Cap.l Notiuni introductive 3 1.1 Clasificarea intreprinderilor din sectorul industrializarii carnii 4 1.2 Planul general al intreprinderii 6 1.3 Solutii constructive 10 1.3.1 Utilajul 12 1.3.2 Apa-canalizare 13 1.3.3 Conditii igienico-sanitare 14 Cap.2 Tehnologia prelucrarii animalelor in abator 18 2.1 Pregatirea animalelor pentru taiere 18 2.2 Suprimarea vietii animalelor 19 2.2.1 Asomarea animalelor 19 2.3 Prelucrarea initiala a animalelor 22 2.3.1 Jupuirea animalelor 22 2.3.2 Oparirea animalelor 26 2.3.3 Depilarea animalelor 28 2.3.4 Parlirea animalelor 29 2.3.5 Razuirea de scrum si finisarea 30 2.3.6 Examenul sanitar veterinar dupa taiere 30 2.3.7 Aprecierea calitatii carcaselor 31 2.4 Factorii care influenteaza productia de carne si calitatea acesteia 31 2.4.1 Factorii care influenteaza productia de carne a animalelor ce se abatorizeaza 31 2.4.2 Factorii de crestere si ingrasare care influnteaza calitatea carnii 32 Cap.3 Linia tehnologica de prelucrare a carnii 34 3.1 Elementele componente ale liniei tehnologice de prelucrare a carnii 35 3.2 Studiul solutiilor similare prezentate la noi in tara si in strainatate 35 3.2.1 Masina de maruntit si taiat MATOCA 36 3.2.2 Volfuri pentru carne 37 3.2.3 Generatoare de gheata solzi 38 3.2.4 Malaxorul 39 3.2.5 Masina pentru maruntire fina.Cutere 47 3.2.6 Masina pentru umplut,dozat si portionat 53 3.2.7 Instalatii de afumare si fierbere 57 Cap.4 Alegerea si motivarea solutiilor constructive 60 4.1 Cerinte agrotehnice, de exploatare, ergonomice si de protectia mediului 61 4.2 Prezentarea si justificarea tehnico-economica a solutiilor propuse 62 4.3 Proprietatile materialului prelucrate 67 4.3.1 Compozitia unor prospaturi 67 4.3.2 Structura morfologica 68 4.3.3 Compozitia chimica a tesutului muscular 68 Cap.5 Calculul parametrilor principali 70 5.1 Calculul tehnologic al malaxoarelor 71 5.2 Productivitatea masinii de umplut 72 5.3 Calculul masinii de maruntit 73 Cap.6 Calculul energetic si de dimensionare a reductorului si a transmisiei prin lant 75 6.1 Determinarea puterii melcilor 76 6.2 Predimensionarea arborilor din reductor la torsiune 77 6.3 Proiectarea angrenajului cilindric exterior cu dinti drepti 78 6.4 Proiectarea transmisiei prin lant 84 Cap.7 Materii si materiale pentru pregatirea compozitiei destinata prospaturilor 91 7.1 Materiile prime 92 7.2 Clasificarea produselor din carne 93 7.3 Calculul eficientei economice 93 Cap.8 Probleme referitoare la reglajele masinii protectia mediului 95 8.1 Probleme referitoare la reglajele masinii 96 8.2 Probleme referitoare la protectia mediului 97 Bibliografie 99
1.1 CLASIFICAREA INTREPRINDERILOR DIN SECTORUL INDUSTRIALIZARII CARNII [4] Intreprinderile de industrializare a carnii sunt unitati destinate taierii si prelucrarii animalelor in vederea obtinerii atat a carnii si a grasimii ca produs principal,a preparatelor, a conservelor si semiconservelor, cat si a altor produse secundare alimentare, tehnice si furajere. Dupa capacitate si profil aceste unitati se clasifica astfel: -combinate de carne; -abatoare; -fabrici de prparate din carne; -fabrici de conserve din carne; -fabrici de semiconserve din carne; -fabrici de produse crude uscate; -fabrici de preparate culinare congelate; -antrepozite frigorifere. DEZVOLTAREA CAPACITATILOR DE PRODUCTIE Planul de dezvoltare tehnico-materiala al Romaniei prevede si pentru subramura industrializarii carnii o crestere a capacitatii de productie si repartizarea unitatilor noi in teritoriu, conform principiului de dezvoltare armonioasa a tuturor judetelor. Cresterea capacitatii noi de productie se realizeaza plecand de la balanta capacitatilor pe tara si judete prin: a) dezvoltarea unitatilor existente; b) construirea de unitati noi. Aceste noi capacitate se realizeaza parcurgand mai multe etape, dupa cum urmeaza: -nominalizarea noilor capacitate in in planul de investitii; -intocmirea,avizarea si aprobarea documentatiei tehnico-economice; -construirea si receptionarea noilor capacitate; -intrarea in functiune si realizarea parametrilor proiectati. Pentrul realizarea noilor capacitate se intocmesc documentatii tehnico-economice dupa caz, astfel: -la dezvoltarea unitatilor existente se recurge atunci cand acestea intrunesc conditiile dezvoltarii, si anume: -cerearea de consum depaseste capacitatea existenta; -prin diversificarea productiei se pot obtine rezultate economice superioare sau produse exportabile; -disponibilul de materii prime depaseste capacitatea existenta; -amplasamentul unitatii se incadreaza in schita de sistematizare a localitatii si existenta terenului necesar in incinta sau alaturat, pentru dezvoltare.[3] In situatia cand nu se indeplinesc aceste conditii se trece la construirea unei noi unitati. Nominalizarea in planul de investitii a noilor capacitati se face corelat cu planul de dezvoltare a subramurei industriei carnii, pentru acoperirea deficitului intre capacitatea planificata si ce existenta, precizandu-se judetele in care se preconizeaza construirea noilor unitati, capacitatea, profilul. Dupa defalcarea planului de investitii pe intreprinderile beneficiare, intreprinderi de executie si institute de proiectare, titularii de investitie se ingrijesc de elaborarea documentatiei tehnico-economice. Elaborarea documentatiei tehnico-economice de specialitate se poate face prin forte proprii, atunci cand intreprinderea beneficiara este dotata cu cadre tehnice si economice suficiente, sau de catre institute de proiectare de specialitate. In general, fiecare ramura de productie dispune de un institute de proiectare de specialitate care isi asuma raspunderea de proiectant general si care contracteaza cu alte institute de specialitate de diferite proiecte ce nu constituie activitatea de baza pentru clasificarea celor mai de sus se da urmatorul exemplu: Obiectivul: Intreprinderea de industrializare a carnii. Proiectul se executa de catre institutul de proiectare al Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare (M.A.I.A.), in calitate de proiectant general, si cuprinde solutii tehnologice si constructive. Pentru definitivarea amplasamentului si a problemelor edilitare se amplaseaza la institutul de proiectare din subordinea consiliului judetean respective. Pentru alimentarea cu energie electrica se ampeleaza la institutele de proiectare a retelelor electrice judetene. Elaborarea documentatiei tehnico-economice se desfasoara in urmatoarele faze: a) Nota de comanda(N.C.). Se intocmeste de beneficiar si cuprinde: -probleme de inginerie tehnologica; -probleme de constructii si instalatii. Aceasta documentatie trateaza probleme de baza ale investitiei, descriind profilul,capacitatea,dotarea cu utilaje,amplasamentul,solutii constructive si de asigurare a unitatilor necesare, valoarea estimative si principalii indicatori tehnico-economici. Solutii tehnice concretizate in note de comanda sunt fundamentate prin: -fisa de amplasare a care se intocmeste de titularul investitie, cu participarea proiectantului general si cu, concursul organelor locale si serveste pentru stabilirea datelor initiale inceperii lucrrilor de proiectare. Daca in cadrul unei localiati exista un singur amplasament fixat pentru noua unitate prin schita de sistematizare, aceasta se confirma prin fisa de amplasament care se semneaza de toti factorii interesati. In situatia ca exista mai multe terenuri disponibile se trece la elaborarea: -studiul de amplasament care serveste la definitivarea in cadrul localitatii a terenului pe care se amplaseaza noua unitate; -studiul de solutie pentru alimentarea cu energie electrica si termica; -studiul de solutie pentru alimentarea cu apa si deversarea apelor uzate; -documentatie si avizului pentru pecizarea naturii combustibilului; -studiului de marketing privind produsele exportabile ai aportul valutar , in cazul unitatilor ce au in profil produse destinate exportului; -tematicii de ofertare si studiului comparativ al ofertelor numai in cazul importului de linii tehnologice, tehnologii noi de fabricatii si licente; -acordurilor si devivizelor conform legislatiei in vigoare; -altor elemente de documentare, dupa caz.
Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.
Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.