Investițiile externe de capital

Cuprins licență Cum descarc?

INTRODUCERE . 4
CAPITOLUL I - Investitii externe de capital - elemente definitorii . 5
1.1. Conceptul de investitie externa de capital .. 5
1.2. Tipologia investitiilor externe de capital: investitiile de portofoliu si investitiile straine directe ... 10
1.3.Rolul corpotratiilor transnationale in fluxurile investitionale .. 16
1.4.Climatul investitional si riscurile potentiale . 21
CAPITOLUL II - Atragerea de investitii straine directe . 26
2.1.Investitiile straine directe - elemente definitorii ... 26
2.2.Transferul international de tehnologie si fluxurile investitionale . 27
2.3.Motivatia corporatiilor transnationale ... 27
2.3.1.Criteriile care stau la baza tarilor tinta ...30
2.4.Tendinte actuale in economia mondiala privind investitiile externe de capital 36
CAPITOLUL III - ISD in Romania 38
3.1.Necesitatea atragerii ISD in Romania ... 38
3.2.Evolutia intrarii ISD in Romania .. 40
3.3.Factorii determinanti ai ISD in Romania .. 43
3.4.Impactul aderarii Romaniei la UE asuprafluxurilor ISD .. 45
CAPITOLUL IV - Studiu de caz - Investitia Companiei Telekom in Romania 45
4.1.Scurt istoric si descrierea Companiei Telekom Romania . 47
4.2.Misiunea si viziunea Companiei Telekom Romania .48
4.3.Investitia Companiei Telekom in Romania .. 48
CONCLUZII ... 52
BIBLIOGRAFIE . 53


Extras din licență Cum descarc?

Introducere
In prezent, orice activitate economica, sociala, politica presupune un proces de coordonare judicios si eficient, care sa conduca la atingerea scopurilor propuse intr-un mod cat mai economic si cu rezultate maxime. Investitiile externe de capital cuprind o mare parte din totalul investitiilor care se deruleaza la nivel global fiind intr- continua crestere. 
Astazi, aproape toate companiile, indiferent de marime sunt afectate de evenimentele si competitia globala, deoarece intr-o masura mai mare sau mai mica toate depind de contextul international.
Lucrarea este intitulata Investitiile externe de capital si este structurata pe patru capitole. In primul capitol, intitulat Investitii extrne-elemente definitorii, am vorbit despre conceptul de investitie externa de capital, am prezentat ceea ce inseamna investitiile de capitalsi investitiile straine directe, despre rolul corporatiilor transnationale si despre climatul investitional si riscurile potentiale. In cel de-al doilea capitol, intitulat Atragerea de investitii straine directe, am vorbit despre ce reprezinta investitiile straine directe - elemente definitorii, despre transferul international detehnologie si fluxurileinvestitionale, despre motivatia corporatiatiilor transnationale si criteriile ce stau la baza selectarii zonelor tinte si despre tendintele actuale in economia mondiala privind investitiile externe de capital.
Cel de-al treile capitol intitulat ISD in Romania, este format din patru subcapitole ce prezinta necesitatea, evolutia, factorii determinanti ai ISD in Rominia si impactul aderarii Romaniei la UE asupra fluxurilor ISD.
In capitolul patru am prezentat studiul de caz Investitia Companiei Telekom in Romania, si anume, achizitia facuta de aceasta companie. In urma deciziei Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor OTE din 30 aprilie 2014, Romtelecom si COSMOTE Romania, controlate de OTE Group in care Deutsche Telekom detine o cota de 40%, au demarat procesul de achizitie si adoptare a brandului Telekom. Obiectiviul principal al acestei achizitii a fost de a fi primul brand care ofera servicii complete de telecomunicatii si divertismet pe piata din Romania. Am prezentat astfel avantajele si dezavantajele acestei achizitii, dar si efectele pozitive si negative avute de aceasta achizitie asupra tarii noastre.
Dezvoltarea unei economii, a unei investitii presupune crearea unui anumit climat economic, social si politic care sa permita acest lucru. Fiecare guvern si autoritate politica are obligatia de a intreprinde acele masuri care sa contribuie la crearea unui mediu investitional prosper, care sa permita atragerea de investitii externe de capital indiferent de provenienta lor, autohtone sau straine, o crestere economica solida, care sa conduca implicit la cresterea nivelului de trai al populatiei
CAPITOLUL I 
Investitii externe de capital - elemente definitorii
1.1.Conceptul de investitie externa de capital
Investitiile reprezinta cel mai important stimul pentru orice activitate economica. In cadrul economiei nationale, investitiile constituie elementul fundamental care initiaza si dezvolta orice activitate umana, reprezinta ceea ce este motorul pentru un sistem activ. Efectele pozitive ale investitiilor pentru economia nttionala nu se limiteaza numai la cresterea economica.
Investitiile pot fi definite in mai multe moduri, intr-o definire restransa se considera investitii numai cheltuieli care se concretizeaza intr-o achizitie de bunuri de folosinta indelungata. Notiunea de investitie ,,simbolizeaza in acest caz achizitia de noi imobilizari, active corporale sau necorporale" (Prelipcean G. - ,,Fundamente economice ale investitiilor", Editura Universitatii, Suceava 2000, pag. 4). Intelegerea notiunii permite suprapunerea unei viziuni contabile si a unei viziuni juridice asupra investitiilor pentru ca sunt retinute numai elementele patrimoniale in aceste doua viziuni referitoare la investitii. Referitor la rolul procesului investitional in dezvoltarea economica si sociala, obiectul investitiilor se inscrie in ansamblul cerintelor care se urmaresc atunci cand se stabilesc destinatiile resurselor acumulate de societate, respectiv cand se stabileste raportul dintre resursele destinate dezvoltarii si cele pentru consum.
Unii specialisti considera ca ,,investitiile reprezinta o renuntare la o satisfactie imediata si sigura in schimbul unei sperante de viitor. Investitia trebuie privita ca o cheltuiala certa pentru un viitor incert". (Postavaru N., Bancila S. -,,Management integrat al proiectelor investitionale", Editura Lumina, Bucuresti, 2001, pag. 29). Alti specialisti considera ca ,,notiunea de investitii implica trei elemente definitorii: durata, risc, eficienta. Pentru a obtine o imagine completa si fidela a conceptului de investitii trebuie studiata imaginea tridimensionala a acestei notiuni: contabila, economica, financiara". (Dumitrescu S., Bal A.- ,,Economie Mondiala", Editura Economica,Bucuresti, 2002, pag. 31)
Ca o recapitulare si o sinteza a acestor opinii se poate materializa urmatoarea definitie generala a investitiilor: ,,Investitia este efortul financiar actual facut pentru un viitor mai bun, creat prin dezvoltare si modernizare, avand ca sursa de finantare renuntarea la consumuri actuale sigure, dar mici si neperformante, in favoarea unor consumuri viitoare mai mari si intr-o structura moderna, mai aproape de optiunile utilizatorilor, dar probabile". (Prelipcean G. - ,,Fundamente economice ale investitiilor", Editura Universitatii, Suceava 2000, pag. 4)


Fisiere în arhivă (1):

 • Investitiile externe de capital.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1. Barbacaru A. - Eficienta investitiilor in conditii de risc valutar", Editura ASE, Bucuresti, 2005;
2. Berca A - ,,Crizele economice si ciclicitatea lor", Editura Institutul European, Bucuresti, 2011;
3. Bran P., Costica I. - ,,Economia activitatii financiare si monetare internationale", Editura Economica, Bucuresti, 2009;
4. Buffett W. Soros G si Volcker P - ,,Criza economica si prefetiiei", Editura Litera, Bucuresti 2010;
5. Canton J. - ,,Provocarile viitorului. Principalele tendinte care vor reconfigura lumea in urmatorii 5, 10, 20 de ani", Editura Polirom, 2010;
6. Daianu D. - ,,Capitalismul incotro? Criza economica, mersul ideilor", institutii, Editura Polirom, 2000;
7. Dumitrescu S., Bal A.- ,,Economie Mondiala", Editura Economica,Bucuresti, 2002;
8. Ene S. - ,,Perfectionarea managementului finantarii intreprinderilor romanesti din surse externe", Editura ASE, Bucuresti, 2005;
9. Feler V. - ,,Creativitate si creativitate manageriala", Editura Export, Bucuresti, 1999;
10. Glavan B. - ,,Impotriva curentului - Insemnari despre criza financiara actuala", Editura Universul Juridic, 2009;
11. Gopinath P. - ,,Global production system", lucrare prezentata la Conference on International Solidarity and Globalization, Stockholm, 18 si 29 octombrie, 1997;
12. Haller E.- ,,Strategii investitionale ale societatilor mixte", www.ase.ro, cap. 4, 2006;
13. Hlaciuc E. - ,, Contabilitate financiara", Editura Universitatii, Suceava, 2005
14. Ilie V. - ,,Gestiunea financiara a intreprinderii", Editura ASE, Bucuresti, 2001;
15. Iordache F. - Rolul STN in procesul globalizarii, Conferinta internationala, Globalizarea vietii sociale, Chisinau, Academia de Teologie Ortodoxa din Moldova, Societatea Internationala de Management, 19 martie 2004;
16. Johan A. Lybeck - ,,Istoria globala a crizei financiare (2007-2010)", Editura Polirom, Iasi, 2012;
17. Kiyosacki R. - ,,Conspiratia celor bogati. Cele opt noi reguli ale banilor", Editura Curtea Veche, Bucuresti, 2011;
18. Krugman P. - ,,Opriti aceasta depresiune - ACUM!", Editura Publica, Bucuresti, 2012;
19. Luca L., Dumitrache R. - ,,Criza unui model de dezvoltare - Rominia 2010", EdituraTopform, 2010;
20. Mazilu A. - ,,Transnationalele si competitivitatea: o perspectiva est-europeana", Bucuresti, 1999;


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!