Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje si Limite

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul 1 - Bazele managementului costurilor 4
1.1. Definitia managementului costurilor 4
1.2. Functiile managementului costurilor 4
1.3. Etosul managementului costurilor 6
1.4. Calculatia costurilor - instrumentul principal al managementului costurilor 9
Capitolul 2 - Structura si obiectul studiului costurilor. Procedee de calculatia costurilor unitare 
2.1. Conceptul de cost. Tratarea costurilor in literatura de specialitate 17
2.2. Structura costurilor. Obiectul de studiu al costurilor 18
2.3. Criterii de clasificare a costurilor 18
2.4. Procedee de calcul a productiei de fabricatie interdependenta 20
2.5. Procedee de calcul a costului pe unitatea de produs 21
Capitolul 3 - Metodele de analiza si calculatia costurilor de tip total 26
3.1. Conceptul de metoda de calculatie a costurilor. Clasificarea metodelor de calculatia costurilor 
26
3.2. Prezentarea si analiza generala a sistemului conturilor de gestiune din tara noastra 26
3.3 Metode de tip absorbant (full-costing) 31
3.3.1. Metode clasice (metoda globala, metoda pe faze, metoda pe comenzi, metoda standard-cost, metoda G.P.) 31
3.3.2. Metode moderne de calculatia costurilor. Metoda calculatiei costurilor pe activitati ABC (Activity-Based Costing) 37
3.3.3. Studiu de caz comparativ intre metoda pe comenzi si metoda costurilor bazata pe activitati ABC (Activity-Based Costing) 
Concluzii generale 61
Bibliografie 64


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL 1
BAZELE MANAGEMENTULUI COSTURILOR
1.1. Definitia managementului costurilor
Intrucat notiunea de management al costurilor cunoaste o varietate de definitii, ne vom opri asupra aceleia care descrie activitatile pe care le implica controlul, analiza si luarea deciziilor pe termen lung si scurt care conduc la crearea de valoare pentru clienti si la reducerea costurilor aferente produselor, lucrarilor executate si prestarii serviciilor. 
Managerii iau decizii ce privesc cantitatea si tipul de material folosit, schimbarile in procesele industriale si schimbarile in proiectarea produselor. Informatiile furnizate de catre sistemul de contabilitate ajuta managerii sa ia asemenea decizii, dar informatiile si sistemul de contabilitate nu constituie in sine managementul costurilor. 
Managementul costurilor cuprinde o arie mult mai mare ce are in vedere reducerea continua a costurilor. Planificarea si controlul costurilor este adesea legat automat de venituri si planificarea profitului. Managementul costurilor este strans legat de strategiile utilizate de catre managementul general si modalitatile sale de implementare. 
Cu alte cuvinte putem defini managementul costurilor ca fiind acel proces prin care intreprinderile utilizeaza calculatia costurilor in vederea raportarii sau controlului varietatii costurilor aferente activitatii pe care o desfasoara. 
Ca parte a sistemului de contabilitate traditional, managementul costurilor are drept obiect de activitate colectarea, masurarea, sistematizarea, analiza si transmiterea informatiilor necesare conducerii intreprinderii. 
Ca parte a unui sistem integrat, managementul costurilor mai cuprinde in obiectul sau de activitate pe langa functiile contabilitatii manageriale si functii economice precum: planificarea, monitorizarea, analiza si controlul costurilor. 
Pornind de la cele afirmate mai sus, putem largi aria de studiu a managementului costurilor si il putem defini ca fiind acel sistem de management care utilizeaza calculatia costurilor in dublu scop: pe de o parte, colectarea, sistematizarea, analiza si controlul costurilor iar pe de alta parte, formularea si transmiterea informatiilor sub forma rapoartelor sau a tablourilor de bord, necesare conducerii intreprinderii, in vederea luarii deciziilor corespunzatoare pe termen scurt sau lung.
1.2. Functiile managementului costurilor
Principalele functii ale managementului costurilor identificate de catre specialisti sunt urmatoarele:
1. Planificarea costurilor consta in anticiparea necesarului de resurse al unei intreprinderi in vederea elaborarii bugetelor de cheltuieli in functie de structura organizatorica a intreprinderii si de metoda de contabilitate de gestiune aleasa (pe centre de responsabilitati, centre de cheltuieli, pe procese, pe activitati, pe produse etc.). In literatura de specialitate, majoritatea managerilor au optat pentru structura organizatorica de tip transversal care prezinta avantaje net superioare comparativ cu structura ierarhic-functionala sau clasica. Structura ierarhic-functionala prezinta urmatoarele trasaturi:
1. Activitatea este bazata pe control. Structura organizatorica clasica de tip ierarhic se caracterizeaza printr-o conducere autoritara care exercita toate functiile. Alocarea sarcinilor se realizeaza pe baza de dispozitii. 
2. Structura organizatorica este axata pe functiuni, al caror flux informational este preponderent vertical.
3. Atentia este concentrata asupra problemelor interne.
4. Structura organizatorica este rigida si stabila. Compartimentarea este inflexibila si se realizeaza doar pe: compartimente si servicii functionale. Distanta dintre varful si baza piramidei organizationale este mare, fiind alcatuita dintr-un numar mic de compartimente operationale. Ramificarea compartimentelor din punct de vedere al organigramei este foarte mare pe verticala.
Comparativ cu structura clasica, structura transversala prezinta urmatoarele trasaturi:
1. Activitatea este bazata pe participare. Structura organizationala de tip transversal se caracterizeaza printr-o conducere participativa, managerul colaborand cu subalternii sai. Alocarea sarcinilor se realizeaza pe baza de delegari.
2. Structura organizatorica este axata pe obiective, al caror flux este orizontal.
3. Atentia este concentrata asupra influentelor externe.
4. Structura organizatorica este flexibila, orientata spre schimbari. Compartimentarea este flexibila si se poate realiza pe: procese, activitati, clienti, produse, servicii functionale, etc. Distanta dintre varful si baza piramidei organizationale este mica si este alcatuita atat din compartimente operationale cat si din compartimente functionale. Ramificarea compartimen-telor din punct de vedere al organigramei este foarte mare pe orizontala.
Functia de planificare a managementul costurilor presupune corelarea tuturor bugetelor intreprinderii (aprovizionare, productie, desfacere etc.) cu intregul proces managerial in vederea analizei si fundamentarii deciziilor cu privire la politica preturilor practicate, a segmentelor de piete si de clienti. 
2. Evidenta costurilor consta in inregistrarea cheltuielilor si a costurilor, conform destinatiei acestora, tinand cont de criteriile de clasificare ale contabilitatii manageriale. 
3. Controlul costurilor consta in compararea costurilor efective cu cele prestabilite sau antecalculate. Avand la baza un sistem predeterminat, se pot delimita si analiza cauzele abaterilor (in special cele negative!) care apar ca urmare a decalajelor inregistrate intre activitatea efectiva si cea planificata. Rolul cel mai important il are contabilul (din cadrul compartimentului de contabilitate de gestiune) care se implica in planificarea si formularea strategiei, tinand cont de obiectivele stabilite de unitatea patrimoniala.
4. Comunicarea informatiilor cu privire la costuri. Informatiile furnizate de catre compartimentul de contabilitate de gestiune trebuie sa fie clare, concise, simplificate sub raport al continutului informational (situatii, tabele, grafice, rapoarte etc.), astfel incat utilizatorii lor (celelalte compartimente sau conducerea unitatii patrimoniale) sa le poata intelege cu usurinta si utiliza in luarea deciziilor corespunzatoare. Compartimentul de contabilitate de gestiune detine rolul im!portant in cadrul ,,actului" de informare. Cunoscand foarte bine atributiile celorlalte compartimente cu care comunica si coopereaza in mod eficient, acesta contribuie si la instruirea utilizatorilor care beneficiaza de informatiile necesare, dand dovada de flexibilitate, pentru a raspunde rapid la schimbarile aparute in mediul unitatii patrimoniale.
5. Raportarea informatiilor prin intermediul rapoartelor sau a tablourilor de bord. Tabloul de bord reprezinta o modalitate de incadrare, selectionare, aranjare si prezentare a indicatorilor, care permite vizualizarea unei tendinte de ansamblu in evolutia urmarita. In functie de obiectivele pe care le stabileste si urmareste, fiecare manager isi poate construi o prezentare proprie a tablourilor de bord, conforma cu responsabilitatile stabilite prin fisa postului. Tabloul de bord de pilotaj are un dublu scop. El este utilizat, pe de o parte, la selectionarea indicatorilor legati de costuri iar, pe de alta parte, pentru precizarea evolutiei lor, constituind cea mai rapida modalitate pentru generarea actiunilor de imbunatatire a performantelor unei intreprinderi.
6. Elaborarea strategiei legata de costuri. Tablourile de bord intocmite de catre ,,managerul de informare" permit conducerii unitatii patrimoniale sa reactioneze rapid la problemele sau situatiile neprevazute intalnite pe parcursul derularii activitatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje si Limite.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!