Managementul Riscurilor Financiar-Bancare la Raiffeisen Bank Studiu de Caz Analiza Unui Credit de Investitii Solicitat de SC Smb Exim SRL

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
In contextul actual al anului 2012, riscul de credit are un rol important in activitatea de creditare. 
Pornind de la impactulmajor ce-l va avea, in viitor, modul de gestionare al riscurilor financiar-bancare, s-a facut in aceastalucrare o prezentare si o analiza a ceea ce inseamna riscul intr-o banca comerciala.
Am ales ca si exemplu o banca ce este renumita prin prudentialitatea de care a dat dovada in activitatea de creditare, si anume Raiffeisen Bank.
Structura lucrarii este prezentata in patru capitole, astfel:
Capitolul I- in acest capitol s-au definit, caracterizat si clasificat toate categoriile riscurile financiar-bancare.
Capitolul II - s-a incercat o prezentare in amanunt a ceea ce reprezinta cadrul legal privind gestiunea riscurilor bancare
Capitolul III - capitolul cuprinde o scurta monitorizare a managemetului riscurilor desfasurat in interirol sistemului bancar.
Capitolul IV - prezinta analiza unui credit de investitii solicitat de SC SMB Exim SRL. Etapele necesare analizei acestui tip de credit, sunt prezentate in acest capitol astfel: prezentarea societatii; tipul de tranzactie ce va avea loc in momentul acordarii, termenele si conditii ce trebuie indeplinite de client; evaluarea financiara si a garantiilor aduse de client; relatiile in care se afla acest client cu grupul RZB; evaluarea riscului ce poate surveni dupa acordarea acestui credit; recomandarile facute de banca; anexele ce stau la baza analizei financiare.
Capitolul I
CARACTERIZAREA PRINCIPALELOR CATEGORII
DE RISCURI BANCARE
1.1 Riscul de credit
Activitatea de creditare reprezinta una dintre cele mai importante activitati ale unei banci. De calitatea portofoliului de credit depinde in mare masura continuarea activitatii profitabile a oricarei societati bancare. Orice operatiune de creditare presupune luarea in considrare a elementelor de risc specifice acestui tip de operatiune.
Amplificarea solicitarilor si acordarilor de credite se constituie, in cadrul societatilor bancare, intr-un portofoliu de a carui calitate depinde de profitabilitatea bancii.Administrarea in bune conditii a portofoliului de credite presupune evaluarea permanenta a acestuia si luarea in considerare a factorilor ce contribuie la imbunatatirea performantelor obtinute ca urmare a activitatii de creditare.
Din acest punct de vedere sunt luate in considerare modalitati de concrete de prevenire a riscurilor din activitatea de creditare, de contracarare a efectelor adverse generate de producerea acestor riscuri si desigur, de recuperare a creantelor.
Elementele principale ale creditului - schimbul in timp, participantii contractuali, sau promisiunea de rambursare, scadenta, dobanda - constituie elemente de risc asupra carora se concentreaza masurile de prevenire a riscului creditului.
Considerata ca fiind principala operatiune bancara, creditarea este apreciata ca fiind un domeniu de alocare si concentrare permanenta de fonduri. 
Intrucat de calitatea portofoliului de credite depindein mare masura obtinerea de profituri sau inregistrarea de pierderi, este evidenta necesitatea controlului permanent al portofoliului de credite. Portofoliul de credite, ca insumare a creditelor acordate si primite de o societate bancara pe o perioada determinata, inregistreaza in mod frecvent "neperformante" care pot duce la pierderi.
Orice activitate de creditare presupune asumarea de riscuri, intrucat nu exista, cel putin pana in prezent, o modalitate de eliminare totala a riscurilor, organizarea si gestionarea cu profesionalism a portofoliului de credite determina, implicit, necesitatea minimizarii riscurilor de creditare bancara. Prevenirea riscurilor de creditare presupune analizarea cuatentie a politicii de creditare, a riscurilor individuale de creditare si a riscului global.
Desigur, pentru a cunoaste cat mai bine cum anume pot fi diminuate riscurile rezultate din activitati de creditare, este necesar sa fie luate in considerare principalele categorii de credite.
Din punct de vedere bancar, al imprumutatorului, este obligatorie luarea in considerare a unor aspecte ce tin de:
a)selectionarea unor credite sigure, a caror rambursabilitate este maxima;
b)valorificarea fondurilor disponibile prin plasamente;
c)directionarea activitatii de creditare catre acele domenii in care creditele sunt performante. Desigur, activitatea de creditare, prin politica bancii, este obligatoriu a fi orientata, de la o perioada la alta, catre profitabilitate.
Politica de creditare are in vedere obiective concrete de ordin global sau individual, in functie de considerente ce tin de rentabilitate, impunere pe un anumit segment de piata sau stabilire a eforturilor necesare in vederea realizarii unei anumite cresteri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Riscurilor Financiar-Bancare la Raiffeisen Bank Studiu de Caz Analiza Unui Credit de Investitii Solicitat de SC Smb Exim SRL.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

oBasno, Cezar ; Dardac, Nicolae, Riscurile bancare. Cerinte prudentiale. Monitorizare -Bucuresti, Editura Didactica si Pedagogica,1999 
oDedu Vasile, Gestiune si audit bancar -Editura Economica, Bucuresti, 2003; 
oStefanescu Isfanescu-Analiza economico-financiara, Editura Economica,1996,
oInstitutul bancar roman, Managementul creditelor si riscul in activitatea de Creditare -Bucuresti, 2005 
oNorme nr. 17 din 18.12.2003 privind organizarea si controlul intern al activitatii institutiilor de credit si administrarea riscurilor semnificative, precum si organizarea si desfasurarea activitatii de audit intern a institutiilor de credit; 
oNorme si legislatie bancara, 
oOUG 99 din 06.12.2006 - Ordonanta de urgenta privind institutiile de credit si adecvarea capitalului; Legea 227 din 04.07.2007 pentru aprobarea (modificarea si completarea) OUG 99/2006 
oRoxin Luminita, Gestiunea riscurilor bancare, Editura Didactica si Pedagogica R.A. Bucuresti, 1997; 
oSocol, Adela. Gestiunea riscurilor la nivelul societatilor bancare romanesti, revista : Finante, banci, asigurari, nr. 3 din 2006 
oVlaicu, Alexandru N. Riscurile in activitatea bancara, revista : Tribuna economica, nr. 34 din 2005
oEric A. Helfert, Ed. ASE Bucuresti,2002 - Tehnici de analiza financiara
SITE-uri :
www.bnro.ro - BANCA NATIONALA A ROMANIEI
www.raiffeisen.ro - RAIFFEISEN BANK
www.zf.ro -ZIARUL FINANCIAR
www.adevarul.ro - ZIARUL ADEVARUL


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!