Literatura Comparata Pascal

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul I Tacerea naturii
I - Spiritul de geometrie
II - Geometria hazardului
III - Cod, fapt, semnificatie
IV - Tacerea ca grad zero al cuvantului
Capitolul II Textul care se cere descifrat
I - Dubla natura a limbajului: prezenta si absenta
II - Citirea figurilor
III - Cifrul ca vid
Capitolul III Adevar si figura
I - Locul proiectiv al figurii
II - Actul simulacrului ca logos
III - Lumina care lasa sa se vada
Capitolul IV Scriptura si scriitura
I - Supunerea in fata marturiei Cartii
II - Profetiile: figuri ale inimii
III - Imaginea negativa a sferei infinite
Concluzie
Bibliografie


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Dualitatea naturii umane, prinsa in mijlocul infinitului mare si al infinitului mic, intre situarea in starea de gratie si deopotriva nimicnicie, face posibila ,,structura omnicentrata"1 a ordinii spiritului, ordinea de mijloc ca loc de ,,circulatie, de intalnire si de schimb al datelor experientei, in care fiecare punct ofera aceleasi sanse de reactie, de primire si de redistribuire a informatiei"2. Inzestrat cu ratiune, omul realizeaza ,,enormitatea" situatiei din campul gandirii si incearca sa restituie o totalitate a lumii pe care a pierdut-o din chiar prima clipa a existentei sale. Coerenta lucrurilor este ascunsa in acest eu ,,detestabil"3, capabil de cele mai mari acte dar si de cele mai mari greseli. Din acest motiv, adancit in eul ce se citeste pe sine vizualizandu-si neputinta de a se ridica deasupra fenomenului, omul spera rascumpararea pacatului si se accepta inevitabila ispasire prin credinta, ca ultim act de orgoliu, de putere. ,,Dorinta de a crede, the will to believe, cum a spus William James, un alt probabilist, este singura credinta posibila la un om care are inteligenta matematicilor, o ratiune clara si un simt al obiectivitatii"4.
Credinciosul nu este singur :,,Adevaratul Dumnezeu a vorbit oamenilor"5. Actul de credinta este limbajul inimii iar Dumnezeu a ,,daruit" oamenilor averea sa cea mai de pret, Cuvantul, Isus Christos. Lumea isi deschide astfel cifrul dar pretul ,,darului" este necontenita tacere care inghite in abisul sferi infinite si atotcuprinzatoare orice instrainare. Inexprimabilul Cuvantului se rasfrange si asupra oricarei incercari de meditatie.
Pentru a dezvalui ,,vraja" lumii, omul trebuie sa urmeze un drum al des-proprierii. Ratiunea, figurata in limbaj, urmeaza a fi depasita cu scopul de a face complet loc liber simtirii inimii si caritatii. Dar descifrarea de la capatul drumului cere raportarea
1 P. Magnard, Nature et Histoire dans L'apologetique de Pascal, Impremerie Jacques et Dermontond, Besancon, 1975, p. 115 2 H. Lazar, Blaise Pascal - un discurs asupra ratiunii, ed. Stiintifica, Bucuresti, 1991, p. 195 3 Pascal, Pensees, in Oeuvres completes, editia J. Chevalier, Paris: Gallimard, 1987, fregmentul 136 4 M. de Unamuno, La foi pascalienne, in Revue de Metaphisique et de Morale, Trentieme annee, 1923, Librairie Armand Colin, Paris, p. 347 5 Pensees, 807 (B)
permanenta la intelesul Scripturii ca Text privilegiat al lumii, Cartea combinarilor de sensuri. Acest traiect ii este rezervat de catre Pascal ordinii spiritului, ratiune si credinta, figura a literei si a unui dincolo de litera. Hermeneutica pascaliana se intoarce supra siesi pentru a descifra intelesul de neinteles al diferentei.
CAPITOLUL I Tacerea naturii I Spiritul de geometrie Cercetarea stiintifica ofera posibilitatea observarii unor regularitati in campul naturii. Cel care se apleaca asupra fenomenului, asupra observabilului ca individualitate ce poate fi inteligent cuprinsa cu vederea, are sansa de a putea decide pentru dimensiunea obiectuala. Materialul stiintificului reprezinta incadrarea obiectelor intr-un spatiu al traseelor, in care limitele acestora sunt dirijate de ceea ce teoria impune.


Fisiere in arhiva (1):

  • Literatura Comparata Pascal.pdf

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!