Integrarea Europeana in Domeniul Energetic

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE p. 5
CAPITOLUL I. EVOLUTII CURENTE p. 7
1.1. Situatia actuala si perspective ale pietei energiei in economia mondiala. p. 7
1.2. Un tablou al energiei in Uniunea Europeana si CEE. p. 11
1.3. Tabloul energetic in statele in curs de aderare si candidate. p. 15
1.3.1. Structura productiei si dependenta energetica in tarile CEE. p. 15
1.3.2. Infrastructura. p. 16
1.3.3. Intensitatea energetica. p. 17
CAPITOLUL II PROCESUL DE DEZVOLTARE A POLITICII COMUNE DE ENERGIE. p. 19
2.1. Incercari de definire a unei politici comune de energie. p. 20
2.2. Carta Europeana a Energiei. p. 21
2.3. Cartea Verde a Energiei. p. 22
2.4. Aqcuis-ul comunitar in domeniul energiei. p. 25
2.4.1. Temeiul juridic: Tratatele constitutive. p. 25
2.4.2. Legislatia comunitara adoptata pe baza tratatelor constitutive. p. 27
a. Asigurarea surselor de aprovizionare si utilizarea rationala a energiei. p. 27
b. Crearea si dezvoltarea unei piete a energiei - componenta a pietei interne unice. p. 29
c. Retelele energetice trans-europene. p. 32
d. Siguranta nucleara. p. 33
2.5. Aspecte problematice ale energiei. p. 34
2.6. Politica si legislatia energetica a Romaniei. p. 36
CAPITOLUL III ENERGIILE REGENERABILE IN SECOLUL XXI: CONSTRUIREA UNUI VIITOR MAI DURABIL. p. 47
3.1. Energia verde. p. 47
3.2. Schimbari de perceptie in politica de energie. p. 49
3.3. Dimensiunea mediului in politica de energie. p. 50
3.4. Contributia actuala a energiei regenerabile. p. 52
3.4.1. Electricitatea. p. 55
3.4.2. Biocarburantii. p. 56
3.4.3. Incalzirea si racirea. p. 57
3.5. Progrese globale realizate in vederea atingerii obiectivelor privind energia regenerabila. p. 59
CONCLUZII p. 60
BIBLIOGRAFIE p. 61


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Intr-o economie din ce in ce mai globalizata, strategia energetica a unei tari se realizeaza in contextul evolutiilor si schimbarilor care au loc pe plan mondial.
Energia este un parametru important al activitatii economice si al vietii sociale a statelor industrializate. Costurile energiei provenite din diferite surse afecteaza nu doar industriile mari consumatoare de energie, ci si costurile productiei industriale in ansamblu si costul vietii cetatenilor obisnuiti, prin intermediul retelelor de transporturi de persoane si marfuri si al sistemelor de incalzire. Respectand principiul subsidiaritatii si exigentele de protectie a mediului inconjurator, politica europeana a energiei urmareste influentarea productiei si utilizarii energiei in scopul cresterii economice si al asigurarii unui nivel de trai decent pentru cetatenii Uniunii Europene. Ea trebuie sa garanteze buna functionare a pietei interne unice a bunurilor si serviciilor energetice si sa asigure aprovizionarea statelor membre cu resurse sigure la preturi competitive, obtinute cu respectarea mediului inconjurator.
Obiectivul general al strategiei sectorului energetic il constituie satisfacerea necesarului de energie atat in prezent, cat si pe termen mediu si lung, la un pret cat mai scazut, adecvat unei
economii moderne de piata si unui standard de viata civilizat, in conditii de calitate, siguranta in alimentare, cu respectarea principiilor dezvoltarii durabile. 
Lucrarea de fata isi propune sa analizeze problemele cu care se confrunta tarile care fac parte din Uniunea Europeana in domeniul energiei, solutiile alternative pe care le abordeaza privind energia regenerabila, crearea politicii comune de energie. Subiecte de maxim interes reprezinta securitatea energetica si protectia mediului, acestea fiind interdependente, depinzand de capacitatea de actiune comuna bazata pe parteneriate transparente, credibile si capabile sa ofere abordari si solutii cuprinzatoare, pentru spatii dominate de provocari complexe. Interconditionarile sunt evidente: securitatea energetica este esentiala pentru dezvoltarea economica si chiar pentru securitatea umana intr-un sens nemijlocit. Dezvoltarea nu poate fi insa durabila intr-un mediu care se degradeaza accelerat. La randul ei, securitatea umana este inseparabila de asigurarea suportului natural al vietii, pe termen mediu si lung. Nu in cele din urma, fara securitate energetica si dezvoltare economica, este greu sa adopti politici de mediu coerente si substantiale: nu ai nici perspectivele stabile, nici resurse financiare, de expertiza si tehnologie absolut necesare.
In primul capitol al acestei lucrari sunt prezentate evolutiile curente si perspectiva energiei mondiale in anul 2030, de exemplu cererea totala de energie in 2030 va fi cu circa 60% mai mare decat in 2004, iar pentru petrol va fi cu circa 46% mai mare. Rezervele certe cunoscute de petrol pot sustine un nivel actual de consum doar pana in anul 2040, iar cele de gaze naturale pana in anul 2070, in timp ce rezervele mondiale de huila asigura o perioada de peste 200 de ani chiar la o crestere a nivelului de exploatare. Previziunile indica o crestere economica, ceea ce va implica un consum sporit de resurse energetice. Cel de-al II-lea capitol dezbate procesul de dezvoltare a politicii comune de energie si crearea pietei interne a energiei. Capitolul III abordeaza problema energiilor regenerabile in vederea construirii unui viitor mai durabil. Din punct de vedere al structurii consumului de energie primara la nivel mondial, evolutia si prognoza de referinta realizata de Agentia Internationala pentru Energie (IEA) evidentiaza pentru urmatoarea decada o crestere mai rapida a ponderii surselor regenerabile, dar si a gazelor naturale.
CAPITOLUL I - EVOLUTII CURENTE
1.1. Situatia actuala si perspective ale pietei energiei in economia mondiala.
Perspectiva energiei mondiale descrie o imagine sobra legata de mediul in care sistemul energiei globale va evolua pana in anul 2030. Daca guvernele vor mentine politicile in forta la fel ca in 2004 nevoile energiei mondiale vor fi aproape cu 60% mai mari in anul 2030, iar pentru petrol vor fi cu circa 46% mai mari. Rezervele certe cunoscute de petrol pot sustine un nivel actual de consum doar pana in anul 2040, iar cele de gaze naturale pana in anul 2070, in timp ce rezervele mondiale de huila asigura o perioada de peste 200 de ani chiar la o crestere a nivelului de exploatare . 
Combustibilii fosili vor continua sa domine mixtul energiei globale, facand fata cresterii globale a consumului de energie. Previziunile indica o crestere economica, ceea ce va implica un consum sporit de resurse energetice . 
Din punct de vedere al structurii consumului de energie primara la nivel mondial, evolutia si prognoza de referinta realizata de Agentia Internationala pentru Energie (IEA) evidentiaza pentru urmatoarea decada o crestere mai rapida a ponderii surselor regenerabile, dar si a gazelor naturale .


Fisiere in arhiva (1):

  • Integrarea Europeana in Domeniul Energetic.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!