Locul si Rolul Tarilor Dezvoltate si al Tarilor in Curs de Dezvoltare in Cadrul Sistemului Comercial Multilateral

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 4
CAPITOLUL I 
SISTEMUL COMERCIAL MULTILATERAL SI EVOLUTIA ACESTUIA 5
1.1 Originile, obiectivele, principiile si functiile sistemului multilateral 5
1.1.1 Institutionalizarea sistemului comercial international 5
1.1.2 Functiile sistemului comercial international 7
1.1.3 Principiile Sistemului Comercial International 8
1.1.4 Derogarile de la principiile fundamentale 11
1.2 Aspecte specifice ale negocierilor comerciale multilaterale 12
1.2.1 Tehnici de negociere 13
1.2.2 Tipologia aspectelor cheie ale negocierilor comerciale 15
CAPITOLUL II
PARTICIPAREA GRUPARII TARILOR DEZVOLTATE SI A TARILOR IN CURS DE DEZVOLTARE IN COMERTUL MONDIAL 18
2.1 Principale provocari cu care se confrunta Sistemul Comercial International 18
2.1.2 Integrarea tarilor in curs de dezvoltare si al tarilor in tranzitie 18
2.2 Locul tarilor dezvoltate in economia mondiala 22
2.2.1 Potentialul economic al tarilor dezvoltate 23
2.2.2 Nivelul de dezvoltare al tarilor cu economie de piata 26
2.3 Locul tarilor in curs de dezvoltare in economia mondiala 27
2.3.1 Cauzele subdezvoltarii 27
2.3.2 Potentialul economic al tarilor in curs de dezvoltare 29
CAPITOLUL III
NEVOIA UNUI SISTEM COMERCIAL MULTILATERAL MAI UNIFORM SI MAI FLEXIBIL 31
3.1 Rolul pietei in reglementarea noilor echilibre economice 31
3.2 Politicile in domeniul investitiilor straaine directe 32
3.3 Legislatia in domeniul concurentei 34
3.4 Facilitarea schimburior comerciale 35
CAPITOLUL IV
COMERTUL EXTERIOR AL ROMANIEI 38
4.1 Caracteristici si evolutia comertului exterior al Romaniei in perioada 1990-2003 (aprilie) 38
4.1.1 Evolutia principalilor indicatori macroeconomici 38
4.1.2 Schimbari structurale ale comertului exterior in perioada de tranzitie 39
4.1.3 Comertul exterior al Romaniei in anul 2002 42
4.1.4 Previziuni asupra activitatii de comert exterior 47
4.2 Masuri de promovare a exporturilor 49
Concluzii 52
Bibliografie 53


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Lucrarea de fata isi propune o analiza a economiei si comertului intern si extern a tarilor dezvoltate si a tarior in tranzitie, si rolul acestora in cadrul Sistemului Comercial International. Acesta se realizeaza pe baza analizarii activitatii Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) si a Acordului General pentru Tarife si Servicii (GATT) de la inceputurile lor pana in prezent avand in vedere ca OMC a fost organizatia care a inlocuit GATT chiar daca Acordul General a continuat si continua sa subziste.
Primul capitol prezinta sistemul comercial multilateral si evolutia acestuia de la Al Doilea Razboi Mondial pana in prezent. In acest capitol se discuta despre originile, obiectivele, principiile si functiile sistemului comercial multilateral, dar si despre derogarile de la anumite principii fundamentale, si despre aspectele specifice ale negocierilor multilaterale. Vorbim despre tehnicile de negociere si despre rundele de negocieri.
Al doilea capitol analizeaza participarea tarilor dezvoltate si a tarilor in curs de dezvoltare in comertul mondial. Aici regasim principalele provocari cu care se confrunta Sistemul Comercial International, locul tarilor dezvoltate si a tarilor in curs de dezvoltare in economia mondiala. Se explica cauzele subdezvoltarii a tarilor in tranzitie, care se datoreaza unor factori naturali socioculturali, si in acelasi timp potentialul economic al acestora. Printre aceste tari se incadreaza si Romania, dezvoltarea slaba a tarii avand radacini foarte vechi.
In capitolul trei este prezentata nevoia unui sistem comercial multilateral mai uniform si mai flexibil. Se specifica rolul pietei in reglementarea noilor echilibre economice, politicile in domeniul investitiilor straine directe, legislatia in domeniul concurentei si facilitarea schimburilor comerciale.
Capitolul patru isi propune prezentarea comertului exterior al Romaniei, atat in tabele, cat si grafic, in perioada 1990 si 2003, cat si previziunile asupra activitatii de comert exterior. Tot in acest capitol sunt prezentate unele masuri de promovare a exporturilor, eforturile de stimulare a exporturilor.
Analiza exporturilor se face pe baza modelului de portofoliu.
CAPITOLUL I
SISTEMUL COMERCIAL MULTILATERAL SI EVOLUTIA ACESTUIA
1.1. Originile, obiectivele, principiile si functiile sistemului multilateral
Crearea Organizatie Mondiale a Comertului ( OMC ), la 1 ianuarie 1995, a marcat cea mai mare reforma a comertului international de dupa cel de-al doilea razboi mondial. Istoria acesteia, scrisa in mare parte la Geneva, a trasat un parcurs care a acoperit toate continentele, Acordul General pentru Tarife si Comert ( GATT ) contribuind la stabilirea unui sistem comercial solid si prosper, devenit din ce in ce mai liberal, ca rezultat al seriilor de negocieri comerciale multilaterale. Anii 1980 au evidentiat necesitatea unei revizuiri aprofundate a sistemului, ceea ce s-a efectuat prin crearea OMC.
1.1.1. Institutionalizarea sistemului comercial international
La finele celui de-al doilea razboi mondial statele lumii au constientizat la cel mai inalt nivel nevoia de conlucrare bazata pe reguli de conduita bine articulate, convenite prin consens si aplicate riguros. S-a incercat ca in plan financiar-monetar, bancar si comercial sa se reglementeze in mod concertat mecanismele nationale de reglementare a fluxurilor economice. Procesul de reconstruire, pe baze moderne, a increderii serios zdruncinate de razboi s-a tradus in plan international in puterea bazelor Sistemului Monetar International, crearea Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) si in tentativa de constituire a Organizatiei Internationale a Comertului (OIC). Procesul de consolidare a pilonului institutional al comertului cu bunuri a debutat prin desemnarea de catre ECOSOC a unui grup de lucru care sa elaboreze Carta viitoarei OIC. Aceasta s-a elaborat in paralel cu primele negocieri comerciale tarifare concretizate in reduceri si consolidari de taxe vamale la care au participat delegatii din 23 de state ale lumii. Finalizata si semnata la Havana in 1947, Carta care preconiza sa puna bazele OIC nu a fost ratificata, in primul rand de catre legislativul american, ratandu-se oportunitatea de a se crea o arhitectura solida si legal institutionalizata care sa administreze normele de conduitan specifice fluxului comercial international cu bunuri. Ceea ce a rezultat, a fost o structura interguvernamentala provizorie numita Acordul general pentru Tarife si Comert (GATT) al carui obiectiv era crearea de conditii favorabile pentru desfasurarea schimburilor comerciale internationale. 
Cresterea preconizata a veniturilor reale ca urmare a liberalizarii fluxurilor comerciale si a accesului nediscriminatoriu la piete va putea sa genereze mai multa stabilitate si armonie in politica si economia internationala. Cresterea transparentei masurilor la nivel economic si existenta unui forum in care sa se poata discuta si solutiona diferendele comerciale era de asteptat sa minimizeze probabilitatea mentinerii unui coeficient ridicat de entropie in alte domenii.
Obiectivele GATT din 1947 vizeaza :
- ridicarea standardului de viata la scara internationala ;
- asigurarea unui inalt grad de ocupare a fortei de munca si un amplu si constant dinamic ritm de crestere a volumului veniturilor reale si a cererii efective ;
- crearea premiselor pentru o utilizare mai completa a resurselor la scara internationala si pentru cresterea productiei si a schimburilor de bunuri.
Se considera ca aranjamentele reciproc avantajoase care sa presupuna o reducere semnificativa a taxelor vamale si a celorlalte bariere comerciale, ca si eliminarea discriminarii de tratament in comertul international vor contribui la realizarea acestor obiective. GATT a fost negociat in 1947 de 12 tari dezvoltate si de 11 tari in curs de dezvoltare. Tarile semnatare, in numar de 23 la inceputul existentei GATT, au deveniit 29 in 1948, apoi 99 in 1981, pentru a ajunge la 109 in 1994. Acordul a intrat in vigoare la 1 ianuarie 1948. Desi in textul GATT s-au preluat prevederile cu privire la politica comerciala din proiectata Carta a OIC, fiind conceput ca un aranjament comercial provizoriu, la inceput i-a lipsit o structura institutionala autentica specifica unei orgnizatii internationale. Structura sa institutionala s-a conturat treptat. Intrucat majoritatea deciziilor erau adoptate cu ocazia Sesiunilor partilor contractante (forul suprem de decizie) a devenit repede evident faptul ca se contura necesitatea unui panel de organisme cu caracter permanent. In 1951 a fost creat un Comitet care sa functioneze intre sesiuni. Acest Comitet a fost inlocuit in 1960 cu Consiliul Reprezentantilor care a capatat importante abilitati decizionale si responsabilitati pentru administrarea activitatilor curente ale sistemului comercial multilateral. In perioada 1947-1994, Secretariatul GATT a fost cunoscut in mod formal sub denumirea de Comisie Interimara a Organizatiei Comerciale Internationale (ICITO). Pentru ca OIC nu a intrat in functiune, relatiile formale intre GATT (ca tratat) si ONU (ca organizatie) au fost practic neformalizate. Mai mult de patru decenii, sistemul comercial international administrat conform normelor multilaterale de conduita cuprinse in textul GATT a evoluat atat ca numar de tari participante, cat si ca sfera de cuprindere tematica. Faptul ca, desi provizoriu, mecanismul institutional al GATT era functional si flexibil s-a validat la debutul anilor '80 cand s-a constatat ca este posibila abordarea unor noi domenii de negociere, cum ar fi comertul cu servicii, aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuala, aspectele comerciale ale investitiilor si functionarea sistemului comercial multilateral.


Fisiere in arhiva (1):

  • Locul si Rolul Tarilor Dezvoltate si al Tarilor in Curs de Dezvoltare in Cadrul Sistemului Comercial Multilateral.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!