Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Pedagogie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 69 în total
Cuvinte : 26944
Mărime: 951.21KB (arhivat)
Publicat de: Iustin Rădoi
Puncte necesare: 10
UNIVERSITATEA ,,ŞTEFAN CEL MARE”, SUCEAVA FACULTATEA DE ŞTIINŢE ALE EDUCAŢIEI SPECIALIZAREA: PEDAGOGIA ÎNVĂŢĂMÂNTULUI PRIMAR ŞI PREŞCOLAR

Cuprins

  1. Introducere
  2. Capitolul I. Istoricul şi aşezarea mănăstirii Dragomirna
  3. I.1: Istoricul mănăstirii Dragomirna
  4. I.2: Aşezarea mănăstirii
  5. Capitolul II. Marii ctitori, adăugătorii şi superiorii mănăstirii Dragomirna
  6. II.1: Marii ctitori ai mănăstirii Dragomirna
  7. II.2: Oameni mărinimoşi care au ajutat mănăstirea Dragomirna
  8. II.3: Superiorii sfintei mănăstiri
  9. Capitolul III. Bisericile mănăstirii Dragomirna
  10. III.1: Biserica Schitului
  11. III.2: Biserica cea mare sau a Pogorîrii Sfântului Duh
  12. III.3: Paraclisul Sfântului Ierarh Nicolae
  13. Capitolul IV.Zidul şi turnurile dimprejurul mănăstirii Dragomirna
  14. Capitolul V. Edificiile mănăstirii Dragomirna
  15. V.1: Vechea stăreţie
  16. V.2: Edificiul cel nou
  17. V.3: Loja pentru portar
  18. V.4: Fântânile din curtea mănăstirii
  19. V.5: Ubicaţiunile economice aflate afară de zidul mănăstirii
  20. Capitolul VI. Mormintele de la mănăstirea Dragomirna
  21. Capitolul VII. Clopotele mănăstirii Dragomirna
  22. Capitolul VIII. Obiectele antice ale mănăstirii Dragomirna
  23. VIII.1: Relicvii şi antiminse
  24. VIII.2: Cărţi
  25. VIII.3: Aere, acopereminte şi veşminte
  26. VIII.4: Cruci şi alte obiecte
  27. Capitolul IX. Mănăstirea Dragomirna din punctul de vedere al artei
  28. Capitolul X. Urme de viaţă literară şi culturală la mănăstirea Dragomirna
  29. Capitolul XI. Moşiile mănăstirii Dragomirna
  30. Capitolul XII. Mijloacele de întreţinere ale mănăstirii Dragomirna după luarea moşiilor în administraţia statului
  31. Capitolul XIII. Viaţa monahală după anul 1959
  32. Concluzie
  33. Bibliografie

Extras din licență

Introducere

De când am venit la facultate m-a ajutat Dumnezeu să vizitez câteva mănăstiri de prin împrejurimile Sucevei, văzând frumuseţile ce ne înconjoară. Noi, oamenii suntem prea preocupaţi de grijile lumeşti, de familie, de locuri de muncă, astfel pierdem şansa să ne bucurăm ochii şi sufletul cu lucruri şi locuri deosebite.

Când a fost să aleg tema licenţei nici măcar nu am stat prea mult pe gânduri şi am vrut să prezint mănăstirea Suceviţa, însă fusese luată de altă colegă. Voroneţul la fel, iar domnul profesor coordonator mi-a recomandat mănăstirea Dragomirna. Mi s-a părut greu, materiale nu găseam dar când am început să scriu am descoperit cât de fascinant este şi simplu dacă faci cu pasiune şi dragoste.

La început mi-am făcut un plan dar, pe parcurs am deviat aproape cu totul de la el. Scopul meu este să trezesc în fiecare sentimentul pentru frumos, artă şi fascinaţia lumii bisericeşti.

Astfel am prezentat istoricul mănăstirii cu trecutul ei tumultuos şi cu necazurile care se ţineu scai una după alta. Vedem că ceea ce a adunat cu greu şi cu osteneală călugării ani de-a rând este jefuit cât ai clipi tâlharii Cazaci, de aceea nu ne sunt cunoscute multe evenimente deoarece documentele au fost furate şi arse.

Aşezarea o ştim cu toţii; mănăstirea se înalţă falnic şi zvelt la 12 kilometri de Suceava lui Ştefan cel Mare, înconjurată de pădurile care sunt ca un scut de apărare împotriva furtunilor şi cumpenelor date de natură, pe o colină în comuna Mitocul Dragomirnei.

Ctitorii, adăugătorii şi slujitorii sfântului lăcaş sunt prezentaţi pe baza documentelor care au mai fost recuperate sau răscumpărate de la Cazaci, în ordinea cronologică pentru a fi mai uşor de asimilat informaţiile.

Bisericile (trei la număr), edificiile, zidul şi pârgurile (turnurile) sunt de o rară frumuseţe care îmbină stilul moldovenesc cu cel străin având ca rezultat o superbă creaţie artistică, un monument de artă nemaipomenit.

După cum am prezentat în lucrare mănăstirea este zidită în stilul bizantin-moldovenesc a lui Ştefan ce Mare, dezvoltat aici până la o perfecţiune neîntrecută şi e împodobită pe dinăuntru cu zugrăveală veche, bine păstrată, care stăpâneşte sufletul cu un farmec de frumuseţe şi de evlavie. Zidirea este, în stilul ei curat şi armonios, atît de frumoasă, încât deşteaptă mulţumirea şi admiraţia fiecărui cunoscător şi iubitor de artă.

Tot în lucrare am prezentat date şi despre mormintele care adăpostesc trupurile răposaţilor ctitori, preoţi şi călugări dar şi a altor personalităţi importante ale istoriei.

Obiectele antice precum ar fi: antimise, relicve, veşminte, aere, acoperăminte, cărţi, cruci şi alte obiecte sfinte pe care mănăstirea le păstrează cu grijă la muzeu, le-am descris clar şi pe înţelesul oricui, pentru că mi s-au părut atât de interesante, nu doar pentru vechimea lor seculară dar şi pentru valoarea lor istorică şi frumuseţea care s-a tipărit atât de gingaş pe ele de-a lungul anilor.

De asemenea mijloacele de întreţinere pe care le deţineau călugării sunt impresionante. Aveau peste 30 de moşii, vii, prisăci, mori şi heleşteie care erau îngrijite cu drag şi osteneală de bieţii sjujitori ai lui Dumnezeu care mai aveau şi programul de rugăciune dimineaţa şi seara.

În ultimul capitol am realizat un interviu cu una dintre cele mai bătrâne maici şi anume maica Partenia, care s-a arătat încântată de faptul că cineva încearcă să promoveze printr-o lucrare monumentele istorice şi de mare însemnătate şi mai ales mănăstirea Dragomirna; casa ei de 51 de ani. Am ales această temă a capitolului de cercetare deoarece în toate cărţile citite nu se vorbeşte despre faptul că în anul 1959 mitropolia a dat ordin ca mănăstirea Dragomirna să se transforme în lăcaş pentru maici. În toate cărţile se scrie despre activitatea călugărilor doar câteve documente din arhiva mănăstirii ne precizează despre venirea maicilor. Astfel am profitat de acest lucru şi punându-mi casca de savant am pornit cu paşi mici în noua cercetare; acum în afara bibliotecii,ci pe terenul mănăstirii. Am prezentat situaţia sfântului lăcaş după 1959 cu situaţia ei laică şi financiară.

Astfel, dragi cititori, încercaţi să vă focalizaţi atenţia asupra informaţiilor care nu sunt nici prea detaliate şi nici grele de reţinut. Luaţi-vă familia şi prietenii şi nu ezitaţi să vizitaţi mănăstire Dragomirna, ctitoria lui Anastasie Crimca, pusă în sjujba lui Dumnezeu pentru rugăciune din anul 1602.

I.Istoricul şi aşezarea mănăstirii Dragomirna

I.1 Istoricul mănăstirii Dragomirna

Renumitul specialist român, arhiereul Narcis Creţulescu, scriind despre ridicarea mănăstirii Gorovei, care înainte de trecerea Bucovinei la Austria (1775) era proprietatea mănăstirii Dragomirna, zice „Pe când Gorovei avea nume de Mitoc şi Săhăstrie, era Mitoc şi Săhăstrie a mănăstirii Dragomirna din Bucovina cu toată averea lui. Nu ştim pozitiv, cine a dăruit averea adică moşia, în care era Gura văii, la mănăstirea Dragomirna. Dar după oarecare probabilitate se pare, că moşia s-ar fi dăruit Dragomirnei ori de marele logofăt Lupu Stroici ori de hatmanu Miron Barnovschi înainte de a fi Domn, deoarece aceşti doi boieri mari sunt ctitori la Dragomirna, alături cu Mitropolitul Anastasie Crimca înoitorii acelei mănăstiri, ce era mai veche înaintea lor”. Rezultă din spusele sale că viaţa monahală de la mănăstirea Dragomirna este mult mai veche. Aceasta o arată şi unele denumiri geografice din împrejurimi precum ar fi: „Schitul” care este un afluent al pârâului Dragomirna, şi „Biserica Schitului”. Apoi coasta aflată în estul mănăstirii, peste pârâul Dragomirna se numeşte „La Schit”. De asemenea o parte din pădure, în vestul mănăstirii se numeşte „Chilia”, unde făcându-se săpături, s-au descoperit urme de zid şi bucăţi de vase vechi. „Fântâna călugărului” este un izvor în direcţia nord-vestică şi desigur alt indiciu. Dar şi titlul sau hramul bisericuţei Schitului, care este închinată sfinţilor: Enoh, Ilie şi Ioan Teologul (Bogoslovul) indică după părerea Arhiereului Narcis Creţulescu o vechime foarte depărtată. Astfel presupunem că în locul bisericii de astăzi cu numele „Biserica Schitului” s-ar fi aflat alta mai veche, al cărui nume l-a adoptat apoi biserica cea nouă. Însă date precise care ar confirma aceste afirmaţii nu se găsesc.

Preview document

Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 1
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 2
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 3
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 4
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 5
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 6
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 7
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 8
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 9
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 10
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 11
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 12
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 13
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 14
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 15
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 16
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 17
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 18
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 19
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 20
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 21
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 22
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 23
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 24
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 25
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 26
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 27
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 28
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 29
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 30
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 31
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 32
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 33
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 34
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 35
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 36
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 37
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 38
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 39
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 40
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 41
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 42
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 43
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 44
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 45
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 46
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 47
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 48
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 49
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 50
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 51
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 52
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 53
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 54
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 55
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 56
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 57
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 58
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 59
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 60
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 61
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 62
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 63
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 64
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 65
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 66
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 67
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 68
Mânăstirea Dragomirna - perla Moldovei - Pagina 69

Conținut arhivă zip

  • Manastirea Dragomirna - Perla Moldovei.docx

Alții au mai descărcat și

Finalitățile Educației

Finalitatile educatiei reprezinta orientarile valorice ale activitatii de formare-dezvoltare a personalitatii definite la nivel de sistem (...

Preșcolaritate

Prescolaritatea sau vârsta de aur a copilariei înregistreaza progrese mari în ceea ce priveste dezvoltarea fizica si psihica. Pentru a observa...

Metode activ-participative în activitatea educative a copiilor cu cerințe speciale

Metode activ-participative in activitatea educative a copiilor cu cerinte speciale Prin aceste metode: se stimuleaza interesul pentru cunoastere,...

Proiect de lecție - logopedie

Data: 13.01.2010 Locul: Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva “P.Popescu Neveanu”,Timisora Grupa: DMU Aria Curriculara: Logopedie...

Pedagogia ca știință a educației

Pedagogia ca stiinta a educatiei Planul de idei 1. Ce este pedagogia si locul ei intre stiintele educatiei 2. Dimensiunile pedagogiei ca stiinta...

Memoria

Stim din viata de toate zilele ca cele percepute de noi in trecut,cele citite sau gandite etc. nu dispar dupa ce faptul s-a consumat.In mod...

Ai nevoie de altceva?