Leasingul in Romania

Extras din licenta Cum descarc?

I. ASPECTE GENERALE PRIVIND OPERATIUNILE DE LEASING
1.1. Definitia leasingului
Leasing-ul a aparut pentru prima data in Statele Unite ale Americii, ca mai apoi, treptat, sa patrunda si in alte tari, indeosebi in Europa . In anul 1930, leasingul a fost folosit pentru finantarea bunurilor imobile, iar la inceputul anilor 1950 era folosit ca instrument de finantare a echipamentelor mobiliare.
In S.U.A., leasing-ul a fost reglementat prin United States Uniform Consumer Credit Code si prin Uniform Commercial Code . Initial, firma avea un capital de numai 20 000 $, ca dupa doi ani de activitate sa finanteze echipamente in valoare de 3 milioane $. 
Operatiunile de leasing s-au extins in tarile puternic industrializate care erau interesate de amplificarea si perfectionarea relatiilor economice, prin gasirea celor mai eficiente cai de comert exterior si a unor noi surse de venituri valutare, necesare importurilor.
Numarul firmelor de leasing a crescut rapid. Astfel, in 1972 ia fiinta Federatia Europeana a Societatilor de Leasing (LeaseEurope), un consortiu ce controla 80% din industria financiara de leasing a Europei, avand in 1980 o valoare contabila a activului federatiei de 25 mld $. Aceasta valoare a crescut ulterior, ajungand in 1991 la 79,1 mld Ecu.
In Marea Britanie , Franta si Belgia s-au elaborat reglementari, care definesc relatiile contractuale pe baza de leasing si precizeaza operatiunile pe care le include. 
Prin anii 1980, existau nu mai putin de 500 de societati de leasing, carora le revenea circa 8% din investitiile de capital la nivel mondial. Au aparut astfel organizatii care cuprindeau societati de leasingul de prima marime, cu filiale in intreaga lume cum ar fi grupul ,,Multilease" care cuprindea societatile ,,Deutsche Leasing A.G.", ,,U.S. Leasing Inc." din San Francisco (cea mai veche din lume) si ,,Orient Leasing & Co Ltd", cu filiale in Japonia, Hong Kong, Singapore, Kuala Lumpur, Sao - Paolo, Seul, Djakarta, Curasao, Formosa, Filipine. 
Leasing-ul a fost determinat, in aparitia sa de cauze obiective. Astfel, in S.U.A., in Marea Britanie si in alte tari erau intampinate greutati in finantarea afacerilor, ca urmare a rigiditatii formelor si procedeelor existente. Oamenii de 
afaceri simteau nevoia dotarii societatilor lor comerciale cu echipamente moderne, in conditiile in care utilajele din dotare se invecheau, mai ales ca efect al uzurii lor
morale. Formula cumpararii unor bunuri de la vanzator in scopul inchirierii lor acelor clienti care aveau nevoie de ele a aparut ca o formula salvatoare si eficienta.
In Romania, prima societate de leasing a fost infiintata in anul 1994, iar primele referiri legislative la operatiunile de leasing s-au facut in OG 12/1995, in legatura cu regimul vamal al produselor importate in baza contractelor de leasing. Dezvoltarea continua si accentuata a a acestui sistem de finantare a impus aparitia in 1997 a OG 51, ca o prima forma a unei legi specifice in privinta operatiunilor de leasing, adoptata ca atare in 1998.
Definitia leasingului poate fi data atat din punct de vedere economic, cat si juridic. 7 
Din punct de vedere economic, leasingul reprezinta o operatiune de finantare in care finatatorul asigura fondurile necesare pentru intreaga investitie.
Din punct de vedere juridic, leasingul reprezinta un contract complex care permite unei persoane sa obtina si sa utilizeze un lucru fara a plati imediat pretul, cu posibilitatea de a-l cumpara la un pret residual.
Prin continutul sau economic, leasingul este un credit, dar un credit de o forma speciala in care operatiunile de restituire, inclusiv a dobanzilor se face in rate. Leasingul poate fi considerat si o forma aparte a creditului bancar, in loc de bani sunt imprumutate marfuri concrete, masini, utilaje, instalatii, aparatura, diverse bunuri mobile sau immobile.
Leasingul mai poate fi definit si ca o forma deosebita, moderna de comert exterior, de import - export, un system original de finantare, sub forma inchirierii, a unor mijloace de productie, actiuni de dezvoltare social - economica. Prin leasing se pot inchiria, in principiu, orice fel de produse ale industriei constructoare de masini, bunuri mobiliare si imobiliare.
In leasing se disociaza dreptul de proprietate de cel de posesiune si cel de utilizare. 
Spre deosebire de importul - exportul obisnuit, in care se transfera de la un 
stat la altul proprietatea bunurilor vandute, in cadrul operatiunii de leasing proprietarul nu se schimba, el cedeaza doar dreptul de folosinta contra cost. Beneficiarul poate allege bunurile de productie de care are nevoie,isi poate alege chiar furnizorii si poate decide daca la expirarea contractului le va cumpara sau nu.
7. Clocotici Dorin,Gheorghiu Gheorghe, Operatiunile de leasing (editia aII-a), Editura Lumina Lex 2005, pag. 9
Deci, leasing-ul poate fi definit ca fiind o tehnica de afaceri economice, de comert si de finantare cu bunuri mobiliare si imobiliare, care are la baza un contract de locatie acordata de catre societati financiare specializate in aceste operatiuni, de institutii financiare sau direct de producatori, unor intreprinderi sau persoane fizice, la expirarea contractului de locatie utilizatorul avand dreptul la tripla optiune: 
o Sa cumpere produsul la valoarea reziduala.
o Sa prelungeasca contractul de leasing.
o Sa inceteze operatiunea.8 
Se observa ca tinta economica este incurajarea investitiilor prin punerea la dispozitie a unui instrument de finantare cu multiple avantaje.
Delimitarea exacta a naturii juridice a leasingului are importanta deosebita in plan practic, pentru a stabili raportarile obligationale dintre parti si cele dintre parti si terte persoane.
Tabel nr. 1
Delimitarea leasingului fata de locatiune
Leasing Locatiune
Este o cale de remobilizare a investitiilor deja facute ( lease back-ul ) Este un procedeu de finantare a investitiilor productive, mobiliare si imobiliare
Redeventele contractului de leasing include si ratele de amortizare a bunului
Chiria reprezinta pretul platit pentru cedarea temporara a dreptului de folosinta a unor bunuri
Amortizarile aduc bunul la o valoare reziduala la sfarsitul contractului
Chiria platita nu modifica pretul bunului cedat in locatiune
Utilizatorul preia toate riscurile si responsabilitatile ce apartin proprietarului
Proprietarul pastreaza toate responsabilitatile ce decurg din posesiunea bunului care este cedat in locatiune.
Sursa: realizat pe baza Clocotici Dorin,Gheorghiu Gheorghe, Operatiunile de leasing (editia aII-a), Editura Lumina Lex 2005 
8. Puiu Alexandru, Management international - Tehnici de afaceri economice interne si internationale, vol II, Editura Independenta Economica, 2005, pag. 143.
Tabel nr. 2 
Comparatia intre leasing si credit
Asemanari
Deosebiri
Leasing Credit
Obiectul operatiunii
Beneficiarul nu devine imediat proprietarul investitiei Beneficiarul intra in posesia creditului de investitii solicitat.
Sursa: realizat pe baza Clocotici Dorin,Gheorghiu Gheorghe, Operatiunile de leasing (editia aII-a), Editura Lumina Lex 2005 
Tabel nr. 3 
Leasingul: inchiriere sau finantare?
Leasing Credit traditional
Prin leasing se asigura finantarea integrala a unei investitii Beneficiarul contribuie cu 25% din valoarea investitiei
Garantia este chiar dreptul de proprietate Investitia este grevata de sarcini reale
Sursa: realizat pe baza Clocotici Dorin,Gheorghiu Gheorghe, Operatiunile de leasing (editia aII-a), Editura Lumina Lex 2005 
Leasingul presupune si o inchiriere, dar caracterul sau esential consta in finantarea integrala de catre utilizator a unei investitii. De aceea, leasingul apare ca mijlocul ideal de finantare a societatilor comerciale in expansiune.


Fisiere in arhiva (11):

 • BIBLIOGRAFIE.doc
 • COPERTA.doc
 • CUPRINS.doc
 • Formular_de_solicitare.doc
 • Leasing_anexe.doc
 • Lege_leasing.doc
 • Lucrare de licenta leasing.doc
 • PREZENTAREA LUCRARII.doc
 • rezumat_bun.doc
 • Studiu de caz Leasing.doc
 • Contractul_de_Leasing.ppt

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!