Legaturi Romano-Bizantine in Secolul XIII-XVIII

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere .1
Capitolul I Raporturi politice .2
Capitolul II Legaturile bisericesti .43
Bibliografie generala .79
Concluzii .85


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
La sugestia parintelui indrumator, am reusit sa redactez prezenta "Lucrare de licenta" urmarind viata si influenta pe care Bizantul le-a intretinut cu spatiul nord-dunarean, dar si cu cel sud-dunarean, intr-un rastimp de cateva veacuri: XIII-XVIII.
Urmarind cum Bizantul a reusit sa se afirme in spatiul carpato-danubiano-pontic, subiectul debordat este unul vast si cu o intindere foarte mare, lucrarea mea fiind facilitata de lucrari mai vechi pe aceeasi tema, inspirandu-ma de la istoricul si bizantinist Nicolae Iorga.
Odata cu parcurgerea materialului adunat am reusit sa inteleg cum intr-un interval de cateva secole, viata unui popor s-a schimbat.
In aceasta mare etapa de timp viata poporului roman se intersecteaza de cele mai multe ori cu istoria Bizantului, a fost necesara consultarea unui numar mare de materiale, cele mai clare fiind operele autorilor si contemporanilor acelor vremuri care au reusit sa surprinda cel mai bine aspectele influentelor pornite dinspre Bizant.
In cadrul acestei lucrari voi incerca sa arat in ce masura actiunea "formelor bizantine"- pentru a lua formula lui Nicolae Iorga s-a exercitat asupra politicii romanesti, a religiei crestine ortodoxe in cursul secolelor XVI-XVIII.
Structura statului in Principate in secolele XVI-XVIII este asemanatoare celei a Bizantului. Asemenea imparatului bizantin voievodul roman isi aroga prerogativa de judecator suprem, detinand totodata si puterea spirituala, transmiterea succesiunii ereditare, coroana voievodala, juramantul cu ocazia ungerii ca domn, urmeaza modelele bizantine.
Domnii romani erau intronati in aceasta perioada dupa ceremonialul bizantin in costumul somptuos al acestora si erau primiti cand veneau la Constantinopol in mijlocul aclamatiilor.
Raportul cu manastirile de la Muntele Athos incep din sec.XIV si se manifesta in mod deosebit in sec.XVI-XVIII.
Pentru a vedea cat de puternic era impregnata aceasta traditie religioasa, bizantina il amintim pe mitropolitul Nifon al Tarii Romanesti care fusese in doua randuri patriarh al Constantinopolului precum si in privinta patriarhului Ecumenic la sfintirea bisericii Curtea de Arges 1517.
In prima parte a lucrarii am prezentat relatiile politice, apoi vorbesc despre legaturile eccleziastice ce s-au cimentat, iar la sfarsitul lucrarii am prezentat consideratii finale in legatura cu lucrarea de fata.
CAPITOLUL I
RAPORTURI POLITICE
Imperiul bizantin a fost cel care a reusit prin puterea sa militara, religioasa si administrativa, sa formeze in randul romanilor un sentiment de profunda recunostinta. Acest sentiment se vede pe parcursul intregii istorii a romanilor, mai ales cand este vorba de istoria militara si cea politica. Modelul bizantin, imbinat cu cel slav, se regaseste cel mai bine in principatele romane, schimbat foarte putin in Transilvania din cauza influentelor maghiare si germane. Totusi, constituirea formatiunilor romanesti din afara arcului carpatic, relatiile tensionate ale Regatului Ungar cu Imperiul Bizantin in privinta teritoriilor disputate, voievodatul Transilvaniei, au condus ca raporturile politico-militare ale romanilor cu Bizantul sa fie unul special.
Legaturile politico-militare ale romanilor cu bizantinii sunt vechi, dar cel mai bine accentuate aceste legaturi se contureaza odata cu secolul XII, cand in sudul Dunarii apare problema revoltelor sociale. La sfarsitul secolului al XII-lea, se iveste problema vlaho-bulgara, prin revolta celor trei frati Asanesti: Asan Petru si Ioan.
In dorinta sa de a salva imperiul de la ruinarea economica, Isaac II Anghelos, va ridica taxele de pasunat si va impune dari aspre, ce loveau in pastori. Vlahii - romanii sud-dunareni - erau cunoscuti ca cei mai mari oieri ai Peninsulei Balcanice.1 Ei se vor impotrivi acestor cereri si nu vor mai plati darile catre stat. Mai mult chiar, Asan si Petru isi doreau stapanirea unui domeniu, in care sa poata avea dreptul la propriile taxe. Bizantinii se vor opune acestor cereri, ajungandu-se la palmuirea lui Petru in Constantinopol de catre un dregator. Aceste lucruri au dus la rascularea vlahilor, care ii vor atrage de partea lor si pe bulgari. Se va raspunde la ajutorul cerut si datorita faptului ca bulgarii nu-i puteau suferi pe bizantini - Vasile II Bulgaroctonul distrusese cel de-al doilea tarat bulgar. 
Pentru inceput Isaac Anghelos nu va lua masuri contra rascoalei, dar cand a vazut ca a cuprins o buna parte a Peninsulei Balcanice - rasculatii isi stabilisera capitala la Tarnovo - va trimite impotriva lor o parte din putinele trupe militare. La inceput bizantinii sufera cateva pierderi, dar ulterior vor reveni in forta. Atunci Asanestii vor cere ajutor din nordul Dunarii, de la cumani si romani. In concursul de forte militare se va implica si Stefan Nemania, despotul Serbiei. Sprijinit de o multime de cete de arcasi, Asan se va proclama tar la Tarnovo, biserica sa devenind o biserica nationala. Dar aceasta unitate nu va dura prea mult. Datorita intrigilor si neintelegerilor, Asan va fi ucis in 1196, iar dupa neintelegeri, insa se vor lovi de interventia celuilalt frate, Ionita, supranumit "Caloian", sau cum ii ziceau grecii: "Skyloioanes" , din cauza politicii sale dure fata de bizantini.


Fisiere in arhiva (1):

  • Legaturi Romano-Bizantine in Secolul XIII-XVIII.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!