Învierea morților după epistolele pauline

Cuprins licență

Argument 2
Notiunea de inviere a mortilor 3
Invierea mortilor in epistola 1 Corinteni Cap. 15 7
a. Invierea mortilor -  argumente 8
b. Natura trupurilor inviate 10
Invierea mortilor in epistolele 1 si 2 Tesalonceni 11
Cand va fi invierea de obste si cum vor invia cei morti? 17
Toti oamenii vor invia 18
Natura trupurilor inviate 19
a.Tot omul isi va afla propriul trup 19
b. Trupul inviat va fiinta intr-un alt mod decat cel din viata pamanteasca 19
Cum va fi vietuirea aceea de dupa inviere? 21
Intelesul si rostul duhovnicesc al Invierii 22


Extras din licență

Argument
Dupa un studiu de patru ani la Seminarul Teologic Ortodox '' Veniamin Costachi ,, , cu binecuvantarea Parintelui Vasile Pavaleanu, de a ma informa despre "Invierea mortilor in epistolele pauline" si de a relata mai pe larg acesta lucrare de atestat. Autenticitatea acestei teme viata bisericii va fi prezentata in aceasta lucrare, an care va voi prezenta cum Mantuitorul la sfarsitul veacurilor va invia pe cei morti, facand judecata tuturor oamenilor si intemeind imparatia ce nu va avea sfarsit.
Lucrarea este sructurata in opt capitole: ,,Notiunea de inviere a mortilor", ,,Invierea mortilor in epistola I Corinteni Cap. 15", ,,Invierea mortilor in epistolele 1 ti 2 Tesaloniceni", ,,Cand va fi invierea de obste ti cum vor invia cei morti", ,,Toti oamenii vor invia", ,,Natura trupurilor inviate", ,,Cum va fi vietuirea aceea de dupa inviere", ,,Intelesul si rostul duhovnicesc al Invierii", precedat de prezentul argumentului.
Notiunea de inviere a mortilor
In Crez marturisim credinta noastra ca Hristos va sa vina iarasi cu slava (Mt. 25, 31; cf. 24, 27), la sfarsitul veacurilor, inviind pe cei morti si facand judecata tuturor oamenilor, intemeind imparatia ce nu va avea sfarsit, in care tot omul va invia pe vecie in salasul de care sa invrednicit. Invierea de obste a fost vestita de proroci, ca Isaia (26, 19), Daniel (12, 2-3) si mai cu seama Iezechiel, a carui cutremuratoare proorocie (37, 1-14) se citeste in bisericile ortodoxe la Utrenia din Sambata mare. Ea a fost vestita chiar de Hristos (Mc. 12, 25-26; In. 5, 25-29; 11, 15) si de Apostolii Lui (Fapte 4, 2; 17, 31-32; 23, 6; 24, 14-16; Rom. 6, 5; l Tes. 4, 13, 18; Evr. 6, 2; 11, 35). Hristos este Cel Care a inviat cel dintai: ,,Intaiul nascut din morti" (Col. 1,18; Apoc. l, 5); ,,incepatura a invierii celor adormiti" (l Cor. 15, 20, 23), facandu-Se astfel izvor, temei si chezasie a invierii tuturor (l Cor. 15, 12-22). Invierile savarsite de Mantuitorul (Mt. 9, 23-25; Lc. 7, 11-15; In. 11, 17-44), apoi de Apostoli (Fapte 9, 36-42) si de sfinti, in numele si prin harul Sau, sunt preanchipuire si arvuna a invierii de obste . Caci cei inviati in chip minunat, pana la urma au murit din nou, in vreme ce la sfarsitul veacurilor cei ce vor invia nu vor mai muri vreodata. Moartea va fi nimicita de Hristos pe vecie (l Cor. 15, 26).
Cand unii oameni vad pe cei buni, pe cei cu viata curata si pe cei care traiesc in dreptate, sugrumati de saracie, amenintati, huliti, abia castigandu-si hrana de toate zilele, iar adesea macinati si de boli lungi si grele si fara nici un sprijin, iar pe inselatori, pe pacatosi si pe cei rai, inconjurati de bogatie, desfatandu-se, imbracati cu haine scumpe, avand multime de slugi si bucurandu-se de slujbe inalte, atunci acesti oameni hulesc purtarea de grija a lui Dumnezeu si spun: ,,Unde este purtarea de grija a lui Dumnezeu? Unde este judecata cea dreapta? Pentru ce omul cu viata curata si drept este nenorocit, iar cel rau si stricat, plin de toate bunatatile? Pentru ce unul e invidiat, iar altul dispretuit? Pentru ce unul se bucura de atata fericire, iar altul este sarac si lovit de cele mai mari nenorociri?" 
Omul care se indoieste de viata viitoare, nu va putea da raspuns acestor intrebari; acela, insa, care crede in Inviere, va inlatura cu usurinta aceasta hula si va spune celor razvratiti unele ca acestea: ,,incetati de a ascuti limba voastra impotriva lui Dumnezeu, Creatorul vostru! Faptele noastre nu se marginesc la viata de aici, ci ne grabim spre o alta viata cu mult mai lunga, sau mai bine zis, spre una fara de sfarsit. Acolo, saracul, care traieste in dreptate, va primi rasplata nevointelor sale, iar desfranatul si inselatorul va fi pedepsit pentru rautatea Iui".
Intr-adevar, viata de aici este o lupta, un loc de incercare, un stadion, iar viata viitoare este rasplata, cununa, premiile. Dupa cum un atlet trebuie sa lupte in arena cu sudoare, praf, zapuseala, nervi sinevointe, tot astfel si cel drept trebuie sa sufere aici multe si sa le rabde pe toate cu barbatie, daca vrea sa primeasca dincolo cununa stralucitoare.
Iar daca unii se tulbura din pricina starii infloritoare in care traiesc cei rai sa se gandeasca la urmatorul fapt: talharii, inselatorii, ucigasii si hotii, inainte de a fi dusi inaintea tribunalului, traiesc in cel mai mare belsug, caci isi fac nenorocirile straine, propria lor buna stare; cand insa sunt judecati, ei sunt pedepsiti pentru toate acestea. Tot astfel si oamenii stricati, cei care intind mese bogate, cei care pasesc cu mandrie pe strada cei care sfasie pe saraci, cand Unul-Nascut, Fiul lui Dumnezeu, va veni cu ingerii Lui, cand va sta pe scaunul Sau de judecata si va aduce inaintea Sa pe toate neamurile pamantului, si cand ei vor fi adusi goi si despuiati de toata stralucirea lor, fara sa aiba vreun aparator sau ocrotitor, atunci vor fi aruncati fara nici o mila in raurile cele de foc.


Fisiere în arhivă (1):

  • Invierea mortilor dupa epistolele pauline.docx

Imagini din acest licență

Bibliografie

I. Izvoare
1. Biblia sau Sfanta Scriptura, Editia a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, Editura Institutul Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti, 2015.
2. Noul Testament, Editura Institutul Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane Bucuresti, 2002.
3. ***Octoihul mare, Antifoanele glasului 8, Editura Institutul Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti 1995.
II. Autori patristici
1. Tertulian, Despre inviere, XXXVIII, Editura Polirom, Bucuresti, 2005.
2. Tertulian, Despre inviere, LVII, Editura Polirom, Bucuresti, 2007.
3. Sf. Teofil al Antiohiei, Catre Autolic, l, 8; Constitutiile apostolice, V, 7, 2, Editura Cartea Ortodoxa Egumenita, Bucuresti, 2003.
4. Sf. Iustin Martirul si Filosoful, Apologia intai, 19; Editura Litera, Bucuresti, 1999.
5. Sf. Grigorie de Nyssa, Omilii la Sfintele Pasti, I, 5, 7, 10, Editura Egumenita, Bucuresti, 2007.
6. SF. IOAN HRISOSTOM -  Despre invierea mortilor, In romaneste de Pr. D. FECIORU, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane BUCURESTI, 1943.
7. Sf. Ioan Gura de Aur, Despre invierea mortilor, Editura Egumenita, Bucuresti 1999.
8. Sf. Ioan Gura de Aur, Omilii la Filipeni, XIII. 2., Editura Egumenita, Bucuresti 1999.
9. Sf. Ioan Gura de Aur, Talcuiri la Epistola intai catre Corinteni, XLI, l, Editura Egumenita, Bucuresti 1999.
10. Sf. al Bulgariei. Teofilact, Tilcuirea Epistolelor catre Tesaloniceni, Timotei, Tit si Filimon, Editura Sofia, Bucuresti, 2014.
11. Sf. Ioan Gura de Aur, Despre mangaierea in fata mortii, II, 2-3; Editura Doxologia, Bucuresti 2003.
12. Sf. loan Damaschin, Dogmatica, IV, 27, Editura Egumenita, Bucuresti, 1995.
13. Sf. Chiril al Ierusalimului, Cateheze..., IV, 30; Sf. Atanasie Sinaitul, Indreptar, 92. Bucuresti 2006.
14. Tertulian, Despre inviere, XLII, 3-4, Editura Egumenita 1999.
15. Tertulian, Despre inviere, XV, Editura Agaton 2004.
16. Tertulian, Despre inviere V, Editura Doxologia 2005.
17. Chiril al Ierusalimului, Cateheze catre cei care au sa se lumineze, IV, Editura Agaton, Bucuresti 2001.
18. Tertulian, Despre inviere, LII, Edtura Cartea Ortodoxa 2007.
III. Lucrari, studii, articole
1. https://orthodoxie.com/wp-content/uploads/2017/04/Interviu_Lumina_de-_Duminica_16_04_2017.pdf, 12 aprilie.
2. Ateniuanul , Despre invierea mortilor, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti, 1980 .
3. Talcuiri la epistola intai catre Corinteni, Despre Inviere, Editura Doxologia, Bucuresti 2003.
4. Talcuiri la Epistola intai catre Corinteni, XVII; Editura Doxologia, Bucuresti, 2003.
5. Vasile Gheorghiu, Introducerea in Sfintele Carti ale Testamentului Nou, Cernauti 1999.
6. Studiul Noului Testament, Manual pentru Institutele Teologice, Bucuresti 1977.
7. Macarie Egipteanul, Omilii duhovnicesti (col. II), XV, 10, Editura Egumenita, Bucuresti, 2003.
8. Iustin Martirul si Filosoful, Apologia intai, 52, Editura Egumenita, Bucuresti, 2004.
9. Talcuiri la Epistola intai catre Corinteni, XVII, Editura Egumenita, Bucuresti, 2003.
10. Atenagora Atenianul, Despre invierea mortilor, Editura Institutul Biblic 1998.
11. Omilii la I Tesaloniceni, VII, 2-3, Editura Doxologia, Bucuresti 2004.
12. Atenagora Atenianul, Despre invierea mortilor, XVI, Editura Institutul Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti 1980.
13. Atenagora Atenianul, Despre invierea mortilor, XV, Editura Institutul Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti 1980.


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!