Leasingul in Romania

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE.3
Capitolul I Activitatea de leasing ca modalitate de finantare .6
1.1 Abordari privind leasingul.6
1.2 Etapele procedurii de leasing.15
1.3. Clasificarea operatiunilor de leasing. 17
Capitolul II Piata leasing in Romania.23
2.1 Cadrul operatiunilor de leasing in Romania .23
2.2 Factori determinanti pentru politica de leasing din Romania.33
2.3.Consecintele aderarii Romaniei la UE asupra leasingului.35
2.4. Piata leasingului in 2010 in Romania.37
Capitolul III. Studiu de caz: Finantarea de echipamente si autoturisme prin BCR LEASING SA.47
3.1. Oferta de produse si servicii ale BCR LEASING SA.47
3.2 . Concurenta BCR LEASING SA.48
3.3. Finantarea echipamentelor prin BCR LEASING SA.50
3.4. Finantarea autoturismelor prin BCR LEASING SA.56
3.5. Documentele necesare pentru acceptarea leasingului.58
Concluzii .59
Bibliografie.65


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Aparitia leasingului ca notiune si raspandirea lui ca forma de finantare dateaza din anii '50, insa baza economica s-a format mai devreme, in perioada premergaatoare celui de al doilea razboi mondial. Fara sa aprofundam evolutia tipurilor de leasing, pentru intelegerea planului structurii economice si problematica juridica a leasingului, este de ajuns sa privim in urma pana la punctul cand industrialul a ajuns la o recunoastere a faptului ca in procesul de valorificare a produselor nu este necesar transferul imediat al dreptului de proprietate si echivalarea integrala a contravalorii acestuia in momentul incheierii contractului.
Un astfel de moment istoric economic a fost in 1877, cand Bell Telephone Company din Statele Unite ale Americii a oferit posibilitatea folosirii aparatelor telefonice din productia proprie contra unui cost de folosinta fara achitarea totala a contravalorii produsului.
Schimbarea radicala insa a adus-o structura economica de dupa al II-lea razboi mondial, in Statele Unite ale Americii dupa 1950, iar un deceniu mai tarziu si in tarile Europei Occidentale, dupa revitalizarea economiei acestora.
In Statele Unite ale Americii oamenii de afaceri au realizat pentru prima data ca investitiile decapitalizate se pot realiza nu numai prin finantarea clasica bancara. A aparut atunci pe piata mijloacelor de productie acel finantator care s-a auto-asigurat astfel incat, s-a prezentat in calitate de cumparator al obiectului fata de furnizor si, pastrandu-si dreptul de proprietate asupra obiectului, l-a dat in folosinta intreprinzatorului.
Astfel pe de o parte s-a nascut un contract de vanzare-cumparare intre producator si Locator (firma de leasing), pe baza caruia Locatorul a achizitionat de la producator bunul specificat de utilizator, iar pe de alta parte a luat fiinta un contract specific de chirie, in baza caruia utilizatorul in schimbul unei rate de leasing (redeventa) a dobandit dreptul de folosinta asupra obiectului, locatorul pastrandu-si dreptul de proprietate asupra obiectului, incasand rata de leasing.
Leasing-ul este o metoda buna de finantare in principal datorita operativitatii cu care poate satisface necesitatile financiare ale agetilor economici si persoanelor fizice deopotriva. Printr-o operatiune de leasing pot fi evitate procedurile complicate ale contractarii unor credite bancare, proceduri ce uneori presupun imobilizarea unor elemente ale patrimoniului societatii sau celui privat, pentru constituirea de garantii.
Leasing-ul presupune existenta unui furnizor, a societatii finantatoare (societatea de leasing) si a unui utilizator. In esenta operatiunea de finantare prin leasing presupune ca societatea de leasing cumpara de la furnizor bunul solicitat de catre utilizator si cedeaza folosinta acestuia din urma pentru o anumita perioada de timp in schimbul unei redevente lunare.
In Romania operatia de leasing este definita si tratata in conformitate cu prevederile Ordonantei 57/1997, amendate si adaugite prin diferite acte de-a lungul timpului. La data publicarii acestui document ultimul act normativ emis este OG 51 din 1997 republicata in Monitorul Oficial nr. 9 din 12 Ianuarie 2000.
In conformitate cu prevederile legale, leasing-ul ca operatie economica este definit astfel : ". operatiunilor de leasing prin care o parte, denumita locator/finantator, transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta asupra unui bun al carui proprietar este, celeilalte parti, denumita utilizator, la solicitarea acesteia, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing, iar la sfarsitul perioadei de leasing locatorul/finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing ori de a inceta raporturile contractuale ".
Pe langa aceasta forma, deja clasica, a leasingului s-au dezvoltat si alte forme de leasing, fiecare cu un rol comun si anume: finantatorul (locatorul) este proprietarul obiectului iar utilizatorul pe intreaga durata a contractului detine numai dreptul de folosinta.
Capitolul I. Activitatea de leasing ca modalitate de finantare a investitiei
1.1 Abordari privind leasingul
Leasingul este un pas inainte in finantarea intreprinderilor care doresc sa isi achizitioneze utilaje si echipamente, dar care nu au posibilitati financiare. Aceasta tehnica de finantare care presupune un risc ridicat, vine sa dea satisfactie agentilor economici care nu pot sa obtina credite de la banci, ori nu vor sa-si greveze bunurile mobile si imobile prin instituirea de ipoteci sau gajuri, sarcini de natura a afecta dinamismul specific domeniului comercial.
Interesul practic al leasingului este de a asigura finantarea integrala prin fonduri imprumutate a unei investitii fara ca beneficiarul sa constituie masuri asiguratorii; prin aceasta, leasingul se distinge de traditionala creditare a investitiilor, unde intreprinderea beneficiara suporta o parte din valoarea investitiei. De aceea, leasingul ca tehnica de finantare vizeaza in primul rand intreprinderile care urmaresc largirea activitatii si ridicarea performantelor, iar pe plan mai general, asigura progresul tehnic.
Termenul de leasing este necunoscut in limba romana, fiind preluat din jargonul economic si comercial englez, unde s-a impus de aproximativ un secol, fiind apoi preluat de tarile europene occidentale. 
Cuvintul "Leasing" vine din limba engleza, de la substantivul "leasing" si verbul "to lease" care s-ar traduce, intr-o prima acceptiune, prin "a inchiria" . 
Dezvoltarea din ultimele decenii a acestui produs a confirmat insa o forma specifica de finantare, a carei denumire s-a departat de intelegerea initiala, reprezentata astazi mai bine de verbele "to rent" sau "to hire" .


Fisiere in arhiva (1):

  • Leasingul in Romania.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!