Invatarea Scrisului Caligrafic Clasa I

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
CAPITOLUL I
BAZELE PSIHO-PEDAGOGICE A PROCESULUI DE PREDARE-INVATARE INITIALA A SCRISULUI LA ETAPA ACTUALA
1.1 Repere psiho-pedagogice ale formarii deprinderilor de scriere si motivarea lor
1.2 Diversitatea metodelor si aplicarea jocului didactic in procesul de predare-invatare a scrisului
1.3 Componentele si etapele deprinderii scrisului in clasa I
CAPITOLUL II
ABILITATI PRACTICE IN UTILIZAREA DIVERSIFICATA A METODELOR DE PREDARE A SCRISULUI
2.1 Metodele, ipotezele, coordonatele, obiectivele si tipul cercetarii
2.2 Desfasurarea experimentului
2.3 Rezltatele experimentului si interpretarea lor
CONCLUZIE
BIBLIOGRAFIE
ANEXE


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea temei de cercetare rezida din faptul ca alfabetizarea reprezinta o etapa aparte in instruirea scolara a copilului. Aceasta etapa are menirea nu numai de a invata elevul din clasele primare sa citeasca si sa scrie de a-l introduce intr-o noua sfera a vietii, de a-i asigura o activitate scolara reusita, de a construi o baza solida pentru stapinirea disciplinelor scolare atit in clasele primare, cit si in cele care vor urma.
Cu toata dezvoltarea fara precedent a mijloacelor de comunicare in masa, scrisul va ramane unul dintre instrumentele indispensabile activitatii intelectuale si cu o valoare deosebita in activitatea de comunicare interumana. Scrisul reprezinta un instrument de munca intelectuala, iar pentru psihologi un element de baza in cunoasterea indivizilor, in depistarea trasaturilor lor de caracter. Elevul trebuie sa inteleaga ca orice persoana poate fi desconsiderata inainte de a fi cunoscuta, deoarece corectitudinea scrisului este o calitate a omului cult. 
Caligrafia este o arta in continua evolutie ,este una dintre putinele arte care a ramas vie, pentru ca oamenii au cautat intotdeauna modalitati de a se exprima prin scris in mod estetic.Este in primul rand un mod frumos de a te exprima.
Pornind de la dictonul "Repetitia este mama invataturii ", scrierea caligrafica va usura munca la clasa, cand elevii vor exersa un scris corect si frumos. Abundenta masiva de informatii la clasa ne face sa uitam de aspectul estetic al scrierii, de exersarea rabdarii pentru realizarea unei scrieri frumoase .
Asadar, modul in care vor scrie elevii va fi o oglinda a muncii noastre de dascali, o dovada ca am format tineri bine pregatiti, hotarati, cu simtul datoriei, de fapt tineri cu atitudini pozitive fata de munca, fata de arta.Cu toate ca invatarea ca atare a scrisului nu este o operatie usoara, formarea si fixarea unui scris personal reprezinta o adevarata dificultate , uneori devenind chinuitoare. Una este sa recunosti si sa reproduci literele alfabetului si alta este sa le redai legandu-le una de alta in cuvinte si altceva e sa le redai mereu in aceeasi forma, cursiv, automat, fara efort sau oboseala cu o rapiditate specifica, facand mesajul descifrabil de catre orice cititor. Scrisul personal este un fel de marca proprie, nereproductibil de catre altii nici chiar cu eforturi mari.Fiecare scris isi are propria sa biografie. Formarea scrisului se intinde uneori si pana la adolescenta si chiar mai tarziu. Acest process de formare si de fixare a unui scris proriu scapa scolii ramanand o problema personala pe care fiecare persoana o rezolva cum crede de cuviinta.
Scrisul este un act intelectual indispensabil in evolutia societatii, ca si in progresul fiintei umane. Scrierea, marea inventie a omenirii, a aparut ca o necesitate a comunicarii intre oameni, dezvoltandu-se ca o preocupare artistica numita ,,caligrafie"- arta de a scrie frumos: ,,kallos", frumusete, ,,grapheim", a scrie.
Perioada initiala de instruire reprezinta o etapa importanta, de start in viata scolara a copilului, etapa menita sa solutioneze probleme de o semnificatie fundamentala. Timp de zeci si chiar sute de ani, savanti, lingvisti, psihologi, metodisti si invatatori proeminenti au cautat sa descopere cele mai eficiente cai, metode si procedee de instruire initiala in domeniul scrierii.
Psihologii ?.?. ??????, ?.?. ???????, ?.?. ???????? si pedagogii novatori ?.?. ??????????, ?.?. ?????? remarca tendinta ingrijoratoare de scadere a nivelului de sanatate fizica si psihica a prescolarilor. Aceasta se datoreaza, pe de o parte, fortarii activitatii de invatare fara a se lua in calcul specificul psihologic de virsta al copilului -- drept rezultat, in loc de dezvoltare armonioasa si pregatire pentru scoala, la multi copii nu doar scade notabil motivatia de invatare, ci si scad, intr-o masura considerabila, resursele fizice si psihice (in multe gradinite, educatorii dubleaza programa clasei intai in grupa pregatitoare). Pe de alta parte, cauza este nerealizarea cerintelor programei, care presupune respectarea obligatorie a relatiei de continuitate dintre gradinita si scoala. Actualitatea cercetarii este determinata de necesitatea construirii unui sistem eficient de invatare a citirii si scrierii, care ar deveni o baza stiintifico-metodica pentru invatator in timpul lucrului cu orice tip de abecedar. 
Practica de lucru a invatatorilor de clase primare si a educatorilor din grupele pregatitoare ne arata ca in cursul formarii deprinderilor de scriere se atesta:
- scriere neglijenta, ceea ce provoaca greseli ortografice, o atitudine iresponsabila fata de scriere;
- lipsa unei exersari permanente a scrisului, care duce la pierderea capacitatii de scriere neintrerupta si a ligaturilor dintre litere, pierderea deprinderii de a scrie inclinat;
- utilizarea excesiva a calculatorului (jocuri, activitati) duce la pierderea deprinderii de scriere caligrafica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Invatarea Scrisului Caligrafic Clasa I.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!