Mamele Tinere și Avortul între Vulnerabilitate și Integrare Socială

Extras din licență Cum descarc?

Viața este un dar pe care-1 merităm numai dacă îl daruim"
( Rabindranath Tagore )
Lucrarea de față se numește “Mamele tinere și avortul între vulnerabilitate și integrare socială” și are ca scop prevenirea creșterii numărului de avorturi prin informare și conștientizarea efectelor vulnerabilității femeii în integrarea socială.
Pentru a realiza cercetarea mi-am propus urmatoarele ipoteze:
- Dacă tinerii ar fi informați corect cu privire la problematica avortului, riscurile și efectele negative a efectuării acestuia și ar conștientiza gravitatea faptei atunci avortul nu ar mai fi văzut ca singura ”scăpare” a ceea ce unii numesc greu
- Implicarea Bisericii, a sistemului educațional și a unor ONG-uri vor determina scăderea numărului de avorturi și schimbarea unor mentalități;
- Dacă s-ar conștientiza efectele vulnerabilității femeii prin consiliere, sprijin, îndrumare nu s-ar mai întâmpina dificultăți în integrarea socială și numărul avorturilor s-ar diminua.
Obiectivele urmarite în desfășurarea acestei lucrări sunt:
• Identificarea cauzelor ce le determină pe tinere să recurgă la acest fenomen;
• Identificarea efectelor ce apar în urma fenomenului de avort;
• Care este perspectiva religioasă asupra avortului și influența Bisericii, a ONG-urilor asupra diminuării fenomenului de avort;
• Sunt femeile însărcinate vulnerabile?
• Se pot integra social femeile cu risc de avort/ care au săvârșit avort?
• Posibile soluții și strategii în diminuarea fenomenului și în conștientizarea efectelor asupra vulnerabilității femeilor însărcinate și integrarii lor sociale;
Grupul țintă al lucrării va avea vârste cuprinse între 18-25 de ani deoarece consider că această etapă a vieții introduce o schimbare a mentalității, a rolurilor în societate și în viața personală.
Grupul țintă l-am selectat după următoarele criterii:
• femei însărcinate cu risc de avort:
• să aibă vârsta cuprinsă între 18-25 de ani;
• dispuse să ofere informaţii pentru această cercetare ;
• receptive în primirea informaţiilor şi alternativelor cu privire la avort ;
• să fie atât din mediul rural, cât și urban.
”Nu vreau decât o chestie să spun..am facut un avort săptămâna asta-eram în 19 săptămâni ..deja aveam lapte în sâni și fătul mișca..da nu mi-a păsat. eu vroiam avort și într-un fel sau altul l-am facut. Și nu îmi părea rău până am văzut ceea ce a iesit din mine..era un bebeluș ,,era mic, dar perfect..știam de dinainte că era și băiețel..da nu mă așteptam să fie un copilaș în adevăratul sens al cuvântului..și era așa frumos..cel mai frumos copil pe care l-am văzut în viața mea..avea și păr pe cap..și cel mai tare mi s-a rupt sufletul cand am observat că stătea înghemuit și își ținea cordonul în brațe ca și cum ar fi trecut prin mari chinuri.am îndrăznit să mă uit mai atent la el..avea degetele..și la mâini, și la picioare..un năsuc perfect..și i se vedea un zâmbet pe față...și mai dureros era că semăna cu mine la gura..Astea le povestesc pentru toate femeile care fac avort, în special după 3 luni. multe care fac..îl fac, se ridică și pleacă..dar niciodată nu se uită la ce lasă în urmă..eu acum sunt distrusă, din punct de vedere psihic și stiu că niciodată nu voi mai fi la fel și că niciodată nu voi putea săruta și alinta copilașul meu frumos, după care plâng în fiecare seară. Poate voi mai avea copii dar nu pe el.” 
Este povestea unei tinere ce s-a confruntat cu problema avortului și deși nu ar fi crezut acest gest necumpătat a lăsat un gol imens în viața ei. Consider că persoanele care recurg la această metodă nu se gandesc la consecințele negative pe care le are avortul asupra sufletului unei femei. Avortul nu este o solutie, nu este o “scăpare” de ceea ce unii consideră a fi greu, este o rană ce afectează rolul femeii de a aduce viață pe pământ și de a se putea realiza pe parcursul vieții fără “urmări” ale conștiinței.
Suntem într-o fuga continuă, ne complicăm viața alergând după lucruri care ne aduc doar liniște materială, suntem “învățați” să planificăm totul și să dorim să fim cât mai independenți, astfel prin implicarea tot mai mult a femeilor în muncă, prin dorința acestora de avea o carieră mai presus de toate, amânândadu-se tot mai mult întemeierea unei familii.
Pe de altă parte femeile însărcinate recurg la această “cale” din frica de a fi respinse, din cauza faptului că societatea dorește să aibă o lume ”perfectă”. S-a constatat în urma unor studii că “dacă îngrijirea este corespunzătoare cu cât mama este mai tânără cu atât este mai bună nașterea, iar dacă există probleme legate de această chestiune, ele sunt create de societate și nu de biologie.” Așadar femeile însărcinate sunt expuse la riscul de a fi excluse social și de a nu se mai putea reintegra la fel de bine cum ar fi facut-o fără acel ”copil”, nu își mai pot gasi un loc de muncă la fel de ușor. Sau din contră, nu cunosc altenative ale avortului, sunt părăsite de către partenerii lor, de părinți, de prieteni, de către sprijinul de care au nevoie în acel moment “întamplător” care este pe cale să le schimbe viața.


Fisiere în arhivă (1):

  • Mamele Tinere si Avortul intre Vulnerabilitate si Integrare Sociala.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 10€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!