Locul comunităților etnice în dezvoltarea regională

Extras din licență

INTRODUCERE
Societatea romaneasca actuala se regaseste intr-un proces de transformare in care toate instrumentele de sfera financiara, sociala, civica si politica, au cunoscut o alta dinamica in incercarea de acomodare la conditiile actuale. Un sistem democratic este avantajos atunci cand economia inregistreaza realizari si in gradul in care evolueaza un spirit de natura democratica in mentalul romanesc. In aceasta schimbare nu se poate face abstractie de domeniul administratiei publice din tara noastra, de celelalte institutii care participa la evolutia Romaniei. Utilitatea implementarii unei dimensiuni de management, a profesionalismului in aceasta sfera este justificata si de dorinta statului nostru de a se pune in acord cu standardele europene. Pornind de la ideea ca o fuzionare a regiunilor este mai eficace si mai realista decat cea la nivel national, tara noastra trebuie sa fructifice aceasta oportunitate, potrivindu-si capacitatile institutionale, antrenand factorii politici, dipunand nivelele de decizie, si nu in ultima instanta stimuland participarea si implicarea civica. Extinderea regionala, depinde prin urmare direct de acesti factori. Cunostiintele Uniunii Europene in sfera polticilor ce tin de dezvoltarea regionala este destul de vasta, incepand inca de la fondarea Comunitatii Europene in anul 1957. In ceea ce priveste tara noastra, se are in vedere dezvoltarea si intarirea intregului complex de activitati in aria dezvoltarii regionale. 
O Romanie actuala si democratica care se formeaza pe sine, si tinde spre o dezvoltare armonioasa, spre prosperitate si spre emancipare pentru toti locuitorii sai, nu poate nesocoti comunitatile etnice ce locuiesc aici, oameni distincti prin origine, limba, istorie ori traditii, dar totodata egali in demnitate, in drepturi si in indatoriri cu ceilalti cetatenii romani majoritari. In momentul democratizarii si al integrarii in natiunea europeana, importanta comunitatilor etnice se cade in egala masura, recunoscut si reevaluat, pentru ca, ceea ce in unele epoci a putut da impresia unora ca este o activitate si o problema complicata, uneori imposibil de solutionat, a devenit in prezent o bogatie si un mijloc spre o mai buna includere in variata simfonie a popoarelor europene, un nod de legatura intre romani si comunitatile etnice. Din acest punct de vedere, lucrarea de fata are in vedere cunoasterea si valorizarea comunitatilor etnice care traiesc actualmente in Romania, prin intermediul istoriei lor, prin intermediul traditiilor istorice, cele religioase, culturale ori nationale. Bineinteles, pe teritoriul tarii noastre de-a lungul secolelor a fost o convietuire dificila. Nu in toate vremurile si in toate regimurile politice, relatiile dintre romani si comunitatile etnice au fost dominate de intelegere si de o convietuire linistita, in acelasi mod in care si statutul juridic al anumitor comunitati etnice ori nationale nu a fost acelasi. In moment ce anumite comunitati au avut o conditie avantajoasa (spre exemplu maghiarii, secuii si sasii in Transilvania evului mediu si la debutul vremurilor moderne), alte popoare s-au regasit in situatia de ingaduitori (spre exemplu romanii in Transilvania medievala), iar alte popoare au avut parte de un statut marginal, atunci cand au avut un statut de umilinta (spre exemplu robia tiganilor) ori de tolerati (de exemplu evrei, tigani), suferind de multe ori aspre si nedrepte persecutii. 
In primul capitol al lucrarii -  "Consideratii privind conceptul de dezvoltare regionala", am tratat conceptul de dezvoltare regionala, politica si instrumentele sale de dezvoltare regionala, precum si regiunile de dezvoltare ale Romaniei actuale, precum si performantele lor.
Prin intermediul celui de-al doilea capitol al lucrarii si anume "Potentialul de dezvoltare turistica al regiunii Sud-Est a Romaniei", mi-am propus sa realizez o analiza sociala si economica a acestei regiuni de dezvoltare. De asemenea am surprins prin intermediul unei analize SWOT principalele puncte forte si oportunitati ale regiunii, precum si punctele slabe si amenintarile acesteia. Tot in cuprinsul acestui capitol regasim si o analiza a activitatii turistice in regiunea de dezvoltare Sud -  Est.
Prin cel de-al treilea capitol al lucrarii de disertatie - "Consideratii privind notiunile de comunitate si comunitate etnica", am surprins principalele informatii si semnificatii ale notiunii de comunitate, etnicitate, punand accentul pe comunitatile etnice aflate in regiunea de Sud -  Est
Prin intermediul ultimului capitol al prezentei lucrari care este si studiul de caz -  "Comunitatea turco -  tatara -  evolutie si contributie la dezvoltarea regionala", mi-am propus sa aflam informatii privind istoria turcilor si a tatarilor, traditiile acestora, evenimentele realizate de catre aceste popoare, precum si un program turistic desfasurat de ei. 
Problematica lucrarii de disertatie isi propune sa reliefeze caracterul integrator al civilizatiei romanesti din zilele noastre, rezultat al unor evenimente istorice intre romani si comunitatile etnice in ceea ce priveste dezvoltarea regionala. Evidentiaza totodata faptul ca si comunitatile etnice sunt o bogatie pentru statul roman, iar prezenta etnica, istorica si culturala este un elogiu adus varietatii si diferentei, fiecare cetatean participand cu valorile sale la puternica simfoni romaneasca. Comunitatile etnice ofera de asemenea anumite legaturi stranse intre romani si intre natiunile mama ale acestor nationalitati.


Fisiere în arhivă (1):

  • Locul comunitatilor etnice in dezvoltarea regionala.docx

Imagini din acest licență

Bibliografie

- Balan Dinu, Etnie, etnicitate, natiune si nationalism, http://atlas.usv.ro/www/codru_net/CC12/07%20dinu%20balan.pdf
- Bratescu Constantin, Dobrogea: 1878 - 1928; cincizeci de ani de vieata romaneasca, in volumul omonim, tiparit cu prilejul semicentenarului reanexarii Dobrogei, vol. I, Cultura Nationala, Bucuresti, 1928
- Dictionarul Explicativ al Limbii Romane
- Directia Regionala de Statistica Braila ,,Recensamantul populatiei si al locuintelor 18 martie 2017", vol. IV- populatie -  structura etnica si confesionala 2017, INS
- Institutul National de Statistica http://www.insse.ro/cms/ro 
- Ionescu Claudia, Nicolae Toderas, Politica de dezvoltare regionala, Editura Tritonic, Bucuresti, 2007
- Jaliu Dragos, Dezvoltare Regionaloa si Fonduri Europene, Editura Erconomica, Bucuresti
- Ministerul Dezvoltarii Regionale 
- Plan National de Dezvoltare, http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/pnd/index.htm , Accesat la data de 06.03.2018 
- Prelipcean Gabriela, Restructurare si dezvoltare regionala, Editura Economica, Bucuresti, 2001
- Zamfir Catalin, Lazar Vlasceanu, Dictionar de sociologie, Editura Babel, Bucuresti, 1993


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!