Intelectualele din Romania si Raportarea lor la Spatiul Politic

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere.3
Metodologia cercetarii si sursele de informare.5
CAPITOLUL I - Istoric al implicarii femeii in viata publica si politica in Romania, pana 
la perioada Comunismului.6
I.1. De la natura la cultura politica.6
I.2. Feminism si politici de gen: o abordare generala.7
I.3. Valurile feministe.9
I.4. Amplificarea si maturizarea miscarii de emancipare a femeii romane intre anii 1929 si 1948.11
I.5. Conditia muncii feminine.12
I.6. Statutul juridic si politic al femeii.14
I.7. Militantismul feminist al anilor '30.16
I.8. O noua victorie pe drumul spre egalitate.22
I.8.1. Familia si politica.23
I.8.2. Contributia femeilor in viata de stat.24
I.9. Dreptul de a vota.25
I.9.1. Pregatirea femeilor.25
I.9.2. Sa se inscrie femeile in partide politice ?.26
I.9.3. Femeile in viata politica.27
CAPITOLUL II - Comunismul si implicatiile acestuia asupra conditiei femeii.30
II.1. Modelul stalinist.31
II.2. Propaganda emanciparii miscarii feministe in Romania.32
II.3. Politicile de gen: intre ideologia egalitatii si patriarhatul de stat.34
II.3.1. Egalitatea politica.34
II.3.2. Egalitatea economica.35
II.3.3. Educatia egala.36
II.3.4. Egalitatea in viata privata.37
II.3.5. Politicile reproductive sau maternitatea .37
II.4. Factorii politici ce stopeaza sau incetinesc emanciparea femeilor si atenuarea discriminarii de gen in Romania ultimilor 20 de ani.38
2.5. Identitatea femeii in perioada lui Nicolae Ceausescu.40
2.6. Imaginea femeii noi.44
2.7. Femei politice reprezentative ale perioadei comuniste.45
2.8. Concluzii.50
CAPITOLUL III - Postcomunismul si implicatiile acestuia asupra conditiei femeii.51
III.1. Relatiile de gen si transformarea acestora in tranzitia postcomunista.51
III.2. Reprezentarea politica a femeilor.52
III.2.1 Neotraditionalismul.52
III.2.2. Partide si reprezentare.53
III.3. Organizarea politica a femeilor.54
III.4. Patriarhatele tranzitiei romanesti.55
III.4.1. Crearea patriarhatului modern.55
III.5. Dezvoltarea miscarii feminsite in Romania.55
III.6. Viata publica si participarea la decizie .56
III.7. Oportunitati egale in Regiunea de Vest.59
III.8. De ce nu avem mai multe femei in Parlament si in Guvern ?.61
III.9. O constatare particulara - exista doua femei periculoase pentru impostura politica: 
Mona Musca si Monica Macovei.62
III.10. Cele mai apreciate femei din politica romaneasca din ultimii 10 ani.64
Concluzii.75
Bibliografie.77


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Lucrarea de fata isi propune sa ilustreze impactul pe care feminismul il are in societatea noastra, in trei capitole care decurg in functie de evolutia conceptului de feminism in Romania, de la inceputul implicarii femeii in viata sociala si politica si pana in zilele noastre. Tema acestei lucrari urmeza astfel un fir istoric care surprinde evolutia femeii in societatea romaneasca a secolelor XX si XXI. 
Principalul obiectiv al lucrarii de fata se desfasoara in jurul dorinteide a contura si totodata demonstra existenta unei evolutii in dimensiunea profesionala a femeii incepand din perioada anterioara Revolutiei din anul 1989 si continuand pana in prezent.
Un aspect deosebit de important de care trebuie sa tinem cont este faptul ca identitatea de gen este un construct complex aflat sub presiunile normative sociale iar numeroasele tentative de influentare a acesteia se soldeaza in general cu un deznodamant grav tradus prin incapacitatea indivizilor de a se adapta la contextul social din care fac parte.
Teoriile feministe enuntate in numeroase lucrari ale personalitatilor cunoscute evidentieza raportul de putere dintre femei si barbati, raport ce situeaza femeia intr-o pozitie inferioara, prin constanta promovare si sustinerea prejudecatilor, a stereotipurilor de gen si a imaginilor traditionale ale femeii. 
Femeile si barbatii traiesc multe experiente diferite, alaturi de experientele comune. Adesea aceste diferente sunt ignorate, fara a lua in considerare efectele lor asupra reprezentantilor celor doua sexe si asupra statutului lor cetatenesc. Se ignora faptul ca relatiile dintre reprezentantii celor doua sexe, relatiile de gen, sunt si relatii de putere. Egalitatea de gen trebuie sa constituie un obiectiv central al oricarei democratii care doreste sa ia masuri ca opiniile femeilor si barbatilor sa se bucure de aceeasi greutate si influenta. A milita pentru drepturi reale pentru femei inseamna a tinde catre o societate care sa dea dovada de generozitate si de o toleranta care sa poata crea drepturi cetatenesti depline si egale pentru toti. Problematica egalitatii sanselor intre femei si barbati si a nediscriminarii reprezinta concepte esentiale care guverneaza societatea in contextul actual, atat pe plan international, dar si comunitar. 
Egalitatea intre femei si barbati este un drept fundamental, o valoare comuna a Uniunii Europene si a Romaniei si o conditie necesara pentru realizarea obiectivelor europene si nationale de crestere economica, ocupare a fortei de munca si a coeziunii sociale. 
Cu toate ca inegalitatile inca exista, in ultimele decenii au avut loc numeroase schimbari care au inlocuit in mare parte viziunea traditionala a femeilor, cu dorinta de stabilire a unei egalitati autentice, precum si incurajarea participarii active a acestora la viata sociala si politica. Prin inlocuirea vechilor modele de perceptie, se poate ajunge la o stare de armonie si o mai buna intelegere a modului in care societatea poate fi un spatiu lipsit de disfunctionalitati. 
Cu toate acestea nu pot fi trecute cu vederea acele atitudini discriminatorii care inca mai persista in societate si care contravin noilor tendinte de umanizare. Pentru solutionarea problemelor de gen este nevoie atat de timp si rabdare cat si de tact.
In ultimii ani, studiile de gen au inceput sa capete o mai mare importanta si in tarile post-socialiste ca urmare a identificarii unei necesitati de a descoperi elementele care au stat la baza formarii diferentelor de gen ce persista si in prezent. Combaterea inegalitatilor existente intre femei si barbati in toate sferele societatii este o provocare pe termen lung, deoarece atrage o serie de modificari structurale si comportamentale, precum si o redefinire a rolurilor femeilor si barbatilor. Procesul este lent, iar diferentele intre cele doua sexe persista in ceea ce priveste rata de angajare, numarul orelor de lucru, posturile de raspundere, indatoririle casnice sau riscul de saracie. 
Cadrul comunist a creat conditii si modele diferentiate de comportament precum si tipuri de discriminare diferite. Existenta unei propagande comuniste menite sa aplatizeze diferentele de gen face si mai necesara tratarea acestei probleme, identificarea etapelor si a modalitatilor care au stat la baza depasirii acestui stadiu inadecvat de dezvoltare. 
Problema consta in stabilirea particularitatilor identitatii de gen in conditiile modificarii rolurilor sociale ce ar asigura adaptarea mai adecvata la conditiile noi de viata si integrarea eficienta intr-o societate in permanenta schimbare. Este necesara incercarea opririi fenomenelor de segregare a sexelor si de insusire a rolurilor traditionale care fac parte din doua lumi diferite in schimbul unei reconcilieri a rolurilor pentru o mai buna functionare a indivizilor in societate. 
Lipsa unor profesionisti ingreuneaza constientizarea acestei probleme si face cu atat mai dificila transpunerea ei la nivelul simtului comun inradacinat de-alungul secolelor de existenta. Luand in considerare toate aceste aspecte, va invit sa parcurgeti urmatoarele pagini care va vor introduce intr-o incursiune in lumea feminismului si a politicilor de gen in Romania. 
METODOLOGIA CERCETARII SI SURSE DE INFORMARE
Aceasta lucrare se vrea a fi o trecere in revista a tuturor schimbarilor petrecute in viata sociala si politica a femilor din spatiul romanesc, schimbari ce continua sa se produca si in zilele de azi. Desi epoca moderna a marcat inceputul miscarii de femei, ea nu epuizeaza multimea reactiilor publice sau private ale femeilor fata de conditia lor in societate si familie. Initial, protestele femeilor nu au avut o ideologie clar definita, dar ulterior ele au fost insotite de o serie de teorii feministe.
Egalitatea de gen nu este numai o chestiune de diversitate si echitate sociala, ci este, de asemenea, o conditie prealabila pentru atingerea obiectivelor de crestere durabila, ocuparea fortei de munca, competitivitate si coeziune sociala.
Promovarea egalitatii de sanse va contribui la coeziunea sociala, atat la nivelul regiunilor de dezvoltare, cat si la nivel national. Dezvoltarea unei culturi a oportunitatilor egale presupune implicarea directa a tuturor actorilor sociali din sectorul public si privat, inclusiv societatea civila. Protectia sociala si incluziunea sociala pot fi promovate prin actiuni de combatere a discriminarii, promovarea egalitatii de sanse si integrarea in societate a grupurilor vulnerabile care se confrunta cu riscul de marginalizare sociala. In primul capitol In elaborarea lucrarii am incercat sa urmez un fir logic, in primul rand pentru a starni interesul cititorului cu fiecare capitol avansat si, in cel de-al doilea rand pentru a avea o crestere progresiva a fluiditatii informatiilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Intelectualele din Romania si Raportarea lor la Spatiul Politic.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!