Limbajul Poetic și Limbajul Filosofil al lui Lucian Blaga

Cuprins licență Cum descarc?

INTRODUCERE 3
Capitolul I. VIAȚA ȘI OPERA LUI LUCIAN BLAGA 5
Capitolul II. CONCEPȚIA FILOSOFICĂ 11
2.1 Filosofia lui Lucian Blaga 11 
2.1.1Trilogia cunoașterii 13
2.1.2 Trilogia culturilor și valorilor 17
2.1.3 Trilogia cosmologică 21
2.3 Problema demonicului 24
2.4 Metoda goetheană a “ fenomenului originar” 27
Capitolul III. CONCEPȚIA DESPRE POEZIE 28
3.1 Opera literară a lui Lucian Blaga 28
3.2 Mitul poetic 34
3.3 Mitul modern al poeziei 36
3.3.1. Modernismul și structura poeticului 36
3.3.2 Simbolismul 37
3.3.3. Estetizarea expresionismului 39
3.4 Rolul operei lui Lucian Blaga în literatura română 43
Capitolul IV. RAPORTUL DINTRE LIMBAJUL FILOSOFIC SI LIMBAJUL POETIC 46
CONCLUZII 53
BIBLIOGRAFIE 56


Extras din licență Cum descarc?

INTRODUCERE
Cu toți știm despre Lucian Blaga că este cea mai complexă perosnalitate poetică, din perioada interbelică. Ca orice mare scriitor se ridica deasupra curentelor literare, ilustrând bipolaritatea culturală, fiind, deopotrivă, tradiționalist și modernist. Ilustrează tradiționalismul în expresia artistică, aflându-se multa vreme printre colaboratorii revistei “Gândirea”. Volumele de poezie, publicate pe parcursul a peste 40 de ani, poartă, în diferite grade, amprenta expresionismului. Aceste volume sunt: “Poemele luminii”, “Pașii profetului”, “În marea trecere”, “Lauda somnului”, “La cumpăna apelor”, “La curțile Dorului”, “Nebănuitele trepte”, “Poezii”. Pe lângă faptul că a scris poezie acesta s-a ocupat și de filosofie. Opera sa filosofică este grupată, conform testamentului său, în patru trilogii: “Trilogia cunoașterii”, “Trilogia culturii”, “Trilogia valorilor” și “Trilogia cosmologica” (publicate intre 1931-1947, unele lucrari au aparut dupa moartea sa). Sistemul filosofic al lui Blaga pornește de la impasul raționalismului clasic, evident la începutul secolului XX, odată cu noile descoperiri științifice din fizica și din științele naturii în general. Proiectul său filosofic, în consonanta cu noile orientari din artă și din gândirea științifică, viza depașirea paradigmei clasice, a raționalismului modern, pentru a propune o nouă teorie a cunoașterii, numita de autor “raționalism ecstatic”, o nouă teorie a culturii, bazată pe ideea matricei stilistice, care își are sursele în structurile inconștientului colectiv, o nouă antropologie filosofică, bazată pe ideea destinului creator al omului, o nouă viziune metafizică, ce are drept concept central ideea de mister.
Am ales Lucian Blaga deoarce m-au fascinat operele lui, iar mai apoi când am descoperit filosofia am rămas profund uimită. Cum un singur om poate să se gândească la atât de multe lucruri- Lucian Blaga are un fel propriu de a vedea lucrurile, deoarece viziunea face corp comun cu vibraţia poetică delimitând unele teme centrale comune poeziei şi filozofiei sale, stabilind legături precise între ele. Chiar dacă îl putem numi pe Lucian Blaga poet în toate manifestările sale însă trebuie să știm că Lucian Blaga s-a consacrat nu numai ca poet, dar şi ca filozof, dramaturg , eseist, scriitor aforistic , romancier şi memorialist.(de aici ne dăm seama de complexitatea lui poetică). Viaţa lui Blaga a mers mână în mână cu istoria, iar creaţia sa a fost singura evadare pe care şi-a permis-o, cea care i-a adus şi nemurirea. Şi-a înţeles condiţia ca om, şi-a depăşit-o şi a lăsat în urma lui una dintre cele mai importante şi valoroase documente filosofice pentru generaţiile ce vor urma. Ştia că a scris cu multă pasiune şi mai ştia că nu toţi cei care îl vor citi îl vor şi înţelege, dar nici nu cred a avut pretenţia de a scrie pentru cei mulţi ci undeva în sufletul său ştia că opera sa le este destinată celor puţini.
Lucrarea de faţă cuprinde patru capitole În primul capitol , VIAȚA ȘI OPERA LUI LUCIAN BLAGA, am formulat câteva repere biografice și am prezentat activitatea literara a lui Lucian Blaga. Începutul poetic al lui Blaga stă sub semnul expresionismului mitic şi spiritualist. Blaga este un poet expresiv, această expresivitate este realizată prin capacitatea de plasticizare a ideilor iar despre filosofia lui Blaga putem spune că sistemul filosofic este, în complexitatea sa, o compoziție de esență speculativă cu privire la condiția umană și încearca să surprindă toate laturile de manifestare creativă a spiritului. 
Următorul capitol și , CONCEPȚIA DESPRE FILOSOFIE, este dedicat filosofiei lui Blaga. Are în vedere cele mai importante scrierii filosofice ale lui Blaga, dar și câteva dintre problemele filosofiei, am prezentat Trilogiile lui Blaga și una dintre metodele folosite. 
Cel de al treilea capitol, CONCEPȚIA DESPRE POEZIE, am adus în discuție elemente generale despre poezia acestuia, este prezentă opera literară a lui Blaga Poeziile se construiesc în jurul unei imagini realizate prin comparaţia elementului abstract cu un aspect al lumii materiale, acestea urmăresc o structură stereotipă (în prima etapă de creaţie), dar și rolul operei lui Lucian Blaga în literatura română. Ultimul capitol al lucrării mele, RAPORTUL DINTRE LIMBAJUL FILOSOFIC SI LIMBAJUL POETIC , am descris limbajul pe care acesta îl folosește în creearea poeziilor sale dar și a filosofiei sale. În limbajul poetic blagian atât de bogat în semnificatii, s-au impus unele cuvinte–cheie care reflecta concepte fundamentale ale gândirii si ale artei sale. Filosofia lui Blaga vine cu un limbaj şi sistem de simboluri diferit de al filosofilor din Apus, cu care este pus în relaţie. Ceea ce este comun însă limbajului poetic blagian şi lirismului filosofiei sale, este păstrarea virtuţii anamnetice a limbii, de a te descoperi prin aceasta ca fiinţă creatoare.


Fisiere în arhivă (1):

  • Limbajul Poetic si Limbajul Filosofil al lui Lucian Blaga.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!