Integrarea Sociala a Persoanelor Seropozitive

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 4
CAPITOL 1 - NOTIUNI GENERALE PRIVIND INFECTIA CU HIV/SIDA 6
1. DEFINIRE HIV/SIDA 6
2. TEORII PRIVIND APARITIA VIRUSULUI SI SCURT ISTORIC 7
3. CAI DE TRANSMITERE A VIRUSULUI SI MODALITATI DE PREVENIRE A TRANSMITERII 10
4. TESTAREA HIV 12
4.1. Testul HIV 12
4.2. Consilierea persoanelor seropozitive 15
5. SITUATIA PERSOANELOR INFECTATE CU HIV SI BOLNAVE DE SIDA IN ROMANIA 17
CAPITOL 2 - DISCRIMINAREA SI INTEGRAREA IN SOCIETATE A PERSOANELOR CU HIV/SIDA 19
1. DISCRIMINAREA SI STIGMATIZAREA PERSOANELOR CU HIV/SIDA 19
2. INTEGRAREA SOCIALA A PERSOANELOR CU HIV/SIDA 22
2.1. Integrarea in comunitate 23
2.2. Integrarea persoanelor seropozitive in scoala 26
2.3 Integrarea profesionala a persoanelor seropozitive 29
3. ROLUL ASISTENTULUI SOCIAL IN INTEGRAREA SOCIO-PROFESIONALA A PERSOANELOR SEROPOZITIVE 31
CAPITOL 3 - PROIECT DE CERCETARE 34
1. INTRODUCERE 34
2. STRATEGIE, METODE, TEHNICI SI PROCEDEE 39
3. PREZENTAREA SI ANALIZA DATELOR 40
4. CONCLUZII SI RECOMANDARI 51
BIBLIOGRAFIE 53
ANEXE 58


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
HIV/SIDA a devenit una din cele mai importante probleme cu care se confrunta intreaga lume atat pe plan medical, cat si pe plan social. Pentru medicina boala reprezinta o problema deoarece in ciuda eforturilor facute pentru a o putea vindeca, pe parcursul anilor nu s-a putut descoperi niciun medicament care sa reuseasca acest lucru, insa s-a reusit o imbunatatire a situatiei in sensul ca tratamentul descoperit pana in prezent are rolul de a prelungi viata persoanei infectate; ceea ce inseamna ca acesta a reusit sa faca din HIV/SIDA, considerata la inceput o boala terminala, o boala cronica. In plan social HIV/SIDA poate fi considerata o problema deoarece persoanele infectate se confrunta cu multe dificultati dupa aflarea diagnosticului, in special cand le este dezvaluit si celor cu care acestea intra in contact; unul din efectele sociale este chiar izolarea sociala a bolnavului. De asemenea, HIV/SIDA reprezinta si o problema a drepturilor omului din cauza ca acestea le sunt deseori incalcate persoanelor infectate, dar si o problema a economiei, datorita faptului ca este considerata o boala care solicita eforturi financiare din partea statului, in tarile in care tratamentul este gratuit, din cauza pretului crescut al acestuia. Romania se afla printre acele tari care ofera in mod gratuit medicamentele, ceea ce a condus la o crestere a sperantei de viata a celor infectati.
Ca orice boala, HIV/SIDA nu isi alege victimele ci ii afecteaza pe toti indiferent de varsta, culoare, orientare sexuala, sex, mediu de provenienta. 
De cand a fost descoperit si pana in prezent virusul a facut zeci de milioane de victime in toata lumea, datorita capacitatii acestuia de a se transmite usor de la o persoana la alta, dar si a lipsei de informare a populatiei. 
In Romania primul caz de infectie cu HIV a fost descoperit in 1985, anii 1987-1992 reprezentand o perioada critica in ceea ce priveste raspandirea virusului, deoarece, din cauza conditiilor precare existente in unitatile sanitare, au fost infectati pe cale nozocomiala un numar foarte mare de copii. Acest fapt a plasat la acea vreme Romania pe primul loc la nivelul tarilor europene in ceea ce priveste numarul de copii infectati cu HIV. Copii din acea perioada sunt acum tineri care au si au avut de suferit pe parcursul anilor din cauza lipsei de informare a populatie. Lipsa de informare conduce la discriminare, la limitarea accesului la educatie si pe piata muncii a persoanelor seropozitive.
Am ales sa tratez aceasta tema, deoarece, recunosc ca pana in anul II de facultate, cand una dintre materii viza subiectul HIV/SIDA, nu aveam foarte multe informatii despre virus, despre modalitatile de transmitere a acestuia, de prevenire a infectiei si nici despre cum sa privesc sau sa relationez cu o persoana seropozitiva. Elaborarea lucrarii m-a ajutat sa imi dezvolt cunostintele acumulate pe parcursul cursului dar si sa aflu mai multe informatii privind procesul de integrare in societate al persoanelor HIV pozitive. De altfel, in fiecare zi ne putem intalni cu o persoana purtatoare a virusului sau oricand putem afla ca cineva apropiat este infectat si trebuie sa stim sa le oferim suport informational si emotional.
Lucrare contine o parte teoretica in care am prezentat date despre HIV/SIDA, un scurt istoric al bolii, caile de transmitere, masurile de prevenire a transmiterii, testul HIV, statistici la nivel national, discriminarea si efectele ei asupra persoanelor seropozitive precum si integrarea sociala, la nivel de comunitate, scoala si munca a acestora. Si o parte practica care si-a propus prin prezentarea unor studii de caz sa demonstreze faptul ca persoanele seropozitive sunt deseori discriminiate, acest lucru afectand si reusita integrarii in scoala, pe piata muncii si chiar in societate. 
Capitol 1 - Notiuni generale privind infectia cu HIV/SIDA
1. Definire HIV/SIDA
Infectarea cu virusul HIV a devenit in ultimii ani una dintre gravele probleme sociale si medicale cu care se confrunta intreaga lume datorita capacitatii virusului de a se transmite foarte usor de la o persoana la alta.
HIV reprezinta Virusul Imunodeficientei Umane. Acesta ataca celulele albe ale sangelui, celule cu rol de protectie a sistemului imunitar, limfocitele T CD4, scazand astfel capacitatea organismului de a lupta impotriva bolilor si infectiilor. Virusul nu are capacitatea de a se dezvolta singur in organismul uman, de aceea ataca celulele modificandu-le structura. Intrat in organism virusul actioneaza lent, Doina Usaci afirmand ca ,, un virus intra in corp si nimic nu se vede doi, trei, cinci sau chiar zece ani, timp in care barbatul sau femeia traiesc linistiti, rad, fac dragoste si, bineinteles, transmit virusul oamenilor." (Usaci, 2003, p.32)
Patrunzand in organism virusul are doua cai de evolutie, care pot fi influentate si de sistemul imunitar al persoanei infectate: ramane inactiv sau devine activ imediat. In prima situatie virusul patrunde in celula afectata aceasta continuand sa evolueze normal, ceea ce nu permite aparitia unei simptomatologii ingrijoratoare. Chiar si in lipsa unei simptomatologii, persoana infectata poate transmite virusul unei alte persoane in cazul in care aceasta este supusa la diverse comportamente riscante, ca de exemplu relatii sexuale neprotejate, utilizarea de droguri injectabile cu ace nesterilizate etc. Cea de-a doua situatie este reprezentata de cazul in care virusul se reproduce foarte repede din cauza sistemului imunitar scazut al persoanei afectand astfel si celelalte celule, astfel putandu-se observa unele simptome, care de obicei sunt confundate cu o raceala. Altfel spus, infectia cu HIV se dezvolta diferit, la persoanele care au un sistem imunitar ridicat semnele bolii apar mai tarziu decat in randul celora care sunt frecvent expusi stresului, care nu au o alimentatie corespunzatoare, care altfel spus, au un sistem imunitar scazut.


Fisiere in arhiva (1):

  • Integrarea Sociala a Persoanelor Seropozitive.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!