Iubirea in Spiritualitatea Crestina

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 2
Capitolul I 5
Notiuni generale 5
I.1. Generalitati despre iubirea crestina 5
I.2. ,,Iubire" si ,,dragoste" in contemporaneitate 13
Capitolul al II-lea 23
Delimitari conceptuale 23
II.1. Preliminarii 23
II.2. Notiunea de ,,eros" 24
II.3. Notiunea de ,,agape" 29
II.3.1.,,Agape" in Sfanta Scriptura 34
II.4. Notiunea de ,,philia" 38
II.5. Notiunea de ,,storge" 39
Capitolul al III-lea 40
Iubirea lui Dumnezeu 40
III. 1. Iubirea, caracteristica fundamentala a Dumnezeirii 40
III.2. Iubirea divina - cauza crearii, ocrotirii si mantuirii lumii 52
III.3. Dumnezeu este iubire - o perspectiva biblica 60
III. 4. Moartea si judecata finala - expresii ale iubirii nemarginite a lui Dumnezeu 63
Capitolul al IV-lea 71
Porunca iubirii 71
IV. 1. Porunca iubirii si libertatea omului 71
IV. 2. Iubirea de Dumnezeu 76
IV. 3. Iubirea de aproapele 82
IV. 4. Iubirea duhovniceasca de sine 90
Capitolul al V-lea 94
De la iubirea fireasca la iubirea duhovniceasca 94
V.1. Valoarea trupului in Spiritualitatea Ortodoxa 94
V.2. Desfranarea - pervertirea firii 101
V.3. Casatoria - Taina incununarii in iubire 112
Concluzii 117
Abrevieri 119
Bibliografie 120
A. Lucrari cu caracter general si liturgic 120
B. Texte patristice 120
C. Alte carti, studii si articole 122


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
A vorbi despre iubire reprezinta poate cel mai greu lucru; aceasta deoarece a vorbi despre iubire inseamna a vorbi despre Dumnezeu. Un principiu logic spune ca nu poti vorbi despre cineva daca nu-l cunosti. Astfel se intampla si in cazul de fata: nu poti vorbi despre Dumnezeu daca nu-L cunosti. Aplicand in cazul iubirii acest principiu, se poate afirma ca nu poti vorbi despre iubire daca nu o cunosti, daca nu ai trait-o. A trai iubirea inseamna a te lasa patruns de ea. Iubirea nu poate fi traita la o cota joasa, numai pe jumatate, ci a trai iubirea implica, prin insasi semnificatia expresiei, a te lasa mistuit de focul tainic al ei. Aceasta pentru ca ,,Dumnezeu este iubire" (1 In 4, 8, 16). Lumea si tot ce exista in lume este opera iubirii nemarginite a lui Dumnezeu. Chiar si dupa caderea in pacatul neascultarii, Parintele ceresc nu si-a inchis izvoarele iubirii fata de lume, ci a trimis pe Fiul Sau in lume sa o mantuiasca, adica sa o faca partasa iubirii Sale. Mantuirea lumii este, asadar, o expresie evidenta a iubirii dumnezeiesti, o iubire jertfelnica, ce se daruieste pentru a naste iubire. Prin urmare, iubirea este atributul esential al dumnezeirii. Tocmai de aceea, Sfantul Ioan Scararul spune ca ,,cel ce voieste sa vorbeasca despre dragostea lui Dumnezeu incearca sa vorbeasca despre Dumnezeu Insusi" . Insa vorbirea despre Dumnezeu este conditionata de masura curatirii noastre sufletesti. Avand in vedere acest lucru, precum si complexitatea temei alese, lucrarea de fata nu isi propune epuizarea tratarii acestui subiect din toate punctele de vedere. Chiar daca a vorbi despre iubire, deci a vorbi despre Dumnezeu, este un lucru dificil, Sfintii Parinti constituie nu numai un punct de plecare in abordarea acestei teme, dar si un indrumator consistent. Ideile expuse in paginile ce urmeaza nu sunt in totalitate rodul experientei de viata a autorului, deoarece, natural vorbind, acest lucru nu ar fi cu putinta. Insa a vorbi din experienta altora nu reprezinta un act de nedreptate, atata timp cat sunt respectate anumite norme. In Spiritualitatea Ortodoxa, experienta Parintilor este normativa pentru toate aspectele vietii duhovnicesti. In lucrarea de fata s-a incercat o spicuire din scrierile referitoare la tema propusa apartinand Parintilor, dar si celor care, de-a lungul timpului, s-au aplecat asupra acestui subiect. 
Astfel, in primul capitol al lucrarii - Generalitati - se va incerca o prezentare de ansamblu a ceea ce inseamna pentru Spiritualitatea Ortodoxa iubirea ca atribut esential al Dumnezeirii, dar si ca virtute crestina. De asemenea, vor fi subliniate cateva note caracteristice ale conceptelor de ,,iubire" si ,,dragoste" in lumea contemporana.
Capitolul al II-lea - Delimitari conceptuale - isi propune o introducere in sensurile deosebit de profunde ale celor cativa termeni folositi pentru a desemna diferitele aspecte pe care le poate imbraca iubirea, respectiv: ,,eros", ,,agape", ,,philia", ,,storge".
In capitolul al III-lea - Iubirea lui Dumnezeu - se va incerca o creionare a iubirii ca factor determinant in crearea, ocrotirea si mantuirea lumii. De asemenea, va fi evidentiata perspectiva biblica asupra iubirii lui Dumnezeu, precum si aspectul filial al iubirii divine, manifestata in actul mortii si cel al judecatii. 
Trecerea de la iubirea lui Dumnezeu la iubirea omeneasca a fost facuta in istoria mantuirii printr-o porunca. Porunca iubirii este tema celui de-al IV-lea capitol al lucrarii. In cadrul acestui capitol, se va incerca o privire asupra relatiei dintre porunca divina a iubirii si libertatea omului. Apoi, se va insista asupra intelesurilor duhovnicesti ale iubirii de Dumnezeu, iubirii de aproapele si iubirii de sine. Legat de aceasta, capitolul al V-lea - De la iubirea fireasca la iubirea duhovniceasca - va arata pe scurt valoarea trupului in Spiritualitatea Ortodoxa; de asemenea, va creiona cateva din caracteristicile pacatului desfraului si va sublinia aspectul familial al dragostei crestine.
Planul acestei lucrari se vrea doar o privire de ansamblu, o introducere, in ceea ce inseamna iubirea crestina pentru Spiritualitatea Ortodoxa. nu poate fi vorba asadar despre o tratare exhaustiva, deoarece aceasta ar impune o serie intreaga de conditii mai dificil de implinit. Ideile expuse au la baza atat experienta Parintilor, cat si a unor teologi ortodocsi de seama, scopul lucrarii fiind acela de a indemna nu numai la cunoasterea teoretica a iubirii crestine, ci si la implinitrea ei. Aceasta deoarece ,,mai presus de dogme sta credinta; mai presus de rituri, sta rugaciunea; mai presus de toate sta iubirea" .
Capitolul I 
Notiuni generale
I.1. Generalitati despre iubirea crestina
,,Iubirea nu se poate defini, asa cum nu se poate defini nici viata, cum nu putem defini adevarul si toate marile realitati ale lumii acesteia. Ele sunt niste realitati care Il definesc pe Dumnezeu Insusi. N-a spus El despre Sine ca este <<Calea, Adevarul si Viata>> ? <<Dumnezeu este iubire>> (1 Ioan 4, 8). Iata ce este iubirea: Dumnezeu este iubirea" .
Pe Dumnezeu nu-L putem defini in cuvintele limitate si inexpresive din acest punct de vedere din vocabularul nostru. Pentru a-L cuprinde pe Dumnezeu nu e nevoie de o suprafortare rationala; este suficient sa-I primim iubirea. Dar, pentru a-I putea primi si intelege iubirea, trebuie ca, la randul nostru, sa iubim si sa ne lasam iubiti, deoarece, ,,numai iubirea este capabila sa inteleaga iubirea" . Iubind pe Dumnezeu si lasandu-ne astfel iubiti de El, Parintele nostru, ramanem in comuniune cu El, si lucram mantuirea proprie, caci ,,colaborarea intre Dumnezeu si om e evidenta intr-o maniera mai buna in acea virtute care poate fi considerata esenta tuturor celorlalte: iubirea" . Asadar, iubirea, cea mai complexa si mai cuprinzatoare dintre virtuti, ne duce la desavarsire, asemenea vantului prielnic ce umfla panzele unei corabii, nici prea tare, pentru a nu le sfasia, nici prea usor, pentru a nu impotmoli corabia in valurile ucigase ale marii involburate a vietii, ci intr-un mod folositor pentru cei aflati pe corabie, spre a-i duce la limanul lin al fericirii. Cunoscand acest lucru, ,,nimeni, intre adevaratii crestini, nu s-a indoit niciodata ca perfectiunea consta in iubire" .


Fisiere in arhiva (1):

  • Iubirea in Spiritualitatea Crestina.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!