Managementul Resurelor Umane la SC Zaharul SA Buzau

Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
ROLUL FACTORULUI UMAN IN VALORIFICAREA RESURSELOR
1.1. ROLUL SI PARTICULARITATILE RESURSELOR UMANE LA S.C. ZAHARUL S.A. BUZAU
Rolul primordial al resurselor umane la scara intregii societati se regaseste si la nivelul firmei, fapt recunoscut si argumentat de numerosi oameni de stiinta din diferite tari.
Principalele elemente care o demonstreaza sunt urmatoarele:
a) Forta de munca este singura creatoare de valoare de intrebuintare. In fapt, firma reprezinta celula economica de baza a societatii in care se creeaza de catre oameni produse si servicii;
b) Resursa umana este singura creatoare, nu numai sub aspect economic, ci si sub aspect spiritual, stiintific. Generarea de noi idei concretizate in produse, tehnologii, metode de conducere, solutii organizatorice noi este apanajul exclusiv al omului;
c) Eficacitatea utilizarii resurselor materiale si informationale depinde intr-o masura hotaratoare de resursele umane. Practica activitatii economice releva, nu putine situatii, cand intreprinderi, inzestrate la fel tehnic  financiar si informational sau la nivele foarte apropiate, obtin performante economice sensibil diferite.
Accentuarea rolului resurselor umane nu semnifica insa o subevaluare a resurselor materiale, financiare si informationale. Conceperea sistemica a firmei implica abordarea resurselor umane in stransa interdependenta cu celelalte resurse, pornind de la obiectivele fundamentale la a caror realizare concura impreuna, de la conexiunile de esenta ce exista intre ele. 1
Suprasolicitarea resurselor umane in detrimentul celorlalte afecteaza echilibrul dinamic al intreprinderii ce conditioneaza functionarea si dezvoltarea sa profitabila.
Aptitudinea de a fi creativ, adica de a genera idei noi se intalneste la orice fiinta umana. Subliniem acest aspect, intrucat exista o opinie destul de larg raspandita, bazata in fapt pe teoria elitelor, potrivit careia numai anumite persoane ar poseda calitatea de a crea. Evident, capacitatea de a fi creativ variaza de la o persoana la alta sub influenta unui ansamblu de factori, dintre care mentionam ca deosebit de important educatia primita.
Creativitatea reprezinta suportul fundamental al obtinerii performantelor care intereseaza cu prioritate intreprinderile. Cresterea performantei unei intreprinderi se realizeaza prin inovare si prin promovarea progresului tehnic si progresului economic.
Inovarea nu este conditionata insa numai de aptitudinea creativa a personalului, ci si o serie de alte elemente ce depind intr-o masura apreciabila de conducerea firmei.
Progresul tehnic, reprezinta totalitatea realizarilor prin care intreprinderea devine mai eficienta . Aceasta poate sa rezulte:
a) din mici ameliorari in procesul muncii cum sunt:
- suprimarea transporturilor inutile;
- aprovizionarea mai rapida;
- circulatia mai buna a pieselor in fluxul productiv. 
b) din schimbari ample, profunde cum sunt: 
- pregatirea mai buna a personalului ;
- folosirea de produse si tehnologii noi;
- perfectionarea echipamentului;
- perfectionarea produselor si tehnologiilor existente;
In prezent, progresul tehnic este considerat temelia progresului economic sau cheia dezvoltarii viitoare a intreprinderii, progresul tehnic fiind rezultatul procesului de innoire.
Activitatea productiva din intreprindere se bazeaza pe asigurarea resurselor de productie reprezentate de potentialul uman, natural, material si financiar posibil de valorificat in vederea obtinerii de bunuri materiale si servicii.
Munca este factor primar al productiei, activ si determinant, care asigura intretinerea celorlalti factori in procesul de productie rezultand combinarea si utilizarea lor eficienta. Factorul munca este supus in prezent unor mutatii importante:
- reducerea relativa a timpului de munca prin substituirea accelerata a muncii cu capitalul;


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Resurelor Umane la SC Zaharul SA Buzau.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!