Managementul Lichiditatii Bancare

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Managementul bancii poate fi definit ca fiind procesul de integrare functionala a unui ansamblu diferentiat de activitati specifice, centrate pe obtinerea si combinarea resurselor umane, informationale si financiare in scopul furnizarii profitabile a produselor si serviciilor bancare.
Specificitatea si caracteristicile managementului bancar determina si delimiteaza domeniile primordiale esentiale in care se afirma atributiile acestuia, configurand structura managementului desfasurata pe opt domenii principale:
-Managementul lichiditatii;
-Managementul activelor;
-Managementul pasivelor;
-Managementul capitalului;
-Managementul performantelor;
-Managementul riscului;
-Managementul relatiilor umane;
-Managementul pietei.
Managementul oricarei banci are ca principala componenta asigurarea unei lichiditati adecvate.Lichiditatea bancara are o deosebita importanta in cadrul unei institutii financiar-bancare,fiind considerata o "perna de securitate".
In sens larg, conceptul de lichiditate se refera la capacitatea activelor de a fi transformate rapid si cu o cheltuiala minima, in moneda lichida sub forma de numerar sau de disponibil in cont curent.
In sens mai restrans, lichiditatea bancara reprezinta o problema de gestiune a pasivelor si activelor bancare care au grade diferite de lichiditate . Lichiditatea bancara exprima capacitatea unei banci de a-si finanta operatiunile curente.
In situatia unei reduceri neasteptate a numerarului, un nivel de lichiditate scazut poate duce, la necesitatea atragerii unor resurse suplimentare cu costuri mari. Aceasta situatie reduce profitabilitatea bancii si determina, in ultima instanta, insolvabilitatea. O lichiditate excesiva diminueaza rentabilitatea activelor, conducand la obtinerea unor performante financiare slabe. 
Principala activitate a bancilor, operatiunile de intermediere, presupun atragerea de resurse pe termen scurt si plasarea acestora pe termen lung, dand impresia unei incertitudini in ceea ce priveste lichiditatea. Transformarea resurselor cu scadenta mica in plasamente cu scadenta mare pentru a putea face fata eventualelor crize de lichiditate consta in gestiunea riscului de lichiditate .
Managementul unei institutii financiare poate stabili o politica privind detinerea unui volum mai mic sau mai mare de lichiditati in functie de:
- necesarul anticipat de fonduri (nevoia de lichiditate);
- aversiunea fata de risc a bancii sau institutiei financiare;
- factorii de risc implicati in luarea deciziilor.
Banca Nationala a Romaniei este imputernicita, prin statutul sau de autoritate legislativa, sa reglementeze activitatea bancara. Normele BNR, publicate in Monitorul Oficial, reglementeaza nivelul minim de lichiditate pe care trebuie sa il indeplineasca bancile.
BNR defineste lichiditatea, in normele sale, ca fiind ,,capacitatea bancii de a asigura in orice moment indeplinirea angajamentelor sale" .
Lichiditatea si administrarea resurselor si plasamentelor sunt evaluate in functie de:
- trendul si stabilitatea depozitelor;
- gradul si trendul utilizarilor pe termen scurt, sursele volatile de fonduri, finantarea activelor pe termen lung;
- accesul la pietele monetare si alte surse de finantare;
- adecvarea surselor de lichiditate si abilitatea de a face fata nevoilor de lichiditate;
- eficienta politicilor si practicilor de lichiditate, strategiile de administrare a fondurilor;
- sistemele informatice de administrare si planurile de finantare;
- capacitatea managementului de a identifica, masura, monitoriza si controla lichiditatea si nivelul de diversificare al surselor de finantare.
Managementul lichiditatii reprezinta preocuparea generala a bancii ce rezida din asigurarea numerarului necesar (lichiditatea) pentru a plati deponentii cand exista iesiri de depozite (retrageri), si in acest sens banca trebuie sa dispuna de active lichide, sau de posibilitati ieftine de procurare a acestora.
Managementul lichiditatii evidentiaza importanta rezervelor minime obligatorii si detinerea de catre banci a unor rezerve suplimentare in vederea evitarii costurilor generate de lichiditate.
CAP.1. URMARIREA LICHIDITATII BANCARE
1.1 Rolul si functiile lichiditatii bancare
In managementul unei institutii financiar-bancare un loc important si permanent il constituie asigurarea unei lichiditati adecvate.O banca are lichiditate daca are acces imediat la fondurile necesare acoperirii unor anumite nevoi,la costuri rezonabile,adica fie dispune de sumele respective,fie le poate procura prin imprumuturi sau vanzare de active. 
Bancile isi pot controla lichiditatea printr-o planificare atenta a schimbarilor in cadrul depozitelor si creditelor luand in considerare si aversiunea fata de risc,precum si factorii de risc.
Rolul lichiditatii bancare este acela de a detine fonduri in momentul in care o institutie financiar-bancara are nevoie de acestea.
Principalele functii ale lichiditatii bancare sunt:
-asigurarea desfasurarii in conditii normale a activitatii bancare prin reatragerea clientilor bancii privind suficienta fondurilor disponibile.Odata cunoscuta de opinia publica,o lipsa a lichiditatii suficiente poate avea impact negativ asupra activitatii institutiei financiar-bancare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Lichiditatii Bancare.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!