata apel si la notiunea de unitate, astfel ca ceea ce este separat se uneste formand un tot unitar. 
Jan Tinbergen, castigator al premiului Nobel pentru stiinte economice in anul 1969, ofera o definitie cu o nota personala conceptului de integrare, acesta considerand ca o economie internationala bine pusa la punct este aceea in care se dizolva toate barierele artificiale care impiedica intr-un fel sau altul relatiile comerciale pe plan mondial. Tinbergen abordeaza problema integrarii la o scara mult mai larga, astfel incat acesta nu vizeaza micile uniuni de state care isi creeaza beneficii doar intre ele, ci pune accentul pe eficienta maxima a economiei care nu ar trebui sa tina seama de state sau granite dar sa produca efecte pozitive la nivel global. 
R. Denton vede procesul de integrare ca o crestere a bunastarii statelor si cetatenilor , dar si ca indepartarea segregatiilor eonomice. 
Alte definitii pentru conceptul de integrare intalnite in literatura de specialitate amintim:
Pentru K. Deutsch fenomenul de integrare este vazut ca organizarea unui teritoriu sub forma de comunitate cu reguli bine stabilite si intitutii cu un grad ridicat de control care sa asigure si sa faciliteze relatiile comerciale intre state intr-o maniera pasnica. 
Cel care largeste orizontul conceptului integrationist este F. Kahnert, seful diviziei de cercetari in cadrul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) care face referire pentru prima data la cele patru libertati de circulatie.Astfel, acesta defineste integrarea ca eliminarea granitelor statale care ar putea duce la o situatie discriminatorie datorata frontierelor care ingreuneaza activitatile economice intre tarile membre; aceste discriminari fiind evidentiate prin restrangerea circulatiei si volumului de bunuri si servicii, dar si a politicii economice care dirijeaza factorii de productie. 
Din sfera institutiilor care asigura functionarea corespunzatoare a integrarii pe plan european, Consiliul European defineste procesul de integrare in doua sensuri: o data ca fiind totalitatea proceselor dinamice care au in vedere realizarea unei uniuni, apoi ca cel mai inalt punct al unei unitati totale care sa reprezinte idealuri comune.
B. Balassa apreciaza integrarea economica ca un proces care are la baza un ansamblu de norme menite sa inhibe nedreptatile aparute intre unitatile economice ale diverselor state participante intr-o uniune, eliminand astfel eventualele dispute intre economiile nationale respective. Acelasi autor aduce in vedere si conceptul de integrare economica totala , care presupune armonizarea pietei monetare, a fiscalitatii si a politicilor economice, dar dicteaza si constituirea unei autoritati supreme care sa asigure unificarea tuturor elementelor mai sus mentionate, ale carei decrete sa fie unanim respectate de fiecare stat membru in parte.


Fisiere în arhivă (1):

  • Integrarea economica regionala in Europa si America - realizari si iluzii.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1. Balassa, B. (1961). The Theory of Economic Integration. London: Allen and Unwin.
2. Bardan, V. (2016)Alianta Pacificului - O noua entitate in lumea gruparilor integrationiste. Revista Stiintifico-practica, 139.
3. Berrie Mckenna, B. M. (2013, Februarie 13). Potential U.S-EU free-trade union`puts the squeeze`on Canada. Retrieved from http://ww.theglobeandmail.com
4. Brown, C. (2001). Understanding International Relation. Palgrave.
5. Campus, E. (1993). Ideea federala in perioada interbelica. Bucuresti: Editura Academiei Romane.
6. Ciurcanu, R. (2005). Economia mondiala intre globalizare si regionalizare. Analele stiintifice ale Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi
7. Denton, R. (1969). Problems of European Integration Weindenfield and Nicolson. London.
8. Deutsch, K. (1954). Political Community at the International Level, Problems of Definition and Measurement . 
9. Dictionarul Explicativ al Limbii Romane. (1973). Bucure.
10. Felezeu, C. (2011). Turcia contemporana intre mostenirea kemalista si Uniunea Europeana. Cluj-Napoca: CA Publishing.
11. Frankell, J. (1997). Regional Trading Blocs in the World Economic System. Institute for International Economics , http://booksstore.petersoninstitute.org/book-store/72.html 
12. Gowa, J. (1994). Allies, Adversaries and International Trade. Princeton University Press.
13. Hilary, J. (2015). The TransatlanticTrade and Invetment Partnership.A charter for deregulation,an attack on jobs,an end to democracy. Bruxelles: Rosa Luxemburg Stiftung.
14. Hope and no change, After Barack Obama's re-election, it is time to push for transatlantic free trade. (2012, noiembrie 10). Retrieved from http://www.economist.com
15. Popa, N. S. (2000). Cadrul multilateral al comertului international. Bucuresti: Ed. Economica.
16. Ivan, A. L. (2003). Perspectivele teoretice ale constructiei europene. Cluj-Napoca: Ed.Eikon.
17. J. Weiler, A. (1988). European Political Cooperation in the 1980s a CFP for Western Europe? 
18. Kahnert, F. (1969). Cooperativ regionale en Asie Paris . OECD.
19. Kahnert, F. (1969). Cooperative regionale en Asie . Paris: OECD.
20. Kicsi, R. (2013). Protectionism si liberschimbism. Retorica si realitate,Ed. Sedcom Libris,Iasi
21. Krugman, P. (1995). Regionalism versus multilateralism: analytical notes. London: Cmabridge University press.
22. Liviu, A. (2012). Integrare economica, intre concept si incheiere. 
23. M.Schiff, A. W. (2003). Regional Integration and Development. Oxford University Press.
24. Manchester, W. (1973). Armele lui Krupp. Bucuresti: Ed. Politica.
25. Mikic, M. (1998). International Trade, St. Martin's Press, Inc., New York, 1998). New York: St. Martin's Press.
26. OECD. (2001). Regional Integration Agreements. 
27. P. Krugman, M. O. (1997). Economie internationala. Paris: Ed. DeBoeck Ouvertures Universitaires.
28. Perroux, F. (1954). L'Europe sans rivages. Paris: Press Universitaires de France.
29. Postelnicu, C. (2005). Economie Internationala. Cluj-Napoca: Risoprint.
30. Reducing Transatlantic Barriers to Trade and Investment: An Economic Assessment. (2013, Marie). Retrieved from http://www.trade.ec.europe.eu 
31. Reducing Transatlantic Barriers to Trade and Investment: An Economic Assessment. (2013, Martie). Retrieved from http://www.trade.ec.europa.eu 
32. Regional Statistics. (2001). Retrieved from The Europa Yearbook: http://www.europaworld.com
33. Robertson, A. (1973). European Institutions, cooperation,integration,unification. London.
34. Romeuf, J. (1956). Dictionnaire des sciences economique. Paris: Presses Universitaires de France.
35. Sava, S. (1995). Probleme ale asocierii si aderarii la UE. Studii de economie teoretica si aplicata, nr. 23.
36. Schuman, R. (1950, may 9).
37. Suta, N. (1992). Cursul de comert international si politici comerciale. Bucuresti: Ed. Ceres.
38. Suta, N. (n.d.). c. 
39. Tinbergen, J. (1965). International Economic Integration. Elsevier.
40. Tinbergen, J. (1975). L'Union Europeenne.Raport au Conseil European Bruxelles. 
41. Transatlantic alliance to cost Turkey '$20 billion. (2011, Septembrie 13). Retrieved from http://www.hurriyetdailynews.com 
42. Trans-Atlantic Free Trade?: Merkel for EU Agreement with US . (2006, Octombrie 2). http://www.spiegel.de
43. UNCTAD http://www.unctad.org
44. Watts, R. (n.d.). Federalism,federal political systems and federations. Retrieved from https://doi.org/10.1146/annurev.polisci.1.1.117
45. WTO. (2007). Six decades of multilateral trade cooperation: What have we learnet? Retrieved from http://www.wto.org
46. http://www.biblioteca-digitala.ase.ro/biblioteca/pagina2.asp?id=cap12
47. http://www.eeas.europa.eu
48. https://www1.agerpres.ro/flux-documentare/2015/11/05/organizatii-internationale-piata-comuna-a-sudului-mercosur--17-12-27
49. http://ww.caricom.org
50. http://www.zf.ro
51. http://www.europa.eu
52. http://www.contributors.ro


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!