Interferenta Miscarilor Studentesti cu Mediul Politic in Iasi 1919-1924

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 3
CAPITOLUL I 
Problema evreiasca. Nationalistii romani 6
CAPITOLUL II
Studentimea in contextul Romaniei Mari 14
Capitolul III
Nationalism prevalent si concretizare politica. Infiintarea LANC si radicalizarea prin violenta 30
Concluzii 40
Bibliografie 41


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Studentimea romana s-a afirmat ca forta civica si constienta in multiple planuri si cu diferite obiective in perioada imediat urmatoare infaptuirii dezideratului de veacuri al natiunii romane: Romania Mare. Implicarea studentilor a avut la origini mai ales considerente de ordin moral aparand ca o tentativa de reasezare a lucrurilor pe fagasul lor normal. Iasul, ca prim centru universitar romanesc, a fost teatrul pe seama caruia studentimea a interpretat un rol cheie. Scopul demersului nostru este tocmai reliefarea trasaturilor Afortului depus de miscarea studenteasca din Iasi intr-un intervat cuprins intre anii 1919-1924.
Am ales aceste doua repere cronologice pentru ca, 1919, este anul in care se revine la ,,scoala'', cu tensiunile inerente oricarui nou inceput de viata postbelica in general, iar 1924 reprezinta un punct maxim intre doua planuri pe care se va concentra analiza noastra: planul studentesc si cel politic.
Interesul pentru acest subiect este viu si se manifesta in mai multe forme ca urmare a doi mari factori: tendinta de inlaturare a rudimentelor ideologice care au viciat analiza istorica pana in 1989 si importanta conferita prin faptul ca rezolvarea dilemelor legate de aceasta chestiune poate sprijini formarea unor noi interpretari legate de evenimentele ulterioare anului 1924.
In acest sens, am utilizat criteriile tematic si cronologic oferind statutul cel mai important primului dintre ele.
In legatura cu istoriografia subiectului abordat se impun cateva precizari. Mai intai, lucrarile speciale dedicate inainte de 1989 analizei fenomenului studentesc din perioada respectiva au prezentat schematic o versiune in care ,,bunii'', adica studentii de orientare comunista erau victimele celorlalti, a ,,railor'', adica a studentilor de orientare nationalista si antisemita. Apoi, perioada 1919-1924 a fost redusa la statutul de preambul al miscarii de dreapta de mai tarziu, idee care se regaseste in unele incercari de analiza moderne ale fenomenului. Tocmai de aceea ne-am propus evidentierea particularitatilor chestiunii in cauza si a intervalului temporar vizat.
Nu am fi putut reusi acest lucru fara apelul la exceptionalele informatii oferite de documentele aflate in Directia Judeteana a Arhivelor Statului Iasi, Fondul Rectorat Universitatea ,,Al.I.Cuza''. Totodata, starea de spirit din epoca am incapsulat-o prin intermediul randurilor ramase de la unii participanti la evenimente, precum si folosirea perioadelor din acea vreme. In sfarsit, tot ca sursa primara in documentatia noastra de mare importanta a fost culegerea de documente editata de domnii Scurtu si Troncota.
Avand in sursele indicate pana acum destule elemente care sa ne permita concretizarea demersului initiativei noastre am impartit lucrarea noastra in patru capitole. 
Primul capitol contine incercarea de a creiona o imagine de ansamblu a celei de-a doua jumatati a secolului al XIX-lea. Totusi, nu ne-am oprit la principalele momente din viata politico-sociala a statului roman, ci la prezentarea unei parti mai sensibile a istoriografiei, si anume la ,,problema evreiasca''. De asemenea, era de neconceput scrierea acestei lucrari fara prezentarea principalilor nationalisti romani si a o parte din actiunile lor.
Al doilea capitol este dedicat prezentarii debutului de viata universitara interbelica in Iasi intre anii 1919-1921. Acest interval a fost o perioada tulbure cu numeroase tensiuni intre membrii celor doua factiuni ale tineretului studios: nationalistii si comunistii. In vreme ce primii se aflau inca la inceputul organizarii, beneficiind de sprijinul a doar cativa membrii ai corpului profesoral (A.C. Cuza, C. Sumuleanu, I. Gavanescul), cei de extrema stanga luasera un avant datorat influentei pe care o exercita revolutia bolsevica din Rusia (exercitata prin intermediul grupului de studenti din Basarabia, precum si a atitudinii pro-comuniste a majoritatii profesorilor universitari. In aceste conditii au avut loc confruntari, o greva esuata si o excludere a principalului lider nationalist, Corneliu Zelea Codreanu.
A doua parte a capitolului nostru am rezervat-o infatisarii convulsiilor care au caracterizat miscarea studenteasca in timpul marii greve din 1922-1923. Am incercat sa prezentam semnele care anuntau o asemenea actiune de proportie, precum si motivatiile celor care au declansat-o. In opinia noastra, greva din anul universitar 1922-1923 a fost prima mare initiativa cu caracter nationalist din perioada interbelica si prin faptul ca a avut loc in mediul universitar. Tocmai de aceea, in viitor membrii Legiunii Arhanghelului Mihail s-au revendicat de la ,,generatia de la 1922''.
Cel de-al treilea capitol se concretizeaza pe continuarea in plan politic a luptei studentesti. Desi in acea vreme un numar important de studenti comunisti si-au dezvoltat activitatea revolutionara in cadrul organizatiilor de extrema stanga, cel mai mare impact pentru istoria ulterioara a Romaniei l-a avut translatia masiva a liderilor studentimii nationaliste catre mediul politic. In acest sens, am prezentat constituirea Ligii Apararii Nationale-Crestine si aportul studentilor la realizarea acestui lucru. Totodata, am relevat interferenta celor doua planuri si radicalizarea manifesta a tineretului care a dus la tentativa de asasinat din 1923-1924.
In sfarsit, ultimul capitol constituie si partea a doua a lucrarii noastre, aici prezentandu-se metode si strategii didactice traditionale si moderne de predare-invatare,evaluare. Am scos in evidenta cateva aspecte esentiale ale principalelor metode traditionale si apoi cateva facilitati de utilizare a tehnicii moderne ca mijloace didactice acum accesibile tuturor. Evaluarea este o etapa de final, dar cu o importanta majora pentru aprecierea rezultatelor elevilor, precum si a muncii depuse de profesor, asa ca am evidentiat si cateva strategii moderne folosite in desfasurarea acestui proces. 
Capitolul I
PROBLEMA EVREIASCA. NATIONALISTII ROMANI
Receptata in perioada ca reala problema a societatii romanesti din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, chestiunea evreiasca a inflamat si mai mult spiritele odata cu lucrarile Congresului de pace de la Berlin, cand presiunile orchestrate de marile puteri, in favoarea evreilor au pus sub semnul indoielii confirmarea internationala a independentei. Interventiile diasporei evreiesti nu au facut decat sa radicalizeze sentimentele antievreiesti, internationalizand o chestiune de ordin intern. Transformarea s-a produs, dupa cum arata istoricul Gheorghe Platon, prin implicarea Aliantei Israelite Universale, societate fondata in 1860 la Paris, cu scopul de a promova si apara drepturile civile si libertatea religioasa a evreilor In contextul reconsiderarii ideilor si tendintelor internationaliste, a internationalismului de diversa factura, Ilie Badescu propune o alta perspectiva - decat cea clasica - ce descrie un nou tip de abordare. Noua tendinta, nu doar ca nu exclude relatia de interdependenta dintre nationalism si globalism, ba mai mult, identifica raporturile determinant-complementare dintre ethosul etno-cultural si religios pe de o parte si ,,retelele secrete internationale" ale secolelor XIX si XX, ca societati secrete-vehicul ale ideilor globaliste si globalizante, pe de alta parte. Mesajul lui A. Cremieux, presedintele Aliantei Israelite Universale, fost ministru de Justitie in guvernul revolutionar din Franta anului 1848, indemn trimis coreligionarilor sai, este citat ca argument al primei "insurectii national-religioase la scara continentului european, legata incontestabil de miscarea de emancipare a evreilor" 
Participarea armatei romane la razboiul ruso-turc din 1877, efortul de razboi, operatiunile militare de succes intreprinse de tanara ostire romana la sud de Dunare, sacrificiile in oameni si materiale ale Romaniei, dadeau sperante factorilor de decizie si domnitorului Carol I pentru recunoasterea independentei statului roman. Recomandarile Congresului de la Berlin privind acordarea cetateniei evreilor, au declansat replici dure si virulente luari de pozitie, din partea oamenilor politici ai vremii si in general din partea opiniei publice, la adresa neloialitatii comunitatii evreiesti fata de tanarul stat roman. O astfel de reactie cvasi-unanima poate fi explicata prin frustrarea resimtita de cercuri largi ale societatii romanesti, care au vazut ca efortul de razboi, jertfele si victoriile tinerei armate romane din razboiul pentru cucerirea independentei, sunt puse sub semnul echivocului de catre cancelariile occidentale, influentate de organizatii oculte si cu scopuri obscure.


Fisiere in arhiva (1):

  • Interferenta Miscarilor Studentesti cu Mediul Politic in Iasi 1919-1924.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!