Ion Creanga

Cuprins licenta Cum descarc?

1. Argument
2. Cap.I Ion Creanga - Repere biografice
3. Cap.II Originalitatea operei lui Ion Creanga
4. (ap.III Etos si umanism popular, realism folcloric
5. Cap.IV Real si fantastic. Repere generale
6. Cap.V Izvoarele si repertoriul de povesti
7. Cap.VI Real si fantastic in povestile lui Ion Creanga
8. Cap.VII Stilul popular narativ in creatia lui Ion Creanga
9. Concluzii
10. Note
11. Bibliografie
12. Anexa


Extras din licenta Cum descarc?

Argument
In literatura romana Ion Creanga continua in ceea ce priveste talentul de a povesti - realizand un salt urias - pe Neculce (intocmai ca acesta, autorul "Amintirilor din copilarie" "avea"insrise in inima sa "faptele pe care le povestea) precum si pe Anton Pann, cu care se inrudeste prin oralitatea stilului,cu ajutorul careia a reusit sa restituie povestii functia ei estetica primitiva.
Creanga a creat o opera extrem de unitara sub raportul continutului si al mijloacelor artistice, o opera alcatuita din povesti, povestiri si romanul - opera de maturitate - "Amintiri dincopilarie" ce constituie un monument al prozei noastre artistice.
Ion Creanga valorifica intregul tezaur al imbii populare dintr-un trecut milenar, a creat o opera de neta individualitate, pornind de la folclor cu elemente caracteristice, de neconfundat, rezultat al nei sclipitoare inteligente artistice si al unei inzestrari lingvistice remarcabile.
Ion Creanga e mai mult decat un mare profil literar. Personalitatea si opera sa indica un studiu si un climat intr-o literatura, un filon fundamental, o componenta de specific national present in cultura, de psihologie originala, sintetica a unui tip uman si a unui moment literar. Ne aflam in fata unei coagulari sau sintetizari bruste a unei parti esentiale din liniile de forta ale literaturii romane, a potentialului expre siv al limbii. Cercetarile sale in planul literar se stabilesc puternic puternic cu toata beletristica - poezie, proza si teatru - cu cele mai diverse genuri si specii, cu tipologia lor de baza, cu eposul folcloric si, in mod cu totul deosebit cu disponibilitatile maxime ale comunicarii artistice.
Autor al unei opere de dimensiunea unei singure carti, Ion Creanga este si cretorul unei legende, al unei traditii, al unui tip de comportament, al unui mod de tratare a limbii literare, al plasarii prin raport cu realitatea.
Dupa opinia lui Garabet Ibraileanu ,adevaratul autor al operei lui Creanga e poporul:
"Conceptiile lui Creanga sunt ale poporului;al lui Creanga e numai talentul pe care-1 are din nastere.
O opinie asemanatoare a exprimat despre geniul povestirilor si George Calinescu:
"Creanga este o expresie monumentala a naturii umane in ipostaza ei istorica ce se numeste poporul roman, sau, mai simplu, e poporul roman insusi ,surprins intr-un moment de geniala expansiune."
Prin aceasta lucrare voi incerca sa arat ca, intocmai ca si marele nostru poet Mihai Eminescu, prozatorul Ion Creanga apartine deopotriva literaturii universale.
ION CREANGA
- Repere biografice -
"A fost odata ..." asa incepe orice poveste, asa ar putea incepe si povestea adevarata a scriitorului Ion Creanga al carui nume este astazi totuna cu lumea nemuritoare a povestilor lui, pagina de frumos si intelepcine in marea carte a literaturii romanesti."
Se nascuse in 1839, intr-o familie de razesi din Humulesti, comuna aflata intr-o pitoreasca si bogata regiune din nordul Moldovei, asezata la Poalele dealurilor strajuite de Cetatea Neamtului, cuibul vitejilor plaiesiai lui Stefan cel Mare. Fiu al lui Stefan a Petrei si al Smarandei, fiica vornicului David Creanga din Pipirig. Nica isi petrece copilaria la Humulesti, unde asculta, in noptile de iarna, povestile spuse de batranii si bartanele satului:
"De cate ori n-an stat nopti intregi - va marturisi Creanga mai tarziu - ca sa ascult pe mos Ion sau pe lelea Catinca povestindu-mi povestea lui Fat- Frumos si a Ilenei Cosanzeana."
Dupa ce primeste intaia invatatura de carte in satul natal, cu badita Vasile, dascalul bisericii. Nica este dus la Brosteni unde urmeaza cateva luni cursurile scolii primare a lui Alecu Balos, pentru ca in toamna aceluiasi an (1852) sa treaca la Scoala domneasca din Targu-Neamt unde ii are ca invatator pe Isaiia Teodorescu. Doi ani mai tarziu, in 1854. este trimis la Scoala de catiheti din Falticeni, iar in 1855 este admis la Seminarul din Socola (Iasi) pe care-1 frecventeaza pana in 1858. In 1859 Creangaeste hirotonist deacon.Nesimtindu-se atras de preotie, in ianuarie 1864, seinscrie la Scoala normala "Vasile Lupu" din Iasi condusa de Titu Maiorescu, fiind institutor suplinitor inainte de a o termina.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ion Creanga.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!