Managementul stresului profesional în cadrul organizațiilor - BC Moldova Agroindbank SA

Cuprins licență Cum descarc?

Introducere 4
I. ASPECTE GENERALE PRIVIND MANAGEMENTUL STRESULUI PROFESIONAL 7
1.1 Caracteristici conceptuale si tipologii privind managementul stresului profesional 7
1.2 Definirea cauzelor si factorilor stesului profesional si consecintele acestora asupra intreprinderii 16
1.3 Fazele stresului si importanta acestora privind sanatatea angajatului 24
II. ANALIZA COMPARATIVA A STRESULUI PROFESIONAL 31
2.1 Managementul stesului profesional la nivel national si international 31
2.2 Cercetarea relatiei dintre stres si performanta 39
2.3 Metode si instrumente de control al stresului in Republica Moldova 45
III. MANAGEMENTUL STRESULUI PROFESIONAL IN CADRUL B.C "MOLDOVA AGROINDBANK" S.A 50
3.1 Analiza B.C"Moldova Agroindbank" S.A si a politicilor de personal din domeniul resurselor umane 50
3.2 Studiu asupra managementului stresului profesional din cadru B.C"Moldova Agroindbank" S.A 61
3.3 Modalitati si tehnici de combatere a stresului profesional pentru angajatii B.C"Moldova Agroindbank" S.A 68
Concluzii 74
Bibliografie 76
Anexe 78


Extras din licență Cum descarc?

Introducere
Stresul face parte din viata noastra de zi cu zi. Inainte ca sa invatam sa-l recunoastem si sa evitam urmarile lui, deseori se rasfrange asupra starii noastre sufletesti, dar mai ales, asupra sanatatii si implicit asupra duratei noastre de viata. Il simtim de cele mai multe ori pe propria noastra piele, dandu-i diferite nume: enervare, nerabdare, plictiseala, oboseala, furie, dezgust, rusine, teama, panica, manie, groaza, frustrare etc., toate aceste stari -  predominant afective -  constituie, de fapt, mastile stresului. Astfel de fiecare data trebuie sa gasim echilibru si sa ne adaptam la mediul in care traim, la piedicile, frustrarile, conflictele cu care ne confruntam zilnic. 
In elaborarea tezei de licenta am pornit de la premisa problematicii stesului in randul angajatilor, in ciuda faptului ca acesta problema a fost studiata amanuntit de cercetatori din diverse domenii, pot mentiona ca mereu exista necesitatea unei investigari analitice pentru a obtinerea unui management mai eficient al stresului.
Pentru a gestiona situatiile de stres, managementul stresului profesional devine calea cea mai buna la imbunatatirea locului de munca deoarece datorita unui model special si confidential de a trata stresul si a imbunatati abilitatile angajatilor de a face fata situatiilor dificile aparute, contribuie la cresterea eficientei si eficacitatii angajatilor dar si organizatiei, astfel se reduce numarul de accidente la locul de munca, scade numarul reclamatiilor din partea clientilor nesatisfacuti din cauza comportamentului neadecvat al angajatilor. 
Actualitatea temei reiese din faptul ca stresul profesional este o problema globala cu care se ciocneste aproape toti angajatii din lume, iar efectele sale negative si consecintele suportate prezinta o stare de alarma pentru managerii de resurse umane, fiindca este o problema tot mai des intilnita in randul angajatilor, aceasta a devenit o mare cauza de ingrijorare pentru companii, deoarece angajatii stresati aduc tot mai multe pierderi si genereza costuri uriase. 
Stresul la locul de munca a devenit o cauza majora deoarece la moment se inregistreaza de peste un sfert din totalul concediilor medicale a caror durata reprezinta cel putin doua saptamani de absente de la locul de munca. Aceasta problema are un impact negativ asupra bunastarii oamenilor ca urmare scad veniturile acestora, iar ei devin tot mai ingrijorati. 
Una dintre cele mai mari consecinte ale nivelului ridicat de stres produce asa numitul sindrom "burnout", care provoaca o reducere drastica a eficientei angajatului, uneori fiind echivalenta cu pierderea acestuia. 
Scopul tezei de licenta este cercetarea si expunerea unor aspecte imporante despre stresul profesional, pentru o buna intelegere vor fi prezentati factorii care au o influenta considerabila asupra performantelor angajatilor, dar si a consecintelor acestuia. Vom incerca sa aducem o perceptiei mai buna si mai eficienta, efectelor negative dar si celor pozitive ale stresului pentru aplicarea celor mai reusite tehnici de prevenire si interventie asupra lui.
Obiectivele cercetarii sunt urmatoarele:
-  Analiza impactului psihologic al stresului profesional;
-  Cercetarea relatiei existente dintre stres si performanta;
-  Analiza comportamentului uman in toate fazele de stres;
-  Idetificarea metodelor si instrumentelor pentru combarea stresului;
-  Recomandarea unor modalitati, tehnici si practici pentru prevenirea si reducerea stresului profesional al angajatilor din cadrul BC "Moldova Agroindbank" SA.
Baza metodologica a cercetarii stiintifice constituie din analiza tuturor teoriilor care exista in literatura de specialitate a savantilor de peste hotare cat si a celor autohtoni din domeniul cercetat. 
Metodele stiintifice de cercetare aplicate:
-  Metoda cercetarii descriptive permite studierea aparitiei fenomenului de stres, precum si definirea, clasificarile acestuia;
-  Metoda efectuarii chestionarului in cadrul intreprinderilor ofera posibilitatea de a determina nivelul de stres si care sunt cauzele acestuia;
-  Analiza arhivelor acesta metoda presupune evaluarea tuturor datelor despre structura organizatorica a intreprinderii, precum si analiza fiecarui profil al angajatilor;
-  Metoda Case Study este o metoda utilizata in analiza influentei agentilor stresori asupra angajatilor.
Scopul lucrarii si sarcinile formulate au determinat structura lucrarii care contine:
-  Cuprins;
-  Introducere;
-  Continutul lucrarii - divizat in capitole si paragrafe;
-  Concluzii;
-  Bibliografie;
-  Anexe;
Continutul lucrarii constituie 3 capitole. In capitolul 1 ,,ASPECTE GENERALE PRIVIND MANAGEMENTUL STRESULUI PROFESIONAL" sunt prezentate caracteristicile conceptulale si tipologiile stresului profesional, cauzele si factorii precum si consecintele acestora asupra intreprinderilor, dupa care se va prezenta fazele stresului si importanta acestora privind sanatatea angajatului.
Capitolul 2 ,,ANALIZA COMPARATIVA A STRESULUI PROFESIONAL " cuprinde analiza comparativa a stresului la nivel national si international, se va cerceta relatia existenta dintre stres si performanta inregistrata la locul de munca a unui angajat, precum si o serie de metode, instrumente si strategii cu ajutorul carora se depaseste stresul profesional. 
Capitolul 3 ,, MANAGEMENTUL STRESULUI PROFESIONAL IN CADRUL B.C "MOLDOVA AGROINDBANK" S.A cuprinde problema managementului stresului profesional din cadrul BC" Moldova Agroindbank" SA. Se va analiza performantele obtinute de catre banca, rolul si locul acesteia in sistemul bancar, precum si politicile de personal existente. Asupra managemetului stresului profesional din cadrul BC "Moldova Agroindbank" SA se va realiza sondaje sociologice, iar dupa colectarea datelor se va analiza situatia existenta la moment in interiorul bancii. Pentru inregistrarea unor performante deosebite ale angajatilor, se vor prezenta diverse recomandari, modalitati si tehnici pentru combaterea stresului.


Fisiere în arhivă (1):

  • Managementul stresului profesional in cadrul organizatiilor - BC Moldova Agroindbank SA.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1. BIRCA, ALIC. Managementul resurselor umane. Chisinau: Editura ASEM, 2005. ISBN 9975-75-295-0.
2. BARDUS, EUGEN., CAPRARESCU, GHEORGHITA. Fundamentele Managementului Organizatiei. Bucuresti: Editura Economica, 1999. ISBN 973-590-209-5.
3. TURC, DARIUS. Managementul stresului profesional. Editura Ministerului Internelor si Reformei Administrative
4. FLORU, R. Stresul psihic. Bucuresti: Editura enciclopedica romana, 1974
5. ALBU, CRISTINA., ANDROSIAC, EUGEN., BAZAI, VIOLETA., GRIGOROIU, MARIAN., MIHALCEA, ANDREEA., MILCU, MARIUS., MURESAN, GENOVEVA., LITA, STEFAN., TURC, DARIUS., TURC, MIRELA., RUSLAN, ADRIAN. Managementul stresului profesional. Bucuresti: Editura Ministerului Administratiei si Internelor, 2006. ISBN (10) 973-745-012-4.
6. ARMSTRONG, MICHAEL. Managementul resurselor umane. Bucuresti: Editura Codecs, 2009. ISBN 978-973-1920-17-7.
7. BRICEAG, SILVIA. Stresul ocupational: perspective teoretico-praxiologice. Balti: Tipografia Universitatii de Stat "Alecu Russo" din Balti, 2009. ISBN 978-9975-931-48-9.
8. DR. JULLIAN, MELGOSA. Fara stres. Bucuresti: Editura Viata si sanatate, 2000. ISBN 973-8494-31-X.
9. IVANCEVICH, JOHN M. Stress and work a managerial perspective. USA: Printed in the United States of America, 1980. ISBN 0-673-15381-9.
10. SCHIOPU, URSULA. Dictionar de psihologie. Bucuresti: Editura Babel, 1997. ISBN 973-48-1027-8.
11. SERDUNI, SERGIU. Management (note de curs). Chisinau: Editura ASEM, 2010. ISBN 978-9975-75-527-6.
12. BOGDANA BURSUC Stil sanatos de viata profesionala al angajatilor, femei si barbati Centrul Parteneriat pentru Egalitate, 2006.
13. VASILE, MATEI. Stresul -  un studiu istoric si de perspectiva. Studia universitatis. 2011, Nr.6, p.19-25. ISNN 1814-3237.
14. CHANDOLA, TARANI. Stress at work. London: Editura Repropoint, 2010. ISBN 978-0-86572-589-0.
15. MAIER, ROXANA. Stres, stres, stres. Arad: Editura Gutenberg Univers, 2011. ISBN 978-606-8204-37-6.
16. Managementul stresului pentru locuri de munca sanatoase. Luxemburg. 2013. ISBN 978-92-9240-416-1.
17. http://www.cultura.mai.gov.ro/biblioteca%20virtuala/editura%20mai/managementul%20stresului%20profesional/stres3.pdf
18. https://www.slideshare.net/soad_girl/combaterea-stresului-la-locul-de-munca
19. Human Factors Module Stres. Edition 1.0. HUM.ET1.ST13.2000-REP-01. 1996
20. HASSARD, JULIET., TEOH, KEVIN., COX, TOM., DEWE, PHILIP. Calculating the cost of work-related stress and psychological risks. Luxemburg: Publication office of the European Union. ISBN 978-92-9240-420


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!