Izvoarele Dreptului International Public

Extras din licenta Cum descarc?

Introducere 
Dreptul international a aparut si s-a dezvoltat din nevoia formularii unui cadru ordonat pentru relatiile interstatale. Evolutia sa, pornind de la elemente normative disparate si de natura strict bilaterala, inca din pe rioada sa de inceput, s-a caracterizat printr-o dinamica exponentiala - o reflectare evidenta a cresterii interdependentelor internationale pe care este chemat sa le guverneze.
In ce masura poate dreptul international contemporan sa tina pasul cu evolutia extrem de rapida a relatiilor internationale, cum va evolua ordinea normativa internationala in urmatoarele decenii, care sunt modalitatile de conectare si armonizare intre politica externa a statelor si dreptul international - iata numai cateva probleme de natura epistemologica la care
vor trebui sa reflecteze specialistii in probleme internationale la inceputul acestui mileniu.
Dreptul international si relatiile internationale nu sunt si nu pot fi doua sisteme autistice; ele comunica si se influenteaza reciproc. Desigur, determinant ramane nivelul structural - cel al relatiilor internationale, dreptul international, ca ansamblu normativ, fiind un nivel suprastructural, ce reflecta modificarile petrecute in relatiile internationale in sens larg. El nu are insa un caracter strict pasiv, de reflectare, de fotografiere a ceea ce se petrece in mediul international. Se accentueaza tot mai mult rolul sau de instrument, de factor de coordonare si reglementare a relatiilor internationale.
Prezenta lucrare dezbate pe larg problematica izvoarelor dreptului international public. Astfel ca in primul capitol vom prezenta cateva notiuni introductive despre dreptul international public, iar in cel de-al doilea capitol vom dezbate aspectele cu privire la subiectele dreptului international public. Problematica izvoarelor dreptului international public este dezbatuta pe larg in cel de-al treilea capitol al prezentei lucrari. Iar in final, in ultimul capitol vom prezenta evolutia codificarii dreptului international public.
CAPITOLUL I. DREPTUL INTERNATIONAL PUBLIC
1.1 Definitia dreptului international public 
Notiunile si conceptele specifice dreptului international sunt definite in toate documentele internationale pentru ca acestea sa dobandeasca sensul comun acceptat de toate partile care semneaza un act juridic de drept international . Sensul notiunilor, conceptelor si principiilor dreptului international public nu este lasat la aprecierea partilor. 
In mod practic, cu prilejul negocierii tratatelor bilaterale sau multilaterale, se desfasoara o activitate specifica de stabilire a continutului si sensului notiunilor, conceptelor si principiilor care urmeaza sa fie incorporate in tratate, acuratetea si exactitatea acestora fiind urmarita cu rigurozitate. 
Conceptul de drept international nu este rezultatul diplomatiei normative, ci este produsul evolutiei istorice a relatiilor internationale.Meritul elaborarii conceptului de drept international revine juristului si filozofului englez Jeremy Bentham, in lucrarea ,,An introduction to the principles of moral and legislation,, (1789) . 
Pana la consacrarea termenului de drept international pentru conceptul ce ii corespunde si continutul acestuia, a fost uzitata expresia jus gentium (dreptul gintilor), inclusiv de Hugo Grotius, fondatorul dreptului international in sensul pe care il are si astaz i. 
La romani insa, jus gentium avea un continut mai larg decat al dreptului international, deoarece pe langa norme privind relatiile dintre state, cuprindea si norme care reglementau raporturile dintre cetateni romani si straini (peregrini), ca si raporturile dintre acestia din urma . 
Notiunea de ,,drept al gintilor a fost mentinuta, in paralel cu cea de drept international, in lucrarile multor autori, sub forma de ,,droit de gens in franceza, ,,Volkerrechf in germana sau ,,law of nations in engleza . 
In literatura de specialitate pornindu-se de la cerinta ca o definitie sa cuprinda elementele esentiale cele mai generale, dreptul international public ar putea fi definit ca: totalitatea normelor juridice create de state si alte subiecte de drept international pe baza acordului lor de vointa exprimat in tratate si alte izvoare de drept international - cu scopul de a reglementa raporturile dintre ele, norme a caror aducere la indeplinire este asigurata prin respectarea lor de buna voie, iar in caz de necesitate prin masuri de constrangere aplicate de catre state in mod individual sau colectiv .
O alta definitie data dreptului international public in literatura de specialitate este aceea conform careia dreptul international public este acea ramura a dreptului, acel ansamblu de principii si norme juridice scrise sau nescrise create de catre state, dar si de celelalte subiecte de drept international pe baza acordului lor de vointa in scopul reglementarii raporturilor internationale.
Rolul sau principal este de a reglementa raporturile din cadru societatii internationale, de a asigura functionarea armonioasa a aceste societati, de a contribui prin mijloacele sale la o dezvoltare corespunzatoare a acesteia, de a preveni si solutiona aspectele conflictuale care continua sa afecteze aceasta societate. 
Din punct de vedere al continutului relatiilor dintre state care fac obiectul dreptului international public deosebim raporturi :comerciale, diplomatice, economice, culturale, stiintifice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Izvoarele Dreptului International Public.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Adrian Nastase,Bogdan Aurescu,Cristian Jura,Drept international public.Sinteze pentru examen,editia 5, revazuta si adaugita,Ed. C.H. Beck,Bucuresti 2009
2. Al. Bolintineanu, A. Nastase, B. Aurescu, Drept international contemporan,ed. a 2-a, revazuta si adaugita, Bucuresti, 2000
3. AL. Bolintineanu, Marea teritoriala, Ed. Stiintifica, Bucuresti, 1960 ; 
4. Andrei Popescu, Ioan Jinga, Organizatii europene si euroatlantice, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2001; 
5. Andronovici C, Drept international public, Ed. ,,Graphix",Iasi, 1993
6. Aurel Preda, Tratat de Drept International Public, Editura ,,Lumina Lex?, Bucuresti, 2007; 
7. Aurelian Teodorescu, Insula Serpilor - intre forta dreptului si dreptul fortei, 1999; 
8. Balan O., Drept international public, Vol. I, Chisinau, Tipografia ,,Reclama", 2001
9. Constanta Calinoiu, Victor Duculescu, Drept international european, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2008; 
10. Constantin Istrate, Statutul juridic al organizatiilor internationale neguvernamentale, in -Studii de drept romanesc? nr.1/1992; 
11. Constantin Valentin , Drept international public, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2010
12. Corneliu-Liviu Popescu, Organizatia Mondiala de Comert (OMC), in Revista de drept comercial nr.3/1995;
13. Cristian Popisteanu, ,,Micul ghid al O.N.U. si al institutiilor specializate", Ed. Politica, Bucuresti, 1976; 
14. D. Popescu, A. Nastase, Drept international public, Ed. Sansa,Bucuresti, 1997
15. Diaconu I, Curs de drept international public, Ed. ,,Sansa",Bucuresti 1993
16. Diaconu Ion , Manual de Drept international public, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2007
17. Diaconu Ion , Tratat de drept international public, voi. I, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2002
18. Duculescu V., Ecobescu N., Drept international public, Ed. ,,Hiperion", Bucuresti, 1993
19. Dumitra Popescu, Adrian Nastase, Drept international public, Casa de Editura si Presa ,,Sansa S.R.L., Bucuresti, 1997
20. Dumitra Popescu, Adrian Nastase, Florian Coman, Drept International Public, Casa de Editura si Presa ?Sansa? S. R.L., Bucuresti, 1994; 
21. Dumitra Popescu, Dinamica relatiilor internationale in epoca contemporana - studii juridice, Ed. Universul Juridic, Bucuresti 2006
22. Dumitru Adrian Craciunescu, Drept international public, Editura Mirton, Timisoara, 2002; 
23. Dumitru Mazilu, Dreptul international public, Editia a II-a, Vol. 2, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2009; 
24. Dumitru Mazilu, Dreptul Marii, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2002; 
25. Dumitru Mazilu, Tratat privind teoria si practica negocierilor, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2002; 
26. Dupuy P.M., Droit international public, Ed. Dalloz, Paris, 2010
27. Eugen Popescu,Drept international public - principii si standarde, institutii si organizatii de protectie a victimelor, Editura Alma Mater, Sibiu, 2006
28. Galea Ion , Folosirea Fortei in Dreptul International, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2009
29. Gheorghe Moca, Mircea Dutu, Drept international Public, Editura Universul Juridic, 2004; 
30. Gheorghe Moca, Mircea Dutu, Drept international public, vol. I, Editura Universul juridic, Bucuresti, 2008; 
...


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!