Literatura Romana si Curente Literare

Extras din licenta Cum descarc?

Descrierea si mai putin valorizarea si ierarhizarea operelor este caracterizarea dintai a istoriei literare. Fenomenul literar este abordat diacronic. In introducerea la Istoria literaturii romane contemporane (1926), Eugen Lovinescu aprecia scriitorii si din perspectiva teoriei sincronismului, a integrarii literaturii romane in circuitul marilor valori literare europene. Nu se poate face abstractie, sustinea tot Eugen Lovinescu, de influienta unor curente literare, de raportarea autorilor la un anume moment istoric etc.
Generatia literara (provine din lat. generatio, onis ,,capacitatea de a naste , produce"; si fr. generation), este o categorie estetic-sociologica desemnand gruparea bio-psiho-istorica din perimetrul unei literaturi. Este mobilizata de o constiinta creatoare ,,revolutionara", angajata intr-un program de atingere de ,,noua culme", raportandu-se la cele precedente, mai ales, intr-un program de recunoastere si de situare in ierarhia epocii, deziderat ce se realizeaza numai prin opera finita.
In aparitia si formarea generatiilor literare au o puternica importanta si reformele sistemului de invatamant,acestea se declanseaza la scurt timp dupa un puternic seism social (revolutie, razboi). Sistemul de invatamant dintr-un stat asigura preluarea si insusirea pentru cunoastere si sporire a tezaurului generatiilor anterioare, in functie de care se formeaza si modeleaza spirit creator-generationist care renaste, inclusiv cel creator-generationist-literar, constiintele nationale, auctoriale etc. In legatura cu generatia, s-a observat ca "exegeza contemporana nu este unanima in acceptarea acesteia ca realitate si in considerarea notiunii ca semnificativa pentru studiul unui fenomen literar; se merge pana la respingerea conceptului, apreciat chiar ca un pseudoconcept; una din cauzele ce motiveaza asemenea pozitii nefavorabile o vedem in asteptarile fata de acest concept; se doreste de la el altceva decat este in realitate si ca notiune ce reflecta aceasta realitate; de aceea este necesar sa se delimiteze generatia, ca realitate literara ce fiinteaza ca atare, de conceptul de generatie literara, care capata sensuri diverse in functie de viziunea si metoda de lucru a cercetatorului, ca si de conceptia fiecarui scriitor despre creatia literara, de rezonanta ei in public; in fine, nu putem renunta la conceptul de generatie literara numai pentru ca el nu reuseste sa raspunda tuturor exigentelor metodologice si de investigare ale istoricului literar; generatia este operationala, dar in anumite contexte riguros delimitate si raportata la alte concepte: epoca, scoala literara, curent literar, grupare literara, traditie si inovatie, progres artistic, individualitate artistica, talent, geniu, creatie artistica."
Este util conceptul de generatie literara pentru ca exprima o anumita stare, o anumita mentalitate literara doar in planul creatiei, dar si in cel al difuzarii si receptarii ei. El ne indica plusul de noutate adus de un grup de creatori dincolo de diferentele lor psihosociale reuniti intr-un interval de varsta Generatia literara este un grup psihosocial plasat in realitatea sociala, culturala si politica a unei epoci, ce cuprinde creatori de varsta apropiata, ce sunt orientati spre aceleasi idealuri pentru inoirea limbajului artistic, abordand tematica intr-un mod inedit, marcat de un stil propriu de actiune in realitatea sociala ca si de modalitati noi de difuzare si receptare a propriilor creatii si a traditiei literare.
Generatie literara cunoaste cele trei valuri sau generatii literare tipice: generatia de tranzitie, generatia de flux, sau fluxgeneratia si generatia de reflux, sau refluxgeneratia Un puternic seism social fie ca este vorba de razboi sau revolutie antreneaza intotdeauna intr-o cultura si implicit in literatura acesteia o noua generatie revolutionar-creatoare, care se va desfasura pana la urmatoarea miscare sociala, generatie relevandu-si mai multe ,,valuri bio-psiho-istorice" , in functie de marimea segmentului temporal ,,interseismic".
Primul val este cel al generatiei de tranzitie din epoca respectiva ,considerat a fi vechea generatie, deci cu o generatie de tranzitie, ,,in curs de iesire" din ,,panoul central-actional", situandu-se ,,in baza noii generatii", preluand socul ,,valului anterior", izbit sau absorbit ,,de tarm". Al doilea este puternicul val ,,de flux" sau revolutionar, care este considerat drept ,,noua generatie", sau ,,generatia de flux", si se constituie in ,,frontul dinspre tarm", in partea de atac. Un astfel de val avand o astfel de generatie, dar de dupa al doilea razboi mondial, se infatiseaza istoriei dincoace de ,,obsedantul deceniu" (1948 - 1958 / 1960), dincoace de ,,epoca proletcultista", dincoace de pustiirile staliniste in cultura sau stiinte, desigur, in marele rol de a reinvia artele si poezia, motiv pentru care i se justifica desemnarea prin sintagma de generatie resurectional-modernista si a revolutiei paradoxismului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Literatura Romana si Curente Literare.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!