Leasingul în România

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 11 fișiere: doc, ppt
Pagini : 108 în total
Cuvinte : 25576
Mărime: 533.53KB (arhivat)
Publicat de: Sabin Filimon
Puncte necesare: 14
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf. univ. dr. Gherman Liliana
A fost sustinuta in cadrul examenului de licenta din anul 2008 de la Braila

Extras din licență

I. ASPECTE GENERALE PRIVIND OPERAŢIUNILE DE LEASING

1.1. Definiţia leasingului

Leasing-ul a apărut pentru prima dată în Statele Unite ale Americii, ca mai apoi, treptat, să pătrundă şi în alte ţări, îndeosebi în Europa . În anul 1930, leasingul a fost folosit pentru finanţarea bunurilor imobile, iar la începutul anilor 1950 era folosit ca instrument de finanţare a echipamentelor mobiliare.

În S.U.A., leasing-ul a fost reglementat prin United States Uniform Consumer Credit Code şi prin Uniform Commercial Code . Iniţial, firma avea un capital de numai 20 000 $, ca după doi ani de activitate să finanţeze echipamente în valoare de 3 milioane $.

Operaţiunile de leasing s-au extins în ţările puternic industrializate care erau interesate de amplificarea şi perfecţionarea relaţiilor economice, prin găsirea celor mai eficiente căi de comerţ exterior şi a unor noi surse de venituri valutare, necesare importurilor.

Numărul firmelor de leasing a crescut rapid. Astfel, în 1972 ia fiinţă Federaţia Europeană a Societăţilor de Leasing (LeaseEurope), un consorţiu ce controla 80% din industria financiară de leasing a Europei, având în 1980 o valoare contabilă a activului federaţiei de 25 mld $. Această valoare a crescut ulterior, ajungând în 1991 la 79,1 mld Ecu.

În Marea Britanie , Franţa şi Belgia s-au elaborat reglementări, care definesc relaţiile contractuale pe bază de leasing şi precizează operaţiunile pe care le include.

Prin anii 1980, existau nu mai puţin de 500 de societăţi de leasing, cărora le revenea circa 8% din investiţiile de capital la nivel mondial. Au apărut astfel organizaţii care cuprindeau societăţi de leasingul de primă mărime, cu filiale în întreaga lume cum ar fi grupul „Multilease” care cuprindea societăţile „Deutsche Leasing A.G.”, „U.S. Leasing Inc.” din San Francisco (cea mai veche din lume) şi „Orient Leasing & Co Ltd”, cu filiale în Japonia, Hong Kong, Singapore, Kuala Lumpur, Sao – Paolo, Seul, Djakarta, Curasao, Formosa, Filipine.

Leasing-ul a fost determinat, în apariţia sa de cauze obiective. Astfel, în S.U.A., în Marea Britanie şi în alte ţări erau întâmpinate greutăţi în finanţarea afacerilor, ca urmare a rigidităţii formelor şi procedeelor existente. Oamenii de

afaceri simţeau nevoia dotării societăţilor lor comerciale cu echipamente moderne, în condiţiile în care utilajele din dotare se învecheau, mai ales ca efect al uzurii lor

morale. Formula cumpărării unor bunuri de la vânzător în scopul închirierii lor acelor clienţi care aveau nevoie de ele a apărut ca o formulă salvatoare şi eficientă.

In Romania, prima societate de leasing a fost infiintata in anul 1994, iar primele referiri legislative la operatiunile de leasing s-au facut in OG 12/1995, in legatura cu regimul vamal al produselor importate in baza contractelor de leasing. Dezvoltarea continua si accentuata a a acestui sistem de finantare a impus aparitia in 1997 a OG 51, ca o prima forma a unei legi specifice in privinta operatiunilor de leasing, adoptata ca atare in 1998.

Definiţia leasingului poate fi dată atât din punct de vedere economic, cât şi juridic. 7

Din punct de vedere economic, leasingul reprezintă o operaţiune de finanţare în care finaţatorul asigură fondurile necesare pentru întreaga investiţie.

Din punct de vedere juridic, leasingul reprezintă un contract complex care permite unei persoane să obţină şi să utilizeze un lucru fără a plăti imediat preţul, cu posibilitatea de a-l cumpăra la un preţ residual.

Prin conţinutul său economic, leasingul este un credit, dar un credit de o formă specială în care operaţiunile de restituire, inclusiv a dobânzilor se face în rate. Leasingul poate fi considerat şi o formă aparte a creditului bancar, în loc de bani sunt împrumutate mărfuri concrete, maşini, utilaje, instalaţii, aparatură, diverse bunuri mobile sau immobile.

Leasingul mai poate fi definit şi ca o formă deosebită, modernă de comerţ exterior, de import – export, un system original de finanţare, sub forma închirierii, a unor mijloace de producţie, acţiuni de dezvoltare social – economică. Prin leasing se pot închiria, în principiu, orice fel de produse ale industriei constructoare de maşini, bunuri mobiliare şi imobiliare.

În leasing se disociază dreptul de proprietate de cel de posesiune şi cel de utilizare.

Spre deosebire de importul – exportul obişnuit, în care se transferă de la un

stat la altul proprietatea bunurilor vândute, în cadrul operaţiunii de leasing proprietarul nu se schimbă, el cedează doar dreptul de folosinţă contra cost. Beneficiarul poate allege bunurile de producţie de care are nevoie,îşi poate alege chiar furnizorii şi poate decide dacă la expirarea contractului le va cumpăra sau nu.

7. Clocotici Dorin,Gheorghiu Gheorghe, Operaţiunile de leasing (ediţia aII-a), Editura Lumina Lex 2005, pag. 9

Deci, leasing-ul poate fi definit ca fiind o tehnică de afaceri economice, de comerţ şi de finanţare cu bunuri mobiliare şi imobiliare, care are la bază un contract de locaţie acordată de către societăţi financiare specializate în aceste operaţiuni, de instituţii financiare sau direct de producători, unor întreprinderi sau persoane fizice, la expirarea contractului de locaţie utilizatorul având dreptul la tripla opţiune:

• Să cumpere produsul la valoarea reziduală.

• Să prelungească contractul de leasing.

• Să înceteze operaţiunea.8

Se observă că ţinta economică este încurajarea investiţiilor prin punerea la dispoziţie a unui instrument de finanţare cu multiple avantaje.

Delimitarea exactă a naturii juridice a leasingului are importanţă deosebită în plan practic, pentru a stabili raportările obligaţionale dintre părţi şi cele dintre părţi şi terţe persoane.

Tabel nr. 1

Delimitarea leasingului faţă de locaţiune

Leasing Locaţiune

Este o cale de remobilizare a investiţiilor deja făcute ( lease back-ul ) Este un procedeu de finanţare a investiţiilor productive, mobiliare şi imobiliare

Redevenţele contractului de leasing include şi ratele de amortizare a bunului

Chiria reprezintă preţul plătit pentru cedarea temporară a dreptului de folosinţă a unor bunuri

Amortizările aduc bunul la o valoare reziduală la sfârşitul contractului

Chiria plătită nu modifică preţul bunului cedat în locaţiune

Utilizatorul preia toate riscurile şi responsabilităţile ce aparţin proprietarului

Proprietarul păstrează toate responsabilităţile ce decurg din posesiunea bunului care este cedat în locaţiune.

Sursa: realizat pe baza Clocotici Dorin,Gheorghiu Gheorghe, Operaţiunile de leasing (ediţia aII-a), Editura Lumina Lex 2005

8. Puiu Alexandru, Management internaţional – Tehnici de afaceri economice interne şi internaţionale, vol II, Editura Independenţa Economică, 2005, pag. 143.

Tabel nr. 2

Comparaţia între leasing şi credit

Asemănări

Deosebiri

Leasing Credit

Obiectul operaţiunii

Beneficiarul nu devine imediat proprietarul investiţiei Beneficiarul intră în posesia creditului de investiţii solicitat.

Sursa: realizat pe baza Clocotici Dorin,Gheorghiu Gheorghe, Operaţiunile de leasing (ediţia aII-a), Editura Lumina Lex 2005

Tabel nr. 3

Leasingul: închiriere sau finanţare?

Leasing Credit tradiţional

Prin leasing se asigură finanţarea integrală a unei investiţii Beneficiarul contribuie cu 25% din valoarea investiţiei

Garanţia este chiar dreptul de proprietate Investiţia este grevată de sarcini reale

Sursa: realizat pe baza Clocotici Dorin,Gheorghiu Gheorghe, Operaţiunile de leasing (ediţia aII-a), Editura Lumina Lex 2005

Leasingul presupune şi o închiriere, dar caracterul său esenţial constă în finanţarea integrală de către utilizator a unei investiţii. De aceea, leasingul apare ca mijlocul ideal de finanţare a societăţilor comerciale în expansiune.

Preview document

Leasingul în România - Pagina 1
Leasingul în România - Pagina 2
Leasingul în România - Pagina 3
Leasingul în România - Pagina 4
Leasingul în România - Pagina 5
Leasingul în România - Pagina 6
Leasingul în România - Pagina 7
Leasingul în România - Pagina 8
Leasingul în România - Pagina 9
Leasingul în România - Pagina 10
Leasingul în România - Pagina 11
Leasingul în România - Pagina 12
Leasingul în România - Pagina 13
Leasingul în România - Pagina 14
Leasingul în România - Pagina 15
Leasingul în România - Pagina 16
Leasingul în România - Pagina 17
Leasingul în România - Pagina 18
Leasingul în România - Pagina 19
Leasingul în România - Pagina 20
Leasingul în România - Pagina 21
Leasingul în România - Pagina 22
Leasingul în România - Pagina 23
Leasingul în România - Pagina 24
Leasingul în România - Pagina 25
Leasingul în România - Pagina 26
Leasingul în România - Pagina 27
Leasingul în România - Pagina 28
Leasingul în România - Pagina 29
Leasingul în România - Pagina 30
Leasingul în România - Pagina 31
Leasingul în România - Pagina 32
Leasingul în România - Pagina 33
Leasingul în România - Pagina 34
Leasingul în România - Pagina 35
Leasingul în România - Pagina 36
Leasingul în România - Pagina 37
Leasingul în România - Pagina 38
Leasingul în România - Pagina 39
Leasingul în România - Pagina 40
Leasingul în România - Pagina 41
Leasingul în România - Pagina 42
Leasingul în România - Pagina 43
Leasingul în România - Pagina 44
Leasingul în România - Pagina 45
Leasingul în România - Pagina 46
Leasingul în România - Pagina 47
Leasingul în România - Pagina 48
Leasingul în România - Pagina 49
Leasingul în România - Pagina 50
Leasingul în România - Pagina 51
Leasingul în România - Pagina 52
Leasingul în România - Pagina 53
Leasingul în România - Pagina 54
Leasingul în România - Pagina 55
Leasingul în România - Pagina 56
Leasingul în România - Pagina 57
Leasingul în România - Pagina 58
Leasingul în România - Pagina 59
Leasingul în România - Pagina 60
Leasingul în România - Pagina 61
Leasingul în România - Pagina 62
Leasingul în România - Pagina 63
Leasingul în România - Pagina 64
Leasingul în România - Pagina 65
Leasingul în România - Pagina 66
Leasingul în România - Pagina 67
Leasingul în România - Pagina 68
Leasingul în România - Pagina 69
Leasingul în România - Pagina 70
Leasingul în România - Pagina 71
Leasingul în România - Pagina 72
Leasingul în România - Pagina 73
Leasingul în România - Pagina 74
Leasingul în România - Pagina 75
Leasingul în România - Pagina 76
Leasingul în România - Pagina 77
Leasingul în România - Pagina 78
Leasingul în România - Pagina 79
Leasingul în România - Pagina 80
Leasingul în România - Pagina 81
Leasingul în România - Pagina 82
Leasingul în România - Pagina 83
Leasingul în România - Pagina 84
Leasingul în România - Pagina 85
Leasingul în România - Pagina 86
Leasingul în România - Pagina 87
Leasingul în România - Pagina 88
Leasingul în România - Pagina 89

Conținut arhivă zip

  • BIBLIOGRAFIE.doc
  • COPERTA.doc
  • CUPRINS.doc
  • Formular_de_solicitare.doc
  • Leasing_anexe.doc
  • Lege_leasing.doc
  • Lucrare de licenta leasing.doc
  • PREZENTAREA LUCRARII.doc
  • rezumat_bun.doc
  • Studiu de caz Leasing.doc
  • Contractul_de_Leasing.ppt

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Leasingul, tehnică modernă de vânzare

Introducere. 1. Noţiuni generale. Potrivit noii legislaţii fundamentale adoptate în România după 1989, economia de piaţă a fost instituită atât...

Analiza procedurii de atribuire a contractelor de achiziție publică

CAPITOLUL 1 PARTENERIATUL DEZVOLTĂRII LOCALE 1.1.Consideraţii generale Parteneriatul, este definit ca fiind „un acord între două sau mai multe...

Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme

CAP. I LEASINGUL SURSA DE FINANTARE PENTRU AFACERI Dictionarul Economic definste Leasingul - ca o activitatea financiar economica ce consta in...

Sistem Informatic pentru Vânzări Auto

Cap. 1. Studiul, analiza şi prezentarea sistemului actual 1.1 Rolul şi poziţia firmei in sistemul economico-social nationaţional şi in ramura de...

Leasingul în România

INTRODUCERE Apariţia leasingului ca noţiune şi răspândirea lui ca formă de finanţare datează din anii '50, însă baza economică s-a format mai...

Finanțarea prin Leasing

INTRODUCERE. Leasingul, prin istoria sa relativ scurtă, este un produs al economiei de piață, rezultat ca urmare a procesului evolutiv de...

Leasingul - instrument modern de finanțare

Capitolul 1 -Aspecte generale privind operaţiunile de leasing- 1.1. Scurt istoric al dezvoltării sistemului de leasing Operaţiunea de leasing...

Leasingul - formă modernă de finanțare

Introducere Leasingul, ca operaţiune de afaceri economice, a apărut dintr-o nevoie imediată de a soluţiona o problemă. Încă din Antichitate s-a...

Ai nevoie de altceva?