Ius Personarum

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 4
CAPITOLUL I.- Notiuni de persoana 5
CAPITOLUL II.-Capacitatea juridica a persoanei 6
1. Inceputul si incetarea capacitatii 7
2. Elementele capacitatii juridice 8
CAPITOLUL III.-Status libertatis 9
1. Sclavia Notiuni generale despre sclavie 10
2. Izvoarele sclaviei 11
3. Starea sociala a sclavului 14
4. Conditia juridica a sclavului 15
5. Mijloacele juridice prin care sclavul putea participa in fapt la viata juridica 18
CAPITOLUL IV. -Dezrobitii 20
1. Notiuni generale 20 
2. Formele dezrobirii 21
3. Conditia juridica a dezrobitilor 24
CAPITOLUL V. -Oamenii liberi cu conditie juridica speciala 27
1. Colonii 27
2. Alte categorii de oameni liberi 30
2.1. Persoanele in mancipio 30
2.2. Liber homo bona fide serviens 31
2.3. Addicti 32
2.4. Auctorati 32
2.5. Redempti ab hostibus 33
CAPITOLUL VI.- Status civitatis 34
1. Notiuni generale Cetatenii 34
2. Latinii 36
3. Peregrinii 37
CAPITOLUL VII.- Capitis deminutio 40
1. Limitarea capacitatii juridice 40
2. Pierderea capacitatii juridice 41
CAPITOLUL VIII.- Tutela 44
1. Tutela impuberului -sui iuris 45
2. Tutela femeii -sui iuris 50
CAPITOLUL IX.- Curatela 54
1.Curatela nebunului 54
2.Curatela prodigului 55
3.Curatela minorului de 25 de ani 56
CAPITOLUL X.- Persoana juridica 58
CONCLUZII 61
BIBLIOGRAFIE SELECTIVA 62


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
In dreptul contemporan persoanele reprezinta subiectele raporturilor juridice. Ca subiecte de drept, oamenii participa la raporturile juridice fie in mod individual, in calitate de persoane fizice, fie organizati in calitate de persoane juridice . 
Fara indoiala ca nimeni nu va reusi sa primeasca institutiile dreptului pozitiv din perspectiva lor reala, atata vreme cat nu este pe deplin familiarizat cu radacinile, provenienta acestora, motivatia care a adus la aparitia lor, evolutia si transformarile prin care au trecut de-a lungul istoriei oamenii. Tocmai de aceea intelegerea esentei conceptelor de persoana fizica si juridica, reclama tratarea acestora si in perspectiva conditiilor istorice, social-politice ce au contribuit cu adevarat la conturarea respectivelor institutii. ST complexa si bogata privind aplicarea si interpretarea dreptului, aducandu-si o contributie substantiala in procesul de aparitie, formare, dezvoltare si adaptare a reglementarilor si institutiilor juridice, proces complex de buna seama, atata timp cat normele din aceasta perioada a inceputurilor si relatiile sociale reglementate erau inca difuze, impletite cu multitudinea de obiceiuri, practici religioase etc. 
Este foarte clar ca in acest contest nu se poate vorbi despre o data precisa de nastere a acestui proces, dupa cum nu se poate vorbi nici despre o data precisa de nastere a dreptului persoanelor. 
In tratarea institutiilor legale de persoana insa, a ceea ce indeobste este numit "Ius Personarum", s-a adoptat un punct de plecare, de referinta - aici parerile romanistilor fiind identice, si anume de la clasificarea fundamentala a oamenilor - "Summa divisio hominum" - conform careia oamenii erau sau liberi sau sclavi, clasificarea intalnita atat in institutele lui Gaius cat mai apoi si in Institutele lui Justinian. 
CAPITOLUL I 
Notiunea de persoana 
Termenul, notiunea de persoana se cunostea si in dreptul antichitatii romane, insa acceptiunea termenului era diferita de cea moderna. 
Cuvantul latin "persona" vine pe de o parte de la "phersum " ce inseamna masca pe care o purtau actorii cand isi interpretau rolurile pe scena. Pe de alta parte, derivatul aceluiasi cuvant, verbul "personare" inseamna a face sa rasune, masca fiind deci cea care dadea vocii actorului o putere mai mare.1 
Prin analogie, romanii socoteau ca participantii la viata juridica a cetatii joaca deasemenea un rol fiind actori in scena dreptului. 
In vechiul drept roman nu oricine putea fi persoana, nu oricarui om i se recunostea posibilitatea de a avea un rol in viata juridica, de a participa, cu alte cuvinte, la raporturile juridice ca titular de drepturi si obligatii.2
Pentru ca cineva sa poata participa intr-un raport juridic ca titular de drepturi si obligatii deci sa fie o persoana trebuia sa aiba capacitate, adica "aptitudinea generala si abstracta de a avea drepturi si obligatii in cadrul raportului juridic".3
Spre deosebire de actualul sistem social in cadrul caruia termenul persoana, luat ca atare, desemneaza omul integritatea insusirilor sale fizice si psihice, in societatea romana, asa dupa cum se va vedea in capitolul urmator, nu orice om era in acelasi timp si persoana.
1St.Cocos-Drept Roman,Buburesti-1998,pag.86
2VI.Hanga, M.Jacota-Drept Privat Roman,Bucuresti -1964,pag.105
3I.Ceterchi,I.Criovan-Introducere in teoria generala a dreptului,Bucuresti-1993,pag.71
CAPITOLUL II
Capacitatea juridica a persoanei
Conturarea sferei notiunii de capacitate juridica in contextul legaturii dintre aceasta si calitatea de subiect de drept a persoanei, este esentiala daca tinem cont de faptul ca numai cei ce aveau "caput" -capacitate, puteau sa dobandeasca drepturi si sa-si asume obligatii.1
La romani capacitatea nu era un atribut al tuturor,un atribuit de care putea dispune oricine. Pentru a dobandii aceasta capacitate, persoana fizica -in sensul de fiinta umana, trebuia sa indeplineasca trei conditii : 
- sa aiba calitatea de om liber
- sa fie cetatean roman 
- sa nu fie sub autoritatea lui "pater familias".
Capacitatea juridica era impartita in dreptul roman in doua categorii: 
-capacitatea de folosinta 
-capacitatea de exercitiu, doar ca treminologia era putin diferita . 
Capacitatea de folosinta din dreptul actual avea drept corespondenta capacitatea de drept, iar capacitatea de exercitiu, corespunde capacitatii de fapt din vechiul drept roman. 2


Fisiere in arhiva (1):

  • Ius Personarum.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!