Managementul riscului în operațiunile de leasing

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 59 în total
Cuvinte : 19309
Mărime: 4.02MB (arhivat)
Publicat de: Nelu Coman
Puncte necesare: 10
UNIVERSITATEA „ALMA MATER” DIN SIBIU FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE

Cuprins

  1. CUPRINS
  2. INTRODUCERE 5
  3. CAPITOLUL 1. ASPECTE GENERALE PRIVIND OPERAŢIUNILE
  4. DE LEASING
  5. 1.1. ISTORICUL LEASINGULUI 7
  6. 1.2. DEFINIŢIA LEASINGULUI 9
  7. 1.3. CLASIFICAREA OPERAŢIUNILOR DE LEASING 12
  8. 1.4. PARTICIPANŢII LA OPERAŢIUNEA DE LEASING 16
  9. CAPITOLUL 2. MANAGEMENTUL RISCULUI
  10. ÎN OPERAŢIUNILE DE LEASING
  11. 2.1. GENERALITĂŢI PRIVIND MANAGEMENTUL RISCULUI 18
  12. 2.2. RISCUL ÎN OPERAŢIUNILE DE LEASING 24
  13. 2.3. ROLUL BROKERULUI ÎN ASIGURĂRI ŞI MANAGEMENT DE RISC 29
  14. CAPITOLUL 3. MANAGEMENTUL RISCULUI – STUDIU DE CAZ
  15. 3.1. PREZENTARE GENERALĂ A GRUPULUI 31
  16. 3.2. ING BANK 31
  17. 3.3. RISCURILE BANCARE ŞI IMPORTANŢA GESTIUNII RISCURILOR
  18. BANCARE 32
  19. 3.4. CLASIFICAREA RISCURILOR BANCARE 35
  20. 3.5. RISCUL IN ACTIVITATEA DE CREDITARE 37
  21. 3.5.1. STRUCTURA SI CONTROLUL RISCULUI DE CREDIT 37
  22. CAPITOLUL 4. CONCLUZII ŞI PROPUNERI
  23. 4.1. FACTORII CARE INFLUENŢEAZĂ DERULAREA OPERAŢIUNILOR DE
  24. LEASING 43
  25. 4.2. CONCLUZII PRIVIND IMPORTANŢA LEASINGULUI 50
  26. BIBLIOGRAFIE 52
  27. ANEXE

Extras din licență

INTRODUCERE

Economiile şi investiţiile au jucat un rol deosebit de important în orice societate, atât la nivel macroeconomic cât şi la nivelul fiecărei persoane sau agent economic Alegerea căilor celor mai potrivite de economisire şi investiţie se poate dovedi a fi un proces dificil, având în vedere o serie de factori precum multitudinea instrumenetelor disponibile, instabilitatea pe care o traversează anumite pieţe, recesiunea economică, etc.

În aceste condiţii se pune problema alegerii unui instrument de economisire adecvat, care să ofere o păstrare în siguranţa cea mai deplină a acestor economii, dar şi multiplicarea lor în timp, devenind practic dintr-un instrument de economisire unul de investire.

Procesul dinamic de interacţiune a tuturor participanţilor confruntaţi cu o politică de alegere, un proces de selecţie a unui răspuns dintr-un ansamblu de răspunsuri potenţiale reprezinta decizia.

Decizia constă în procesul din care ea rezultă şi care este reprezentat de înfruntarea dintre dimensiunile prezente şi viitoare, proces care simplifică evaluarea câştigurilor / pierderilor posibile, reprezentând o încercare de a investi cu atributul rea1ităţii obiectele prefigurate susceptibile de a satisface trebuinţele

Activitatea desfaşurată a oricărui agent economic în scopul obţinerii unui profit cât mai mare trebuie să se bazeze pe o teorie economică solidă, coerentă, care are menirea să orienteze gândirea, ca şi eforturile materiale, financiare şi umane ale întreprinzătorului. Una din problemele cele mai importante o reprezintă luarea deciziilor care să asigure un rezultat cât mai bun, în concordanţă cu scopul urmărit de agentul economic.

Tipul de piaţă care caracterizează realitatea economică este însă piaţa cu concurenţă imperfectă, dominată de risc şi incertitudine şi care impune agenţilor economici să-şi urmărească şi să realizeze obiectivele propuse prin luarea celei mai bune decizii, ţinând cont de lipsa unor informaţii complete şi sigure.

Aşadar, investiţiile constituie instrumentul principal de realizare a modernizarii economice, prin crearea de noi structuri mai performante, în acord cu opţiunile strategice. de perspectivă ale societăţii.

Investiţiile pentru dezvoltare, considerate ca totalitatea cheltuielilor făcute pentru construirea de noi obiective, dezvoltarea sau modernizarea celor existente, reprezintă o cheltuială certă pentru un viitor care conţine elemente de incertitudine (diminuarea cererii pentru produsele finite, creşterea costurilor pentru materia primă, apariţia unor produse mai performante etc.).

Se pune problema alegerii modalităţii optime de investire, care să corespundă cel mai bine scopurilor şi aşteptărilor celui ce investeşte. Pentru aceasta, asociem fiecărui tip de investiţie (sau plasament) două noţiuni: rentabilitate şi risc. Prin rentabilitate înţelegem nivelul câştigului asigurat de către o investiţie

Riscul este un indicator foarte important de luat în considerare la momentul luării deciziei de investire pe piaţa de capital. Orice investitor consideră că veniturile mari sunt un Iucru pozitiv şi riscul este un lucru rău. Problema este că de obicei, riscul si veniturile merg în tandem, putem spune că sunt chiar direct proporţionale (cu cât riscul este mai mare, cu atât posibilitatea de a câstiga este mai mare). Riscul reprezintă probabilitatea de obţinere a unei anumite rentabilităţi.

Un concept ce trebuie analizat în elaborarea unei strategii de investiţii este diversificarea investiţiilor. Aceasta înseamnă plasarea sumelor disponibile în mai multe instrumente diferite de economisire şi investire, şi/sau în diferite variante ale aceluiaşi tip de instrument (în mai multe acţiuni diferite cotate la bursă sau în titluri la mai multe fonduri mutuale)

Tranziţia la economia de piaţă reprezintă un lung proces de transformare fundamentală pe baza principiilor economiei de piaţă. Perspectiva tranziţiei o reprezintă edificarea unei economii moderne de piaţă.

Pe lângă factorii interni trebuie luaţi în considerare şi cei externi, atât de ordin economic, cât şi politic. Factorii de ordin economic se referă, într-un termen sintetic, la afluxul de investiţii în întreprinderi de tot felul, de la diferite cooperări privind cercetări, proiecte mixte şi terminând cu cumpărări de acţiuni ale firmelor româneşti. Acest lucru depinde, în mare măsură, de impulsul economic intern, de stabilitatea socio-politică internă a ţărilor cu economie de piaţă dezvoltată. Procesul de restructurare rapidă a economiei actuale necesită elaborarea unor programe de dezvoltare la toate nivelurile organizatorice şi alegerea lor pe baza unei analize atente secondate de sisteme de asistare

CAPITOLUL 1. ASPECTE GENERALE PRIVIND OPERAŢIUNILE

DE LEASING

1.1. ISTORICUL LEASINGULUI

Încă din antichitate s-a observat că beneficiile sunt obţinute prin folosinţa unui lucru, având mai puţină importanţă cine deţine titlul de proprietate Prin anii 210, în oraşul samaritean Ur, proprietarii de unelte agricole le închiriau fermierilor, păstrând o evidenţă a acestui fapt pe plăci de argilă. Aristotel exprima ideea că „bogăţia nu se măsoară prin titlurile de proprietate, ci prin efectiva utilizare a unor lucruri, chiar dacă sunt proprietatea altora” — Aristotel, „Retorica”

În forma arhaică a creditului pe care o constituia în dreptul roman „fiducia” se află rădăcinile leasingului: împrumutătorul îşi rezerva pentru garanţia creanţei sale proprietatea unui lucru.

Există o mare asemănare a leasingului şi în special a modalităţii „sale and lease-back” din dreptul roman cu forma arhaică a gajului „fiducia cum creditare” În operaţiunea „fiducia cum creditare”, împrumutatul (fiduciant) transfera proprietatea unui bun mobil sau imobil în patrimoniul împrumutătorului (fiduciar) cu titlu de garanţie a împrumutului primit. La rândul său, fiduciarul se obliga să-i restituie bunul după înapoierea datoriei. În practică, datorită necesităţilor economice sau sociale, împrumutatul păstra în mod frecvent folosinţa bunului vândut.

În epoca modernă, spre sfârşitul secolului al XIX-lea primele operaţiuni care prefigurau leasingul aveau loc în S.U.A. Aparatele de telefon au fost închiriate abonaţilor în 1887 iar acest contract avea să fie denumit „lease” Safe Stores Inc. a cumpărat în anul 1936 un teren pe care ulterior a ridicat super-magazinul Safeway Stores; având nevoie de capital mobil, acesta l-a vîndut imediat unui grup de investitori care la rândul lor l-au lăsat spre exploatare fostului proprietar, în regim „lease” pe o perioadă îndelungată.

Preview document

Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 1
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 2
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 3
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 4
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 5
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 6
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 7
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 8
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 9
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 10
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 11
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 12
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 13
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 14
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 15
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 16
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 17
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 18
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 19
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 20
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 21
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 22
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 23
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 24
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 25
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 26
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 27
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 28
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 29
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 30
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 31
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 32
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 33
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 34
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 35
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 36
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 37
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 38
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 39
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 40
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 41
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 42
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 43
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 44
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 45
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 46
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 47
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 48
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 49
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 50
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 51
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 52
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 53
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 54
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 55
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 56
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 57
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 58
Managementul riscului în operațiunile de leasing - Pagina 59

Conținut arhivă zip

  • Managementul Riscului in Operatiunile de Leasing.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul electronic al documentelor - studiu de caz - firma SC Data Management Solutions

1. MANAGEMENTUL DOCUMENTELOR Documentele deţin o putere incredibilă în mediile de activitate al firmelor şi din acest punct de vedere controlul şi...

Managementul promovării produselor - studiu de caz Gioelleria Calvagnia

Introducere Cunoaşterea şi separarea înfluenţei fiecăruia dintre factorii importanţi ce activează pe o anumită piaţă, permite luarea unor decizii...

Analiza diagnostic a societății SC Renk Reșita SA

Capitolul I BAZELE TEORETICE ALE ANALIZEI DIAGNOSTIC 1.1 CONCEPTUL DE DIAGNOSTICARE Termenul diagnostic, este preluat din medicină, definind...

Analiza Diagnostic a Managementului Resurselor Umane la SC Clipart Advertising SRL

I. Sursele folosite pentru culegerea informaţiilor Principala sursă de informaţii provine din aplicarea interviului semi-structurat Doamnei...

Raport de Analiza SC Artego SA

I. PREZENTAREA SOCIETĂŢII DENUMIRE: S.C. ARTEGO S.A. FORMĂ JURIDICĂ: Societate pe acţiuni SEDIUL: Str.Ciocarlau nr.38, Localitate Tg.Jiu, Judet...

Modele de Analiză a Portofoliului Strategic

Capitolul I. Modele de analiză a portofoliului strategic Activitatea oricărei firme în contextul reformei şi al tranziţiei la economia de piaţă,...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Te-ar putea interesa și

Leasingul - Formă Modernă de Creditare

INTRODUCERE Leasingul, prin istoria sa relativ scurtă, este un produs al economiei de piaţă, rezultat ca urmare a procesului evolutiv de...

Monografie bancară - Raiffeisen Bank

Prezentare generala Raiffeisen Bank – “Cea mai buna banca româneasca” ( Global Finance) Raiffeisen Bank este un partener pe termen lung pentru...

Raiffeisen Bank - organizare și funcționare

CAPITOLUL 1. PREZENTAREA SOCIETATII BANCARE 1.1. Momentul istoric al înfiintarii În 1862, Friedrich Wilhelm Raiffeisen, primar al mai multor...

Studiu monografic Raiffeisen Bank, Agenția Mircea cel Bătrân, Iași

Capitolul 1. Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie 1.1.Momentul istoric al înfiinţării 1.1.1. Momentul istoric al înfiinţării...

Leasingul

CAPITOLUL I ASPECTE GENERALE PRIVIND OPERATIUNILE DE LEASING 1.1 Definitia leasingului Leasingul reprezinta o noua metoda de finantare a...

Monografie Raiffeisen Bank

CAPITOLUL 1. PREZENTAREA SOCIETĂŢII BANCARE Având în vedere structura capitalului social al Raiffeisen Bank România, precum şi specificitatea...

Creditarea Intreprinderilor Mici și Mijlocii din Fonduri Phare prin Banca Comercială Română

INTRODUCERE România a devenit Stat Membru al Uniunii Europene (UE) la data de 1 ianuarie 2007, drept urmare, România se confruntă cu provocarea de...

Particularități ale sistemului de management al calității în domeniul bancar

În actualul peisaj economico-social din țara noastră - marcat de instabilitatea vieții sociale și economice, de afirmarea unor noi "reguli de joc"...

Ai nevoie de altceva?