Maica Domnului in Ortodoxie

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I Proorocii referitoare la Fecioara care va naste
1.1. Femeia din protoevanghelie (Facere 3, 15)
1.2. Mama lui Emanuel (Isaia 7, 14)
1.3. Nascatoarea din Betleem (Mih. 5, 1-2)
CAPITOLUL II Sfanta Fecioara in lumina revelatiei Noului Testament
2.1. Evanghelistii sinoptici
2.1.1. Sfantul Evanghelist Matei
2.1.2. Sfantul Evanghelist Luca
2.1.3. Sfantul Evanghelist Marcu
2.2.Sfantul Evanghelist Ioan
2.2.1. Zamislirea si nasterea feciorelnica a Logosului divin intrupat Ioan 1. 12-13)
2.2.2. Mama lui Iisus la nunta din Cana Gahleii; (In 2. 1-12)
2.2.3. Ucenicul iubit primeste pe Maria (In 19, 25-27)
2.2.4. Femeia din Apocalipsa (Apocalipsa cap. 12)
CAPITOLUL III Sfanta Fecioara Maria in Sfanta Traditie
3.1. Invatatura Sfintilor Parinti despre Sfanta Fecioara
3.2. Perioada contemporana
CAPITOLUL IV Invatatura dogmatica despre Maica Domnului in cadrul Hristologiei
4.1. Fecioara Maria este Nascatoare de Dumnezeu
4.2. Curatenia si sfintenia Maicii Domnului
4.3. invatatura Romano-Catolica despre "IMMACULATA CONCEPTIO BEATAE VIRGINIS MARIAE"
CAPITOLUL V Maica Domnului in cultul Bisericii 
5.1.1. Maica Domnului in cultul Bisericii
5. 1.2. Minunile si aparitiile Maicii pomnului 5.1. 3. Adonnirea Maicii Domnului
5.2. Maica Domnului Mijlocitoarea si pururea rugatoarea
5.3. Preacinstirea Maicii Domnului
5.4. Maica Domnului si Biserica
5.5. Maica Domnului si Eshatologia
5. 6. Locul special al femeii in Biserica si conceptiile eterodoxe despre preotia femeii
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Invatatura ortodoxa despre "Preasfanta, Curata, Preabinecuvantata, de Dumnezeu Nascatoarea si pururea Fecioara Maria", are o importanta deosebita si o frumusete aparte. Aceasta si datorita pietatii deosebite si afectiunii cu care crestinii din toate timpurile s-au raportat la Maica Domnului. Sfanta Fecioara Maria a fost si este pentru toti crestinii nu numai Maica Domnului nostru Iisus Hristos, ci si a tuturor crestinilor. Ea sta in centrul preocuparilor dumnezeesti si omenesti de la caderea protoparintilor; Ea se naste plina de dar la zorii unei vieti noi pentru omenire; ea zamisleste Lumina lumii, pe Domnul nostru Iisus Hristos, si-I da viata. "Ea Il urmeaza in lume, plina de iubirea ce mai curata si tot ea il insoteste pana la cruce. Este mama adevarata a noastra a tuturor, imparateasa cerului si a pamantului" 
Preasfanta Fecioara Maria, Maica Domnului a fost considerata obiectul tuturor marilor evenimente ale iconomiei mantuirii omului si, in toate aceste intamplari providentiale, ea a ocupat un loc aparte. In tot arcul de timp al Revelatiei divine, persoana Maicii Domnului este prezenta in toate momentele importante, desfasurandu-si rolul sau in planul lui Dumnezeu, alaturi de Fiul sau, Mantuitorul nostru: din prima pagina a Sfintei Scripturi si pana la ultima sau de la cartea Facerii pana la Apocalipsa Sfantului Ioan, de la Profetul Isaia pana la Sfantul Evanghelist Luca, de la intrupare la Jertfa de pe Cruce, de la Rusalii pana la Parusie.
Paginile Sfintei Scripturi ne indica faptul ca Sfanta Fecioara Maria a fost in mare masura prezenta in diferite ipostase, la marile evenimente ale mantuirii universale si, alaturi de Fiul sau, s-a dovedit o buna interpreta a vocatiei sale, aceea de a fi Mama Fiului lui Dumnezeu intrupat pentru mantuirea neamului omenesc si mijlocitoare eficienta a noastra inaintea Lui. Aceste doua apelative au lasat sa se intrevada cele mai profunde asteptari ale omului: Sfanta Fecioara Maria, Mama si Mijlocitoare, este Maica Domnului dar si Noua Eva. Maica si mijlocitoarea Bisericii si a tuturor oamenilor.
"Doar numele Maicii lui Dumnezeu, spune Sfantul Ioan Damaschin, contine intreaga taina a intruparii" Fecioara-mama, deoarece este cu totul legata de persoana si lucrarea Logos-ului intrupat, este un adevarat compendiu dens al Evangheliei si chipul concret al credintei Bisericii. Pe de o parte, nu se poate vorbi de Fecioara Maria decat in relatie cu Fiul Sau si cu intreaga iconomie a intruparii si a mantuirii infaptuite de El. Pe de alta parte prin revelatia biblica sau prin traditie, arata o densitate atat de mare a relatiei Mamei cu Fiul, incat are rasunet in ea tot ce s-a intamplat cu El si in El. De aceea, mariologia este fundamental legata de hristologie si soteriologie, istoria Mariei este "dogma vie, adevarul savarsit in faptura". 
Aceste referiri evidentiaza concretetea figurii sale, istoricitatea acestei fecioare din casa lui Israel, careia i-a fost dat sa aiba extraordinara experienta de a deveni Mama lui Mesia. Nu este posibil sa se evidentieze din Sfintele Evanghelii o biografie detaliata a Maicii Domnului, dupa cum nu este posibila reconstituirea unei biografii integrale si detaliate a lui Iisus Hristos: Sfintele Evanghelii sunt o marturie pascala, ce recitesc cu ochii luminati de experienta intalnirii cu Cel inviat "doar in acele aspecte si momente ale experientei prepascale si postpascale ce se reveleaza mai pline de mesaj pentru credinta" ("Dar sunt si multe alte lucruri pe care le-a facut Iisus si care daca s-ar fi scris cu de-amanuntul cred ca lumea aceasta n-ar cuprinde cartile ce s-ar fi scris" In. 21, 25).


Fisiere in arhiva (1):

  • Maica Domnului in Ortodoxie.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!