Integrarea Sociala a Rromilor

Cuprins licenta Cum descarc?

ARGUMENT.5
CAPITOLUL I: PREZENTARE GENERALA. ORIGINEA, ETNIA SI FAMILIA DE RROMI .8
1.1. Originea rromilor.8
1.2. Profilul etnic al populatiei de rromi.11
1.2.1. Limba.14
1.2.2. Model de viata.16
1.3. Familia de rromi.16
1.4. Ocupatii si traditii in randul familiei de rromi.18
1.5. Nivelul de trai al familiei de rromi.20
1.5.1. Etnia rromilor in comunism.20
1.5.2. Etnia rromilor in anii 90.22
1.6. Rromii si integrarea sociala.23
CAPITOLUL II: INTEGRAREA ETNIEI SI A FAMILIEI DE RROMI INTR-UN MEDIU MAJORITAR .28
2.1. Integrarea economica .29
2.1. Integrarea sociala. .31
2.1.1. Legislatia privind integrarea familiilor de rromi.38
2.2. Discriminarea rasialaa.38
CAPITOLUL III: POSIBILITATI DE EDUCATIE PENTRU 
MINORITATI.41
3.1. Gradinita si educatia primara.44
3.2. Ciclul gimnazial si liceul.46
CAPITOLUL IV: STUDII DE CAZ.47
STUDIUL I: .47
STUDIUL II:.53
STUDIUL III: .59
STUDIUL IV: .64
STUDIUL V:.69
CONCLUZII.74
PROIECT: " SCOALA SI PENTRU COPII RROMI".75
1. Justificarea proiectului .75
2. Misiune .75
3. Obiective pe termen scurt pentru parintii copiilor. 76
4. Obiective pe termen lung pentru parintii copiilor.76
5. Beneficiari. 76
6. Scop. 77
7. Grup-tinta. 77
8. Obiective. 77
9. Rezultate asteptate.79 
10. Indicatori de evaluare ai proiectului. 80
11. Activitati.80 
12. Asigurarea igienei. 81
CONCLUZII SI PARERI.82
ANEXE.86
BIBLIOGRAFIE.88


Extras din licenta Cum descarc?

ARGUMENT
Ne aflam intr-un cerc vicios de discriminare, lipsa de respect, lipsa de interes, lipsa de intelegere din partea romanilor care duc la saracie, la cresterea criminalitatii si la lipsa de educatie scolara in randul rromilor, la mai multa discriminare si lipsa de respect. 
Aceste prejudecati persista si pentru ca este nevoie de un tap ispasitor, in special in conditiile economice dificile in care se afla tara noastra. Spre exemplu: Romania nu are o reputatie prea buna in Vest. Motivele sunt complexe si in general greu de izolat. Totodata, ele sunt greu de acceptat. Rromii insa, sunt usor de invinuit pentru aceasta, pornind de la cazuri izolate de genul "rromii au mancat lebedele din Viena". Odata ce rromilor li s-a atribuit acest calificativ, mentalitatea este greu de schimbat. Cine e interesat de rromii care nu fura? Cine este interesat de rromii care fac cinste tarii noastre peste hotare? Nimeni . Mass-media exploateaza interesul populatiei cu titluri ca, un tigan a "furat" si prin aceasta contribuie la continuarea acestui cerc vicios, deoarece majoritatea populatiei primeste informatii despre rromi din mass-media si nu de la rromi. Rromii pe care ii vad oamenii nu sunt, in general, reprezentativi: un cersetor rrom sau un copil al strazii este mai usor de vazut decat un copil rrom care se duce la scoala. Multi rromi care au un statut social si economic mai ridicat nu spun la toata lumea ca sunt rromi deoarece prin aceasta nu au nimic de castigat ci multe de pierdut. 
Istoria rromilor este un incredibil sir de persecutii si discriminare. Cauzele care au dus la situatia economica si educationala a rromilor din ziua de astazi, precum si cele care au dus la discriminarea cu care ei se confrunta sunt mult mai multe si mai complexe decat cele prezentate aici . Ele trebuie recunoscute si intelese, atat de rromi cat si de restul romanilor, pentru ca cercul vicios in care ne aflam sa fie intrerupt. 
Comunitatea rroma este de-a lungul istoriei cea mai putin educata minoritate din Romania. Saracia din cadrul comunitatilor de rromi duce la aparitia unor probleme. 
Standardele de igiena tind sa fie joase, deseori datorita lipsei apei curente si a electricitatii. 
De la caderea comunismului, in Romania numarul incidentelor de natura nationalista sau etnica a crescut considerabil. Un factor care are o mare influenta asupra comportamentului demografic este sanatatea, respectiv accesul la asistenta medicala .Educatia in privinta sanatatii este un lucru neobisnuit pentru rromi. Din punct de vedere economic, comunitatea rroma este cea mai defavorizata din Romania.
Discriminarea este des intalnita in cazul angajarii, legislatia in acest domeniu fiind defectuosa. Rromii din Romania sunt dezavantajati din punct de vedere al educatiei. Discriminarea este raspandita, atat in cadrul sistemului la care un individ trebuie sa recurga pentru a intra in scoala, precum si in cadrul scolilor, determinand multi copii sa nu se mai inscrie. 
Educatia este de asemenea afectata de saracia cronica din majoritatea comunitatilor. Copiii care reusesc ss inceapa scoala, deseori nu promoveaza ciclul gimnazial si din acest motiv este foarte dificil pentru ei sa isi gaseasca un loc de munca. O alta problema cu care se confrunta este abandonul. Unii rromi ajung chiar sa-si vanda copiii, sau decid sa-i abandoneze ori sa-i plaseze temporar in institutii de protectie. 
Peste 80% dintre copiii plasati in institutii sunt rromi. Proiectul cuprinde cinci capitole structurate astfel: 
Capitolul 1: cuprinde informatii despre: originea rromilor (evenimentele istorice inregistrate ne informeaza ca patrunderea lor in Europa s-a facut treptat cu opriri si etape, prin Grecia, Bulgaria si Romania), profilul etnic al populatiilor de rromi (identitatea etnica a rromilor reiese, cel putin la unele grupuri, din costumele traditionale pe care le poarta, din felul in care se mandresc cu muzica lor, cu meseriile lor), limba (rromii au o traditie orala bogata, tansmisa in limba lor natala), model de viata (rromii aveau obiceiul sa se stabileasca intr-un loc pe timpul lunilor de iarna pentru ca primavara sa porneasca din nou la drum), familia de rromi (familiile traditionale de rromi sunt relativ mari), ocupatii si traditii in randul rromilor (prin traditie rromii lucreaza pe cont propriu ca spoitori de vase, caramidari sau prelucratori ai lemnului), nivelul de trai al familiei de rromi (majoritatea rromilor pare sa traiasca in conditii extrem de sarace si doar un mic procent din populatia lor dispune de venituri substantiale). 
Capitolul 2: cuprinde informatii legate de integrarea economica a rromilor (din punct de vedere economic si social, comunitatea rroma este cea mai defavorizata din Romania). 
Capitolul 3: cuprinde informatii cum ar fi: discriminarea rasiala (departe de a fi integrati, marea majoritate a rromilor din Romania sunt considerati paria societatii). 
Capitolul 4: cuprinde informatii despre: 
-posibilitati de educatie pentu minoritati; 
-gradinita si educatia primara (elevii rromi tind sa ramana din ce in ce mai in urma, pana ce, in final renunta ,fara a fi incheiat opt clase, educatia minima pentru a se putea angaja in Romania); 
-ciclul gimnazial si liceul (putini copii rromi ajung sa-si inceapa scoala secundara , dar si mai putini o termina ). 
Capitolul 5: cuprinde studii de caz, proiect si anexe. 
Am ales aceasta tema pentru a prezenta acest fenomen existent in Romania si masurile concrete pentru combaterea acestuia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Integrarea Sociala a Rromilor.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Achim, V., Tiganii in istoria Romaniei, Editura Bucuresti, 1963;
2. Abraham, D., Badescu, Ilie and Chelcea, Septimiu, Relatii interetnice in Romania: Diagnoze sociologice si evaluarea tendintelor, Editura Carpatica, 1995;
3. Amza, T., Tiganii - necunoscuti de langa noi, Editura Atlas Lex, Bucuresti 1996;
4. Burtea, V., Rromii in sincronia si diacronia populatiilor de contact, Editura Lumina Lex,Bucuresti, 2002;
5. Burtea, V., Sansele populatiei de rromi in Revista de Cercetari Sociale nr. 3, 1997;
6. Cantemir, D., Descrierea Moldovei, Editura Tineretului, Bucuresti 1961;
7. Cherata, L., Istoria tiganilor, origine, specific, limba, Editura Z, Bucuresti 1973;
8. Conventia Internationala privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasiala, adoptata la Adunarea Generala a O.N.U., la 21 decembrie 1965;
9. Conventia Internationala privind discriminarea in domeniul ocuparii fortei de munca si exercitarii profesiei, nr. 111/1958 - Organizarea Internationala a Muncii (O.I.M.), 1958, nr. 81/1973;
10. Crisan, N., Tiganii: Mit si Realitate, Editura Albatros, Bucuresti 1999;
11. Crowe, D.A., The Gypsy Historical Experience in Romania, 1991;
12. Iorga, N., Anciens documents de droit roumain, Editura Paris, Bucuresti, 1930;
13. Kenrick, D., Historical Dictionary of the Gypsies (Romanies), 1998;
14. Ponce, E., Tiganii din Romania - o minoritate in tranzitie, Editura Compania,Bucuresti,1999;
15. Merfea, M., Tiganii - integrarea sociala a rromilor, Editura Barsa, Brasov, 1991;
16. Miftode, V., Migratiile si dezvoltarea urbana, Editura Junimea, 1978;
17. Moisa, F., Experiente, realizari si perspective asupra programelor pentru rromi, Cluj, 2000;
18. Romanescu,A., V., Andreescu, V., Stilul si modul de viata al rromilor din unele comunitati urbane si rurale, in Revista Sociologie Romaneasca nr. 2-3, 1994;
19. Situatia copilului si a familiei in Romania UNICEF, Guvernul Romaniei, iulie, 1997;
20. Stefanescu, A., Manastirea Tismana, Bucuresti, 1990;
21. Zamfir, C., Dimensiuni ale saraciei, Editura Export,1994;
22. www.cedu.ro;
23. www.egale.ro.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!