Izvoarele Dreptului Financiar

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere.2
CAPITOLUL I .6
1. Evolutia sistemului financiar in Romania .6
1.1. Conceptul de sistem financiar si finalitatile acestuia.6
1.2. Scurta incursiune in istoria fiscalitatii in Romania; Fiscalitatea in spatiul romanesc de la inceputuri pana la mijlocul secolului al XX-lea...........10
1.3. Sistemul financiar romanesc in perioada 1948-1989 prin prisma izvoarelor de drept....19
CAPITOLUL I I.24
2. Izvoarele dreptului financiar.....24
2.1. Izvoarele dreptului financiar roman.....24
2.1.1. Izvoarele dreptului financiar, notiune si continut.....24
2.1.2. Izvoarele generale sau comune .....27
2.1.3. Izvoarele speciale sau specifice dreptului financiar .....28
2.1.4. Ordonantele guvernamentale.....36
2.1.5. Hotararile Guvernamentale.38
2.1.6. Instructiunile si ordinele Ministerului Finantelor Publice.38
2.1.7. Alte acte normative.38
2. 2. Izvoarele dreptului financiar si fiscal comunitar.39
CAPITOLUL I I I.40
3. Rolul izvoarelor de drept financiar in sistemul fiscal din Romania, dupa anul 1989...........40
3.1. Remodelarea principalelor impozite directe.40
3.2. Impozitul pe venitul persoanelor juridice.40
3.3.Impozitul pe veniturile persoanelor fizice.49
Concluzii.53
Bibliografie.55


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Finantele publice constituie baza activitatii economice, politice, culturale, sociale a statelor moderne si in mare masura, progresul statelor, al natiunilor, este determinat de situatia finantelor publice. Nevoile si interesele publice se realizeaza de catre stat, in principal (si uneori exclusiv) prin bani. Intr-adevar, cheltuielile pe care le are de efectuat statul nu se pot efectua decat in bani. Fara bani nu exista nici finante publice.
Aceasta caracteristica explica si preocuparea pentru etimologia cuvantului finante. Dupa cate se pare, notiunea de finante provine de la cuvintele latinesti fiare sau finis, care se traduc prin a termina, a incheia un diferend, o actiune judiciara in legatura cu plata unei sume de bani. De la aceste cuvinte s-a format financia sau financia pecuniaria, adica plata in bani. Se crede ca din aceste cuvinte latinesti s-a nascut notiunea finance folosita in Franta in secolele XV-XVI, care avea mai multe intelesuri si anume: sume de bani, resurse banesti, venit al statului, iar les finances echivala cu gospodaria publica, patrimoniul statului.
Finantele publice reprezinta forma baneasca a relatiilor economice, in procesul repartitiei produsului social si venitului national in cadrul indeplinirii functiilor statului. Continutul social, economic si in special juridic al relatiilor financiare, functiile si importanta lor sunt cateva din problemele fundamentale ale stiintei dreptului financiar.
Obiectul reglementarii juridice financiare nu reprezinta altceva decat continutul dreptului finantelor publice, iar acesta se circumscrie, in principiu, componentelor structurale ale finantelor publice cu respectarea delimitarii acestora fata de finantele private.
Autori contemporani considera ca finantele publice exprima relatii economice de repartizare a venitului national si ca intelegerea acestui fapt a permis studierea impactului pe care fenomenele financiare le produc asupra domeniilor economic, social, politic, etc.
Stiinta financiara sau stiinta finantelor publice este o stiinta pluridisciplinara care studiaza mijloacele prin care persoanele publice (statul si puterile locale) isi procura veniturile necesare pentru satisfacerea nevoilor colective ale populatiei, nevoi pe care sunt insarcinati a le implini, precum si normele cerute pentru functionarea serviciilor privitoare la implinirea veniturilor si efectuarea cheltuielilor.
D.D. Saguna defineste finantele publice ca fiind raporturi social-economice de formare si repartizare, in expresie baneasca, ce apar in legatura cu constituirea si utilizarea resurselor necesare statului pentru indeplinirea functiilor si sarcinilor sale .
Remarcam faptul ca, in doctrina noastra, nu exista deosebiri fundamentale in definirea dreptului financiar. Potrivit profesorului Ioan Condor, dreptul financiar cuprinde totalitatea normelor juridice prin intermediul carora se mobilizeaza, se administreaza, se repartizeaza pe destinatii si se controleaza fondurile banesti necesare satisfacerii nevoilor publice, iar Ioan Gliga considera ca dreptul financiar este ansamblul normelor juridice prin care se stabilesc si se autorizeaza procedee sau mijloace financiare ale statului si ale altor colectivitati locale. 
Profesorul D.D. Saguna defineste dreptul finaciar ca fiind format din totalitatea actelor normative care reglementeaza relatiile de constituire, repartizare si utilizare a fondurilor banesti ale statului si ale institutiilor publice, destinate satisfacerii intereselor generale ale societatii. 
In cele ce urmeaza, consideram necesar a face unele precizari terminologice. Referindu-se la ramura juridica definita mai sus, unii autori o denumesc "drept financiar" , altii "drept financiar si fiscal " ori "drept fiscal si financiar" , iar altii pur si simplu "drept fiscal" sau "drept fiscal al afacerilor". 
Consideram ca nici una dintre aceste formulari nu este tocmai exacta. Astfel, fara a confunda notiunea de "bani" cu aceea de "finante", dorim totusi sa aratam ca analizand totalitatea finantelor ce se realizeaza la nivelul unei economii, putem constata faptul ca avem de-a face cu aceeasi distinctie inregistrata si in ceea ce priveste ramurile de drept, si pe care am subliniat-o anterior. Asadar, in functie de forma de proprietate asupra banilor , avem de-a face cu finante publice sau finante private, dupa caz.
Relatiile sociale ce iau nastere, se modifica si se sting in sfera finantelor publice intra sub incidenta "dreptului financiar public" sau "dreptului finantelor publice", cum a mai fost el denumit. 
Spre deosebire de acestea, relatiile sociale ce iau nastere, se modifica si se sting in sfera finantelor private, intra sub incidenta mai multor ramuri de drept privat: dreptul civil, dreptul comercial, dreptul bancar, dreptul asigurarilor private, etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Izvoarele Dreptului Financiar.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!