Kinetoterapia in Distrofia Musculara

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 4
CAPITOLUL I - ANATOMIA SI FIZIOLOGIA SISTEMULUI 
MUSCULAR 5
I.1. Anatomia sistemului muscular 5
I.1.1. Generalitati 5
I.1.2. Componentele muschiului scheletic 5
I.1.3. Clasificarile muschilor scheletici 7
I.1.4. Vascularizatia si inervatia 9
I.1.5. Anexele musculare 10
I.2. Fiziologia muschiului scheletic 11
I.2.1. Mecanismul contractiei musculare 11
I.2.2. Initierea contractiei si potentialul de actiune al muschiului 13
I.2.3. Excitatia nervoasa a fibrelor musculare scheletice 13
1.2.4. Eficienta contractiei musculare 14
I.2.5. Caracteristicile contractiei musculare unice (secusa) 14
I.2.6. Sumatia contractiilor musculare 15
I.2.7. Remodelarea morfo-functionala a muschiului 17
I.2.8. Transmiterea neuromusculara 18
I.3. Elemente de biomecanica musculara 20
I.4. Fiziopatologia sistemului muscular 23
CAPITOLUL II - DISTROFIA MUSCULARA 26
II.1. Scurt istoric 26
II.2. Considerente genetice 27
II.2.1. Distrofina 28
II.2.2. Factori epigenetici 30
II.2.3. Testarea genetica si natura informatiei acesteia 30
II.3. Patologia musculara - Generalitati 31
II.4. Clasificarea distrofiilor musculare 33
II.4.1. Distrofia musculara Duchenne 33
II.4.2. Distrofia musculara Becker 33
II.4.3. Distrofia musculara miotonica 34
II.4.4. Distrofia musculara a centurilor 34
II.4.5. Distrofia musculara Emery-Dreifuss 34
II.4.6. Distrofia musculara facio-scapulo-humerala 35
II.5. Tablou clinic 35
II.6. Diagnostic 36
II.7. Prognostic 37
II.8. Tratament 37
II.8.1. Modalitati ale tratamentului simptomatic 38
II.8.2. Tratamentul chirurgical 39
II.8.3. Noi posibilitati terapeutice in tratamentul distrofiei musculare 42
II.8.4. Tratamentul cu celule stem 43
CAPITOLUL III - RECUPERAREA IN DISTROFIA MUSCULARA 46
III.1. Metode balneofizioterapeutice 46
III.1.1. Tratamentul prin hidro si termoterapie 46 
III.1.2. Tratamentul prin electroterapie 49
III.2. Masajul 50
CAPITOLUL IV - EXERCITII APLICATE IN DISTROFIA MUSCULARA 60
IV.1. Exercitiile membrului superior 60
IV.1.1. Policele si degetele II-V 60
IV.1.2. Articulatia radiocarpiana 62
IV.1.3. Antebratul 63
IV.1.4. Articulatia cotului 65
IV.1.5. Bratul 66
IV.1.6. Articulatia umarului 67
IV.2. Exercitiile membrului inferior 68
IV.2.1. Piciorul 68
IV.2.2. Articulatia talocrurala 69
IV.2.3. Gamba 70
IV.2.4. Articulatia genunchiului 71
IV.2.5. Coapsa 72
IV.2.6. Articulatia coxofemurala 72
IV.3. Exercitiile trunchiului 74


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Distrofia musculara (DM) este un grup de afectiuni rare, ereditare, caracterizate prin deteriorarea progresiva a muschilor corpului si se caracterizeaza prin slabiciune musculara, ajungand in final la invaliditate sau deces.
Fibrele musculare necrozate sunt inlocuite de tesut conjunctiv si adipos, pe masura evolutiei bolii. Fiecare din formele DM difera in ceea ce priveste debutul simptomelor, grupele de muschi afectate, evolutia bolii si modul de transmitere ereditara. 
Ca principale simptome, se intalnesc slabiciunea musculara marcata, ce progreseaza odata cu inaintarea in varsta, lipsa de coordonare, datorita pierderii functiei unitatilor motorii, chiar daca exista o conducere nervoasa normala, in timp ducand la invaliditate. Cea mai grava forma, distrofia musculara Duchenne, se soldeaza invaliditate de la varsta de 12-15 ani, si cu decesul bolnavului in jurul varstei de 25 de ani.
Desi ingineria genetica a incercat sa descopere un tratament pentru aceasta afectiune, incercarile s-au dovedit a fi fara succes. Au fost descoperite, in schimb, genele, secventele din ADN a caror mutatie produc boala, si care ulterior pot fi analizate in vederea punerii unui diagnostic pertinent. Noile tratamente, folosind celule stem, sunt inca in perioada de testare si analiza, potentialul lor efect asupra distrofiei musculare urmand a fi studiatla o scara mai larga, apoi demonstrat din punct de vedere stiintific.
Singurele tratamente puse in valoare pana in prezent sunt cele de ingrijire a tulburarilor cauzate de aceasta patologie. Cele mai importante tratamente sunt cele balneofiziokinetoterapeutice, in special exercitiile pentru recuperarea si tonifierea musculaturii, mai ales daca sunt efectuate de catre un terapeut talentat.
In lucrarea de fata am descris metodele fizioterapeutice si de masaj ce pot fi aplicate la nivelul membrelor si trunchiului, in vederea imbunatatirii starii fizice a pacientilor. Punctul cheie al acestei lucrari am considerat a fi complexul de 100 de exercitii pe care le-am descris sistematic, si care si-au dovedit efectul deosebit de favorabil in recuperarea pacientilor cu distrofie musculara.
Pentru demonstrarea efectului exercitiilor, am facut o analiza a X studii de caz cu distrofie musculara de diferite tipuri diagnosticata, evaluand posibilitatile de miscare atat inaintea inceperii tratamentului, cat si dupa acesta, stabilind astfel nivelul de eficacitate al unui program de exercitii riguros.
CAPITOLUL I
ANATOMIA SI FIZIOLOGIA SISTEMULUI MUSCULAR
I.1. Anatomia sistemului muscular
I.1.1. Generalitati
Sistemul muscular reprezinta totalitatea muschilor organismului uman, cu ajutorul carora se realizeaza locomotia si alte functii vitale (de exemplu muschiul cardiac), formand impreuna cu oasele de care sunt atasati, aparatul locomotor.
Sistemul muscular este alcatuit din aproximativ 600 de muschi scheletici, din care aproximativ 125 de perechi sunt deosebit de importanti, fiind implicati in mentinerea pozitiei si miscarilor de baza. Muschii sunt de trei tipuri: scheletici, cardiaci si netezi, insa in lucrarea de fata, avand in vedere patologia studiata, ne vom axa pe descrierea anatomiei si fiziologiei muschiului scheletic. 
Nomenclatura multor muschi scheletici este in legatura cu regiunea in care sunt localizati (brahial, dorsal, pectoral, etc.) , cu dimensiunea acestora (lung, scurt), cu numarul de pantece musculare care intra in componenta lor (biceps, triceps, cvadriceps) si cu functia lor (extensor, flexor, adductor). 
In cele ce urmeaza, vom trata anumite aspecte ale anatomiei musculaturii scheletice, avand in vedere componentele acestora, modul de actiune si cateva elemente de biomecanica.
I.1.2. Componentele muschiului scheletic
Fiecare unitate musculara scheletica are urmatoarea structura: corpul muscular, tendonul (aponevroza), jonctiunea musculo-tendinoasa, jonctiunea osteo-tendinoasa, si bineinteles vascularizatia si inervatia. 
Corpul muscular reprezinta partea carnoasa, activa a muschiului. Corpul muscular are o culoare rosie, datorita vascularizatiei foarte bogate. Fiecare corp muscular este invelit de o formatiune conjunctivo-elastica numita epimisiu (epimysium). Acesta se afla sub fascia comuna si este separat de aceasta printr-un spatiu virtual, subfascial, care contine tesut conjunctiv lax ce permite alunecarea. Din epimisiu pleaca spre interiorul muschiului niste formatiuni conjunctive subtiri numite perimisiu (perimysium), care invelesc si individualizeaza fascicule musculare (fasciculus muscularis). intre fiecare fibra musculara a aceluiasi fascicol se afla un strat subtire de tesut conjunctiv numit ondomisiu (ondomysium), Dimonolunon fcmclcululor muuculuro etitu )n raport cu volumul corpului muscular. in raport cu marimea lor,fasciculele musculare se impart in.primare, secundare si tertiare. Fascicolele musculare primare au o grosime de cca. 0,5-1 mm (sunt vizibile) si contin cca 10 fibre musculare. Fascicolul muscular primar reprezinta o unitate structurala. Fascicolele musculare secundare rezulta din unirea mai multor fascicule primare, iar fasciculele musculare tertiare din unirea mai multor fascicule secundare. Fascicolele musculare secundare si tertiare formeaza muschii. Fascicole musculare tertiare gasim numai in muschii foarte voluminosi, cum sunt muschiul cvadriceps sau muschiul triceps sural.


Fisiere in arhiva (1):

  • Kinetoterapia in Distrofia Musculara.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!