Manastirea Dragomirna - Perla Moldovei

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 
Capitolul I. Istoricul si asezarea manastirii Dragomirna
I.1: Istoricul manastirii Dragomirna 
I.2: Asezarea manastirii 
Capitolul II. Marii ctitori, adaugatorii si superiorii manastirii Dragomirna
II.1: Marii ctitori ai manastirii Dragomirna 
II.2: Oameni marinimosi care au ajutat manastirea Dragomirna 
II.3: Superiorii sfintei manastiri 
Capitolul III. Bisericile manastirii Dragomirna
III.1: Biserica Schitului 
III.2: Biserica cea mare sau a Pogoririi Sfantului Duh 
III.3: Paraclisul Sfantului Ierarh Nicolae 
Capitolul IV.Zidul si turnurile dimprejurul manastirii Dragomirna 
Capitolul V. Edificiile manastirii Dragomirna
V.1: Vechea staretie 
V.2: Edificiul cel nou 
V.3: Loja pentru portar 
V.4: Fantanile din curtea manastirii 
V.5: Ubicatiunile economice aflate afara de zidul manastirii 
Capitolul VI. Mormintele de la manastirea Dragomirna 
Capitolul VII. Clopotele manastirii Dragomirna 
Capitolul VIII. Obiectele antice ale manastirii Dragomirna
VIII.1: Relicvii si antiminse 
VIII.2: Carti 
VIII.3: Aere, acopereminte si vesminte 
VIII.4: Cruci si alte obiecte 
Capitolul IX. Manastirea Dragomirna din punctul de vedere al artei 
Capitolul X. Urme de viata literara si culturala la manastirea Dragomirna 
Capitolul XI. Mosiile manastirii Dragomirna 
Capitolul XII. Mijloacele de intretinere ale manastirii Dragomirna dupa luarea mosiilor in administratia statului 
Capitolul XIII. Viata monahala dupa anul 1959 
Concluzie 
Bibliografie


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
De cand am venit la facultate m-a ajutat Dumnezeu sa vizitez cateva manastiri de prin imprejurimile Sucevei, vazand frumusetile ce ne inconjoara. Noi, oamenii suntem prea preocupati de grijile lumesti, de familie, de locuri de munca, astfel pierdem sansa sa ne bucuram ochii si sufletul cu lucruri si locuri deosebite. 
Cand a fost sa aleg tema licentei nici macar nu am stat prea mult pe ganduri si am vrut sa prezint manastirea Sucevita, insa fusese luata de alta colega. Voronetul la fel, iar domnul profesor coordonator mi-a recomandat manastirea Dragomirna. Mi s-a parut greu, materiale nu gaseam dar cand am inceput sa scriu am descoperit cat de fascinant este si simplu daca faci cu pasiune si dragoste.
La inceput mi-am facut un plan dar, pe parcurs am deviat aproape cu totul de la el. Scopul meu este sa trezesc in fiecare sentimentul pentru frumos, arta si fascinatia lumii bisericesti.
Astfel am prezentat istoricul manastirii cu trecutul ei tumultuos si cu necazurile care se tineu scai una dupa alta. Vedem ca ceea ce a adunat cu greu si cu osteneala calugarii ani de-a rand este jefuit cat ai clipi talharii Cazaci, de aceea nu ne sunt cunoscute multe evenimente deoarece documentele au fost furate si arse. 
Asezarea o stim cu totii; manastirea se inalta falnic si zvelt la 12 kilometri de Suceava lui Stefan cel Mare, inconjurata de padurile care sunt ca un scut de aparare impotriva furtunilor si cumpenelor date de natura, pe o colina in comuna Mitocul Dragomirnei.
Ctitorii, adaugatorii si slujitorii sfantului lacas sunt prezentati pe baza documentelor care au mai fost recuperate sau rascumparate de la Cazaci, in ordinea cronologica pentru a fi mai usor de asimilat informatiile.
Bisericile (trei la numar), edificiile, zidul si pargurile (turnurile) sunt de o rara frumusete care imbina stilul moldovenesc cu cel strain avand ca rezultat o superba creatie artistica, un monument de arta nemaipomenit.
Dupa cum am prezentat in lucrare manastirea este zidita in stilul bizantin-moldovenesc a lui Stefan ce Mare, dezvoltat aici pana la o perfectiune neintrecuta si e impodobita pe dinauntru cu zugraveala veche, bine pastrata, care stapaneste sufletul cu un farmec de frumusete si de evlavie. Zidirea este, in stilul ei curat si armonios, atit de frumoasa, incat desteapta multumirea si admiratia fiecarui cunoscator si iubitor de arta.
Tot in lucrare am prezentat date si despre mormintele care adapostesc trupurile raposatilor ctitori, preoti si calugari dar si a altor personalitati importante ale istoriei.
Obiectele antice precum ar fi: antimise, relicve, vesminte, aere, acoperaminte, carti, cruci si alte obiecte sfinte pe care manastirea le pastreaza cu grija la muzeu, le-am descris clar si pe intelesul oricui, pentru ca mi s-au parut atat de interesante, nu doar pentru vechimea lor seculara dar si pentru valoarea lor istorica si frumusetea care s-a tiparit atat de gingas pe ele de-a lungul anilor. 
De asemenea mijloacele de intretinere pe care le detineau calugarii sunt impresionante. Aveau peste 30 de mosii, vii, prisaci, mori si helesteie care erau ingrijite cu drag si osteneala de bietii sjujitori ai lui Dumnezeu care mai aveau si programul de rugaciune dimineata si seara.
In ultimul capitol am realizat un interviu cu una dintre cele mai batrane maici si anume maica Partenia, care s-a aratat incantata de faptul ca cineva incearca sa promoveze printr-o lucrare monumentele istorice si de mare insemnatate si mai ales manastirea Dragomirna; casa ei de 51 de ani. Am ales aceasta tema a capitolului de cercetare deoarece in toate cartile citite nu se vorbeste despre faptul ca in anul 1959 mitropolia a dat ordin ca manastirea Dragomirna sa se transforme in lacas pentru maici. In toate cartile se scrie despre activitatea calugarilor doar cateve documente din arhiva manastirii ne precizeaza despre venirea maicilor. Astfel am profitat de acest lucru si punandu-mi casca de savant am pornit cu pasi mici in noua cercetare; acum in afara bibliotecii,ci pe terenul manastirii. Am prezentat situatia sfantului lacas dupa 1959 cu situatia ei laica si financiara. 
Astfel, dragi cititori, incercati sa va focalizati atentia asupra informatiilor care nu sunt nici prea detaliate si nici grele de retinut. Luati-va familia si prietenii si nu ezitati sa vizitati manastire Dragomirna, ctitoria lui Anastasie Crimca, pusa in sjujba lui Dumnezeu pentru rugaciune din anul 1602. 
I.Istoricul si asezarea manastirii Dragomirna
I.1 Istoricul manastirii Dragomirna
Renumitul specialist roman, arhiereul Narcis Cretulescu, scriind despre ridicarea manastirii Gorovei, care inainte de trecerea Bucovinei la Austria (1775) era proprietatea manastirii Dragomirna, zice ,,Pe cand Gorovei avea nume de Mitoc si Sahastrie, era Mitoc si Sahastrie a manastirii Dragomirna din Bucovina cu toata averea lui. Nu stim pozitiv, cine a daruit averea adica mosia, in care era Gura vaii, la manastirea Dragomirna. Dar dupa oarecare probabilitate se pare, ca mosia s-ar fi daruit Dragomirnei ori de marele logofat Lupu Stroici ori de hatmanu Miron Barnovschi inainte de a fi Domn, deoarece acesti doi boieri mari sunt ctitori la Dragomirna, alaturi cu Mitropolitul Anastasie Crimca inoitorii acelei manastiri, ce era mai veche inaintea lor". Rezulta din spusele sale ca viata monahala de la manastirea Dragomirna este mult mai veche. Aceasta o arata si unele denumiri geografice din imprejurimi precum ar fi: ,,Schitul" care este un afluent al paraului Dragomirna, si ,,Biserica Schitului". Apoi coasta aflata in estul manastirii, peste paraul Dragomirna se numeste ,,La Schit". De asemenea o parte din padure, in vestul manastirii se numeste ,,Chilia", unde facandu-se sapaturi, s-au descoperit urme de zid si bucati de vase vechi. ,,Fantana calugarului" este un izvor in directia nord-vestica si desigur alt indiciu. Dar si titlul sau hramul bisericutei Schitului, care este inchinata sfintilor: Enoh, Ilie si Ioan Teologul (Bogoslovul) indica dupa parerea Arhiereului Narcis Cretulescu o vechime foarte departata. Astfel presupunem ca in locul bisericii de astazi cu numele ,,Biserica Schitului" s-ar fi aflat alta mai veche, al carui nume l-a adoptat apoi biserica cea noua. Insa date precise care ar confirma aceste afirmatii nu se gasesc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Manastirea Dragomirna - Perla Moldovei.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!