Managementul riscurilor financiar-bancare la Raiffeisen Bank studiu de caz analiza unui credit de investiții solicitat de SC Smb Exim SRL

Extras din licență Cum descarc?

INTRODUCERE
In contextul actual al anului 2012, riscul de credit are un rol important în activitatea de creditare. 
Pornind de la impactulmajor ce-l va avea, în viitor, modul de gestionare al riscurilor financiar-bancare, s-a făcut în aceastălucrare o prezentare şi o analiză a ceea ce înseamnă riscul într-o bancă comercială.
Am ales ca şi exemplu o bancă ce este renumită prin prudenţialitatea de care a dat dovada în activitatea de creditare, şi anume Raiffeisen Bank.
Structura lucrării este prezentata în patru capitole, astfel:
Capitolul I- în acest capitol s-au definit, caracterizat şi clasificat toate categoriile riscurile financiar-bancare.
Capitolul II – s-a încercat o prezentare în amănunt a ceea ce reprezintă cadrul legal privind gestiunea riscurilor bancare
Capitolul III – capitolul cuprinde o scurtă monitorizare a managemetului riscurilor desfăşurat în interirol sistemului bancar.
Capitolul IV – prezinta analiza unui credit de investitii solicitat de SC SMB Exim SRL. Etapele necesare analizei acestui tip de credit, sunt prezentate in acest capitol astfel: prezentarea societatii; tipul de tranzactie ce va avea loc in momentul acordarii, termenele si conditii ce trebuie indeplinite de client; evaluarea financiara si a garantiilor aduse de client; relatiile in care se afla acest client cu grupul RZB; evaluarea riscului ce poate surveni dupa acordarea acestui credit; recomandarile facute de banca; anexele ce stau la baza analizei financiare.
Capitolul I
CARACTERIZAREA PRINCIPALELOR CATEGORII
DE RISCURI BANCARE
1.1 Riscul de credit
Activitatea de creditare reprezintă una dintre cele mai importante activităţi ale unei bănci. De calitatea portofoliului de credit depinde în mare măsură continuarea activităţii profitabile a oricărei societăţi bancare. Orice operaţiune de creditare presupune luarea în considrare a elementelor de risc specifice acestui tip de operaţiune.
Amplificarea solicitărilor şi acordărilor de credite se constituie, în cadrul societăţilor bancare, într-un portofoliu de a cărui calitate depinde de profitabilitatea băncii.Administrarea în bune condiţii a portofoliului de credite presupune evaluarea permanentă a acestuia şi luarea în considerare a factorilor ce contribuie la îmbunătăţirea performanţelor obţinute ca urmare a activităţii de creditare.
Din acest punct de vedere sunt luate în considerare modalităţi de concrete de prevenire a riscurilor din activitatea de creditare, de contracarare a efectelor adverse generate de producerea acestor riscuri şi desigur, de recuperare a creanţelor.
Elementele principale ale creditului – schimbul în timp, participanţii contractuali, sau promisiunea de rambursare, scadenţa, dobânda – constituie elemente de risc asupra cărora se concentrează măsurile de prevenire a riscului creditului.
Considerată ca fiind principala operaţiune bancară, creditarea este apreciată ca fiind un domeniu de alocare şi concentrare permanentă de fonduri. 
Întrucât de calitatea portofoliului de credite depindeîn mare măsură obţinerea de profituri sau înregistrarea de pierderi, este evidentă necesitatea controlului permanent al portofoliului de credite. Portofoliul de credite, ca însumare a creditelor acordate şi primite de o societate bancară pe o perioadă determinată, înregistrează în mod frecvent “neperformanţe” care pot duce la pierderi.
Orice activitate de creditare presupune asumarea de riscuri, întrucât nu există, cel puţin până în prezent, o modalitate de eliminare totală a riscurilor, organizarea şi gestionarea cu profesionalism a portofoliului de credite determină, implicit, necesitatea minimizării riscurilor de creditare bancară. Prevenirea riscurilor de creditare presupune analizarea cuatenţie a politicii de creditare, a riscurilor individuale de creditare şi a riscului global.
Desigur, pentru a cunoaşte cât mai bine cum anume pot fi diminuate riscurile rezultate din activităţi de creditare, este necesar să fie luate în considerare principalele categorii de credite.
Din punct de vedere bancar, al împrumutătorului, este obligatorie luarea în considerare a unor aspecte ce ţin de:
a)selecţionarea unor credite sigure, a căror rambursabilitate este maximă;
b)valorificarea fondurilor disponibile prin plasamente;
c)direcţionarea activităţii de creditare către acele domenii în care creditele sunt performante. Desigur, activitatea de creditare, prin politica băncii, este obligatoriu a fi orientată, de la o perioadă la alta, către profitabilitate.
Politica de creditare are în vedere obiective concrete de ordin global sau individual, în funcţie de considerente ce ţin de rentabilitate, impunere pe un anumit segment de piaţă sau stabilire a eforturilor necesare în vederea realizării unei anumite creşteri.


Fisiere în arhivă (1):

  • Managementul Riscurilor Financiar-Bancare la Raiffeisen Bank Studiu de Caz Analiza Unui Credit de Investitii Solicitat de SC Smb Exim SRL.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

•Basno, Cezar ; Dardac, Nicolae, Riscurile bancare. Cerinte prudentiale. Monitorizare -Bucuresti, Editura Didactica si Pedagogica,1999 
•Dedu Vasile, Gestiune si audit bancar -Editura Economica, Bucuresti, 2003; 
•Ştefănescu Isfănescu-Analiza economico-financiară, Editura Economică,1996,
•Institutul bancar român, Managementul creditelor si riscul în activitatea de Creditare -Bucuresti, 2005 
•Norme nr. 17 din 18.12.2003 privind organizarea si controlul intern al activitatii institutiilor de credit si administrarea riscurilor semnificative, precum si organizarea si desfasurarea activitatii de audit intern a institutiilor de credit; 
•Norme si legislatie bancară, 
•OUG 99 din 06.12.2006 - Ordonanta de urgenta privind institutiile de credit si adecvarea capitalului; Legea 227 din 04.07.2007 pentru aprobarea (modificarea si completarea) OUG 99/2006 
•Roxin Luminita, Gestiunea riscurilor bancare, Editura Didactica si Pedagogica R.A. Bucuresti, 1997; 
•Socol, Adela. Gestiunea riscurilor la nivelul societatilor bancare românesti, revista : Finante, banci, asigurari, nr. 3 din 2006 
•Vlaicu, Alexandru N. Riscurile în activitatea bancara, revista : Tribuna economica, nr. 34 din 2005
•Eric A. Helfert, Ed. ASE Bucuresti,2002 - Tehnici de analiza financiara
SITE-uri :
www.bnro.ro – BANCA NATIONALA A ROMANIEI
www.raiffeisen.ro – RAIFFEISEN BANK
www.zf.ro -ZIARUL FINANCIAR
www.adevarul.ro – ZIARUL ADEVARUL


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!