Managementul Fondurilor Structurale

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 
Capitolul I:Scurte consideratii privind Uniunea Europeana si administratia publica
Capitolul II:Aspecte generale privind politica regionala la nivelul 
Uniunii Europene
1.Scurt istoric al politicii de coeziune 
2.Principii si instrumente specifice politicii de coeziune 
3.Viitorul politicii de coeziune in conditiile extinderii UE 
4.Politica de coeziune din punct de vedere economic si social 
Capitolul III: Managementul Fondurilor Structurale 
1.Consideratii generale 
2.Aspecte privind Fondurile Structurale in vechile statele membre 
3. Managementului fondurilor structurale intre cadrul legislativ si cel aplicational 
a)cadrul legal,institutional si bugetar 
b)rolul planurilor nationale de dezvoltare 
c)aplicarea programelor in cadrul fondurilor structurale..
d)monitorizarea si evaluarea programelor 
Capitolul IV: Managementul Fondurilor Structurale in statele membre ale Uniunii Europene
1.Consideratii privind fondurile structurale in unele state membre 
a)Spania(un model de succes in accesarea si implementarea Fondurilor Structurale) 
b)Italia(stat fondator al Uniunii Europene) 
2.Consideratii privind fondurile structurale aplicate in noile state membre 
a)Romania 
b)Bulgaria 
Concluzii


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Politica de dezvoltare regionala este una dintre cele mai importante politici si cele mai complexe ale Uniunii Europene,fapt ce decurge din principalul sau obiectiv de reducere a disparitatilor economice si sociale existente intre diverse regiuni ale Europei.
Politica regionala actioneza asupra unor domenii semnificative pentru dezvoltare, crestere economica si sectoarele IMM,transporturi,agricultura,dezvoltare urbana,protectia mediului,ocuparea si formarea profesionala si educatia, conceputa ca o politica de solidaritate la nivel European,politica regionala se bazeaza pe principiul de solidaritate financiara, adica pe redristribuirea unei parti din bugetul comunitar realizat prin contributia Statelor membre catre regiunile si grupuri sociale mai putin prospere(pentru perioada 2000-2006,suma aferenta a fost de aproximativ o treime din bugetul Uniunii Europene). De fapt se poate spune ca politica de dezvoltare regionala are un pronuntat caracter instrumental,iar prin fondurile sale de solidaritate (Fondul de coeziune,Fondurile structurale,Fondul de solidaritate) contribuie la finantarea altor politici sectoriale-cum ar fi politica agricola,politica sociala,politica de protectie a mediului. In plus, politica regionala este corelata si cu politica de extindere a Uniunii Europene, prin crearea fondurilor de pre-aderare:Phare-fond de sprijin pentru reconstructia economica;ISPA-instrument al politicilor structurale,ce prefigureaza Fondul de coeziune;SAPARD-program special pentru agricultura la care au acces tarile in curs de aderare si prin care este sprijinita tranzitia acestora la standardele si structurile de organizare ale Uniunii Europene. Caracterul complex al politicii de dezvoltare regionala este subliniat si de modul in care aceasta integreaza cele trei obiective pirncipale ale UE: coeziunea economica si sociala, extinderea aplicarii principiului subsidiaritatii si dezvoltare durabila 
Politica regionala constituie obiectivul principal al Uniunii Europene,ea reprezentand un ansamblu de masuri planificate si promovate de autoritatile administratiei publice locale si centrale, in parteneriat cu diversi actori privati, publici sau voluntari,in scopul asigurarii unei cresteri economice,dinamice si durabile,prin valorificarea eficienta a potentialului regional si local,in scopul imbunatatirii conditiilor de viata.
Principalele domenii care pot fi vizate de politicile regionale sunt: dezvoltarea intreprinderilor, piata fortei de munca, atragerea investitiilor, transferul de tehnologie, dezvoltarea sectorului I.M.M.-urilor, imbunatatirea infrastructurii, calitatea mediului inconjurator, dezvoltare rurala, sanatate, educatie, invatamant, cultura.
Figura 1:
Multi sceptici s-au intrebat de ce avem noi nevoie de o politica regionala comuna? Privind atent obiectivele principale ale acestei politici putem descoperi raspunsul la aceasta intrebare "pentru a elimina disparitatile sociale si economice".Uniunea Europeana are acum 27 de state membre care reprezinta o comunitate si o piata interna de 493 de milioane de cetateni,ceea ce duce la cat mai multe disparitati economice si sociale intre state si cele 271 de regiuni ale lor.
Deoarece Politica Regionala vizeaza tocmai diminuarea disparitatilor economice si sociale dintre regiuni, astfel s-au realizat numeroase statistici care sa arate situatia reala a raporturilor dintre regiunile din cadrul Uniunii Europene.
O regiune din patru inregistreaza un produs intern brut pe cap de locuitor sub 75% din media inregistrata in Uniunea Europeana cu 27 de state membre.
Figura 2:PIB regional pe cap de locuitor in Uniunea europeana in 2004
Un alt argument al politicii regionale este acela de a fi solidari, dar a ramane in acelasi timp si competitivi. Obiectivul politicii regionale europene este acela de a concretiza solidaritatea Uniunii prin coeziunea economica si sociala, reducand astfel discrepantele dintre regiunile din statele membre. 
Politica regionala are o contributie determinanta in dezvoltatea economica si sociala a regiunilor,oraselor, dar si pentru sporirea nivelului de trai a locuitorilor acestora Ideea este ca regiunile sa devina capabile sa-si joace din plin rolul in favoarea cresterii economice si a competitivitatii si sa-si indeplineasca ideile si bunele practici. Acesta este, de altfel ,obiectivul noii intiative intitulate "Regiunile,actorii schimbarii economice".Intreaga politica regionala respecta prioritatile Uniunii Europene in materie de crestere economica si de ocupare a fortei de munca.
Comisarul Danuta Hubner in cadrul unui discurs care a avut loc la Varsovia la data de 17 octombrie 2006 subliniaza pe scut care sunt obiectivele Politicii regionale in concordanta cu nevoile secolului XXI: "Ce fel de Europa ne dorim-pentru noi si pentru generatiile viitoare? Ne dorim o Europa dinamica,lidera in domeniul stiintelor si tehnologiilor. Ne dorim o Europa productiva, in care fiecare sa aiba un loc de munca, o Europa solidara, in care persoanele bolnave, persoanele in varsta si persoanele cu handicap sa beneficieze de ingrijiri, o Europa in care sa domine justitia , fara discriminari, in care fiecare sa se bucure de drepturi egale in materie de munca si de educatie, o europa fara poluare ,care acorda atentie mediului si care participa in mod active la solutionarea marilor probleme mondiale, o Europa care sustine valori impartasite si aparate de toti. Iata Europa pe care o numesc Europa dorintelor mele si stiu ca sta in puterile noastre sa o cream astfel. "
Astfel de-a lungul timpului politica regionala a avut numeroase rezultate remarcabile ; regiunile slab dezvoltete din statele nou intrate in Uniunea Europeana au inregiastrat salturi spectaculoase astfel incat acum fac parte din regiunile cele mai dezvolteate ale Comunitatii Europene.Acest lucru a fost posibil datorita fondurilor cu care au fost sustinute acele regiuni inca din perioada de pre-aderare dar si dupa aderare Cele mai multe fonduri au fost directionate catre regiunile cele mai sarace din Uniunea Europeana,iar aceste au putut sa se dzvolte rapid si sa ajunga intr-un timp foarte scurt printre primele regiuni dezvoltate din punct de vedere social si economic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Fondurilor Structurale.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!