Intreprinderea Industriala - Sistem Economic si Veriga de Baza a Economiei Nationale

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul I - Rolul intreprinderii in cadrul economiei
1.1. Conceptul si tipologia intreprinderii
1.1.1. Definirea intreprinderii
1.1.2. Tipologia intreprinderilor
1.2. Dimensiunile intreprinderii
1.3. Evolutii ale conceptiei privind intreprinderea ca organizatie economica
1.4. Rolul intreprinderii in cadrul economiei nationale
Capitolul II - Abordarea intreprinderii ca sistem
2.1. Caracteristicile intreprinderii ca sistem
2.2. Considerente privind metoda sistemica
2.3. Mediul intreprinderii
2.3.1. Mediul extern al intreprinderii
2.3.2. Mediul intern al intreprinderii
2.4. Finalitatile intreprinderii
Capitolul III - Misiunea si obiectivele intreprinderii
3.1. Misiunea intreprinderii
3.2. Obiectivele intreprinderii 
3.2.1. Definirea obiectivelor intreprinderii
3.2.2. Tipuri de obiective intalnite in cadrul intreprinderii (organizatiei)
3.2.3. Stabilirea obiectivelor intreprinderii
3.2.4. Stabilirea unei ierarhii a obiectivelor.
3.2.5. Principii pentru imbunatatirea calitatii obiectivelor


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
ROLUL INTREPRINDERII IN CADRUL ECONOMIEI
1.1. Conceptul si tipologia antreprinderii
1.1.1. Definirea intreprinderii
Desigur pentru a defini intreprinderea trebuie sa pornim de la premisa ca ea este in primul rand o organizatie, compusa dintr-un numar de persoane care se considera parti ale grupului, are obiective impartasite, recunoscute si impartite intre acestea.
ISO 8402: 1995 defineste organizatia ca ,,o companie, corporatie, intreprindere sau institutie, sau o parte din acestea cu statut de societate pe actiuni sau nu, publica sau particulara, care are propriile sale functiuni si propria sa administratie".
Organizatia s-ar putea defini astfel:
o Un sistem deschis in relatie permanenta cu mediul inconjurator;
o Un sistem finalizat, in sensul ca ea isi defineste obiectivele si dispune de o anumita autonomie pentru a le atinge; punerea in practica a mijioacelor adaptate, alegerea cu privire la orientarea si la natura activitatilor;
o O entitate sociala compusa din oameni sau grupuri de oameni cu interese particulare apartinand unor categorii soci-profesionale proprii organizatiei, dar si exterioara acesteia.
Multi cercetatori definesc intreprinderea ca o organizatie cu scop economic. Cu toate incercarile lor materializate intr-o diversitate de definitii, putem spune ca nu s-a reusit sa se dea o definitie care sa acopere in totalitate sensul si continutul conceptului de intreprindere, avand in vedere sfera larga si marea s-a complexitate.
Intrucat intreprinderea constituie o veriga importanta a economiei, un mod de abordare este definirea sa ca organizatie economica, astfel ,,un grup de persoane fizice si/sau juridice care in calitatea lor de participanti la viata economica indeplinesc roluri si au comportamente economice similare" .
Economistii definesc intreprinderea ca avand o functiune de productie ce defineste modul in care elementele intrate in productie sunt transformate in rezultate ale productiei.
M. Porter defineste intreprinderea ca ,,o suma de activitati care se executa pentru a proiecta, a produce, a promova pe piata, a livra si a sprijini cu servicii de asistenta produsul firmei" 
P. Drucker defineste organizatia ca ,,un grup de produse si servicii, o societate umana ce cultiva forme specifice de cultura". 
I.Verboncu defineste intreprinderea, ,,un grup de persoane, constituit pe baza unor criterii economice, sociale, tehnice si tehnologice etc., ce deruleaza procese de munca concretizate in obtinerea de bunuri economice in anumite conditii de eficienta." 
Avand in vedere caracteristicile economiei de piata C.Barbulescu defineste inntreprinderea "o organizatie autonoma care isi asigura existenta si dezvoltarea prin producerea si vanzarea unor produse cu scopul obtinerii unui profit". 
Pornind de la aceste pareri o definitie care corespunde cerintelor de competitivitate intr-o economie de piata este urmatoarea "intreprinderea reprezinta un grup de activitati umane, respectiv efortul conjugat al unor oameni, ce au ca scop satisfacerea nevoilor consumatorilor si maximizarea profiturilor, activitati care se repeta in timp si a caror existenta este determinata in mod esential de vanzarea produselor." 
Intreprinderea ca organizatie economica reuneste urmatoarele elemente:
o Efortul organizat al membrilor ei. Indivizii din intreprinderi, odata cu stabilirea obiectivului se reunesc isi unesc eforturile, acceptand sa contribuie la organizarea acestora.
o Intreprinderea reprezinta ansamblul persoanelor si a subdiviziunilor organizatorice constituite in asa fel incat sa asigure premisele organizatorice in vederea realizarii obiectivelor stabilite.
o Satisfacerea nevoilor consumatorilor (clientilor) pe segmentul de piata ales, oferindu-le produsele si/sau serviciile in schimbul unui castig (profit).
Profitul, constituie mobilul de baza in activitatea intreprinderii. Nu exista intreprindere care sa nu urmareasca obtinerea de profit pentru ca, daca venitul este mai mic decat cheltuielile, nu numai ca nu isi poate constitui surse proprii de dezvoltare, dar nici nu poate sa supravietuiasca. Profitul constituie criteriul eficientei si al eficacitatii intreprinderii si este, se pare, singurul care sta la baza aprecierii reusitei (succesului) sau nereusitei (insuccesului) intreprinderii. Profitul nu este cauza, ci scopul activitatii intreprinderii. Este un rezultat dorit si indispensabil pentru ca serveste functiei economice de baza, constituind baza efortului de dezvoltare a intreprinderii.


Fisiere in arhiva (2):

  • Intreprinderea Industriala - Sistem Economic si Veriga de Baza a Economiei Nationale.doc
  • prima pagina.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!