Managementul Riscului in Operatiunile de Leasing

Cuprins licenta Cum descarc?

CUPRINS
INTRODUCERE 5
CAPITOLUL 1. ASPECTE GENERALE PRIVIND OPERATIUNILE
DE LEASING
1.1. ISTORICUL LEASINGULUI 7
1.2. DEFINITIA LEASINGULUI 9
1.3. CLASIFICAREA OPERATIUNILOR DE LEASING 12
1.4. PARTICIPANTII LA OPERATIUNEA DE LEASING 16
CAPITOLUL 2. MANAGEMENTUL RISCULUI 
IN OPERATIUNILE DE LEASING
2.1. GENERALITATI PRIVIND MANAGEMENTUL RISCULUI 18
2.2. RISCUL IN OPERATIUNILE DE LEASING 24
2.3. ROLUL BROKERULUI IN ASIGURARI SI MANAGEMENT DE RISC 29
CAPITOLUL 3. MANAGEMENTUL RISCULUI - STUDIU DE CAZ
3.1. PREZENTARE GENERALA A GRUPULUI 31
3.2. ING BANK 31
3.3. RISCURILE BANCARE SI IMPORTANTA GESTIUNII RISCURILOR 
BANCARE 32
3.4. CLASIFICAREA RISCURILOR BANCARE 35
3.5. RISCUL IN ACTIVITATEA DE CREDITARE 37
3.5.1. STRUCTURA SI CONTROLUL RISCULUI DE CREDIT 37
CAPITOLUL 4. CONCLUZII SI PROPUNERI
4.1. FACTORII CARE INFLUENTEAZA DERULAREA OPERATIUNILOR DE 
LEASING 43
4.2. CONCLUZII PRIVIND IMPORTANTA LEASINGULUI 50
BIBLIOGRAFIE 52
ANEXE


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Economiile si investitiile au jucat un rol deosebit de important in orice societate, atat la nivel macroeconomic cat si la nivelul fiecarei persoane sau agent economic Alegerea cailor celor mai potrivite de economisire si investitie se poate dovedi a fi un proces dificil, avand in vedere o serie de factori precum multitudinea instrumenetelor disponibile, instabilitatea pe care o traverseaza anumite piete, recesiunea economica, etc. 
In aceste conditii se pune problema alegerii unui instrument de economisire adecvat, care sa ofere o pastrare in siguranta cea mai deplina a acestor economii, dar si multiplicarea lor in timp, devenind practic dintr-un instrument de economisire unul de investire. 
Procesul dinamic de interactiune a tuturor participantilor confruntati cu o politica de alegere, un proces de selectie a unui raspuns dintr-un ansamblu de raspunsuri potentiale reprezinta decizia.
Decizia consta in procesul din care ea rezulta si care este reprezentat de infruntarea dintre dimensiunile prezente si viitoare, proces care simplifica evaluarea castigurilor / pierderilor posibile, reprezentand o incercare de a investi cu atributul rea1itatii obiectele prefigurate susceptibile de a satisface trebuintele 
Activitatea desfasurata a oricarui agent economic in scopul obtinerii unui profit cat mai mare trebuie sa se bazeze pe o teorie economica solida, coerenta, care are menirea sa orienteze gandirea, ca si eforturile materiale, financiare si umane ale intreprinzatorului. Una din problemele cele mai importante o reprezinta luarea deciziilor care sa asigure un rezultat cat mai bun, in concordanta cu scopul urmarit de agentul economic.
Tipul de piata care caracterizeaza realitatea economica este insa piata cu concurenta imperfecta, dominata de risc si incertitudine si care impune agentilor economici sa-si urmareasca si sa realizeze obiectivele propuse prin luarea celei mai bune decizii, tinand cont de lipsa unor informatii complete si sigure.
Asadar, investitiile constituie instrumentul principal de realizare a modernizarii economice, prin crearea de noi structuri mai performante, in acord cu optiunile strategice. de perspectiva ale societatii.
Investitiile pentru dezvoltare, considerate ca totalitatea cheltuielilor facute pentru construirea de noi obiective, dezvoltarea sau modernizarea celor existente, reprezinta o cheltuiala certa pentru un viitor care contine elemente de incertitudine (diminuarea cererii pentru produsele finite, cresterea costurilor pentru materia prima, aparitia unor produse mai performante etc.). 
Se pune problema alegerii modalitatii optime de investire, care sa corespunda cel mai bine scopurilor si asteptarilor celui ce investeste. Pentru aceasta, asociem fiecarui tip de investitie (sau plasament) doua notiuni: rentabilitate si risc. Prin rentabilitate intelegem nivelul castigului asigurat de catre o investitie
Riscul este un indicator foarte important de luat in considerare la momentul luarii deciziei de investire pe piata de capital. Orice investitor considera ca veniturile mari sunt un Iucru pozitiv si riscul este un lucru rau. Problema este ca de obicei, riscul si veniturile merg in tandem, putem spune ca sunt chiar direct proportionale (cu cat riscul este mai mare, cu atat posibilitatea de a castiga este mai mare). Riscul reprezinta probabilitatea de obtinere a unei anumite rentabilitati. 
Un concept ce trebuie analizat in elaborarea unei strategii de investitii este diversificarea investitiilor. Aceasta inseamna plasarea sumelor disponibile in mai multe instrumente diferite de economisire si investire, si/sau in diferite variante ale aceluiasi tip de instrument (in mai multe actiuni diferite cotate la bursa sau in titluri la mai multe fonduri mutuale) 
Tranzitia la economia de piata reprezinta un lung proces de transformare fundamentala pe baza principiilor economiei de piata. Perspectiva tranzitiei o reprezinta edificarea unei economii moderne de piata. 
Pe langa factorii interni trebuie luati in considerare si cei externi, atat de ordin economic, cat si politic. Factorii de ordin economic se refera, intr-un termen sintetic, la afluxul de investitii in intreprinderi de tot felul, de la diferite cooperari privind cercetari, proiecte mixte si terminand cu cumparari de actiuni ale firmelor romanesti. Acest lucru depinde, in mare masura, de impulsul economic intern, de stabilitatea socio-politica interna a tarilor cu economie de piata dezvoltata. Procesul de restructurare rapida a economiei actuale necesita elaborarea unor programe de dezvoltare la toate nivelurile organizatorice si alegerea lor pe baza unei analize atente secondate de sisteme de asistare
CAPITOLUL 1. ASPECTE GENERALE PRIVIND OPERATIUNILE
DE LEASING
1.1. ISTORICUL LEASINGULUI
Inca din antichitate s-a observat ca beneficiile sunt obtinute prin folosinta unui lucru, avand mai putina importanta cine detine titlul de proprietate Prin anii 210, in orasul samaritean Ur, proprietarii de unelte agricole le inchiriau fermierilor, pastrand o evidenta a acestui fapt pe placi de argila. Aristotel exprima ideea ca ,,bogatia nu se masoara prin titlurile de proprietate, ci prin efectiva utilizare a unor lucruri, chiar daca sunt proprietatea altora" -- Aristotel, ,,Retorica" 
In forma arhaica a creditului pe care o constituia in dreptul roman ,,fiducia" se afla radacinile leasingului: imprumutatorul isi rezerva pentru garantia creantei sale proprietatea unui lucru.
Exista o mare asemanare a leasingului si in special a modalitatii ,,sale and lease-back" din dreptul roman cu forma arhaica a gajului ,,fiducia cum creditare" In operatiunea ,,fiducia cum creditare", imprumutatul (fiduciant) transfera proprietatea unui bun mobil sau imobil in patrimoniul imprumutatorului (fiduciar) cu titlu de garantie a imprumutului primit. La randul sau, fiduciarul se obliga sa-i restituie bunul dupa inapoierea datoriei. In practica, datorita necesitatilor economice sau sociale, imprumutatul pastra in mod frecvent folosinta bunului vandut.
In epoca moderna, spre sfarsitul secolului al XIX-lea primele operatiuni care prefigurau leasingul aveau loc in S.U.A. Aparatele de telefon au fost inchiriate abonatilor in 1887 iar acest contract avea sa fie denumit ,,lease" Safe Stores Inc. a cumparat in anul 1936 un teren pe care ulterior a ridicat super-magazinul Safeway Stores; avand nevoie de capital mobil, acesta l-a vindut imediat unui grup de investitori care la randul lor l-au lasat spre exploatare fostului proprietar, in regim ,,lease" pe o perioada indelungata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Riscului in Operatiunile de Leasing.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!