Limbajul Tinerilor - Argou sau Jargon

Cuprins licenta Cum descarc?

Cuprins
Introducere 3
Capitolul I Argou si jargon - privire generala 
1.1 Campuri semantice ale argoului 
1.2 Inovatii recente 
1.3 Mijloace de derivare 
1.4 Jargonul si argoul ca fenomene sociale 
Capitolul II Redescoperirea argoului si jargonului 
2.1 Istoria argoului romanesc 
2.2 Delimitarea dintre argou si jargon 
2.3 Expresivitatea argoului si jargonului
Capitolul III Influente ale argoului si jargonului in limbajul tinerilor 
Concluzii 
Bibliografie


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Este unanim recunoscut faptul ca limbajul constituie,incontestabil,cea mai inalta creatie a geniului uman.Odata cu aceasta geniala creatie,omul a reusit sa se desprinda din randul animalelor,sa se organizeze in grupuri,si astfel,sa domine intregul regn.Pe baza limbajului, folosit ca principal mijloc de comunicare,oamenii au putut intemeia societatea umana.
Fara indoiala si ,,limbajul'' animalelor este un instrument de comunicare.Si acesta este un ansamblu de semne care se serveste pentru a exprima ce simt,ce doresc si poate,ce ,,gandesc''animalele.Exprimarea aceasta,realizata sonor si gestural,este spontana,direct,legata strans de momentul producerii.
Limbajul omenesc este si el un ansamblu de semne cu ajutorul caruia pot fi exprimate sentimente,dorinte,ganduri.Dar,spre deosebire de celelalte animale,oamenii pot folosii limbajul nu numai subiectiv,ci si obiectiv,adica facand abstractie de ceea ce se raporteaza la vorbitorii insisi.Ei pot sa dea semnelor,care constituie ansamblul,valori generale si obiective.In felul acesta,prin limbaj,oamenii au posibilitatea sa isi impartaseasca ideile despre tot ceea ce ii inconjoara,sa cunoasca,sa conserve si sa transmit experienta acumulata de generatii de-a lungul veacurilor. ,,Limba+spuneau Marx si Engels+se naste,ca si constiinta,tocmai din nevoia,din necesitatea de a comunica cu alti oameni''.
Limba pe care o vorbesc tinerii din Romania in prezent nu mai seamana deloc cu cea invatata la scoala. O discutie intre doi elevi de liceu din autobuz sau metrou te poate pune serios pe ganduri si te face sa te intrebi daca mai stii limba romana sau ce limba vorbesc cei doi.
Termenii de argou sau de jargon, pe care ii folosim cu totii de fapt, au patruns din ce in ce mai mult in limba vorbita in mod curent, facand ca limbajul anumitor grupuri sa devina inaccesibil celor mai multi.
Am optat pentru aceasta tema deoarece consider ca argoul si jargonul reprezinta un pilon important in limbajul omului.
Imi propun in aceasta lucrare sa abordez argoul si jargonul dintr-o
perspectiva normativa,dar si una descriptiva care prezinta contexte sau domenii in care se manifesta.Exemplele din aceasta lucrare au fost preluate din emisiunile principalelor posturi de televiziune, publicatii pentru tineri(Bravo girl,Cool girl) ,ziare(Adevarul,Romania libera),dar si navigari pe internet si discutii libere cu tineri.
CAPITOLUL I
,,A vorbi despre limba in care gandesti,este ca o
sarbatoare.Limba romana este patria mea.De aceea, pentru
mine,muntele munte se numeste,de aceea.pentru mine,iarba
iarba se spune,de aceea,pentru mine,izvorul izvoraste,de
aceea,pentru mine,viata se traieste''.
( Nichita Stanescu) 
Argou si jargon - privire generala
JARGONUL este un limbaj cu circulatie restransa,legat de o activitate sau profesie si care contine termini tehnici sau neologici,la moda sau imprumuturi neadaptate.
Ex: ,,Te opresc,magariule sa faci mauvaises plaisantereis pi conta doamnei Cregoraskho,sotia me!''
( I.L.Caragiale)
,,Du veste,asta este si parerea sefului si a lui Nicu,in fine a tuturor 
-Sapristi!Zice amicul meu sarind din loc ''
(I.L.Caragiale)
ARGOUL
Elementele de argou sunt utilizate de anumite grupuri sociale(elevi,studenti,delincventi) si au semnificatii specifice.
Ex: cuie (tigari), lingura (bricheta), a mangli( a fura), babac,marfa,naspa,sucar.
Expresii argotice:misca-ti mobilierul, plimba ursu', simplifica peisajul.
E recunocut faptul ca stilul cult actual se apropie de oralitatea familiar,din care imprumuta masiv cuvinte,locutiuni,modele sintactice,proceder stilistice.Patrunderea masiva a elementelor de oralitate in stilul scris e un fenomen foarte evident,care a fost de mai multe ori comentat din punct de vedere lingvistic si care a trezit reactii contradictorii:de la satisfactia in fata expresivitatii,a vivacitatii inventive si a pitorescului pe care le adduce in scris registrul colocvial,pana la iritarea produsa de neglijentele exprimarii,de incalcarea normelor,de prezenta unui lexic considerat de obicei vulgar.Invazia oralitatii familiar mi s-a parut de la inceput semnificativa si inutila mai ales prin aspectul ei subversive:in masura in care contrasta cu dominatia publicistica a tonului serios-birocratic sau a celui liric-samanatorist,dinamitandu-le cliseele.In momentul de fata,cand stilul vioi pare sa fi castigat batalia,e probabil nevoie ca excesele sale ludice sa fie din cand in cand temperate.
Ca stilul jurnalistic actual preia numeroase elemente din oralitate,fixand in scris forme populare si argotice,e un fapt evident,repetat si deja banalizat.Caracterul oral este una dintre principalele inovatii produse in acest registru la noi,dupa 1989.In privinta variantelor non-conventionale ale limbii se ridica,mai intai,o problema terminologica.Se poate discuta de la caz la caz,daca cuvintele si expresiile cu sensuri.adesea si cu forme de negasit in dictionarele de limba contemporana,care apar in conversatia relaxata a tinerilor sau mai putin tinerilor sunt incadrabile in categoria argoului,a jargoanelor sau a limbajului familiar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Limbajul Tinerilor - Argou sau Jargon.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!