Managementul Rezervei Valutare in Conditiile Actuale

Cuprins licenta Cum descarc?

CUPRINS
INTRODUCERE 3 
Capitolul 1. ASPECTE TEORETICE PRIVIND ESENTA SI EVALUAREA REZERVEI VALUTARE 7
1.1. Esenta si insemnatatea rezervei valutare 7
1.2. Specificitatea rezervei valutare in contextul lichiditatii internationale 14
1.3. Indicatorii de evaluare a rezervei valutare 22
Capitolul 2. ANALIZA REZERVEI VALUTARE A REPUBLICII MOLDOVA IN CONTEXTUL MANAGEMENTULUI EI 27
Organizarea si reglementarea rezervei valutare
2.1. Evolutia rezervei valutare internationale 27
2.2. Evaluarea rezervei valutare 34
2.3. Analiza corelarii rezervei valutare si Balantei de Plati Externe 41
Capitolul 3. PERFECTIONAREA GESTIONARII REZERVEI VALUTARE 56 
3.1. Obiectivele strategice actuale ale gestionarii si administrarii rezervei valutare 56
3.2. Practici internationale de gestionare performanta a rezervei valutare utile pentru realitatea autohtona 62 
3.3. Perspectivele desavarsirii gestionarii rezervei valutare 69
CONCLUZII SI RECOMANDARI 72
BIBLIOGRAFIE 76
ANEXE 78


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Formarea, marimea si utilizarea rezervei valutare internationale a unui stat cu economie de piata depinde de intensitatea si specificul participarii la relatiile economice internationale, politica economica externa, de situatia economica interna si politicile macroeconomice interne.
Pentru Republica Moldova, care are o experienta suficient de modesta in acest domeniu, dar si probleme ale gestionarii rezervei valutare tema cercetarii este actuala si importanta.
Scopul tezei este de a surprinde specificul organizarii si reglementarii gestiunii rezervei valutare in Republicii Moldova si elaborarea unor sugestii in vederea perfectionarii managementului acesteia. 
Obiectivele propuse in cadrul cercetarii sunt:
- precizarea conceptului rezerva valutara;
- fundamentarea sistemului de indicatori de evaluare a rezervei valutare;
- elucidarea cadrului organizatoric si reglementar al rezervei valutare;
- analiza rezervei valutare a Republicii Moldova;
- evidentierea problemelor existente in managementul rezervei valutare;
- formularea propunerilor de perfectionare a administrarii rezervei valutare etc.
Obiectul investigat il constituie Banca Nationala a Moldovei care este responsabila de elaborarea politicii de gestionare a rezervei valutare si de administrarea acesteia.
Subiectul cercetarii il constituie rezerva valutara propriu-zisa si cadrul normativ cu referinta la aceasta.
Metodologia cercetarii se bazeaza pe utilizarea metodelor de investigare stiintifica, intemeiate pe principiile epistemologiei economice. Din ansamblul metodelor si procedeelor folosite in cadrul cercetarii mentionam: abstractia stiintifica, inductia si deductia, metoda analizei, comparatiei, analogiei si sintezei, metoda istorica si logica precum si modelarea economico-matematica prin utilizarea metodelor statistice si modelelor de simulare a proceselor monetare.
Baza informationala a cercetarilor o constituie publicatiile institutiilor financiare internationale (Banca Mondiala, Fondul Monetar International, Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare etc.), precum si publicatiile si datele statistice ale Bancii Nationale a Moldovei, Biroului National de Statistica, Ministerului Finantelor, Ministerului Economiei si Comertului etc. Drept baza metodologica si de informare au servit legile si hotararile Parlamentului si Guvernului Republicii Moldova, actele normative ale Bancii Nationale a Moldovei si alte publicatii de ordin statistic si juridic ce tin de tema de cercetare.
Teza are urmatoarea structura: introducere, trei capitole, incheiere, bibliografie, anexe.
In Introducere este reliefata actualitatea temei si necesitatea cercetarii acesteia in vederea perfectionarii managementului rezervei valutare. Sunt determinate semnificatiile teoretice si valoarea aplicativa a studiului, precum si scopul, obiectivele, metodele de cercetare, obiectul si subiectul investigate, baza informationala si structura lucrarii. 
In capitolul I ,,Aspecte teoretice privind esenta si evaluarea rezervele valutare" este definita esenta rezervei valutare, identificata insemnatatea lichiditatii internationale si factorii principali care o influentata si fundamentat un sistem de indicatori de evaluare a acesteia. 
In capitolul II ,,Analiza rezervei valutare a Republicii Moldova in contextul managementului ei" este efectuata analiza cadrului organizatoric si reglementar al rezervei valutare, evaluat nivelul structura si dinamica acesteia, cercetata corelare rezervei valutare si Balantei de Plati Externe. 
In capitolul III ,,Perfectionarea gestionarii rezervei valutare" au fost fundamentate obiectivele strategice actuale ale gestionarii rezervei valutare, descrise practici internationale de gestionare performanta a rezervei valutare utile pentru Republica Moldova si expuse unele posibilitati de desavarsire a gestionarii rezervei valutare. 
In Incheiere succint sunt expuse concluziile si sugestiile ce decurg din studiul efectuat. 
Lista bibliografiei inglobeaza 47 titluri.
Teza contine 1 anexe.
Capitolul I. ASPECTE TEORETICE PRIVIND ESENTA SI EVALUAREA REZERVELOR VALUTARE
1.1. Esenta si insemnatatea rezervei valutare
Oranduirea monetara internationala constituita in urma Acordului de la Breton-Wood din 1944 a impus guvernele obligatia de control asupra propriei monede. Mecanismul de baza in realizarea acestui scop se fundamenteaza pe rezerva valutara.
Rezerva valutara, numita si rezerva internationala oficiala, se afla la dispozitia bancii centrale a unei tari si contribuie la garantarea solvabilitatii externe si a capacitatii de plata a tarii respective.
Rezerva valutara se constituie din:
- rezerva de aur monetar;
- rezerva de valuta forte (dolarul american, Euro, lira sterlina, yenul japonez, francul elvetian etc.);
- disponibilitatile in DST la FMI.
Activitatea comerciala externa are o insemnatate importanta asupra formarii si utilizarii rezervelor valutare. Astfel, acoperirea importului prin export si obtinerea unei balante comerciale excedentare va contribui la cresterea rezervelor valutare si a stabilitatii monedei nationale. O situatie inversa se va crea in conditiile unei balante comerciale deficitare, care va crea o cerere de mijloace de plata internationale. Aceasta cerere va fi acoperita de un excedent al contului financiar si de capital, deci toate mijlocele si modalitatile sunt epuizate atunci se vor utiliza rezervele valutare. Obtinerea unei balante comerciale excedentare si constituirea pe baza acestui rezultat a rezervei internationale oficiale reprezinta o metoda, care poate fi numita clasica, de formarea rezervelor valutare.
In functie de gradul de lichiditate rezerva internationala oficiala poate fi clasificata in doua grupe, respectiv in a) rezerve cu o lichiditate primara, compuse din valute cash si din b) rezerve cu o lichiditate secundara, cele usor transformabile, compuse din active de titluri de credit exprimate in valute liber convertibile si care pot fi transformate oricand si fara dificultati in valute cash.
Necesitatea ca tara respectiva sa dispuna de un volum de lichiditate internationala suficienta este o alta conditie a instaurarii convertibilitatii aferente tranzactiilor curente.
Lichiditatea internationala, in forma rezervelor valutare si a imprumuturilor externe, este destinata rezolvarii deficitelor conjuncturale ale balantelor de plati sau perturbatiilor temporare ale termenelor de schimb ca, de exemplu, cea provocata de marirea pretului petrolului la mijlocul anilor '90.
Lichiditatea este necesara pentru mentinerea fara dificultate a stabilitatii macroeconomice caci este foarte dificil de a stabiliza in acelasi timp rata de schimb si ratele dobanzilor determinate de perturbatii nefavorabile pe termen scurt a volumului si preturilor exporturilor si importurilor.
De asemenea, este necesar un volum de lichiditate internationale suficient pentru a face credibile eforturile autoritarilor de ajustare a cursului; in caz contrar, mecanismele de ajustare raman vulnerabile suscitand atacuri speculative impotriva monedei nationale.
Determinarea nivelului lichiditatii internationale suficient pentru sprijinirea convertibilitatii tranzactiilor curente este o chestiune mai complicata si este in functie de gradul de flexibilitate pe care tarile trebuie sa-l adopte pentru cursul de schimb.
De regula, se estimeaza ca acest nivel ar trebui sa aiba rezerve valutare acumulate care sa acopere cel putin trei luni necesitatile de import FOB, desi unele tari au trecut la convertibilitate chiar sub acest nivel. Pentru buna regula nivelul rezervelor ar trebui sa acopere o perioada chiar mai mare de 3 luni.
In urma activitatilor de vanzare/cumparare de valuta, precum si a altor valori ce reprezinta o creanta asupra strainatatii (aur, titluri, alocatii in DST), in cadrul economiilor nationale se formeaza un disponibil curent de mijloace banesti cu circulatie internationala. In sensul cel mai larg, acest disponibil reprezinta lichiditatea internationala a unui stat.
Rolul principal in administrarea lichiditatii internationale, la nivelul fiecarei tari, il au bancile centrale care detin tezaurul national si actioneaza asupra celorlalte banci din sistem. Lipsa de lichiditate sta la baza practicarii decontarii platilor internationale pe baza de clearing, in relatia dintre anumite tari. Ea este caracteristica mai ales tarilor in curs de dezvoltare, cu moneda neconvertibila sau cu convertibilitate limitata. Lipsa de lichiditate in anumite tari determina contractarea de catre tarile respective a unor datorii externe care duc la ingreunarea dezvoltarii acestor tari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Rezervei Valutare in Conditiile Actuale.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!