Managementul Sistemului de Salarizare in Sectorul Public

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Salariul este forma de venit cea mai des intilnita in societatea contemporana. In aceasta situatie este firesc ca salariul, cu valentele sale, sa stea in centrul preocuparilor atit a teoreticienilor, cit si a practicienilor, dar mai ales, in atentia marii majoritati a populatiei unei tari.
Reforma administratiei publice desfasurata in prezent, abordeaza problema rationalizarii structurilor si a numarului de personal, care se va extinde asupra intregului sector public, cuprinzind ramurile: invatamint, cultura, ocrotirea sanatatii, s.a.
Asadar, salariul in calitatea sa de fenomen social de interes vital pentru fiecare salariat si familia acestuia, precum si pentru fiecare angajator este obiect de reglementare atit a dreptului national, cit si al dreptului international al muncii. Din acelasi considerente relatiile sociale de salarizare se afla nu doar in sfera preocuparii stiintei dreptului muncii, ci si stiintei din alte domenii, cum ar fi, de pilda, teoria economica, economia muncii, etc. care la rindul lor, studiaza salariul in calitate de categorie stiintifica corespunzator obiectului respectiv. in aceasta ordine de idei, fiecare ramura a stiintei, potrivit obiectului sau, studiaza relatiile sociale de salarizare in calitate de categorie economica sau juridica.
Actualitatea temei cercetate. In contextul relatiilor economiei de piata o atentie deosebita trebuie sa se acorde eficientei utilizarii factorilor de productie, deoarece atit cantitatea, cit si calitatea lor influenteaza esential asupra rezultatelor economico- financiare obtinute de o institutie in urma activitatii desfasurate. Un element de baza in relatiile de munca este problema remunerarii muncii. Prin aceasta se subintelege nu numai aprecierea echitabila a muncii, ci si suficienta surselor banesti pentru supravetuirea fizica. Implicarea factorilor de productie in activitatile economice determina, ca o necesitate obiectiva, recompensarea lor. Astfel, factorul uman este recompensat prin salariu. Salariul constituie o categorie economica, dar si una de factura juridica. Prin salariu se intelege pretul muncii prestate in temeiul contractului individual de munca exprimat, de regula in bani. Astfle, pe plan juridic, a fost institutionalizat un cadru normativ pe baza caruia munca pentru altul se presteaza in baza unui contract incheiat intre parteneri egali, dintre care unul oferea munca sa, iar celalalt plata acesteia, in conditiile convenite la incheierea contractului. Dreptul la salariu, corolarul dreptului la munca, a devenit unul dintre drepturile fundamentale ale omului consacrate, in majoritatea constitutiilor tarilor democratice, in codurile muncii. 
Gradul de cercetare. Astazi, in conditiile economiei de piata, s-a ajuns la concluzia ca notiunea de munca in combinare cu ceilalti factori de productie capitalul si natura, are o insemnatate deosebita. Munca este activitatea constienta si voluntara a omului depusa spre a produce bunuri. Astfel munca este creatoare de valoare, dar ea insasi nu are nici valoarea si nici pret. De aici rezulta ca pe piata muncii muncitorul vinde intreprinzatorului nu munca, ci forta de munci. Deci pretul muncii muncitorului reprezinta salariul, care conform lui Turgot si Quesnaz, reprezinta suma care asigura strictul necesar pentru existenta si intretinerea familie sale. Daca se doreste o mai mare eficienta a uitilizarii resurselor umane, atunci motivarea acestora trebuie sa fie corespunzatoare.
Problematica salariului a constituit o preocupare constanta atit a invatatilor cit si a practicienilor, economisti. Adam Smith a vazut in salariu o categorie naturala- rasplata naturala a muncii. Dupa Smith, salariul este singurul venit bazat pe munca si trebuie sa corespunda minimului de obiecte de consum necesar salariatului si familiei sale . In acest context el spunea ca un om trebuie intotdeauna sa poata trai din munca sa, iar salariul trebuie sa fie cel putin suficient pentru a-1 intretine. Salariul trebuie sa fie in cele mai multe imprejurari acelasi, chiar ceva mai mare decit atit, altfel ar fi imposibil pentru angajat sa intemeieze o familie, iar cursul vietii unor asemenea n-ar putea dura mai mult de o generatie. David Ricardo apreciaza ca salariul reprezinta o parte din valoarea creata de salariat in procesul de productie. El face distinctie intre pretul natural al muncii si pretul de piata al acesteia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Sistemului de Salarizare in Sectorul Public.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!