Leasingul - Forma Moderna de Creditare

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE..5
CAPITOLUL I: CONSIDERATII INTRODUCTIVE.7
1.1. Notiunea de leasing..7
1.2. Istoricul leasing-ului..9
1.3. Piata leasing-ului din Romania..13
CAPITOLUL II: CONTRACTUL DE LEASING.20
2.1. Definitii si trasaturi..20
2.2. Caracterele juridice ale contractului de leasing.22
2.3. Conditiile de validitate ale contractului de leasing.25
2.3.1. Legalitatea..25
2.3.2. Capacitatea partilor in contractul de leasing.26
2.3.3. Consimtamantul partilor..27
2.3.4. Obiectul contractului de leasing..31
2.3.5. Forma contractului de leasing..33
2.4. Concluzii si propuneri..33
CAPITOLUL III: OPERATIUNILE DE LEASING.35
3.1. Etapele procedurii de leasing..35
3.2. Clasificarea operatiunilor de leasing..37
3.3. Participantii la operatiunea de leasing..44
3.4. Scheme de derulare si finantare a operatiunilor de leasing.45
3.5. Tendinte in evolutia leasing-ului..49
3.6. Concluzii si propuneri..52
CAPITOLUL IV: RISCURILE OPERATIUNILOR DE LEASING.55
4.1. Generalitati privind managementul riscului..55
4.2. Riscul de credit..57
4.3. Riscul de piata..60
4.4. Riscul de lichiditate..63
4.5. Concluzii si propuneri..65
CAPITOLUL V: PREZENTAREA ALPHA LEASING ROMANIA IFN.69
5.1. Scurt istoric..69
5.2. Analiza actionariat..70
5.3. Tipuri de operatiuni efectuate..71
5.4. Analiza performantelor financiare in 2008-2009.73
CAPITOLUL VI: STUDIU DE CAZ PRIVIND ANALIZA OPERATIUNILOR DE LEASING LA ALPHA LEASING ROMANIA IFN 2007 - 2009.76
6.1. Pozitia Alpha Leasing SA in cadrul pietei de leasing din Romania.76
6.2. Finantarea echipamentelor prin Alpha Leasing Romania IFN.82
6.3. Finantarea autoturismelor prin Alpha Leasing Romania IFN.86
6.4. Concluzii si propuneri..87
CAPITOLUL VII: CONCLUZII SI PROPUNERI.90
ANEXE...94
BIBLIOGRAFIE..100


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Leasingul, prin istoria sa relativ scurta, este un produs al economiei de piata, rezultat ca urmare a procesului evolutiv de identificare a noi forme de finantare pentru desfacerea produselor si a prestarilor de servicii.
Leasingul reprezinta astfel o solutie de compromis in sensul ca investesti cu banii altuia antrenand o mica parte din fondurile proprii. Astfel, leasingul poate constitui o solutie de castig pentru unii agenti economici care detin resurse financiare, o cale de plasament a economiilor si de multiplicare a acestora prin constituirea unor societati de leasing, dar si pentru utilizatori .
Importanta leasing-ului este dedusa atat din amploarea pe care aceasta operatiune, sub diverse forme, a luat-o in ultimii ani, practic pe tot globul, dar si din nevoia de a unifica normele de reglementare concretizata in aparitia unui instrument international in materie.
In ultimul timp marea majoritatea a produselor financiare au fost importate ca denumire de peste hotare. Asa s-a imprietenit poporul roman si cu ideea de leasing, venita ca o mana cereasca pentru cei care doreau sa isi achizitioneze un autovehicul si nu aveau putere financiara sa sustina cumpararea. Firmele de leasing sunt de doua feluri: unele independente si altele sustinute de suport din strainatate sau de catre banci. Ce inseamna leasing financiar, nimic altceva decat credit, insa societatile de leasing intermediaza pentru client achizitionarea unui bun. Majoritatea societatilor de leasing ocupa primele locuri din topurile Camerei de Comert .
Tendinta actuala in economia romaneasca de a se dezvolta sectorul intreprinderilor-firmelor mici si mijlocii a facut ca, oamenii de afaceri romani sa fie din ce in ce mai interesati de acest domeniu.
Teza este structurata pe sapte capitole, imbinand aspectele teoretice privind operatiunile de leasing cu cele practice, propunand tehnici de afaceri noi, cu aplicabilitate in mediul economic romanesc pus in fata unor provocari complexe.
Capitolul I cuprinde analiza conceptului de leasing prin punctarea celor mai importante momemnte in evolutia sa istorica, dar si analiza pietei leasingului din Romania
Avantajele pe care le confera leasingul au facut ca alegerea acestei operatiuni ca alternativa de creditare, sa creasca constant de-a lungul timpului, tendinta de crestere urmand a se manifesta si in viitor.
In capitolul II sunt prezentate caracterele, natura juridica si conditiile de validitate ale contractului de leasing. Prin trasaturile sale caracteristice, prin finalitatea sa economica si juridica, contractul de leasing este un contract bilateral, care ocupa o pozitie speciala deoarece predetermina subiectele si caracteristicile obiectului contractului de vanzare-cumparare.
Capitolul III analizeaza derularea operatiunilor de leasing, fiind identificate etapele acestor operatiuni, clasificarea si schemele de finantare.
Capitolul IV abordeaza teoretic si conceptual notiunea de risc in activitatile de leasing si evaluarea riscurilor. Principalele obiective ale managementului de risc sunt reprezentate de identificarea sistematica a expunerilor la risc, evaluarea si analiza riscurilor si dezvoltarea strategiei de gestiune a riscului.
In Capitolul V sunt prezentate informatii privitoare la societatea bancara asupra careia am realizat studiul de caz: scurt istoric, analiza actionariat si tipuri de operatiuni efectuate, dar si o analiza a performantelor financiare pe anii 2008-2009.
Capitolul VI cuprinde studiul de caz in care am analizat tipurile operatiunilor de leasing la Alpha Leasing Romania IFN. Studiul contine doua tipuri de finantare realizate in cadrul societatii bancare, si anume: cel de finantare al echipamentelor si cel de finantare al autoturismelor.
In Capitolul VII, si ultimul, sunt prezentate concluzii asupra analizelor din lucrare si propuneri de imbunatatire a activitatii de leasing.
Motivul pentru care am ales acesta lucrare este acela ca se refera la un domeniu aflat la inceputurile dezvoltarii sale in Romania, si aceasta vine tocmai dintr-o atenta observare si deplina intelegere a complexitatii mecanismelor economiei de piata: nu dreptul de proprietate asupra mijloacelor fixe genereaza profituri pentru companie ci utilizarea cu maxim de randament a acestora. Folosirea in mod corespunzator a resurselor de capital, investirea continua a disponibilitatilor in noi "oportunitati" de afaceri, alocarea de fonduri pentru marketing si publicitate, instruirea continua si pregatirea superioara a personalului, reprezinta strategii si politici ce determina progresul unei companii.
CAPITOLUL I
CONSIDERATII INTRODUCTIVE
1.1. Notiuni introductive
Leasingul este un pas inainte in finantarea intreprinderilor care doresc sa isi achizitioneze utilaje si echipamente, dar care nu au posibilitati financiare. Aceasta tehnica de finantare care presupune un risc ridicat, vine sa dea satisfactie agentilor economici care nu pot sa obtina credite de la banci, ori nu vor sa-si greveze bunurile mobile si imobile prin instituirea de ipoteci sau gajuri, fara a afecta dinamismul specific domeniului comercial.
Interesul practic al leasing-ului este de a asigura finantarea integrala prin fonduri imprumutate a unei investitii fara ca beneficiarul sa constituie masuri asiguratorii; prin aceasta, leasingul se distinge de traditionala creditare a investitiilor, unde intreprinderea beneficiara suporta o parte din valoarea investitiei. De aceea, leasingul ca tehnica de finantare vizeaza in primul rand intreprinderile care urmaresc largirea activitatii si ridicarea performantelor, iar pe plan mai general, asigura progresul tehnic.
Termenul de leasing este necunoscut in limba romana, fiind preluat din jargonul economic si comercial englez, unde s-a impus de aproximativ un secol, fiind apoi preluat de tarile europene occidentale.
Definitia leasingului poate fi data atat din punct de vedere economic, cat si juridic .
Din punct de vedere juridic, leasingul reprezinta un contract complex care permite unei persoane sa obtina si sa utilizeze un lucru fara a plati imediat pretul. , cu posibilitatea de a-l cumpara la un pret residual.
Prima definitie legala a leasing-ului in Europa continentala provine din Franta, referindu-se doar la leasingul imobiliar, operatiunea numindu-se credit-bail. Operatiunile de credit-bail sunt cele prin care o intreprindere da in locatie bunuri imobiliare in vederea unei utilizari profesionale, cumparate de ea sau construite prin efortul ei financiar, daca aceste operatiuni, indiferent de calificarea lor, permit locatarului sa devina proprietarul bunurilor fie printr-o promisiune unilaterala de vanzare, fie prin achizitionarea directa ori indirecta a dreptului de proprietate a terenului pe care au fost edificate imobilele inchiriate, fie prin transferul de plin drept a dreptului de proprietate asupra constructiilor edificate pentru acel locator. O definitie mai recenta a leasing-ului in Franta pune in evidenta functiile economice ale acestuia: leasingul reprezinta o finantare, in principiu integrala, a unei investitii productive garantata de beneficiar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Leasingul - Forma Moderna de Creditare.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!