Managementul Bisericesc

Cuprins licență Cum descarc?

PREFAŢĂ 4
INTRODUCERE 7
CAPITOLUL I: CONCEPTE TEORETICE ALE MANAGEMENTULUI
1.1. Definirea şi semnificaţia managementului 13
1.2. Procesul de management. 17
1.3. Funcţiile managementului. 20
1.4. Relaţiile de management. 24
1.5. Importanţa managementului. 25
1.6. Se poate vorbi despre management în Biserică - 27
CAPITOLUL II: VIAŢA RELIGIOASĂ DIN ROMÂNIA 29
2.1. Creştinismul primar. Originea şi vechimea creştinismului românesc. 
2.1.1. Biserica – locaş de închinare. 33
2.1.2. Spiritualitatea creştină. 35
2.2. Management bisericesc. 38
Principii de constituire şi organizare a Bisericii Ortodoxe Române.
2.2.1. Principii canonice cu fond dogmatic şi juridic. 41
2.2.2. Principii canonice cu fond simplu juridic. 44
2.2.3. Aspecte concrete ale managementului în Biserică. 45
2.2.4. Biserica şi Statul – trecut şi prezent. 58
CAPITOLUL III: MANAGEMENTUL BISERICESC CU APLICARE 
LA MONAHISMUL ORTODOX
3.1. Monahismul Ortodox. Origini şi dezvoltare. 61
3.2. Monahismul românesc. Origini, dezvoltare, - stare actuală. 63
3.3. Bazele organizării actuale a monahismului ortodox românesc. Regulamentul pentru organizarea vieţii monahale şi funcţionarea administrativă a mănăstirilor. 73
3.4. Aspecte ale managementului monahal. Studiu de caz. 99
CAPITOLUL IV: MANAGEMENT BISERICESC – Proiecte şi perspective
4.1. Necesitatea unei legislaţii de stat, adecvate în relaţia Stat - Biserică.
4.2. Raportări ale Bisericii la legislaţia socio – economică şi de 
Management. 102
4.3. Restituirea proprietăţilor Bisericii Ortodoze Române. 103
(mobile şi imobile).
4.4. Legislaţia privind patrimoniul bisericesc cultural naţional. 103
4.5. Forme posibile de management. 105
CONCLUZII 107
ANEXE 109
BIBLIOGRAFIE 122


Extras din licență Cum descarc?

PREFAŢĂ
Anul 1990 a adus mari schimbări în societatea românească. Aşa se face că şi în viaţa mea s-a produs o cotitură importantă care schimba situaţia existentă până atunci. În primăvara anului 1990 am fost invitate mai multe maici de la Sfânta Mănăstire Dintr-un Lemn la Hramul Bisericii Sf. Gheorghe din Localitatea Cugir, Judeţul Alba, localitate unde am văzut şi eu lumina zilei la 2 ianuarie 1965. Am participat cu evlavie la Sfânta Slujbă oficiată de Î.P.S. Sa Andrei, Arhiepiscopul Alba-Iuliei, înconjurat de Prea Cucernici şi Cuvioşi Preoţi slujitori.
După încheierea rugăciunilor la Biserică, toţi invitaţii au mers la o agapă (masă) oferită în cinstea praznicului. Înalt Prea Sfinţitul Andrei, a ţinut un cuvânt de suflet celor prezenţi, iar apoi a accentuat necesitatea înfiinţării în Ardeal, în special în Eparhia de Alba-Iulia a unor mănăstiri şi schituri. În acea perioadă aveam în mine o deosebită energie, un dinamism greu de potolit. Doream să realizez „ceva” trainic, să dăinuiască peste timp. Sigur, au fost foarte multe insistenţe din partea părinţilor mei, a Preoţilor Consilieri de la Sf. Arhiepiscopie (pe atunci Episcopia de Alba-Iulia) a cunoştinţelor etc. - să revenim pe locurile natale şi să putem împreună să realizăm o lucrare frumoasă şi plăcută lui Dumnezeu.
Aşa a început în primăvara anului 1990, să se pună bazele pentru înfiinţarea Sfintei Mănăstiri Oaşa, situată în Munţii Sebeşului, la o distanţă de aproximativ 40 km. de Localitatea Şugag – o comună frumoasă de deal, dar unde exista amplasat şi sediul central al unei organizări de şantier preocupată cu construcţia celor trei hidrocentrale pe Râul Sebeş. La început am fost trei maici şi un părinte duhovnic (Părintele Serafim), dar nu ne-am descurajat, ci am luptat cu toate obstacolele şi cu toate greutăţile pentru a realiza un complex monahal, aşa cum poate fi vizitat astăzi. În toate eforturile noastre am fost foarte mult sprijiniţi şi de oamenii din zonă dar şi de alţii din ţară şi străinătate. Aşa am început să mă implic în toate problemele, de orice natură pentru realizarea proiectului propus. Trebuia lucrat pe două planuri distincte: - unul duhovnicesc, pentru primirea şi formarea personalului
mănăstiresc (a maicilor şi surorilor) şi cel de-al doilea - pe plan material, construcţia tuturor spaţiilor unui locaş monahal după tradiţia mănăstirilor ortodoxe.
La Oaşa, exista atunci când am ajuns noi doar Sfânta Biserică, strămutată din
albia lacului de acumulare unde s-a aflat până la umplerea cu apă. Se lucra încă la biserică, iar după aşezarea noastră s-au montat catapeteasma cu icoanele, iconostasele şi toate celelalte, iar în 31 septembrie 1990 a fost sfinţită de Î.P.S. Andrei al Alba-Iuliei. Pe parcursul anilor s-au construit: clopotniţa, chilii şi ateliere pentru măicuţe, trapeza cu bucătăria, cămări, centrală termică proprie, brutărie, magazii şi gospodărie anexă. Mai există în lucru o clădire pentru credincioşii care vor dori să poposească pentru liniştea şi folosul slujbelor ce se săvârşesc aici. Bunul Dumnezeu a făcut o minune mare cu acest „colţ de rai” pentru că în decurs de 7-8 ani s-au putut realiza foarte multe obiective şi pe plan spiritual, dar şi pe cel material. Obştea Sf. Mănăstiri a ajuns la un număr de 25 de vieţuitori (23 maici şi surori şi 2 Preoţi duhovnici) care vegheau zi şi noapte, pentru a păstra candela aprinsă credinţei noastre strămoşeşti, şi aici pe aceste meleaguri pitoreşti. Mihail
Sadoveanu a numit această zonă în scrierile sale „Valea Frumoasei” şi într-adevăr erau locuri extraordinare pentru meditaţie, reculegere şi apropierea de Dumnezeu. 
Preocupată de multe şi diverse probleme în această perioadă, mai precis din anul 1998 am urmat şi cursurile Facultăţii de Teologie din Alba-Iulia, iar un an mai târziu, în 1999 am primit binecuvântarea de la Î.P.S. Andrei, pentru examenul de admitere la Facultatea de Management.
Desigur, erau câţiva ani de când conduceam şi coordonam o instituţie şi deseori eram confruntată cu diverse situaţii care trebuiau să fie rezolvate în modul cel mai optim şi eficient. Nu ştiu dacă întotdeauna am ales cea mai bună cale, am luat cele mai bune decizii pentru rezolvarea lor, dar tocmai de aceea am ales să fac şi Facultatea de Management – pentru a învăţa cât mai multe lucruri, noţiuni despre conducerea unei mănăstiri (firme sau societăţi), unde se întâlnesc ramuri şi activităţi administrativ-gospodăreşti ca într-o altă instituţie, şi un management corespunzător face ca viaţa duhovnicească şi cea materială, - Marta şi Maria - rugăciunea şi munca, să se desfăşoare într-o armonie şi conlucrare binecuvântată de Dumnezeu.
Îmi exprim mulţumirile şi recunoştinţa, superiorilor mei, prietenilor şi tuturor celor ce îmi sunt aproape în momentele de bucurie şi de încercare ale vieţii, pentru sprijinul, încurajarea şi purtarea de grijă pe care mi-i le-au oferit pe parcursul perioadei de studiu şi în realizarea acestei lucrări de licenţă.
În mod deosebit, doresc să muţumesc din suflet:
- Î.P.S. Părinte Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, pentru binecuvântarea acordată în anul 1999, de a urma cursurile acestei Facultăţi de Management;


Fisiere în arhivă (1):

  • Managementul Bisericesc.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 10€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!