Legitima Aparare

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE.6
Consideratii generale privind cauzele care inlatura caracterul penal al faptei.6
Motivatia alegerii temei "legitima aparare".8
CAPITOLUL I. Legitima aparare - cauza care inlatura caracterul penal al faptei prin inlaturarea vinovatiei.10
1.1. Notiunea si caracterizarea legitimei aparari. 10
1.2. Conditiile legitimei aparari.12
1.2.1. Conditiile privind atacul.12
1.2.2. Conditiile privind aparare.19
1.3. Depasirea limitelor legitimei aparari.21
CAPITOLUL II. Legitima aparare si alte cauze de excludere a caracterului penal al faptei.26
2.1. Legitima aparare si eroarea de fapt.26
2.2. Legitima aparare si starea de necesitate.27
2.3. Legitima aparare si cazul fortuit.29
CAPITOLUL III. Cazuri speciale privind legitima aparare.31
3.1. Amplificari ale legitimei aparari.31
3.2. Legitima aparare si starea de provocare.33
CAPITOLUL IV. Efectele juridice ale legitimei aparari.37
4.1. Efectele ,,in personam".38
4.2. Raspunderea civila in legitima aparare.39
CAPITOLUL V. Reglementarea legitimei aparari in Noul Cod penal.42
CAPITOLUL VI. Situatii speciale privind legitima aparare in Noul Cod penal.49
CAPITOLUL VII. Legitima aparare prezumata in Noul Cod penal .53
CONCLUZII.55


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Consideratii generale privind cauzele care inlatura 
caracterul penal al faptei
Caracterul infractional al unei fapte este in doctrina penala definit ca o ,,insusire sintetica a faptei ce decurge din intrunirea trasaturilor esentiale ale infractiunii" . 
Prin urmare, pentru ca o fapta sa constituie infractiune, deci sa aiba caracter penal, ea trebuie sa indeplineasca in mod cumulativ urmatoarele trei trasaturi esentiale: 
- sa fie prevazuta de legea penala, prin descrierea tuturor elementelor ce caracterizeaza latura sa obiectiva; 
- sa fie savarsita cu forma de vinovatie ceruta de lege pentru existenta acelei infractiuni; 
- sa prezinte, prin elementele ei obiective si subiective, pericolul social al unei infractiuni. 
Cauzele de inlaturare a caracterului penal al faptei ar putea fi, asadar, definite ca fiind acele stari, imprejurari sau situatii a caror existenta in timpul savarsirii faptei face, potrivit legii, ca realizarea vreuneia din trasaturile esentiale ale infractiunii sa devina imposibila. 
In principiu, aceste cauze produc efecte din momentul in care s-au ivit, dar pentru ca efectele lor sa opereze practic, este necesar ca existenta starilor, situatiilor sau imprejurarilor respective sa fie constatata de organele judiciare. Existenta unei cauze care inlatura caracterul penal al faptei impiedica punerea in miscare sau exercitarea actiunii penale (art. 10 alin.1 lit. e Cod Procedura Penala) si poate fi invocata in orice stadiu al procesului penal.
Majoritatea imprejurarilor care inlatura caracterul penal al faptei exclud existenta vinovatiei pentru fapta prevazuta de legea penala. Or, lipsa vinovatiei, ca trasatura esentiala a infractiunii face ca fapta sa nu fie infractiune.
Legitima aparare si starea de necesitate nu exclud vinovatia, dar legea considera justificate (legitime), faptele comise in aceste imprejurari. De aceea legitima aparare si starea de necesitate mai sunt denumite si cauze justificative.
Prin inlaturarea caracterului penal se inlatura implicit si raspunderea penala. Cauzele care inlatura caracterul penal al faptei nu trebuie confundate cu cauzele care inlatura raspunderea penala sau cu inlocuirea raspunderii penale. In aceste din urma cazuri exista infractiune, fapta savarsita are caracter penal, insa, din consideratii de politica penala aceasta raspundere este fie inlaturata, fie inlocuita cu o alta forma de raspundere, in conditiile legii. Tot astfel, cauzele care inlatura caracterul penal al faptei nu trebuie confundate cu cauzele de nepedepsire (generale sau speciale) deoarece in cazul celor din urma exista infractiune si raspundere penala, numai ca din ratiuni legate de lupta impotriva infractiunilor, prin vointa legii, infractorul este exonerat de pedeapsa.
Trebuie subliniat ca impartirea cauzelor care inlatura caracterul penal al faptei dupa trasaturile esentiale asupra carora se rasfrang are un caracter relativ si este fara semnificatie sub raportul consecintelor juridice, deoarece toate aceste cauze numai in mod preponderent se rasfrang asupra unei trasaturi sau a alteia, caci, in realitate, prin intermediul acesteia, ele influenteaza indirect si existenta celorlalte. Cand o cauza de inlaturare a caracterului penal se intemeiaza pe o dispozitie de lege care, intr-o anumita situatie, considera ca fapta nu mai prezinta pericol social necesar pentru existenta unei infractiuni, implica direct ca in aceasta situatie fapta respectiva nu mai este incriminata si deci nu este prevazuta de lege, iar savarsirea ei nu mai poate fi socotita ca fiind efectuata cu vinovatie.
Tot astfel, prezenta unei cauze care, in principal, exclude vinovatia, face sa lipseasca si pericolul social, deoarece o fapta savarsita fara vinovatie poate fi vatamatoare sub aspectul material, dar, intrucat nu exprima o pozitie negativa constienta fata de valorile sociale protejate de lege, nu este si socialmente periculoasa.
De asemenea, existenta unei cauze care face ca fapta sa nu fie prevazuta de legea penala impune concluzia ca acea fapta nu prezinta pericolul social specific unei infractiuni si nici nu este savarsita cu vinovatie, caci intentia si culpa - in acceptiunea dreptului penal - nu pot fi raportate decat la fapte care potrivit legii, constituie infractiuni .
Motivatia alegerii temei "legitima aparare"
In sistemul dreptului pozitiv, dreptul penal - ramura a dreptului public - reprezinta un ansamblu de norme care reglementeaza relatiile sociale care iau nastere in actiunea de prevenire si combatere a infractionalitatii, norme care determina faptele ce constituie infractiuni, sanctiunile corespunzatoare lor, precum si conditiile de aplicare si executare a acestora.
Gradul de pericol social concret al infractiunii, poate fi influentat de unele trasaturi de fapt - stari, situatii, imprejurari, intamplari - care au insotit savarsirea infractiunii si au creat ambianta faptica, de o anumita coloratura si semnificatie proprie, in care s-a comis fapta. Desi sunt extrinseci continutului concret, ele sunt legate intr-un fel sau altul, de elementele ce alcatuiesc esentialul si astfel contribuie la caracterizarea acestora. In urmare, pentru a se cunoaste gravitatea reala a faptei, este necesar sa se cerceteze continutul concret al faptei, adica actiunea, inactiunea, mijloacele folosite, urmarea imediata, cat si felul in care au fost realizate elementele constitutive ale infractiunii, mai exact acele elemente intrinseci, care individualizeaza fapta, facand-o sa se deosebeasca de celelalte fapte concrete de acelasi tip.
Fiecare societate umana se caracterizeaza prin - complexitatea si diversitatea relatiilor sociale existente in ea. Iar, deseori in cadrul acestor relatii se pot ivi anumite situatii de conflict generate de insusi instinctele omenesti si necesitatile primare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Legitima Aparare.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!