Managementul Petrolului

Cuprins licenta Cum descarc?

CUPRINS
C A P I T O L U L 1
ZACAMINTE DE PETROL 1
1.1. Originea petrolului 1
1.2. Definitie, compozitie si proprietati fizice 1
1.3. Formarea petrolului 2
1.4. Migrarea petrolului 3
1.5. Modele geologico-structurale de zacaminte de petrol 4
1.6. Metodica de cercetare geologica - geofizica a zacamintelor de petrol si gaze 7
1.6.1. Prospectiunea 7
1.6.2. Explorarea 9
1.6.3. Exploatarea 10
1.6.4. Estimarea si calcularea rezervelor de petrol si gaze 12
1.7. Consideratii privind poluarea cu petrol 13
C A P I T O L U L 2
PETROLUL - SURSA DE ENERGIE PE PLAN MONDIAL 14
2.1. Cererea mondiala de petrol 15
2.2. Preturile produselor petroliere pe plan mondial 18
2.3. Oferta mondiala de petrol 20
C A P I T O L U L 3
LOCUL SI ROLUL ROMANIEI IN CADRUL FLUXURILOR INTERNATIONALE CU 
PETROL SI PRODUSE PETROLIERE 23
3.1. Premisele si obiectivele strategiei de dezvoltare a industriei petroliere din Romania 23
3.2. Strategia de dezvoltare a sectorului de exploatare si productiea titeiului 24
3.2.1. Prezentarea sectorului de exploatare si productie 24
3.2.2. Obiectivele strategice ale sectorului de exploatare si productie 25
3.3. Strategia de dezvoltare a sectorului de infrastructura si distributie 27
3.3.1. Strategia Sectorului de Infrastructura 27
3.3.2. Strategia Sectorului de Distributie 29
PERSPECTIVE SI CONCLUZII
32
BIBLIOGRAFIE 
35


Extras din licenta Cum descarc?

C A P I T O L U L 1
ZACAMINTE DE PETROL
Notiuni introductive
Zacamintele de petrol au fost si sunt inca o mare bogatie si in acelasi timp o mare disputa la nivel mondial si astazi. Sunt de altfel bine cunoscutele tari din Asia Mica si nu numai care si-au creeat un adevarat imperiu de bunastare de pe urma acestei bogatii. 
Romania a fost si de asta data binecuvantata si iata ca, primul oras din lume iluminat cu petrol lampant a fost orasul Bucuresti. Romanii au continuat si continua sa aiba o traditie in acest domeniu. Chiar daca nu mai au rezervele de alta data, suntem inca pe unul din primele locuri in lume in ceea ce priveste echipamentul de exploatare a petrolului. Pe langa zacamintele de gaze naturale din Transilvania, de petrol din Campia Romana, Campia Tisei, delaurile sau molasa Carpatilor Orientali, dupa 1975 au aparut importante zacaminte de petrol pe platforma Marii Negre, exploatate si astazi cu mare succes.
1.1. Originea petrolului
Originea organica a petrolului este in prezent aproape unanim acceptata. Interpretarea globala prin prisma tectonicii globale a placilor, a evolutiei geologice a planetei noastre explica formarea petrolului si ariile in care s-a acumulat. In cele ce urmeaza vom prezenta cateva din ipotezele de formare a petrolului si a gazelor (in ordinea anilor si nu a importantei lor).
1. Lomonosov - 1763 - Formarea petrolului din carbuni prin distilarea naturala a acestora.
2. Bischof -1854 - Formarea petrolului prin transformarea materiei organice in sedimente care are mai multe variante. Ea a aparut prima oara in secolul al XIX - lea. Aceste variante difera dupa cum este luata in considerare natura materialului organic, vegetal sau/si animal si daca petrolul este format acolo unde se gaseste in prezent sau a migrat.
3. Berthelot - 1866 - Formarea petrolului prin reactia dintre metalele alcaline cu CO2 si H2O, obtinandu-se acetilena la temperaturi inalte, catalizator fiind nichelul.
4. N. Sokolov - 1890 - Formarea petrolului din hidrocarburile existente initial in atmosfera si in interiorul pamantului asa cum s-a observat ca acestea exista si in masa meteoritilor.
5. Humbold - 1904 - Formarea petrolului prin activitatea vulcanica. Cele mai bune argumente in acest sens sunt vulcanii noroiosi si prezenta hidrocarburilor in unele roci vulcanice.
6. Tolman, 1927 - Becking et al., 1927 - Formarea petrolului prin sintetizarea hidrocarburilor din organismele animale si vegetale prin procese biologice (de exemplu de catre unele diatomee).
7. V. Sokolov - 1929 - Formarea petrolului prin procese de polimerizare a metanului intr-un camp de radiatii radioactive. Radioactivitatea produce metanul prin reactii de descompunere a apei si de combinare cu C cau CO2 existent in roci.
Dupa cum se vede, ipotezele sunt extrem de variate, dar cea mai apropiata de adevar este ipoteza lui Bischof si ale colegilor sai de generatie.
1.2. Definitie, compozitie si proprietati fizice
Petrolul este un amestec complex, natural de hidrocarburi solide si gazoase, dizolvate in hidrocarburi lichide, alaturi de care se gasesc cantitati reduse de N2, S, O2. Hidrocarburile sunt compusi organici formati din C si H. Dupa modul de legatura intre C si H, hidrocarburile sunt:
- aciclice saturate sau parafinice (alcani);
- aciclice nesaturate cu dubla legatura (alchene);
- aciclice nesaturate cu doua duble legaturi (diene) sau mai multe duble legaturi (poliene);
- aciclice nesaturate cu o tripla legatura (acetilene);
- aciclice saturate sau cicloparafinice (cicloalcani);
- aciclice nesaturate cu legaturi de tip dublu si conjugate (aromatice).
In petrol se gasesc sau se cunosc peste 600 genuri de hidrocarburi din cele cateva mii existente. In afara de hidrocarburi in petrol se gasesc (1- 4%) si alti compusi organici ai sulfului (tioli, sulfiti, bisulfiti), azotului (piroli, indoli, piuridine, chinoline, carbazoli) si oxigenului (acizi carboxilici si fenoli). In petrolul brut apar si metale (vanadiu: 1-1000 ppm; nichel: 1-150 ppm).
Gazele naturale sunt asociate cu petrolul (hidrocarburile din seria C1-C4 in conditiile de zacamant) sau formeaza zacaminte independente de cele de petrol (in general de metan).
Proprietatile fizice ale petrolului:
1. Starea fizica: este lichida in conditii de zacamant si de suprafata; petrolul formeaza solutii cu gazele si cu unii compusi solizi precum rasinile, asfaltenele si cerurile;
2. Culoarea - petrolul este incolor, galben, brun-roscat, brun-verzui, brun-negricios;
3. Densitatea:
- in conditii de zacamant densitatea este mai mica din cauza gazelor dizolvate si temperaturilor mai mari. Ea este cu atat mai mica cu cat adancimea este mai mare (0,9 g/cm3 la 300 m; 0,8 g/cm3 la 2000 m; 0,7 g/cm3 la 5000 m);
- la suprafata, prin pierderea gazelor, densitatea petrolului este mai mare (0,9-1 g/cm3 pentru petrolurile grele; 0,770 g/cm3 pentru petrolurile usoare; 0,650-0,750 g/cm3 pentru condensat). Condensatul este in stare gazoasa in zacamant si lichid in conditii de suprafata.
4. Vascozitatea petrolului este variata. Cea dinamica este cuprinsa intre 0,4-0,6 cP (centipoise) pentru condensat si 1000-2000 cP la petrolurile grele. In conditii de zacamant vascozitatea este cu mult mai mica (de pana la 10 ori).
5. Solubilitatea petrolului in solventi organici, in apa, in gaze este extrem de importanta pentru intelegerea proceselor de migratie si pentru probele de laborator.
6. Volumul - datorita gazelor dizolvate, functie de conditiile termobarice din zacamant, volumul fazei lichide de petrol atinge o presiune de saturatie care mentine volumul aproape constant. Prin exploatare, scos la suprafata, petrolul pierde gazele si isi restringe volumul.
7. Fenomenele de interfata cuprind proprietatile relatiilor dintre petrol, apa de zacamant, gaze, precum si cu peretii porilor, fisurilor in care se gaseste petrolul (tensiunea superficiala, tensiunea interfaciala, energia de suprafata, adeziunea, umectibilitatea).
8. Puterea calorifica a petrolului brut este cuprinsa intre 10.500 calorii /kg si 11.700 calorii/kg, mai mica la petrolurile grele si mai mare la cele usoare. Din punct de vedere caloric, 1 tona de petrol este echivalenta cu 1.000 m.c. gaze sau cu 1,5 t carbune superior.


Fisiere in arhiva (3):

  • Managementul Petrolului
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Managementul Petrolului.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!