Managementul riscurilor la nivel de întreprindere

Cuprins licență Cum descarc?

INTRODUCERE 1
I. ASPECTE GENERALE PRIVIND RISCURILE 3
1.1. Riscul -  concept, caracteristici si tipuri. 3
1.2. Metode de evaluare a riscurilor. 10
1.3. Metode de gestiune a riscurilor la nivel de intreprindere. Managementul riscurilor. 15
II. RISCUL LA NIVEL DE INTREPRINDERE 20
2.1. Riscul de exploatare 24
2.2. Riscul financiar 26
2.3. Riscul de faliment (insolvabilitate) 29
III. STUDIU DE CAZ 38
,,Managementul riscului SC FONTANA PIETRO ROMANIA" 38
3.1. PREZENTAREA GENERALA A SOCIETATII 38
3.2. Indicatorii economico-financiari ai ,, SC FONTANA PIETRO ROMANIA ,, 41
3.3. Analiza riscurilor la nivel ,,SC FONTANA PIETRO ROMANIA." 44
CONCLUZII SI PROPUNERI 54
BIBLIOGRAFIE 57


Extras din licență Cum descarc?

INTRODUCERE
Perioada actuala in care am crescut si in care traim desfasurandu-ne activitatile cotidiene este caracterizata de instabilitate pe toate planurile: politic, social si economic. Astfel, vrem noi sau nu, suntem direct influentati/ afectati si/ sau influentam la randul nostru bunul mers al lucrurilor. Pe plan economic au avut loc o serie de schimbari majore multe din ele cu influente negative din cauza: evolutiei tehnologice, crizei economice, schimbarilor climaterice (calamitati naturale care au dus la distrugeri, pagube materiale si umane majore.), etc. 
In aceste conditii s-au creat premisele analizei factorilor care favorizeaza aceste intamplari sau evenimente negative (cu urmari negative) intr-o expresie mai simpla -  evaluarea, analiza si monitorizarea riscurilor care insotesc orice activitate desfasurata de oricare dintre noi, in special riscurile care insotesc activitatile economice.
Intreprinderea, prin definitie fiind o unitate institutionla de baza a economiei, in dezvoltarea si activitatea desfasurata este insotita de nenumarate riscuri (financiare, de exploatare, de faliment, etc.).
Prin studiul de analiza efectuat am urmarit in prima faza conceptualizarea si descrierea riscurilor ca termen, apoi managementul riscurilor -  obligativitatea si necesitate in activitatea economica desfasurata de oricare intreprindere. In functie de tipul de activitate, numarul de angajati, sau asezarea geografica, tipurile de riscuri intr-o intreprindere difera de la caz la caz. Astfel, pentru a avea o analiza amanuntita si diversificata am preferat aplicarea cadrului teoretic asupra studiului de caz ,, SC FONTANA PIETRO ROMANIA".
Insa e cunoscut faptul ca managementul riscurilor nu se opreste doar la identificarea si evaluarea tipurilor de riscuri, cea mai importanta parte fiind reprezentata de monitorizarea lor si actiunile intreprinse de manageri sau persoanele responsabile, pentru prevenirea sau daca este posibil evitarea in intregime a riscurilor. 
Managementul riscului , fiind o copmonenta evidenta a managementului intreprinderii, s-a transformat in una dintre cele mai importante preocupari a mangerilor si unul dintre ,,mecanismele cheie" ale evolutiei economice, reprezentand o complexitate de actiuni si un set intreg de masuri menite sa atenueze impactul actiunii riscului atat asupra dezvoltarii afacerii afacerii, cat si asupra asteptarilor prevazute sau planificate. 
Am ales aceasta tema deoarece am plecat de la premisa ca economia de piata in situatii de risc si criza nu se poate dezvolta fara intreprinderi profitabile, bine manageriate astfel ca, odata cu redeschiderea oportunitatilor in plan economic si imbunatatirea mediului de activitati economice din Romania, sistemul economic sa cunoasca o evolutie fireasca atat din punct de vedere cantitativ, dar mai ales din punct de vedere calitativ. 
Motivatia alegerii temei scoate in lumina faptul ca aceasta poate fi aplicata in diverse domenii ale managementului riscurilor. Lucrarea de fata, in contextul complexitatii problemelor abordate legate de riscuri si amenintari ale intreprinderilor, incearca sa raspunda cerintelor actuale ale economiei de piata cu care se confrunta managerii intreprinderilor. Demersul teoretic intreprins are scopul de a furniza un exemplu stiintific relevant in domeniul tematicii alese. 
Lucrarea de fata a fost realizata din dorinta de a oferi managerilor o imagine in ansamblu asupra stadiului actual in care se regasesc intreprinderile. Pentru a face fata concurentei din ce in ce mai aprige si pentru a deveni bune de luat in seama, intreprinderile trebuie sa iasa din starea de comfort si sa-si reinventeze propriile actiuni, propriile structuri, asezate pe baze noi, radical schimbate fata de cele vechi.
In consecinta, lucrarea de fata urmareste sa realizeze o analiza a managemntului riscurilor efectuat la nivelul unei intreprideri. Importanta si utilitatea acestei lucrari de disertatie consta si din realitatea incontestabila care demonstreaza ca globalizarea afacerilor si mai ales criza economico -  financiara mondiala actuala din perspectiva cauzelor si consecintelor sale, determina schimbari foarte importante in mediul afacerilor economice in care activeaza intreprinderea SC Fontana Pietro Romania. Consider necesara aceasta analiza detaliata si documentata pentru a identifica solutiile corecte cu scopul dezvoltarii rezilientei intreprinderilor la factorii de risc existenti pretutindeni.
CAPITOLUL I
I. ASPECTE GENERALE PRIVIND RISCURILE
1.1. Riscul -  concept, caracteristici si tipuri.
Traim intr-o societate mereu in schimabare, dezvoltare si miscare. In acest context proactivitatea devine o calitate indinspensabila atat in activitatile cotidiene dar mai ales in viata profesionala. Conform dictionarului explicativ ,,a fi proactiv" inseamna a actiona in intampinarea evenimentelor ulterioare, a prevedea eventualele riscuri si a le evita pe cat posibil. Aceasta predictibilitate devine din ce in ce mai importanta deoarece riscurile sunt prezente in toate domeniile de activitate. Chiar daca se regasesc peste tot in mediul de afaceri si nu numai, riscurile sunt forte greu de depistat sau prevazut datorita fapului ca imbraca forme variate si sunt si foarte numeroase.
Constietizarea importantei depistarii precoce a riscurilor in majoritatea activitatilor si prevenirii consecintelor destul de serioase a avut loc abea in ultimul secol. Astfel s-a format perspectiva stiintifica asupra tuturor aspectelor riscurilor.
Domeniul afacerilor economice presupune a actiona conform unor asteptari, estimari stabilite in prealabil pentru a lua anumite decizii. In acest mod cei care iau deciziile isi asuma riscurile aparent foarte dificil de calculat cu precizie. Prin urmare apare necesitatea studierii conceptul ui de risc.
Definitia riscului in domeniul economic pe care o gasim in ,,Dictionarul de economie" de Nita Dobrota este un eveniment sau proces nesigur si probabil care poate cauza o paguba, o pierdere intr-o activitate, operatiune sau actiune economica. Spre deosebire de incertitudine, riscul economic are urmatoarele caracteristici -  prin posibilitatea descrierii unei legi (reguli) de probabilitate pentru rezultatele scontate, ca si prin cunoasterea acestei legi de catre cei implicati. Facand o analiza la aceasta definitie putem observa faptul ca se accentueaza situatia ,,posibila" de primejdie sau pericol care poate fi provocata de aparitia riscului, dar si latura asa zisa ,,economica", legata de o posibila paguba sau pierdere care poate aparea drept urmare.


Fisiere în arhivă (1):

  • Managementul riscurilor la nivel de intreprindere.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

Literatura de specialitate:
1. Cismasu, Irina, Daniela, Riscul -  element fundamental al deciziei. Ed. Economica; 2003.
2. Constantinescu, Dan, Anghel , Asigurarea riscurilor din mediul inconjurator Ed. Nationala; 2002.
3. Dobrota, Nita, Dictionarul de economie, Editura Economica, 2003
4. Eppler, Mark, Capcanele managementului, Ed. Polirom, 2007.
5. Gogoneata, Basarab, Economia riscului si incertitudinii, Ed. Economica; 2004.
6. Iaic-Maniu, Alexandru, Evaluarea, fezabilitatea, planul de afaceri si riscurile activitatii economice. Ed. Independenta Economica; 2004.
7. Istocescu, Amedeo, Management pentru intreprinderi mici si mijlocii. Ed.ASE 2008.
8. Nicolaescu, Ovidiu, Fundamentele managementului organizatiei. Verbancu, Ion, Ed. Universitara; 2008. 
9. Nicolescu, Ovidiu, Dictionar de management, Ed. ProUniversitaria, 2011
10. Oprea, Dumitru, Managementul Proiectelor-teorie si cazuri practice, Sedcom Libris, Iasi, 2001
11. Paun C., L.Paun. Riscul de tara Ed. Economica; 1999.
12. Priscop, Mihai, Managementul intreprinderii. Ed. Tribuna Economica; 2003.
13. Prunea, Petru, Riscul in activitatea economica. Ed. Economica; 2003;
14. Popescu, Doina, Managementul general al firmei Ed.II, Ed. ASE, 2010;
15. Regester, Michael, Managementul crizelor si a situatiilor de risc. Ed. Comunicare.ro; 2003.
16. Royer, Paul, S., Project Risk Management -  A Proactive Aproach, Manahement Concepts, Project Management Institute, Inc.2000
17. Russu, Corneliu, Diagnosticul si strategia firmei. Ed. Tribuna Economica; 2005.
18. Stevenson, Haward.H. , A manca sau a fi mancat. Riscul deciziei strategice in managementul modern. Ed. Economica; 2003.
19. Ursachi, Vitalie; Turcanu, Gheorghe, Sisteme de prognozare in managemntul firmei. Ed.ASEM; 2006.
20. Visoiu, Iulian; Costache, Russu, Implementarea managemntului riscului la nivel organizational (Ghid Aplicativ) Ed. Economica; 2010.
Publicatii periodice de specialitate (reviste si articole):
1. Brezeanu, Petre; Novac, Laura, Metode Practice de analiza a riscului, Rev. Finante Banci Asigurari, Martie 2005;
2. Steliac, Nela, Punctul critic si riscul economic al unei firme, Rev.Finante Banci Asigurari, Noiembrie 2008;
3. Dumitrescu, Gheorghe, Studii cu privire la riscul de faliment, Rev. Romana de statistica, Aprilie 2010;
4. Brezeanu, Petre, Metode Practice de analiza a riscului, Rev. Finante Banci Asigurari, Martie 2005.
Site-uri:
1. www.managemntul-riscurilor.ro


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!