Limbă și stil în opera lui Tudor Arghezi

Cuprins licență Cum descarc?

INTRODUCERE 1
CAPITOLUL 1. MOTIVAREA TEMEI ALESE SI OBIECTIVELE 2
1.1 Motivarea temei alese 2
1.2 Obiectivele principale 4
1.3 Metoda de lucru CORPUS 6
1.3.1 Caracteristicile CORPUSULUI 13
CAPITOLUL 2. TESTAMENT DE TUDOR ARGHEZI 15
2.1 Tudor Arghezi - viata si opera 15
2.2 Aspecte generale privind poezia Testament 17
2.3 Aspecte de natura morfologica in poezia Testament 20
CAPITOLUL 3. LIMBA SI STIL IN OPERA LUI TUDOR ARGHEZI 25
3.1 Limba si stilulul-notiuni generale 25
3.1.1 Gramatica-componenta limbii 29
3.1.2 Limba si stil in opera lui Tudor Arghezi 31
3.2 Psalm, de Tudor Arghezi-aspecte generale 32
3.3 Limba si stil in poezia Psalm 36
3.3.1 Analiza din punct de vedere gramatical a poeziei Psalm III de Tudor Arghezi 42
CONCLUZII 44
BIBLIOGRAFIE 45


Extras din licență Cum descarc?

INTRODUCERE
Motto: ,,Stilul nu este ingredientul tarziu al ideii, ci fratele ei geaman".
Pentru realizarea acestei lucrari de licenta m-am axat pe studiul limbii si al stilului in cunoasterea structurii normelor limbii, a insusirii unei atitudini constiente fata de valorile si expresivitatea ei din punctul de vedere al operei lui Tudor Arghezi. M-am orientat catre analiza morfologica, sintactica si, mai cu seama, cea stilistica ce se sprijina pe context, adica pe ansamblul de constructii verbale, care pun in lumina sensul cuvintelor, al imbinarii lor in propozitii si fraze de catre poetul Tudor Arghezi. 
Particularitatile de structura ale limbii romane apar in toate sectoarele analizei lingvistice, fonetica, vocabularul, morfologia si sintaxa, stilurile. Doar din perspectiva interdependentei aceste aspecte ale limbii pot descoperi resursele ei bogate si se poate pune in lumina originalitatea ei. Cursivitatea exprimarii in expunerea vorbita sau scrisa este un element esential al culturii, care concretizeaza maniera de cugetare si de perceptie a omului. 
Tudor Arghezi considera stilul un ,,mestesug care iti da cheia expresivitatii in comunicare, care confera sensuri noi cuvintelor, insufletind constructiile gramaticale". Stilul le reflecta pe cele din urma, tinzand sa puna in lumina capacitatea limbii de a exprima si a sugera nuantele cele mai fine ale ideilor, ale sentimentelor. Nivelul de inventie stilistica apare deci ca o sinteza a faptelor de limba, a elementelor gramaticale.
Scopul principal al prezentei lucrarii consta intr-o analiza stilistica a operelor literare "Testament" si "Psalm" la nivel morfologic si lexical, prin efortul de a contribui la afirmarea limbii ca un instrument de cultura si progres. 
Lucrare este structurata in 3 capitole, urmate, de concluzii si bibliografie. 
In primul capitol, am prezentat motivul pentru care am alesa tema respectiva si obiectivele principale, precum si metoda de lucru CORPUS si caracteristicile acesteia.
In cel de-al doilea capitolul, am analizat indeaproape lucrarea literara, poezia Testament a lui Tudor Arghezi, prin prezentarea aspectelor generale si pe cele de natura morfologica.
In capitolul al 3-lea am prezentat detaliile temei alese, prin detalierea notiunilor generale privind limba si stilul in literatura, urmand ca, ulterior sa prezint analiza efectuata asupra limbii si stilului in opera lui Tudor Arghezi, "Psalm".
In final, am prezentat concluziile emise in urma celor trei capitole privitoare la limba si stilul in opera lui Tudr Arghezi.
Creatia literara ilustreaza relatia complexa dintre toate compartimentele limbii, stilul urmarind adecvarea cuvantului la gandire.
CAPITOLUL 1. MOTIVAREA TEMEI ALESE SI OBIECTIVELE
1.1 Motivarea temei alese 
"S-au spus despre Arghezi toate acele lucruri superficiale si juste ce se observa din capul locului: ca exprima conflictul intre real si ideal, ca e baudelairian si eminescian, ca e un creator de limba. Toate aceste aspecte s-ar putea afla la orice alt poet. Universul sau substantial, sensul de explo-ratie metafizica a viziunilor, intelectualitatea fara cadre rationale a acestei lirice, iata chestiunile adevarate."( C. Calinescu - Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent, Editura Minerva, ed. a ll-a, Bucuresti, 1982, pp. 808-809, 814).
Tema prezentei lucrari de licenta este denumita ca "Limba si stil in opera lui Tudor Arghezi" si constituie o consecinta a curiozitatii mele, precum si a unei provocari. De aceea, motivul alegerii acestei teme deriva din dorinta de documentare in legatura cu acest subiect. 
Motivul pentru care am ales aceasta tema este unul destul de important, deoarece consider ca, aceasta tema are un impact atat asupra operei poetului Tudor Arghezi, cat si la nivelul intregii literaturi romane. Acest lucru este conturat de faptul ca Tudor Arghezi este unul dintre cei mai mari poeti existenti in literatura romana si lucrarile sale au si vor continua sa aiba mult timp un rasunet puternic si inflentabil.
"Toata viata am avut idealul sa fac o fabrica de jucarii, si, lipsindu-mi instalatiile, m-am jucat cu ce era mai ieftin si mai gratuit in lumea civilizata, cu materialul vagabond al cuvintelor date. Am cautat cuvinte care sar si fraze care umbla de sine statatoare. M-am apucat sa fac resorturi pentru cuvinte ca sa poata sari. Cateodata, si destul de des, am strambat resorturile intr-adins, ca sa le vad cum sar ele strambe". (Tudor Arghezi, Ars poetica).
Tudor Arghezi, omul si opera, se afla acum, in mileniul al III-lea, in situatia unei noi geneze spirituale, cata vreme procesualitatea intrarii operei in constiinta celor mai tineri iubitori de cultura continua si se realizeaza prin contact direct, printr-o receptare autentica, neinfluentata si nemutilata de straturile groase ale interpretarilor circumstantiale.
Alegerea acestei teme a fost influentata de dorinta unei cunoasteri aprofundate despre Arghezi, datorita firii impunatoare si operei sale. Ori de cate ori contrariile i-au primejduit echilibrul firii, Tudor Arghezi a stiut sa puna intre ele, impacandu-le, puntea unui drum in a carui zariste i-a placut sa dispara pentru a se regasi pe sine in contactul direct cu lumescul. Nimeni, astazi, nu imbina insa intr-o sinteza mai desavarsita inspiratia larga, profunda, elementara cu nuanta marunta si nestatornica, si mai ales nimeni nu poate fi mai trivial cu atata suavitate si mai elevat cu mijloace asa de materiale


Fisiere în arhivă (1):

  • Limba si stil in opera lui Tudor Arghezi.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1. Alexandru George, Marele Alpha - Eseuri, Editura Cartea Romaneasca, 2005
2. C. Calinescu - Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent, Editura Minerva, ed. a ll-a, Bucuresti, 1982
3. Eugen Lovinescu, Critice, vol I-III, Editura Definitiva, 1925-1929
4. Garabet Ibraileanu, Studii literare, 1930
5. Hugo Friedrich, Structura liricii moderne , Bucuresti, 1969
6. Jean Dubois, L'analyse du discours, sous la direction, 1969
7. Myers, G., Scrierea biologiei: Texte in constructia sociala a cunostintelor stiintifice, Madison: Universitatea din Wisconsin Press, 1992
8. Nicolae Balota, Opera lui Tudor Arghezi, Colectia Editii Definitive, Bucuresti, 2008
9. Serban Cioculescu, Introducere in poezia lui Tudor Arghezi, Editura Minerva, 1971
10. Tudor Vianu, Estetica, 2011
11. Umberto Eco, Numele trandafirului
12. Vladimir Steinu, Pagini de critica literara, vol. I, Editura Academiei Romane, Bucuresti, 2006
13. http://consilr.info.uaic.ro/ro/
14. http://hnk.ffzg.hr/default_en.htm
15. http://ruscorpora.ru/en/index.html
16. http://www.anc.org/ 
17. http://www.oxforddictionaries.com/page/oec?view=uk


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!