Intermedierea Asigurarilor in Contextul Economiei de Piata

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 4
CAPITOLUL 1. ESENTA, NECESITATEA, IMPORTANTA SI ROLUL SISTEMELOR DE DISTRIBUTIE A ASIGURARILOR IN ECONOMIA DE PIATA 7
1.1.NECESITATEA, APARITIA SI EVOLUTIA FORMELOR DE DISTRIBUTIE A PRODUSELOR DE ASIGURARE. 7
1.2.POLITICI DE PROMOVARE A PRODUSELOR DE ASIGURARE 11
1.3. ACHIZITIA IN ASIGURARI - METODE SI FORME 15
CAPITOLUL 2. SITUATIA ACTUALA A SECTORULUI ASIGURARILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA. 19
2.1.STRUCTURA PIETEI NATIONALE DE ASIGURARI. 19
2.2.CADRUL DE REGLEMENTARE A PIETEI NATIONALE DE ASIGURARI 26
2.3.INTEGRAREA PIETEI NATIONALE DE ASIGURARI IN COMUNITATEA MONDIALA A ASIGURARILOR 36
CAPITOLUL III. PERSPECTIVELE MODIFICARII FORMELOR SI METODELOR EXISTENTE DE DISTRIBUTIE A PRODUSELOR DE ASIGURARE 43
3.1. DIRECTII DE PERFECTIONARE A MODALITATILOR TRADITIONALE DE INTERMEDIERE A ASIGURARILOR 43
3.2. CAI SI METODE DE PERFECTIONARE A MODALITATILOR DE APLICARE A FORMELOR MODERNE DE VANZARE A ASIGURARILOR 49
CONCLUZII SI PROPUNERI 54
Bibliografie 59
Acte normative si reglatorii: 59
Lucrari stiintifice 59
Sursele internet 60
Anexa 1 61


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea de cercetare 
Profundele modificari politice si economice operate actualmente in societatea noastra impun si necesitatea constituirii unei piete functionabile si eficiente a asigurarilor. Aceasta situatie este determinata, in primul rand, de faptul ca in procesul de promovare a reformelor economice, structurile comerciale publice si private sunt nevoite sa-si garanteze, in mod individual, o protectie adecvata prin asigurare, deoarece traditionalele forme de asistenta financiara, actualmente, nu mai pot fi aplicate. Anume acesti factori si conditioneaza necesitatea extinderii si diversificarii gamei serviciilor si a produselor de asigurare oferite, fapt menit sa inlesneasca asigurarea intereselor patrimoniale ale diverselor categorii de asigurati, garantandu-le acestora o protectie adecvata prin asigurare de evenimentele aleatorii si situatiile extremale care se produc in activitatea cotidiana. Piata contemporana a asigurarilor se caracterizeaza prin cresterea numarului asiguratorilor si a volumului de tranzactii efectuate de catre acestia, de aparitia noilor necesitati de a obtine o protectie prin asigurare si a noilor directii de orientare a acestei activitati, precum si prin intensificarea nivelului de competitie. Un loc deosebit in infrastructura pietei nationale de asigurari este detinut de catre sistemul de distributie a produselor de asigurare care are in prezent mai multe forme, dintre care unele au aparut recent si cunosc o dezvoltare rapida. In afara formelor traditionale de vanzare din asigurari- prin reteaua proprie a asiguratorilor si prin intermediari ca agentii si brokeri de asigurare- dupa anul 1990 si-a facut aparitia si bancasigurarea sau mai precis, vanzarea de contracte de asigurare prin reteaua bancara. In pofida impedimentelor existente care franeaza procesul de diversificare a retelelor de distributie a produselor de asigurare, cand actualul context social si conceptul contemporan, impune necesitatea de operare a asigurarilor in medii concurentiale internationalizate, cu puternice tendinte de globalizare, aplicarea modalitatilor moderne de distributie a produselor de asigurare prezinta o oportunitate la zi. 
Obiectul cercetarii este reprezentat de sistemul de distributie a produselor de asigurare prin retelele bancare, precum si de studierea practicilor internationale de functionare a asiguratorilor bancheri, fapt ce contribuie la satisfacerea nevoilor pietei nationale de asigurari cu noi sintetizari teoretice si practice ale problemelor ce tin de modernizarea sistemului de distributie a asigurarilor. 
Structura si continutul lucrarii. 
Scopul si sarcinile cercetarii au si determinat urmatoarea structura a lucrarii: introducere, trei capitole, concluzii , bibliografie, anexe. 
In Introducere este argumentata actualitatea temei de cercetare si gradul de studiere a acesteia, este definitivat scopul si obiectivele lucrarii, este evidentiata semnificatia teoretica si valoarea aplicativa a cercetarilor efectuate, sunt elaborate elementele noutatii stiintifice, este prezentat suportul teoretic si metodologic,precum si baza informationala a investigatiei. Capitolul I. "Esenta, necesitatea, importanta si rolul sistemelor de distributie a asigurarilor in economia de piata" este eccentuat rolul sistemelor de distributie a asigurarilor in economia de piata, precum si politici de promovare a servicilor de asigurare. Capitolul II ,,Situatia actuala a sectorului asigurarilor din Republica Moldova" este consacrat analizei structurii pietei nationale de asigurari, cadrului institutional si legal privind supravegherea si reglementarea activitatilor de asigurare in Republica Moldova. In capitol sunt examinate si modalitatile de efectuare a operatiunilor de asigurare, precum si impedimentele care persista in acest proces. Un loc aparte este atribuit modalitatilor de integrare a sistemului national de asigurari in comunitatea mondiala a asigurarilor. Capitolul III. "Perspectivele modificarii formelor si metodelor existente de distributie a produselor de asigurare" include directii de perfectionare a modaltatilor traditionale si moderne de intemediere a asigurarilor. 
Domeniul de cercetare al lucrarii consta in elucidarea aspectelor teoretice,metodologice si practice privind instituirea parteneriatelor dintre asiguratori si bancheri in vederea distribuirii produselor financiare. 
Suportul informational. 
Baza informationala a prezentei cercetari este reprezentata de legislatia ce reglementeaza activitatile bancare si de asigurare, informatiile furnizate de autoritatea publica de reglementare a activitatii de asigurare-reasigurare, precum si de societatile de asigurari si bancile comerciale din Republica Moldova. 
Noutatea stiintifica a tezei cuprinde urmatoarele elemente: 
- elaborarea unei noi metodologii de stabilire a cuantumului capitalului social minimal al institutiilor de asigurare si celor bancare, in baza fluxurilor financiare ce revin la un leu capital social; 
- identificarea unei noi modalitati de perfectionare a operatiunilor de reasigurare, prin aplicarea tehnologiilor bancare in cadrul asiguratorilor bancheri, fapt care va face posibila operarea platilor de reasigurare sub forma de credite bancare din dobanzile obtinute de la depozitarea primelor de asigurare; 
- elaborarea propunerilor privind structura unei institutii integrate de supraveghere financiara si de reglementare a activitatilor desfasurate in cadrul cooperarii stabilite dintre institutiile de asigurare si cele bancare, preocupata de elaborarea legislatiei secundare in domenii, precum si de implementarea si verificarea modului de aplicare a prevederilor legale noi sau modificate; 
- elaborarea propunerilor privind perfectionarea mecanismelor de modernizare a sistemului de distributie a produselor de asigurare prin retelele bancare, precum si ale celora de combinare si de diversificare a produselor realizate prin acest sistem. Modernizarea metodelor de vinzare a produselor de asigurare pe plan mondial este efectuata prin constituirea unui sistem unic de comunicatii, prin modificarea rolului statului, precum si prin amplificarea rolului corporatiilor transnationale in relatiile economice mondiale, care au o continua extindere. Pe masura dezvoltarii pietei financiare are loc apropierea institutiilor bancare si a celor de asigurare prin conlucrarea pe diferite directii de activitate. Faptul, ca dupa volumul activelor detinute, cu capitalul bancar poate concura doar cel al asiguratorilor, ultimii, formeaza cu bancherii un sistem de dezvoltare-conlucrare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Intermedierea Asigurarilor in Contextul Economiei de Piata.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!