Locul si Rolul CECCAR in Dezvoltarea Profesiunii Contabile in Romania

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE .3
CAPITOLUL I ISTORICUL PROFESIUNII CONTABILE IN ROMANIA SI AL ORGANIZARII CORPULUI EXPERTILOR CONTABILI SI CONTABILILOR AUTORIZATI DIN ROMANIA . 5
Recurs la istoria contabilitatii si a profesiunii contabile . 5
1.2 Radacinile profesiunii contabile romanesti.10
1.3 Rolul invatamantului economic in aparitia si dezvoltarea profesiunii contabile din Romania .11
1.4 Rolul absolventilor scolilor comerciale in privinta aparitiei organismului profesional din Romania .12
1.5 Activitatea Corpului din Romania in perioada 1921-1989.14
1.6 Organismul profesional al expertilor contabili si contabililor autorizati - Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (C.E.C.C.A.R.) .18
1.6.1 Organizarea si atributiile Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania .18
1.6.1.1 Organizarea Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania .19
1.6.1.2 Atributiile Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania .25
1.7 Momentele semnificative ale organizarii profesiunii contabile dupa 1990 in Romania .28
CAPITOLUL II CONCEPTUL DE PROFESIUNE CONTABILA IN CONTEXTUL EUROPEAN SI MONDIAL .36
2.1 Repezentarea profesiunii contabile la nivel international, regional si national . 36
2.1.1 Organismul international al profesionistilor contabili .36
2.1.2 Profesiunea contabila in Uniunea Europeana. Organismul regional al profesionistilor contabili .38
2.2 Elemente de comparatie privind organizarea profesiei contabile in alte tari .40
CAPITOLUL III LIBER PROFESIONISTII SI MISIUNILE LOR .45
Arhitectura actuala a profesiunii contabile romanesti.45
3.1 Conceptul actual de profesiune contabila si statutul social al profesionistului contabil din Romania .45 
3.2 Profesiunea de expert contabil si de contabil autorizat .48
3.2.1 Exercitarea profesiei de expert contabil si de contabil autorizat .51
3.2.2 Raspunderile expertilor contabili si ale contabililor autorizati .52
3.2.3 Misiunile expertilor contabili si ale contabililor autorizati .54
3.2.4 Misiunea de expertiza contabila .57 
3.2.5Auditul de calitate al lucrarilor efectuate de profesionistii contabili .60
3.3 Etica si deontologia profesionistilor contabili .64
CONCLUZII .72
BIBLIOGRAFIE.76


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
"Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania a devenit o organizatie extraordinara, dar nu numai datorita dimensiunii, ci mai ales datorita misiunii sale bine definite in mediul economic si social din tara si de peste hotare, de a gestiona profesia contabila romaneasca.
Standardele pe care este asezat C.E.C.C.A.R., obiectivele strategice abordate la momentul oportun si realizate cu stoicism si seriozitate, precum si convingerile, unitatea, transparenta, calitatea actiunilor si expertiza, toate acestea au permis inregistrarea unor progrese semnificative pe toate planurile, sa dovedeasca faptul ca organizatia este un model exemplar al bunei practici in domeniul guvernarii corporative si ca este o forta majora, o autoritate respectata si o institutie apreciata si recunoscuta atat in Romania, cat si la nivel international. 
Intreaga institutie continua o traditie pornita de mai-marii contabili ai secolului trecut si, prin eforturile depuse si lupta sustinuta impotriva mentalitatilor timpului, s-a reusit recunoasterea C.E.C.C.A.R. si a profesiei contabile ca fiind bine organizata, devenind un important factor de crestere economica, un instrument indispensabil unei bune guvernari la toate nivelurile si un vector credibil pentru intarirea increderii publice in profesie si in institutie. Cuvintele de ordine ale C.E.C.C.A.R. si, implicit, ale profesiei contabile romanesti, "Stiinta, Independenta, Moralitate", au demonstrat sinergia faptelor si angajamentul comun pentru indeplinirea misiunii sale de a furniza servicii sau de a genera noi servicii care sa raspunda cel mai bine nevoilor in schimbare de pe piata.
Ca si societatea umana, nici C.E.C.C.A.R. nu a stagnat, dimpotriva, a continuat sa aiba initiativa si sa-si indeplineasca rolul si misiunea cu profesionalism si, in acest sens, a facut intotdeauna trimitere la cele trei comandamente de baza: Educatie, Etica si Calitatea Serviciilor prestate de toti profesionistii contabili romani. 
Educatia continua ramane temelia de care se va ocupa in continuare C.E.C.C.A.R. cu aceeasi seriozitate dovedita pana in prezent, pentru ca toti profesionistii contabili romani sa fie pregatiti pentru aparitia noilor tehnologii, pentru noile solicitari globale ale pietii in procesul de raportare financiara si cerintele aferente, pentru guvernare si tranzactii in afaceri, alaturi de toate celelalte specializari derivate din activitatile profesiei contabile.
Un alt domeniu asupra caruia C.E.C.C.A.R. si-a indreptat tot mai mult atentia, a fost reprezentat de dezvoltarea firmelor profesionale de specialitate autohtone. Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana face ca piata sa devina tot mai competitiva si concurentiala unde profesionistii contabili romani trebuie sa se familiarizeze cu noile conditii. 
Pentru a putea face fata mai usor acestor noi situatii, C.E.C.C.A.R. a creat noi conditii de stimulare a operatiunilor concentrate pentru infiintarea de cabinete individuale si mici societati de expertiza contabila si de contabilitate. Aceasta masura, care are si un profund caracter social, conduce atat la exercitarea in noile conditii concurentiale a profesiei contabile, prin formatiuni puternice asociative, cat si la crearea de noi locuri de munca pentru contabilii romani.
Ca lider al profesiei contabile romanesti, C.E.C.C.A.R. constituie un model atat national, cat si pentru multe organisme profesionale din sud-estul Europei. Pentru acest fapt, dar si pentru multe alte proiecte si strategii pe care trebuie sa le indeplineasca, ii revine rolul de a demonstra in continuare ca, in ciuda tuturor dificultatilor inerente ale vietii cotidiene, este o istitutie puternica, pentru membrii ei si ceilalti contabili din economie, pentru toti investitorii si reglementatorii nationali, un vehicul in care valorile si traditiile cu privire la integritate si transparenta, impreuna cu etica, calitatea serviciilor si expertiza se situeaza in centrul tuturor actiunilor prezente si viitoare.
Protectia si increderea interesului public in profesia contabila din Romania, reprezinta de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, 1 ianuarie 2007, combustibilul pentru care C.E.C.C.A.R. va veghea si actiona in continuare, in asa fel incat sa isi duca intotdeauna la bun sfarsit actiunile pentru ca profesia sa devina din ce in ce mai puternica, mai capabila, mai eficienta si mai credibila. 
Asistenta si cooperarea internationala au fost si raman cheia succeselor realizate de C.E.C.C.A.R. Nimic nu s-a putut, nu se poate si nu se va putea realiza, decat respectand standardele IFAC, directivele si recomandarile Comisiei Europene si orientarile stabilite de gestionarul profesiei contabile la nivelul Uniunii Europene, Federatia Expertilor Contabili Europeni. Nimic nu se poate realiza fara cooperarea multilaterala in cadrul organismelor internationale si europene, fara cooperarea bilaterala, pe baza celor saisprezece acorduri de cooperare pe care C.E.C.C.A.R. le are cu organismele profesionale din diferitele tari ale Europei si nu numai.
Preocupat de soarta economiei romanesti, de calitatea serviciilor prestate de profesionistii contabili, C.E.C.C.A.R. a devenit, de-a lungul timpului, un organism profesional bine inchegat care isi asuma intreaga responsabilitate fata de public, pentru promovarea politicii de reforma contabila in Romania ca parte integranta a programului de reforma economica al guvernului roman si conforma cu standardele internationale recomandate de Comisia Europeana prin Directivele europene" .
CAPITOLUL I 
ISTORICUL PROFESIUNII CONTABILE IN ROMANIA SI AL ORGANIZARII CORPULUI EXPERTILOR CONTABILI SI CONTABILILOR AUTORIZATI DIN ROMANIA
1.1 Recurs la istoria contabilitatii si a profesiunii contabile
Originile contabilitatii preced originea cifrelor. Privita la inceput ca o forma a cunoasterii, numita de unii autori contabilitate rudimentara sau contabilitate statistica, in timp, contabilitatea a evoluat in directa legatura cu dezvoltarea societatii umane, precum si cu marile descoperiri ale omenirii. 
Aparitia monedei, scrisului si a materialelor de scris chiar sub forma cea mai rudimentara, a constituit unul dintre factorii carora li se datoreaza primele insemnari cu caracter economic. 
O importanta covarsitoare a avut-o aparitia cifrelor si raspandirea in Europa a cifrelor arabe. 
Evolutia materialelor de scris insoteste, de asemenea, istoria insemnarilor contabile, plecand de la tablitele de lut crud, care dupa insemnare erau uscate si arse, trecand prin perioada tablitelor de lemn cerate si tablite de marmura, utilizate de greci si de romani. 
Folosirea frunzelor de papirus a creat premisele aparitiei pergamentului din piei de oaie si de capra. 
Dezvoltarea scrisului a fost marcata de descoperirea hartiei, care se pare ca a fost inventata de catre chinezi. Atata timp cat schimburile erau cu totul reduse, tot reduse erau si insemnarile contabile.
Preocuparile anticilor sunt foarte importante pentru devenirea contabilitatii, de la egiptenii care utilizau sistemul zecimal, grecii care utilizau cecul si cambia, pana la romanii care au avut ideea de a face doua coloane in registrul de casa si care au impus obligatia sefului de familie de a tine registre.
Primul autor important de contabilitate a fost regele Hammourabi al Babilonului din timpul caruia dateaza cel mai vechi cod de legi comerciale si sociale cunoscut in istorie, care a impus inregistrarea elementelor esentiale din cadrul unor tranzactii, respectiv, categoria obiectelor livrate, numele partilor, mentionarea livrarilor totale sau partiale. Din textele codului Hammourabi, reiese ca asiro-caldeenii utilizau documente justificative, cunosteau notiunea de activ si pasiv, foloseau o tehnica contabila pentru operatiile de comision, calculau dobanzi. Foloseau ca material de scris pamantul argilos, din care faceau tablite de argila cruda. 
Scribii (contabilii) isi ocupau timpul cu operari de adunari lungi si verificari de calcule.
O constatare interesanta se refera la importanta acordata controlului contabil, in sensul ca cifrele recapitulative se stabileau de catre alte persoane decat acelea care aveau sarcina intocmirii conturilor.
In Egiptul antic redactarea documentelor contabile cadea in sarcina scribilor. Ei au jucat un rol important in viata vechiului Egipt, bucurandu-se de o consideratie deosebita. 
Scribii formau o casta profesionala puternica, cu ierarhie proprie. Scribii regali (basilogramati) aveau in grija lor intreaga administratie. Cel mai inalt grad al acestor scribi se numea ,,herseshta" sau suprasecretari.
In Grecia antica, incasarea veniturilor se facea de catre perceptori particulari (kolakretani) sub controlul unor magistrati. Peste acestia, operatiunile de incasari si plati erau controlate si de membrii unei "Curti de Conturi", numiti antigrafi, alesi dintre membrii senatului. 
Aceasta curte (localizata aproximativ in anul 300 i.e.n.) avea sarcina de a verifica conturile administratorilor-contabili ai finantelor statului si templelor, avand dreptul sa-i trimita in judecata in cazul in care constatau nereguli. In acelasi scop, mai era folosita organizatia revizorilor contabili, cunoscuta sub numele de ,,Colegiul eutimistilor". 
Existau, asadar, contabili particulari, cunoscuti sub numele de logografi, contabili publici sub numele de logoteti, revizori contabili cunos!cuti drept eutemisti si controlorii gestiunilor publice cunoscuti drept logisti.


Fisiere in arhiva (1):

  • Locul si Rolul CECCAR in Dezvoltarea Profesiunii Contabile in Romania.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!