Locul si Rolul Cardurilor in Sistemul Bancar Romanesc. Imaginea Cardurilor BCR

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE: Banii. Evolutia si functiile acestora 3
CAPITOLUL 1 : Evolutia sistemului bancar romanesc 4
1.1 Sistemul bancar romanesc pana la 1990 7
1.2 Reformarea sistemului bancar romanesc dupa 1990 6
1.3 Bancile si functiile lor 10
1.4 Caracteristici ale sistemelor bancare 12
1.5 Tipologia instrumentelor de credit si plata 13
CAPITOLUL 2 : Imaginea cardurilor in perceptia consumatorilor 23
2.1 Despre comportamentul consumatorului 23
2.2 Impactul imaginii asupra comportamentului consumatorului 23 
2.3 Chestionare realizate asupra diferitilor consumatori cu privire la importanta cardurilor 26 
CAPITOLUL 3 : Studiu de caz privind imaginea cardurilor BCR 33
3.1 Banca Comerciala Romana- infiintare, activitate 33 
3.2 Notiuni privind cardurile de debit BCR 38
3.3 Notiuni privind cardurile de credit BCR 42
3.4 Imaginea cardurilor BCR incepand cu anul 2007 47
3.5 Trasaturi actuale ale cardurilor existente in sistemul romanesc 49
3.6 Concluzii cu privire la locul si rolul cardurilor in sistemul bancar romanesc 55


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Banii. Evolutia si functiile acestora
Banii au aparut pe o anumita treapta de dezvoltare a societatii omenesti, ca instrument creat de om, impus de necesitatea efectuarii schimbului de marfuri. In decursul existentei lor, au cunoscut profunde transformari. La inceput, anumite bunuri, cu o pondere mai mare in economia unor zone au indeplinit rolul de bani ( vitele, ceaiul, sarea, pestele, arama etc.). De exemplu, in statul Virginia din Statele Unite, tutunul a fost folosit ca mediu de schimb, adica drept bani, pe o perioada de aproape doua sute de ani. Dupa o vreme, s-a considerat indicat sa se emita chitante pentru tutun, care au fost pastrate in mod adecvat, aceste chitante fiind folosite mai apoi ca monede, in locul tutunului. Tutunul ramanea in depozit, in timp ce proprietatea balotului de tutun respectiv se schimba atunci cand chitanta sau bonul de depozitare erau utilizate ca instrument de plata. Astfel, a fost facut primul pas in directia banilor de hartie. 
In cadrul economiei de piata, banii indeplinesc mai multe functii :
Functia de etalon general consta in faptul ca prin intermediul lor se masoara volumul schimburilor, cheltuielile cu factorii de productie si rezultatele activitatii economice. Astfel, valoarea oricarui bun economic se exprima prin pret.
Functia de mijloc de circulatie isi gaseste concretizarea in realizarea multiplelor acte de vanzare-cumparare cu ajutorul banilor exprimata in formula M-B-M, care presupune doua momente M-B-vanzarea unor bunuri economice si B-M-cumpararea de bunuri.Banii indeplinesc si functia de mijloc de plata in cazul marfurilor pe credit.
Functia de rezerva si mijloc de economisire este indeplinita de bani fie prin soldul pozitiv al bancii de emisiune, fie prin depunerile banilor economisiti in contul unor banci de persoane fizice sau juridice.
,,Banii nu sunt rotile comertului: sunt uleiul, care face miscarea rotilor lina si usoara''( David Hume ).
CAPITOLUL 1
Evolutia sistemului bancar romanesc
1.1 Sistemul bancar romanesc pana la 1990 
La mijlocul secolului al ???-lea,Tarile Romane constituiau teritoriul uneia dintre cele mai pestrite circulatii monetare, fiind lipsite de moneda proprie din cauza dominatiei straine. In Moldova si Muntenia circulau peste optzeci de feluri de monede metalice de cea mai variata provenienta, uzate si avand cursuri diferite; aceste cursuri se exprimau in lei. Dar leul nu era o moneda reala, ci doar una de socoteala, de cont. Originea ei se afla in ,,Lowen thaler", talerul-leu, moneda reala a Tarilor de Jos, care aveau pe una din fete realizat un leu si era utilizata de la sfarsitul secolului al ?V?-lea, iar de atunci, indeosebi prin Turcia a inceput sa se raspandeasca si in tarile noastre. In a doua jumatate a secolului ?V???-lea a inceput sa se rareasca si pana la urma a disparut complet din circulatie. 
Necesitatea unei banci de emsiune a fost aratata dupa adoptarea Regulamentelor Organice, apoi in timpul Revolutiei de la 1848 ( intre care si de M. Kogalniceanu si Ion Ghica ); mai mult, proclamatia revolutiei decretase chiar o banca nationala, cu fonduri nationale, fara efecte practice insa. Asemanatoare era si situatia Moldovei. Nicolae Balcescu a elaborat proiectul unei ,,Banci ipotecare si de scont" care sa serveasca si in calitate de trezorier al statului. In 1852, un proiect de ,,Banca a Moldovei" era redactat de Nicolae Sutu, iar in 1856, a fost creata ,,Banca Nationala a Moldovei" cu capital strain (german, englez, francez ) si intr-o mica masura romanesc. Emisa in lei, aceasta a pus in circulatie primele bilete de banca romanesti. In 1858, insa, ea a dat faliment. In 1859, I.C.Bratianu a avansat ideea unui ,,cantor de scont", iar in 1861 a unei Banci Nationale, dar nu s-a ajuns la fapte.
In anul 1864, se infiinteaza prima institutie de credit romaneasca, respectiv Casa de Depuneri si Consemnatiuni, a carei activitate s-a orientat, in special, catre atragerea de resurse temporar disponibile de la populatie si plasarea acestora in titluri de stat.
In 1856, A.I.Cuza a acordat unei banci engleze, denumita ,,Bank of Romania", privilegiul emisiunii, dar acesta i-a fost retras dupa indepartarea domnului.
Dupa cucerirea independentei, totusi, datorita luptei lui I.C.Bratianu si Eugen Corada, a fost creata, in 1880, Banca Nationala a Romaniei, ca banca mixta, in care statul colabora cu particularii. BNR, precum si normele de organizare si functionare ale acesteia s-au constituit in baza Legii din 17 aprilie 1880.
Transilvania, aflata sub dominatie habsburgica, constituia un teritoriu al circulatiei monetare imperiale. In ceea ce priveste creditul, sub forma de case de economie, institutiile bancare au aparut cu putin inainte de 1848, la Arad, Sibiu, Timisoara, Oradea si Satu Mare. O retea bancara propriu-zisa a inceput sa se formeze insa abia dupa 1860. In acest proces, un rol important l-au avut filialele bancilor austriece. Crearea, in 1854, de catre Banca Nationala a Austriei a unei filiale la Brasov si in 1855 a alteia la Timisoara, avea ca scop finantarea intreprinderilor austriece; iar Banca Agrara de Credit din Budapesta, infiintata in 1862, de regula, acorda credite mosierilor.
Printre cele mai importante banci romanesti erau: ,,Banca unita pentru industrie si ipoteca" intemeiata in 1862, la Sighisoara; ,,Societatea de pastrare si de imprumut" din Rasinari ( 1868 ); ,,Banca Albina" din Sibiu (1872 ) - prima banca ardeleana cu capital privat autohton; ,,Banca Furnica" din Fagaras (1883 ); ,,Ardeleana,institut de credit si economie", la Orastie ( 1885 );"Banca Timisana"(1885); ,,Banca Victoria", la Arad ( 1887). Ca urmare, pana la sfarsitul secolului al ???-lea, burghezia romana din interiorul arcului carpatic isi crease o anumita retea de credit proprie. 
Crearea BNR si trecerea la emisiune sistematica de bilete de banca a marcat si inceputul nasterii unui centru national al creditului. Cu ajutorul Bancii Nationale si cu capital privat, numai pana la 1900 au fost create 24 de banci, iar pana la 1914 alte 210 banci. S-a nascut astfel un sistem de credit capitalist; dar in el, capitalul strain avea o pondere importanta. E de remarcat, totusi, creditul bancar era inca relativ slab.
In anul 1914, sistemul bancar romanesc se caracteriza printr-un nivel ridicat de concentrare, fiind dominat de 9 banci comerciale conducatoare, numite ,,banci mari romanesti". Dintre acestea, 5 aveau aproape in intregime capital strain. Toate cele 9 banci mari dispuneau de un total de mijloace proprii (capital si rezerve) de 190 milioane lei aur si utilizau mijloace straine (depuneri spre fructificare sau in cont, reescont etc.) de 654 milioane lei aur, din care bancile cu capital strain dispuneau de 384 milioane lei aur, iar bancile romanesti de 270 milioane lei aur.


Fisiere in arhiva (1):

  • Locul si Rolul Cardurilor in Sistemul Bancar Romanesc. Imaginea Cardurilor BCR.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!