Manastirea Tismana - Monografie Istorica

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCEREA.p 3-6
CAPITOLUL I
ASEZAREA GEOGRAFICA A MANASTIRII TISMANA
DRUMURI SPRE TISMANA.p 7-8
ASEZAREA GEOGRAFICA.p 8-9
CAPITOLUL II
CTIITORII MANASTIRII TISMANA.p 10-13
CAPITOLUL III
ISTORICUL MANASTIRII TISMANA
VIATA SI VENIREA SFANTULUI NICODIM.p 14-21
RIDICAREA MANASTIRII.p 21-22
NAVALIRILE DUSMANILOR PESTE MANASTIREA TISMANA.p 22-23
ARHITECTURA.p 24-27
PICTURA.p 27-33
SCULPTURA.p 33-35
CAPITOLUL IV
ODOARELE MANASTIRII TISMANA.p 36-38
ODOARELE DIN SECOLUL AL XIX-LEA.p 38-39
CAPITOLUL V
METOCUL MANASTIRII TISMANA
SCHITURILE MANASTIRII TISMANA.p 40-43
CAPUTOLUL VI
SFINTELE MOASTE DE LA TISMANA.p 44-46
CAPITOLUL VII
EGUMENI AI MANASTIRII TISMANA.p 47-51
CAPITOLUL VIII
MUZEUL DE LA MANASTIREA TISMANA.p 52-54
CAPITOLUL IX
PELERINI SI OASPETI LA TISMANA.p 55-65
CAPITOLUL X
STAREA ACTUALA A MANASTIRII TISMANA.p 66-67
CAPITOLUL XI
CONCLUZII.p 68-71


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Oamenii din toate timpurile si de pretutindeni au fost manati de dorul dupa o viata linistita.Ei au simtit nevoia de a se apropia de Dumnezeu,stiind bine ca aceasta se face pentru fericirea lor de aici si de dincolo.
In decursul timpului omenirea a gasit diferite mijloace de a petrece in liniste si multumire timpul trecator al acestei vieti.
Venirea Mantuitorului Iisus Hristos in lume ne -a adus si mijloace sigure si clare de apropiere intre Dumnezeu si om. In crestinism retragerea din lume pentru cautarea linistei in vederea apropierii de Dumnezeu se numeste monahism.
Monahismul a aparut ca o urmarea pildei Mantuitorului si a implinirii sfaturilor evanghelice.
Manastirea este o asezare retrasa de lume in care traiesc calugarii.
Primele manastiri au fost intemeiate in secolele III-IV,in Egipt,de Sfintii Antonie cel Mare,Pahomie si Vasile cel Mare,tot ei au statornicit si reguli pentru trairea ascetica si de atunci crestinismul nu a mai putut fi conceput fara monahism.
Invatatura Mantuitorului Iisus Hristos a fost adusa pe pamantul tarii noastre prin predica Sfantului Apostol Andrei.El a fost primul care a propovaduit crestinismul in partile noastre.
Stravechiul pamant romanesc s-a invrednicit a fii primitorul unor oameni ce si-au dedicat viata intru totul lui Hristos.
<<Primele stiri despre o viata manastireasca ortodoxa in Tara Romaneasca,dateaza abia din a doua jumatate a secolului al XIV-lea ,dupa intemeierea ei.Fara indoiala ca pe teritoriul de azi al tarii noastre au existat din timpuri indepartate diferiti "pustnici"sau "sihastrii" care traiau in locuri retrase prin pesteri ,prin poienile ascunse ale codrilor,tinand pravila vietii calugaresti indemnati la aceasta viata de un adanc sentiment religios.>> 
<<In a doua jumatate a secolului al XIV-lea a venit in Tara Romaneasca un calugar invatat,cu numele Nicodim.Era originar din Prilep (astazi statul Macedonia) probabil aroman.Avand de tanar chemare spre viata monahala s-a indreptat spre Muntele Athos,unde s-a calugarit >> 
Se pare ca aici a ajuns egumen al unei manastiri,iar mai tarziu Protos al Sfantului Munte.
Sfantul Nicodim a ajuns in Tara Romaneasca in urma unei vedenii pe care ar fi avut-o pe cand se afla la Muntele Athos.Se vorbeste ca Domnul Iisus Hristos,i-ar fi aparut in vis cerandu-i sa ridice o manastire cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" la un loc numit al "Cascadelor" sau "La Pisetori"inlauntrul tarii. 
In drumul sau pana la gasirea locului pentru manastire,Sfantul Nicodim a mai intemeiat o serie de locasuri sfinte,o mare parte din ele in Oltenia,dar despre asta vom vorbii mai pe larg la istoricul manastirii. 
Manastire Tismana este una dintre cele mai frumoase si mai vechi manastiri de la noi din tara.
Motivele pentru care eu mi-am ales acesta tema au fost multiple,asa ca am sa spun o parte din ele:
-Manastirea Tismana se afla in judetul Gorj,judet de unde sunt si eu; 
-Dupa parerea mea Manastirea Tismana este una dintre cele mai frumoase manastiri din judetul Gorj si poate chiar din tara;
-Mi-am propus sa studiez si sa aflu cat mai multe macar despre una din manastirile importante din judetul meu,pentru ca in judetul Gorj sunt mai multe manastiri de o frumusete si importanta deosebita,o sa amintesc doar cateva cum ar fii:Manastirea Lainici,Manastirea Visina,iar cea care m-a impresionat pe mine ce mai mult este Manastirea Tismana,prin tot ceea ce tine de ea,asezare,istoric si frumusete;
-Un alt motiv care m-a facut sa imi aleg aceasta tema pentru lucrarea de licenta,a fost istoria Manastirii Tismana,asta dupa ce am vizitat manastirea si am vorbit cu o maica de acolo care facea si pe ghidul manastirii.Asta m-a ambitionat sa fac un studiu si sa aflu cat mai multe despre istoria Manastirii Tismana;


Fisiere in arhiva (1):

  • Manastirea Tismana - Monografie Istorica.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!