Istoriografia Moderna Rusa despre Basarabia 1812-1917

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 2
a). Actualitatea cercetarii istoriografiei ruse despre Basarabia 2
b). Periodizarea istoriografiei ruse in perioada anilor 1812-1918 4
CAPITOLUL I. DE LA LIBERALISMUL LUI SVINIIN LA CONSER-VATISMUL LUI VIGHEL (CARACTERIZAREA LUCRARILOR APARUTE IN PERIOADA ANILOR 1812-1828) 14
CAPITOLUL II. DE LA VIGHEL LA PRIMA LUCRARE STIINTIFICA ASUPRA ISTORIEI BASARABIEI (1828-1862) 26
INCHEIERE 38
BIBLIOGRAFIE 42


Extras din licenta Cum descarc?

Este todeauna primejdios a 
cofunda patriotismul care este 
o virtute, cu istoria, care este
o stiinta"(Fustel de Culange)
INTRODUCERE
Actualitatea temei. Istoria Basarabiei din sec XIX s-ia gasit oglindirea intr-un sir de articole si monografii publicate cat de istorici din fosta RSSM atat si de cei romani.
Prabusirea regiunilor comuniste a dezvaluit intreaga profunzime a dezastrului in care sa pomenit tratarea istoriei noastre nationale in spatiul situat intre Nistru si Prut. In anii de ocupatie sovietica pseudo-stiinta istoria a devenit un instrument in mana organelor oficiale in procesul de deznationalizare a romanilor basarabeni.
Ca toate ca istoria spatiului Pruto-nistrean a fost studiata destul de amplu in prezent simtim lipsa unor studii istoriografice speciale cu exceptia partilor introductive in monografii lor capitolul istoriografia problemei si a unor studii istoriografice si a unor publicatii despre situatia stiintei istorice in RSSM. Problemele puse in discutie sunt tratate de pe pozitie luptei de clasa Un important principiu al dogmei marxist-leninista.
Eforturile cercetatorilor se reduceau doar la selectarea faptelor pentru confirmarea tezelor stabilite anterior. In aceeasi timp credem ca este necesar de a examina doar problema infeudarii ideologice a stiintei de catre administratia de partea de stat ,fara a lua in dezbatere aspectele de stricta specialitate si cu atat mai putin a pune la indoiala profesionalismul si competenta autorilor lucrarilor mentionate aici.
Un alt punct pe care sa sprijinit istoriografia sovietica a fost afirmarea caracterului progresist al incorporarii Basarabiei la Rusia In acest scop majoritatea istoricilor au tratat unilateral problema cautand sa aduca fapte exclusiv favorabile si de indreptatire a actului de la 1812 facand in acest sens si unele referiri la autori rusi.
S-au facut incercari de a demonstra superioritatea istoriografiei sovietice fata de cea romana in special in perioada interbelica privind obiectul discutiei. De exemplu istoricul V.Grosul reduce aportul savantilor romani in studierea istoriei Basarabiei la divergenta intre A.Boldur si A.Bezviconi acestia fiind acuzati in cunoasterea slaba a obiectului discutiei.
Istoriografia sovietica Moldoveneasca a avut un caracter tendentios in incercarile de a clasifica si a periodiza procesul revolutie istoriografia ruse privind Basarabia in sec XIX. Tratarile istoricilor sovietice au la baza principiile leneniste de clasificare a miscarii revolutionare: Etapa revolutionarismului dvorean (1825-1861) ,etapa norodnica (1861-1895). Etapa proletara (1895-1917).Prezenta unui grup aparte de decembristi cercetatori ai istoriei Basarabiei inventat artificial de catre istoricii din R.S.S.M. este o dovada convingatoare in favoarea tezei expuse. 
Un argument in favoarea alegerii tezei mele de licenta ne-a fost sugerat in timpul unei lectii la Istoria Romanilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Istoriografia Moderna Rusa despre Basarabia 1812-1917.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!