Legi Aplicabile Persoanelor Fizice si Juridice

Cuprins licenta Cum descarc?

ARGUMENT . 5
CAPITOLUL I: CONSIDERATII PRELIMINARE
Sectiunea 1: Notiuni introductive privind dreptul civil .8
Sectiunea 2: Introducere privind legi aplicabile persoanelor fizice si juridice .14
CAPITOLUL II: APLICAREA LEGII CIVILE ASUPRA PERSOANELOR FIZICE
Sectiunea 1: Definitia interpretarii legii civile .20
Sectiunea 2: Categorii de legi civile din punct de vedere al subiectelor de drept civil .27
CAPITOLUL III: APLICAREA LEGII CIVILE ASUPRA PERSOANELOR JURIDICE 
Sectiunea 1: Aplicarea legii civile asupra anumitor categorii de
persoane juridice . 34
Sectiunea 2: Necesitatea interpretarii legii civile . 42
STUDIU DE CAZ . 48
CONCLUZII . 52 
BIBLIOGRAFIE


Extras din licenta Cum descarc?

ARGUMENT
In lucrarea de fata incercam sa dezbatem problema legata de legile ce se aplica asupra persoanelor fizice si juridice, accentuand ideea ca legile civile au ca destinatari oamenii fie priviti individuali, ca persoane fizice, fie luati in colective organizate ca persoane juridice. 
Asa cum vom dezbate in urmatoarele capitole, din punct de vedere al sferei subiectelor la care se aplica, legile civile pot fi impartite in trei categorii si anume: legi civile cu vocatie generala de aplicare, adica cele aplicabile atat persoanelor fizice cat si persoanelor juridice, incadram in aceasta categorie spre exemplu Codul Civil, Decretul nr. 31/1954, privitor la persoanele fizice si persoanele juridice si Decretul numarul 167/1958; legi civile cu vocatia aplicarii numai persoanelor fizice, din aceasta categorie facand parte spre exemplu Codul familiei, O.G. nr.41/2003, privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice, ori Decretul nr. 212/1974 de ratificare a Pactului international privind drepturile civile si politice ale omului.
Tot cu privire la categorii de legi civile din punct de vedere a subiectelor de drept civil carora se aplica vom dezbate si legi civile cu vocatia aplicarii numai persoanelor juridice, in aceasta categorie includem, Legea nr. 15/1990, privind reorganizarea unitatilor economice de stat ca regii autonome si societati comerciale sau Decretul Lege nr. 66 si Legea nr.109/1999, privind organizarea si functionarea cooperatiei mestesugaresti si cooperatiei de consum si de credit, Legea nr.31/1990, privind societatile comerciale, republicata. 
Mentionam inca de la inceput ca legile folosite in aceasta lucrare au fost modificate.
Vom concluziona prin sustinerea practica si teoretica; in practica vom dezbate problema apartenentei unui raport juridic concret la o ramura sau alta de drept, fiind o problema de calificare juridica a unui anumit raport de drept, corecta calificare a acestuia fiind de maxima importanta, deoarece numai o astfel de calificare asigura o aplicare corecta a legii. 
Teoretic, problema delimitarii dreptului civil fata de celelalte ramuri de drept, dupa cum vom preciza pe larg, este impusa de faptul ca exista multe asemanari si nu numai deosebiri intre raporturile reglementate de ramuri diferite de drept.
Dezbaterile prezentate vor fi structurate in trei capitole, concretizand mai intai consideratii preliminare, incluzand caracterizarea generala a drepturilor civile si notiuni introductive privind legile aplicabile, persoanelor fizice si juridice.
In cel de-al doilea capitol, vom sintetiza dispozitii privind aplicarea legii civile asupra persoanelor fizice, vom include de asemenea definitia interpretarii legii civile; categorii de legi civile din punct de vedere al subiectelor de drept civil, carora se aplica. 
Iar in cel din urma capitol, mentionam prevederi ce tin de aplicarea legii civile asupra persoanelor juridice, aici incluzand aplicarea legii civile asupra anumitor categorii de persoane, precum si necesitatea interpretarii legii civile si in general a dreptului civil, importanta acestuia in sistemul nostru romanesc.
CAPITOLUL I: CONSIDERATII PRELIMINARE
In decursul timpului, dreptul civil ca ramura a sistemului dreptului romanesc a primit mai multe definitii. In cea mai recenta lucrare, consacrate partii generale a dreptului civil se da urmatoarea definitie ,''.acea ramura care reglemeneaza unele raporturi patrimoniale in care partile figureaza ca subiecte egale in drepturi, ca si unele raporturi personale, nepatrimoniale, legate de indvidualitatea persoanei, conditia juridica a persoanei fizice si a altor subiecte de drept civil in calitatea lor de participanti la raporturile juridice civile'' .
Intr-o prima acceptiune, prin drept se intelege totalitatea normelor juridice care reglementeaza conduita oamenilor intr-un teritoriu delimitat de regula tara, care este impusa prin forta autoritatii statului. 
Numai asa putem delimita dreptul roman de dreptul german, ungar, francez etc. Totalitatea acestor norme formeaza dreptul obiectiv sau dreptul pozitiv. 
Intr-o alta acceptiune prin drept se intelege posibilitatea recunoscuta de dreptul obiectiv (pozitiv), unor persoane de a avea o anumita conduita juridica. Intrucat este vorba de o facultate recunoscuta unor anumite persoane ca subiecte de drept, se foloseste expresia de drept subiectiv (drept al unei persoane). 
In acest sens, putem vorbi de drepturi fundamentale ale omului, dreptul la viata, dreptul la onoare, dreptul la sanatate, dreptul la propietate, dreptul de a alege, dreptul de a fi ales etc.
Marii autori de drept civil dinainte de Revolutia franceza de la 1789 sustineau ca mostenirea isi are temeiul in dreptul natural, ea fiind ratiunea naturala care guverneaza toti oamenii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Legi Aplicabile Persoanelor Fizice si Juridice.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!